SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 27 Mai 2010
SUA – China, dialog strategic. Liderul chinez Hu Jintao s-a declarat multumit de Al Doilea Dialog strategic si economic China-SUA, care s-a incheiat marti la Beijing. Dialogul strategic si economic China-SUA este un mecanism de contacte periodice intre reprezentantii conducerii politice, militare si economice ai celor doua tari, implementat de Barack Obama si de Hu Jintao, in aprilie 2009. A doua editie, de doua zile, a fost coprezidata de Hillary Clinton si secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, si de partea chineza, de vicepremierul Wang Aishan si consilierul de stat Dai Bingguo. Cele doua parti au discutat chestiuni sensibile si au semnat mai multe acorduri economice.
Razboi si pace. Coreea de Nord. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, aflata in vizita la Seul pe fondul noilor tensiuni intercoreene, a cerut o reactie internationala la ceea ce a numit provocarile inacceptabile din partea Coreei de Nord. Guvernul japonez a promis autoritatilor sud-coreene sprijin total. Situatia in Peninsula Coreeana s-a tensionat si mai mult in ultimele zile, dupa scufundarea vasului sud-coreean Cheonan, de catre marina din nord. Coreea de Nord a decis sa rupa relatiile cu sudul, inclusiv comunicatiile dintre cele doua tari. Phenianul a anuntat ca va expulza personalul sud-coreean care lucreaza in complexul industrial din Kaesong, situat in nordul liniei de demarcatie, dar finantat de Seul. De asemenea, va fi interzis accesul navelor si al avioanelor sud-coreene in apele, respectiv in spatiul aerian nord-coreean. Liderul de la Phenian, Kim Jong-Il, a plasat armata in stare de alerta, dupa ce Seulul a amenintat ca Phenianul va plati pentru scufundarea navei Cheonan, la sfarsitul lunii martie. Coreea de Sud a anuntat ca va cere noi sanctiuni la ONU si suspendarea schimburilor comerciale cu Nordul. Coreea de Nord a fost acuzata saptamana trecuta de anchetatori internationali pentru scufundarea prin torpilare a navei Cheonan, care a provocat moartea a 46 de marinari sud-coreeni, acuzatii pe care autoritatile de la Phenian au spus ca le considera echivalente unei declaratii de razboi.
Pace in Cipru, posibil in lunile urmatoare. Un acord de pace intre cele doua parti divizate etnic ale Ciprului este posibil si ar putea fi incheiat in urmatoarele luni. Afirmatia apartine secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, care a prezentat o declaratie de sprijin pentru negocierile dintre cipriotii greci si turci, care au fost reluate miercuri. Comunitatea internationala este hotarata sa sprijine neconditionat procesul de pace din Cipru, a mai spus secretarul general al Natiunilor Unite.
Puncte de vedere. Orasul Kingston capitala Jamaicana este teatrul unor lupte inversunate intre politie si armata, si locuitorii unui cartier care il apara pe liderul lor Christopher ,,Dudus” Coke, care urmeaza sa fie extradat in Statele Unite ca sa fie judecat pentru trafic de droguri. Dudus este considerat cel mai important furnizor de droguri pe piata din New York. Locuitorii cartierului respectiv sunt suparati pe autoritati si sunt dispusi sa-l apere cu pretul vietii, pe traficantul de drguri care le asigura existenta, ei sunt beneficiarii veniturilor traficului, care sunt folosite la platirea salariilor si la operele de binefacere ale baronului traficant. Este clar ca ceea ce pentru autoritati si guvernul american este o crima, pentru locuitorii din Kingston, este o ocupatie onorabila, criminalul este iubit si protejat. Un bilant provizoriu al conflictelor mentioneaza ca cel putin 80 de persoane si-au pierdut viata, si multe au fost ranite.
Brandenburg. Inundatii. Apele raului Oder in landul german Brandenburg, au depasit cota de avarie si se indreapta spre nivelul record. Nivelul apei creste cu doi centimetri pe ora, iar autoritatile au declarat alerta maxima. Mai multe baraje si diguri sunt amenintate de ape, si sunt supravegheate permanent. Situatia cea mai ingrijoratoare este la un dig in constructie in localitatea Frankfurt pe Oder. Mai multi locuitori din regiune au instalat saci cu nisip pentru a-si proteja casele. Nu se asteapta insa la inundatii de amploarea catastrofei din 1997. Anterior, raul Oder a inundat Polonia vecina, dar nivelul apelor a inceput sa scada in aceasta tara.
