SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 1 Iulie 2010
Uraganul Alex face ravagii in statul american Texas. Furtuna tropicala Alex s-a intensificat intr-un uragan de categoria intai, ajungand pe coastele statului american Texas si in Mexic, informeaza CNN. Autoritatile americane au anuntat ca uraganul s-a indepartat de zona dezastrului ecologic din largul coastei statului Louisiana, insa cu toate acestea eforturile de curatare a petei de petrol sunt mult ingreunate. Paza de coasta a anuntat ca operatiunile de recuperare a petrolului care inca pluteste la suprafata in Golful Mexic, sunt aproape imposibile din cauza valurilor de doi metri, si a rafalelor de vant de 140 de km pe ora. Barack Obama a decretat deja, preventiv, starea de urgenta in statul american Texas. Sezonul uraganelor abia a inceput in Statele Unite, a avertizat Guvernatorul statului Florida, Charlie Crist. Precipitatiile abundente au dus deja la inundarea drumurilor din orasul mexican Matamoros, iar sute de persoane au fost nevoite sa paraseasca satele de pescari de pe coasta mexicana pentru a se refugia in interiorul continentului. Anterior, Centrul pentru uragane a avertizat ca ploile torentiale ar putea provoca torente de noroi, inundatii si alunecari de teren in nord-estul Mexicului si sudul Texasului.
Mexic. Cutremur. Un cutremur de 6,5 grade a zguduit miercuri sudul Mexicului, fiind resimtit puternic in capitala Mexico City. Potrivit centrului american de supraveghere geologica, seismul care a zguduit cladirile capitalei mexicane a avut epicentrul la 14 km est de localitatea Oaxaca. Populatia din Mexico City a fost pe alocuri cuprinsa de panica, mai multe persoane parasindu-si locuintele din centrul metropolei, informeaza agentia Reuters.
Louisiana. 162 de persoane s-au imbolnavit in Louisiana, in urma expunerii la pata de petrol, a anuntat Departamentul Sanatatii din statul american. Dintre acestea, 128 sunt muncitori pe platforme petroliere sau persoane implicate in eforturile de curatare. Mai multi dintre ei au fost expusi la vapori de dispersanti imprastiati in Golful Mexic. Printre cele mai comune simptome se numara iritatii ale gatului, senzatie de sufocare, tuse, iritatii ale ochilor, greata si dureri de cap, potrivit unui raport care reuneste date stranse de la medici, clinici, spitale si centre de ingrijire. Dintre cei 128 de muncitori care s-au imbolnavit, 120 sunt barbati, iar opt sunt femei. Majoritatea celor care prezinta simptome au intre 18 si 64 de ani. Secretarul pentru sanatate din Louisiana, Alan Levine, a cerut British Petroleum sa plateasca alte 10 milioane de dolari pentru a oferi asistenta psihologica timp de sase luni persoanelor afectate de pata de petrol. BP a achitat deja mai mult de jumatate din cele 40.000 de cereri de despagubire primite pana acum. Intre timp, pata de petrol a ajuns si in statul Mississippi.
100 de milioane de dolari pe zi, pierderile BP in Golful Mexic. British Petroleum a anuntat ca a cheltuit 300 de milioane de dolari in ultimele trei zile pentru masurile impotriva scurgeri de titei la exploatarea sa din Golful Mexic. Este pentru prima oara cand costurile suportate de BP ajung la 100 de milioane pe zi. Pana acum, nota de plata a dezastrului din Golful Mexic se ridica la 2,65 miliarde de dolari pentru concernul energetic britanic. Cheltuielile includ tentativele de inchidere a scurgerii, de curatare a zonei poluate si despagubirile acordate celor afectati de dezastrul ecologic, cel mai mare de acest tip din istoria SUA. BP a apreciat ca va reusi sa indeplineasca termenul de trei luni stabilit pentru rezolvarea problemei, chiar daca progresele au fost incetinite semnificativ in ultimele zile.
