SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 29 Aprilie 2010
Comunitatea Europeana, un colos cu picioare de lut. Cand au fost puse bazele Uniunii Europene, s-a urmarit crearea unei organizatii care sa-si apere membri in caz de dificultati politice, economice sau atac militar. Urmatorul pas a fost acela al creeri unei monede unice, Euro, care urma sa le dea stabilitate si sa-i faca competitivi fata de americani. Toate aceste principii nobile si frumoase sunt in ultima vreme greu incercate de criza provocata de situatia economica din Grecia, care are o datorie colosala de 45 de miliarde de Euro. Si mai grav, Grecia trebuie sa onoreze pe 19 mai obligatii financiare in valoare de 9 miliarde de Euro. Iata ca in acest moment crucial, solidaritatea comunitatii intarzie sa se manifeste. Ministrii si presedintii se ciorovaiesc si ezita sa aprobe planul. Ca urmare bursele din lumea intreaga au inregistrat pierderi record, intregul sistem este pus la incercare, deoarece analistii finaciari au motive sa creada ca nu numai Grecia are probleme, ci si Portugalia, Spania, Irlanda si Italia. Andrew Willis un specialist in probleme economice, scria ca pana acum s-a sustinut ca, Comunitatea Europeana este prea mare ca sa poata da faliment; acum se suspecteaza ca sunt prea mari ca sa poata fi salvati de la faliment. Indiferent cum se va sfarsi aceasta criza, este clar ca idealul de unire si prosperitate comuna este departe de se realiza.
Tailanda, criza continua. De saptamani si saptamani, Tailanda este confruntata cu o criza politica extrem de grava, cea mai grava din ultimii 20 de ani. In esenta disputa opune camasile rosii, partizanii fostului prim ministru Thaksin Shinawatra, si camasile galbene, partizanii actualului prim ministru Abhisit Vejjajiva. Camasile galbene sunt sustinute de fortele de ordine. Camasile rosii cer demisia guvernului, dizolvarea parlamentului, si alegeri generale imediate. Ei il sustin in mod neconditionat pe fostul prim ministru Thaksin Shinawatra, in ciuda faptului ca a fost condamnat la randul sau de excrocherie, suporterii lui il vor inapoi la putere. Daca pana saptamana aceasta disputa era destul de pasnica, in ultimele zile se inregistreaza o escaladare deosebit de grava. Au aparut arme de foc si grenade. Cel putin 25 de persoane si-au pierdut viata, numarul ranitilor se ridica la 1.000. Beligerantii asteptau ca regele sa se pronunte, asupra acestei probleme, deoarece in ciuda faptului ca nu are putere politica efectiva, regele este deosebit de respectat. Dar iata ca regele Bhumibol Adulyadej, in varsta de 82 de ani, bolnav si spitalizat de multa vreme, s-a adresat intr-o ceremonie televizata, noii promotii de judecatori, dar nu a spus nimic despre actualul conflict si cu atat mai mult despre cum crede ca ar trebui solutionat. In cei 63 de ani de cand se afla pe tronul regal a intervenit de doua ori, in 1973 si in 1992, punand capat unor conflicte asemanatoare.
Ungaria are un nou guvern. Ca urmare a alegerilor din saptamana trecuta, Ungaria are un nou guvern, un guvern de dreapta. Viktor Orban, noul prim ministru apartinand partidului Fidesz, si-a inceput activitatea printr-o declaratie foarte agresiva. El a spus ca Ungaria nu este dispusa sa primeasca ordine de la Comunitatea Europeana si de la Fondul Monetar International. Numai ca Ungaria este membra a Uniunii Europene, si deci ar trebui sa accepte directivele ei. Ungaria are un deficit bugetar de peste 3,8%, si cunoaste serioase dificultati economice.
Mexicanii, sfatuiti sa ocoleasca Arizona. Autoritatile mexicane si-au avertizat conationalii sa evite Arizona, dupa ce o lege care vizeaza stoparea imigratiei ilegale, permite fortelor de ordine din statul american, sa aresteze orice persoana cu ten de nunate mai inchise si care nu are asupra sa un act de identitate. Ministerul de Externe de la Mexico-City, a avertizat ca legea permite, de fapt, hartuirea oricarui cetatean mexican, indiferent de natura prezentei sale in Arizona. Presedintele mexican, Felipe Calderon, a vorbit despre rasism. In replica, John McCain, republicanul care reprezinta Arizona in Senatul de la Washington, a apreciat ca noua lege a statului din care provine era necesara, dat fiind ca Administratia centrala a ratat proiectul de securizare a granitelor. Esecul a fost admis si de presedintele Barack Obama, care, la randul sau, este supus unei actiuni legislative pornite din Arizona. Este vorba despre obligatia presedintelui de a face public certificatul sau de nastere, in cazul in care doreste sa candideze in scrutinul prezidential din 2012, in controversatul stat. Legea din Arizona urmareste sa lamureasca daca Obama s-a nascut sau nu in Statele Unite.