Vaticanul a salutat anuntul privind crearea primei celule sintetice. Vaticanul a salutat anuntul oamenilor de stiinta privind crearea primei celule sintetice, catalogand demersul drept un ,,rezultat interesant” care ar putea folosi la tratarea bolilor. Publicatia Vaticanului L’Osservatore Romano, a numit experimentul ,,o cercetare importanta”, rezultat al ingineriei genetice de inalta calitate, intr-un articol publicat sambata. Publicatia adauga insa ca oamenii de stiinta care au creat celula nu au creat viata, ci doar au inlocuit unul dintre motoarele sale. Omul de stiinta american Craig Venter, un pionier in genomica, a anuntat joi ca expertii de la laboratoarele Maryland din California, au reusit sa creeze primele celule sintetice din lume – o bacterie numita Mycoplasma mycoides. ,,Am trecut de o bariera psihologica critica”, a declarat Venter. ,,A schimbat modul meu de a gandi, atat in ceea ce priveste stiinta, cat si filosofia vietii si modul in care functioneaza”, a adaugat el.
Australia a expulzat un diplomat israelian. Guvernul australian l-a expulzat din tara pe un diplomat israelian din cauza falsificarii unor pasapoarte. Documentele de calatorie false au fost folosite aparent cu ocazia asasinarii unui lider Hamas, in Dubai. Intr-un discurs rostit in Parlament, ministrul de Externe australian Stephen Smith, a declarat ca Israelul nu a facut dovada unui comportament de prieten. In urma cercetarilor intreprinse de o comisie de ancheta, rezulta ca statul evreu este responsabil pentru falsificarea celor patru pasapoarte australiene folosite in acest caz. Unii dintre asasinii liderului Hamas, au folosit documentele de calatorie australiene pentru a se deplasa la Dubai. In martie deja, Marea Britanie a expulzat un diplomat israelian, in semn de protest fata de falsificarea unor pasapoarte britanice. Cazul petrecut in ianuarie a starnit valva la nivel international, fiindca prezumtivii asasini au fost filmati de camerele video ale hotelului in care a fost comisa crima, iar politia emiratului a acuzat serviciul israelian de spionaj Mossad, ca s-ar afla in spatele crimei. Smith a subliniat ca Australia ramane un prieten apropiat al statului evreu, insa nici o tara nu poate accepta sa fie falsificate pasapoartele pe care le elibereaza.
Un avion s-a prabusit in India. Cutiile negre ale avionului companiei Air India Express, care s-a prabusit sambata la aterizare, in apropiere de aeroportul din Mangalore, provocand moartea a 159 de persoane, au fost descoperite duminica, a anuntat presa locala. Avionul, un Boeing 737 care decolase din Dubai, avea la bord 160 de pasageri si sase membri ai echipajului si a derapat pe pista aeroportului international Mangalore. Toti pasagerii erau cetateni indieni, a anuntat Ministerul indian al Transporturilor, adaugand ca pilotul era britanic de origine sarba. Se pare ca ar fi vorba despre o eroare de pilotaj.
Talibanii ataca baze ale NATO. Talibanii au atacat principala baza militara a NATO din sudul Afganistanului. Potrivit aliantei nord-atlantice, extremistii au lansat rachete asupra aeroportului din Kandahar. E al doilea atac al talibanilor, in decurs de cateva zile, asupra unor centre militare importante ale trupelor occidentale. Miercuri, talibanii atacasera baza militara americana de la Bagram, situata la nord de capitala Kabul. Ieri, o alta actiune ofensiva a insurgentilor s-a soldat cu moartea a trei persoane, intre care un militar francez si altul olandez. Ministrul britanic al apararii, si omologul sau de la Foreign Office, William Hague, s-au intalnit cu presedintele afgan Karzai. Marea Britanie n-a stabilit inca, o data vizand debutul retragerii trupelor britanice, dar doreste evacuarea fortelor din Afganistan cat de curand posibil.
Paris. Au fost furate picturi celebre. Mai multe tablouri in valoare totala de 500 de milioane de euro au fost furate de la Muzeul de Arta Moderna de la Paris. Potrivit unor surse apropiate anchetei, printre lucrarile furate se gasesc opere semnate de spaniolul Pablo Picasso, si de francezul Henri Matisse. Furtul a fost descoperit joi dimineata, la deschiderea muzeului situat in arondismentul 16 al capitalei franceze.