Moldova. Inundatii. 14 localitati din judetul Botosani au fost afectate de inundatii, situatia cea mai grava fiind in orasul Dorohoi, unde sute de gospodarii au fost acoperite de ape, iar localnicii afectati au fost evacuati, in noaptea de luni spre marti, de catre pompieri si jandarmi. In judetul Botosani, sase persoane au murit in noaptea de luni spre marti in urma inundatiilor, iar un adolescent este dat disparut. Cinci dintre victime sunt din municipiul Dorohoi. Peste 1.700 de oameni din judetul Botosani au fost evacuati din calea apelor. Apele au provocat pagube insemnate si in judetul Suceava. 48 de localitati sunt afectate de inundatii. Doi oameni au murit luati de ape, alti opt sunt disparuti si aproape 300 de localnici au fost evacuati. In nordul si centrul Moldovei si in zona Carpatilor Orientali, inclusiv in partea montana a judetelor Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures si Harghita, cantitatile de apa vor continua sa fie insemnate, depasind local 25 de l/mp si izolat 50 de l/mp.
China. 150 de oameni ingropati de vii. O alunecare de teren, produsa in sud-vestul Chinei in cursul zilei de luni, s-a soldat cu cel putin 150 de victime, majoritatea fiind ingropate de vii. Informatia a fost furnizata de agentia Xinhua, care citeaza autoritatile locale. Se pare ca tragedia s-a produs in urma unor averse puternice de ploaie care au lovit provincia Guizhou.
Pakistan. Explozie. O explozie in sudul Pakistanului a provocat moartea a cel putin 13 persoane. 30 de oameni au fost raniti, potrivit politiei. Incidentul a avut loc in orasul Hyderabad, unde un camion a explodat. Politia nu este inca sigura daca a fost sau nu vorba de un atentat.
Atena. Atentat. Un pachet-capcana a ajuns in apropierea biroului ministrului Michalis Chryssohoidis. Coletul a fost deschis de seful departamentului de securitate nationala, Georgios Vassilakis, care a fost ucis de deflagratie. Un purtator de cuvant al politiei elene i-a acuzat pe gardienii care pazeau cladirea de neglijenta. Astfel de acte sunt comise relativ regulat in Grecia de militantii de extrema stanga si vizeaza in special sedii ale politiei, ale autoritatilor sau obiective de afaceri.
Afganistan. Un comando sinucigas, al militiilor talibane a atacat o baza militara a NATO din sudul Afganistanului. Cel putin doi soldati au fost raniti usor. Ulterior, insurgentii au detonat un automobil-capcana la aeroportul din Jalalabad. In luptele care au urmat, mai multi militanti au fost ucisi. In localitatea Jalalabad se afla una din cele mai importante baze ale trupelor internationale din Afganistan.
Rusia livreaza palestinienilor blindate. ,,In urmatoarele zile, 50 de vehicole blindate pentru transportul trupelor vor fi livrate Iordaniei, pentru a fi inmanate apoi fortelor de securitate palestiniene din Cisiordania”, a declarat Andrei Nesterenko, purtatorul de cuvant al ministerului. Moscova propusese deja din 2005 livrarea unor astfel de vehicole partii palestiniene, insa s-a lovit de opozitia Israelului.
Intalnire secreta israeliano-turca. Israelul si Turcia au avut o intalnire secreta in cadrul careia au incercat sa amelioreze relatiile bilaterale, tensionate in ultima perioada. Biroul premierului israelian Netanyahu a confirmat ca este voba de o ,,discutie neoficial”. In presa din Israel si Turcia, au aparut informatii conform carora ministrul israelian al Industriei, Biniamin Ben Elieser si ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, s-ar fi intalnit in Europa. Presupusele discutii secrete intre cei doi oficiali au starnit o reactie vehementa din partea ministrului de externe al statului evreu, Avigdor Libermann, care sustine ca nu a fost informat cu privire la aceasta actiune.