Jurnalistul anti-mafia Saviano nu mai poate parasi Italia. Cunoscutul jurnalist italian, Roberto Saviano, autorul cartilor ,,Camorra” si ,,Frumoasa si Infernul”, in care demasca afacerile mafiei italiene, motiv pentru care traieste sub protectia politiei si a serviciilor secrete, a primit interdictie de a parasi tara, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, a participat la Geneva la Conferinta Globala a Jurnalistilor de Investigatie. Saviano, a carui publicistica investigativa nu face referiri doar la Camorra ci si la afacerile premierului Silvio Berlusconi, a vorbit, la Geneva, intr-un panel transmis online in direct in intreaga lume, fapt care, noteaza ziarul francez Le Nouvel Observateur, l-a determinat pe presedintele Consiliului de Ministri de la Roma sa afirme, intr-o conferinta de presa, ca jurnalistul ,,face publicitate proasta tarii in strainatate”. Saviano urma sa fie prezent zilele acestea in Franta, unde trebuia sa participe la lansarea uneia dintre culegerile sale de articole de jurnalism investigativ. Cabinetul Berlusconi i-a transmis ca nu are voie sa paraseasca Italia, fara a explica de ce. Aparent ar fi vorba despre dificultatea cu care serviciile speciale i-ar putea asigura securitatea in cadrul acestei deplasari.
Proteste la Kiev. Cateva mii de partizani ai opozitiei s-au strans marti in fata parlamentului ucrainean pentru a protesta fata de acordul semnat de Kiev cu Moscova privind prelungirea prezentei flotei rusesti in Crimeea, pana in 2042, anunta Reuters.
Acordul a fost ratificat intr-o atmosfera de haos, in mai putin de 30 de minute de la inceperea dezbaterilor, cu 236 de voturi pentru, in conditiile in care actuala putere avea nevoie de 226 de voturi pentru aprobarea intelegerii semnate de Ianukovici si Medvedev. Mai multi deputati ai opozitiei au aruncat cu oua in presedintele Radei supreme, Volodimir Litvin, si cu petarde fumigene, iar sala de sedinta a fost umpluta de fum.
Manuel Noriega, extradat in Franta. Fostul dictator panamez Manuel Noriega, a fost pus intr-un avion cu destinatia Franta, in urma semnarii actelor de extradare de catre secretarul de stat american Hillary Clinton, potrivit CNN. Franta intentioneaza sa il urmareasca in justitie pe Noriega pentru spalare de bani in sistemul bancar francez. Extradarea vine dupa ce fostul lider a petrecut 20 de ani intr-o inchisoare federala din Miami, Florida. Noriega a fost condamnat in 1992 pentru trafic de cocaina, inselatorie si spalare de bani. Sentinta sa a luat sfarsit cu doi ani si jumatate in urma, iar urmatoarea sa destinatie s-a hotarat in instanta. Noriega si avocatul sau sunt de parere ca SUA au violat Conventia de la Geneva pentru ca nu l-au trimis in Panama, unde a fost capturat de trupele americane dupa invadarea acestei tari de catre SUA in 1989. In Panama, Noriega este acuzat de omorarea unui adversar politic. Extradarea sa in Panama a fost de mai multe ori solicitata, insa autoritatile americane au preferat sa il extradeze in Franta.
Fostul presedinte kargaz, acuzat de crime. Guvernul de tranzitie din Kargastan l-a inculpat in absenta pe fostul presedinte al tarii, Kurmanbek Bakiew, de mai multe crime. Adjunctul sefului guvernului de la Bishkek, Asimbek Beknasarov, a anuntat ca autoritatile din Karghastan, vor solicita din partea Belarusului extradarea lui Bakiew. Fostul presedinte kargaz, in varsta de 60 de ani, este de asemenea acuzat de abuz de putere. Ca urmare a rascoalelor populare de la inceputul lunii aprilie, in timpul carora au murit 85 de oameni si peste 1.600 au fost raniti, Bakiew s-a refugiat in capitala Belarusului, Minsk. In Kargastan, alegerile parlamentare si prezidentiale vor avea loc in luna octombrie.