Spania. Reducerea salariilor. Spania a anuntat ca va adopta in procedura de urgenta, prin decret regal, reducerea salariilor din sistemul bugetar. Un reprezentant al executivului de la Madrid a declarat ca masura va fi adoptata la o sedinta de joi a cabinetului. Legile adoptate prin decret regal intra in vigoare imediat, potrivit legislatiei spaniole, fara a mai fi nevoie de trecerea lor prin parlament. Angajatii din sistemul public – ale caror salarii vor fi reduse cu 5% – vor organiza proteste in intreaga tara. Anterior, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, un apropiat al cancelarului german, Angela Merkel, anuntase ca Spania are probleme mari, si este una din tarile care ar putea beneficia de ajutorul instituit de zona euro pentru statele membre aflate in dificultate.
Liderul militar al ETA, arestat in Franta. Presupusul lider militar al miscarii separatiste basce ETA, Mikel Karrera Sarobe, a fost arestat joi dimineata in sud-vestul Frantei, la Bayonne, a anuntat politia franceza. Inca patru persoane au fost arestate impreuna cu Sarobe, printre care una suspectata ca ar fi numarul doi din aparatul militar al ETA, potrivit unor surse apropiate anchetei. Trei dintre ele ar fi fost retinute la Bayonne, iar una intr-un sat din apropiere. Cinci lideri ETA au fost arestati in Franta in ultimii doi ani. In 16 martie, politia spaniola si-a extins lista cu membri cautati ai ETA, ajungand la 34 de nume, printre care si al lui Sarobe.
Kremlinul ii cere lui Ahmadinejad sa inceteze cu demagogia. Principalul consilier de politica externa al Kremlinului i-a cerut presedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, sa inceteze cu demagogia politica, dupa ce Teheranul a criticat Rusia pentru sustinerea noilor sanctiuni la adresa republicii islamice. Ahmadinejad acuzase anterior Rusia ca a cedat presiunilor americane si l-a avertizat chiar pe presedintele rus, Dmitri Medvedev, sa fie mai precaut. Criticile iraniene au fost insa respinse de Sergei Prikhodko, consilierul sefului de la Kremlin. Acesta a precizat ca Moscova nu este nici pro-americana, nici pro-iraniana, politica sa urmarind strict interesele nationale ale Federatiei Ruse.
Seful CIA, primit de presedintele Romaniei. O delegatie a Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite ale Americii, condusa de Leon Panetta, directorul CIA, a fost primita, miercuri, la Palatul Cotroceni, de presedintele Traian Basescu, informeaza Administratia Prezidentiala. Discutiile, la care au participat si conducerea Serviciului Roman de Informatii si cea a Serviciului de Informatii Externe, s-au concentrat asupra cooperarii bilaterale in problemele de securitate. Potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale, au fost abordate teme precum combaterea terorismului, contraproliferarea, contraspionajul, securitatea economica si protectia impotriva atacurilor cibernetice.
Italia adopta masuri de austeritate. Italia urmeaza exemplul altor tari cu deficite bugetare ridicate din zona euro, si va aplica un program dur de austeritate. Guvernul de la Roma a aprobat masuri de economisire a 24 de miliarde de euro, pentru perioada 2011-2012. Italia va reduce salariile mari din domeniul public, si va ingheta pentru trei ani salariile normale si angajarile. De asemenea, pensiile de stat si cheltuielile publice ar urma sa fie vizate de aceste masuri. In plus, autoritatile planuiesc intensificarea combaterii evaziunii fiscale. Aceste reduceri reprezinta 1,6% din Produsul Intern Brut al Italiei. Cabinetul condus de Silvio Berlusconi vizeaza astfel scaderea deficitului de la 5,3% din PIB sub limita de trei procente, acceptabila la nivel comunitar. Guvernele danez si britanic au anuntat saptamana aceasta programe de reducere a cheltuielilor.
Rusia critica desfasurarea de rachete americane in Polonia. Desfasurarea de rachete americane Patriot in Polonia nu consolideaza securitatea si cooperarea internationala, a subliniat miercuri Ministerul rus de Externe, criticand masura. Ministerul rus de Externe a subliniat ca nu intelege logica din spatele desfasurarii rachetelor. ,,Am intrebat America si Polonia in legatura cu acest fapt, dar nu am obtinut un raspuns concret sau valid”, potrivit diplomatiei ruse. Moscova a sugerat anterior ca baza americana sa fie mutata de la granitele Rusiei. ,,Din pacate, nici americanii, nici polonezii nu au acceptat argumentele noastre”, potrivit ministerului. In baza acordului americano-polonez SOFA, Statele Unite au infiintat o baza militara temporara in apropiere de orasul polonez Morag, la 80 de km de granita cu enclava rusa Kaliningrad. La aceasta baza, care va deveni permanenta din 2012, au inceput de luni sa fie desfasurate rachete americane de aparare, de tip Patriot si SM-3. Acordul americano-polonez a fost mentinut de presedintele Barack Obama, care a renuntat insa la instalarea scutului anti-racheta in Polonia.