Catastrofa in Golful Mexicului. La o saptamana dupa ce o platforma petroliera a explodat si s-a scufundat in Golful Mexicului, pata de petrol deversat in apa incepe sa se extinda. Mai multe echipe de experti au incercat in zadar cu ajutorul unor mini-submarine sa activeze un sistem de ventiluri care sa opreasca scurgerea de petrol in apa. Estimarile facute pana in prezent, arata ca circa 160 de tone de titei sunt deversate zilnic in mare ca urmare a accidentului de pe platforma petroliera americana ,,Deepwater Horizon”. In jurul coastei din Louisiana, mai bine de 4.800 de km patrati sunt afectati de pata de petrol, care ameninta mai multe specii de pasari si animale din regiune.
Spitalul CF2, pericol public. La spitalul CF2, s-a depistat prezenta unei bacterii, de care cu greu se mai poate scapa. Bacteria este cea care a trimis cel putin doua femei la terapie intensiva. Ancheta interna facuta la Spitalul CF2 a dezvaluit mai multe nereguli privind sterilizarea din salile de operatie, dar si din sectiile de Ginecologie si Neonatologie. Scandalul de la CF2 a declansat un val de controale din partea autoritatilor. Spitalul Universitar este si el atent controlat, dupa ce, luni, o sala de operatie a fost inchisa pentru dezinfectare. Potrivit premierului Emil Boc, toate spitalele din tara vor fi supuse unor controale amanuntite. Consilierul ministrului Sanatatii sustine ca o suta de spitale din Romania n-ar trece testul septic. In urma dezvaluirilor aparute in presa cu privire la situatia de la CF2, ministrul Radu Berceanu a cerut de asemenea controale la toate cele 16 spitale din tara aflate in administrarea Ministerului Transporturilor. Cu toate acestea, medicii sustin ca in unitatile lor totul este in regula.
Bangkok. Atac cu grenade. Un nou atac cu grenade in capitala tailandeza Bangkok, s-a soldat cu ranirea a cel putin opt persoane. Nu se stie cine este responsabil pentru atac. Barbati necunoscuti au aruncat grenada de pe o motocicleta asupra casei fostului premier, Banharn Silpa-archa. Acesta a condus guvernul de la Bangkok in perioada 1995-1996 si este apropiat in prezent unui partid care face parte din guvernul controversatului prim-ministru, Abhisit Vejjajiva.
Yemen. Atentat. Ambasadorul britanic in Yemen a scapat nevatamat dintr-un atentat in care o persoana a fost ucisa. O explozie a avut loc in apropierea convoiului in care se afla reprezentantul diplomatic al Londrei, care se indrepta spre locul de munca. Persoana ucisa in atac nu facea parte din personalul ambasadei britanice, ci era chiar atentatorul sinucigas, potrivit unor surse de securitate, citate de agentia Reuters. Ambasadorul Tim Torlot se afla in drum spre serviciu in capitala yemenita Sanaa la momentul deflagratiei si a scapat pentru ca bomba a fost detonata prea tarziu, potrivit martorilor oculari.
Mississippi. Tornada. O tornada puternica a lovit statul american Mississippi, provocand moartea a cel putin 10 persoane, si ranirea altor 20, potrivit autoritatilor, care se asteapta la o agravare a bilantului. Printre victime se numara si doi copii – un bebelus de trei luni si un adolescent de 14 ani, a informat Agentia pentru situatii de urgenta din Mississippi. Echipele de interventie incearca sa evacueze zona, dupa ce puternica tornada cu vanturi de pana la 240 de km la ora a pus la pamant zeci de case, iar oamenii au fost prinsi sub daramaturi. Guvernatorul statului Mississippi, Haley Barbour, a decretat stare de urgenta in 17 comitate si a chemat Garda Nationala pentru a ajuta echipajele de salvare. De asemenea, echipe ale Crucii Rosii americane au fost trimise in regiune. Cel mai afectat a fost oraselul Yazoo City.
Gaza. Morti intr-un tunel. Cel putin patru palestinieni si-au pierdut viata in urma prabusirii unuia dintre tunelurile ilegale ce leaga Fasia Gaza de Egipt. Autoritatile palestiniene acuza fortele egiptene ca ar fi deversat in tunel gaz toxic, pe care ulterior l-ar fi aprins. Sub presiunea Statelor Unite si Israelului, Egiptul incearca sa dezafecteze numeroasele tunele folosite de catre palestinieni pentru traficul ilegal de marfuri.
Sapte morti in explozia unor bombe in Irak. Sapte persoane si-au pierdut viata si alte 10 au fost ranite in explozia a sase bombe plasate la marginea drumului, in provincia Anbar, din vestul Irakului. Potrivit fortelor de ordine, bombele au fost plasate in apropierea locuintelor unui judecator si a mai multor ofiteri de politie, in orasul Khalidiya, la aproximativ 80 de km de capitala Bagdad. Toate cele sapte victime faceau parte din aceeasi familie, a anuntat politia irakiana.
Rachetele Patriot din Polonia. Moscova este profund ingrijorata de planurile SUA de a defasura rachete Patriot in Polonia langa granita rusa, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe. Polonia a dat de inteles la sfarsitul lunii ianuarie ca va desfasura o baterie de rachete americane Patriot in orasul Morag, la 100 de km de granita cu enclava rusa Kaliningrad. Rachetele erau initial programate spre instalare langa Varsovia. In februarie, fostul presedinte polonez Lech Kaczynski, a ratificat Acordul privind termenii desfasurarii de trupe americane in Polonia.
Propunerea Germaniei respinsa. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, resping propunerea Germaniei si a altor state mai mici din NATO de a retrage din Europa armamentul nuclear tactic american. O astfel de masura ar putea fi luata in considerare doar in cadrul unui eventual acord cu Rusia, a spus sefa diplomatiei americane la Talin, in Estonia, la o reuniune a ministrilor de externe din tarile membre NATO. Rasmussen a subliniat la randul sau ca prezenta in Europa a armelor nucleare americane este o parte esentiala a strategiei credibile de intimidare nucleara. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, afirmase ca dupa semnarea de catre Rusia si SUA a noului acord de dezarmare START, a sosit timpul ca armamentul atomic american sa fie retras din Europa. Statele Unite au in Europa aproximativ 200 de focoase nucleare, in timp ce Rusia are cel putin de zece ori mai multe pe continent.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Fumatul, consumul de alcool, inactivitatea si o dieta nesanatoasa, pot scurta viata unei persoane cu 12 ani, este concluzia unui studiu publicat saptamana aceasta in revista Archives of Internal Medicine. O echipa de cercetatori din mai multe tari au selectat 4.886 de barbati si femei din Marea Britanie, trecuti de 18 ani, cu o medie de varsta de 44 ani, a caror stil de viata a fost urmariti pe o perioada de 20 de ani, intre 1985 si 2005. Fumatul, consumul a cel putin trei bauturi alcoolice pe zi la barbati si doua la femei, inactivitatea (definita ca mai putin de 2 ore de activitate fizica pe zi), si lipsa din alimetatie a cel putin trei portii de fructe sau vegetale pe zi; au fost definite ca obiceiuri nesanatoase, sau ca un stil de viata nesanatos. In total, 314 dintre participanti au avut toate cele patru obiceiuri nesanatoase. Dintre acestia, 91 adica 29% au decedat pe parcursul studiului. La polul opus, 387 dintre participanti nu au avut nici unul dintre aceste obiceiuri, au fost cei mai sanatosi, si numai 32 dintre ei au decedat, adica 8%. Cei care au avut toate aceste patru obiceiuri combinate, au avut in medie o viata cu 12 ani mai scurta decat cei care nu au avut nici unul dintre aceste obiceiuri. Considerati ca foarte sanatosi au fost cei care nu au fumat, nu au consumat alcool, au avut cel putin 2 ore de activitate fizica pe zi, si au consumat cel putin 3 portii de fructe sau vegetale pe zi. Pe perioada studiului, 1.080 dintre participanti au decedat: 431 de maladii cardiovasculare, 318 de cancer si 331 din alte cauze. Toti care au avut cel putin un obicei nesanatos au avut drept cauza de deces cancerul, ori una sau mai multe maladii cardiovasculare. Dr. June Stevens de la University of North Carolina, a explicat ca un stil de viata sanatos nu garanteaza o viata lunga, dar in mod sigur mareste considerabil sansele unei vieti lungi si productive.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Cautati pe Domnul cata vreme se poate gasi; chemati-L, cata vreme este aproape”. Isaia 55,6
Petre si Paul Gheorghe