Germania. Extinderea relatiilor comerciale cu tarile din Golful Persic. Cancelarul german, Angela Merkel, aflata intr-un turneu diplomatic in Orientul Mijlociu, se intalneste miercuri in Arabia Saudita cu oameni de afaceri din aceasta tara. Anterior, sefa executivului de la Berlin a fost primita de regele Abdullah. Doamna Merkel a vizitat si o scoala de elita, in care tineri de ambele sexe studiaza in premiera impreuna. Arabia Saudita este a doua tara vizitata de cancelarul german in regiunea exportatoare de petrol, dupa Emiratele Arabe Unite. Angela Merkel, care este insotita de o puternica delegatie economica, vizeaza in special extinderea relatiilor comerciale cu statele din aceasta zona.
Impresii de calatorie. Am avut privilegiul sa petrec cateva zile de vacanta in Florida, vreme in care ai timp sa meditezi si sa observi lucruri, care altfel nu le observi. Am vazut intr-o zi la vremea pranzului, firma unui restaurant care se intitula olandez. Pe frontispiciul cladirii era marcat clar ca este vorba de un restaurant cu specific olandez, o moara de vant ii decora vitrinele. Am intrat intrebandu-ne care va fi specialitatea care ne va fi oferita. Spre surprinderea noastra, o chelnerita de origine latino, ne-a oferit un meniu in care era mancare mexicana si greceasca. Am intrebat-o ce se intampla cu cea olandeza; ea a zambit si a spus ca aceasta este doar o amintire din care se pastreaza numele restaurantului si emblema morii de vant de pe frontispiciu, reprodusa cu grija pe coperta meniului. In timp ce asteptam sa fim serviti, m-am gandit ca adesea, in multe locuri care poarta emblema crestinismului, care se vor locuri de adorare, in care iubirea si spiritul crestin ar trebui sa fie regula, singura amintire este crucea de pe frontispiciu, in rest fiecare este ocupat cu afacerile sale.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Munca te omoara. Munca multa si orele lungi, pot fi bune pentru buzunar dar nu si pentru sanatate. Persoanele care muncesc peste 10 ore pe zi isi maresc cu 60% riscul de boli cardiace si deci si sansele la o moarte prematura, este opinia unui nou studiu publicat recent in revista European Heart Journal. Cercetatorii britanici au analizat recordurile medicale a peste 6.000 de salariati guvernametali din Marea Britanie, cu o varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani, si au conclus ca persoanele care lucreaza intre trei si patru ore peste programul lor de munca obisnuit, au avut riscul de maladii cardiace cu 60% mai elevat decat cei care au lucrat un program normal de opt ore. In total, 369 de participanti la studiu au avut atacuri cardiace pe perioada studiului de 11 ani, iar numarul de ore lucrat a fost in directa legatura de numarul de incidente cardiace. Unul dintre motivele pe care cercetatorii il considera ca important, este faptul ca lucrand multe ore pe zi, aceste persoane nu mai au timp pentru exercitiu fizic, sau sa se relaxeze. In schimb sunt tot timpul stresati, sufera de anxietate si devin depresati psihic. Un alt lucru important pe care cercetatorii l-au descoperit, este faptul ca aceste persoane sunt predispuse sa lucreze chiar atunci cand sunt bolnavi, fiind dezinteresati sa-si ia timp liber sa-si ingrijeasca de sanatate. Cercetatorii de la British Heart Foundation, care au sponsorat acest studiu, au declarat ca inca nu inteleg exact care este mecanismul prin care munca excesiva contribuie la boli cardiace, insa relatia este prea puternica si evidenta ca sa fie ignorata. Medicii sfatuiesc pe cei cu o predispozitie la un program lung de munca, sa foloseasca fiecare ocazie pentru a se relaza la lucru, ca de exemplu sa faca o plimbare scurta in pauza de pranz, sa foloseasca scarile in loc de ascensor, si sa inlocuiasca desertul cu o fructa. Dr. John Challenor de la Society of Occupational Medicine, a adaugat ca acest studiu vine sa confirme ceea ce si el a observat in practica lui de mai mult timp, ca trebuie sa existe un echilibru intre munca si timpul de odihna al organismului. Fiecare persoana trebuie sa examineze individual riscurile si beneficiile unui program de lucru excesiv, care poate contribui in final la ruinarea sanatatii.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Dar stiu cand stai jos, cand iesi si cand intri si cand esti furios impotriva Mea”. 2 Imparati 19,27
Petre si Paul Gheorghe