Progres. Zilele acestea au avut, sau vor avea loc in mai toate capitalele lumii, parade ale homosexualilor si lesbienelor. Cu aceasta ocazie organizatiile homosexualilor si cei care simpatizeaza cu ei, au ocazia sa faca un bilant al impactului pe care il au asupra societatii. Concluzia este de neconstestat, acest impact este extrem de important, progresele inregistrate sunt imense. Daca luam de exemplu Canada, in 1981, cand a avaut loc prima parada, doar 1.000 de persoane au defilat pe starzile orasului Toronto. La acea vreme era considerat un semn de curaj deosebit, nu era ceva de lauda, din cand in cand politia descindea in barurile si alte locuri traditionale de intalnire si ii aresta pe homosexuali. Dar iata ca in 2010, peste 1 milion de persoane au luat parte la manifestatii care vor dura 10 zile, plini de legitima mandrie, homosexuali si lesbiene, transexuali si alti de acest gen, au defilat in plin centrul orasului, sarbatorind cat de departe au ajuns. Din pacate au dreptate sa fie mandrii, casatoria homosexualilor este legala in Canada si alte tari, cuplurile de homosexuali pot adopta copii, si au toate beneficiile acordate unei adevarate familii. De fapt aceasta situatie este inscrisa acum in Ontario Human Rights Code, legea care guverneaza drepturile civile ale cetatenilor din provincia Ontario. Este un progres? Cu siguranta ca da. In ce directie? Va las pe dvs. sa judecati.
Vecinul care era spion. La doar o saptamana de la vizita istorica a presedintelui Rus Medvedev in Statele Unite, prima pagina a ziarelor este plina cu imagini ce pareau de domeniul trecutului. Agenti FBI perchezitioneaza locuintele unor spioni rusi, plecand de acolo cu bratele pline de dovezi compromitatoare. In afara indignarii diplomatice si a agitatiei judiciare, am retinut faptul ca acesti ,,spioni” erau oameni obisnuiti, locuiau intr-o suburbie eleganta, erau vecini stimati. Aveau toti 11, profesii onorabile: profesor, arhitect, ziarist, tanara atragatoare si eleganta, etc. O singura concluzie se poate trage: in vremea de astazi nu poti avea incredere in nimeni, aparentele sunt mai mult decat inselatoare.
Rusia respinge acuzatiile de spionaj lansate de SUA. Rusia respinge drept nefondate acuzatiile de spionaj lansate de autoritatile americane. Ministerul de Externe de la Moscova, a deplans faptul ca noile probleme survin vizitei la Casa Alba a presedintelui Dmitri Medvedev si relansarii relatiilor bilaterale de catre seful de stat american, Barack Obama. Departamentul american al Justitiei a anuntat, la mai putin de o saptamana de la vizita in SUA a presedintelui rus, ca 10 persoane au fost arestate, suspectate ca ar fi agenti secreti rusi. Al 11-lea suspect, Robert Christopher Metsos, in varsta de 55 de ani, ar fi fost arestat in Cipru, in timp ce incerca sa plece la Budapesta. Potrivit politiei cipriote, barbatul a fost retinut in baza unui mandat emis de Interpol, sub acuzatiile de spalare de bani si spionaj. Instanta cipriota l-a eliberat pe cautiune si va analiza in 30 de zile o cerere de extradare. Conform autoritatilor americane, sarcina presupusilor agenti ar fi fost obtinerea unei identitati americane, pentru a avea acces la informatii despre SUA, pe care apoi sa le transmita guvernului rus. De asemenea, spionii urmareau sa recruteze de partea lor persoane din sfera politica americana care fac parte din foruri decizionale importante, mai spun anchetatorii americani. Cinci dintre suspectii arestati au comparut deja in fata unui tribunal din New York. Patru dintre ei, printre care un jurnalist la ziarul in limba spaniola El Diario, au fost informati cu privire la drepturile lor si au fost retinuti. Tribunalul american a decis ca exista riscul ca ei sa fuga. Urmatoarea audiere a fost fixata pentru 1 iulie. Procurorul general adjunct, Michael Farbiarz, a spus ca in prezent sunt facute perchezitii in intreaga tara. El a calificat plangerea initiala drept ,,varful icebergului”.
Grecia. Greva generala. Pentru a cincea oara in acest an, o greva generala paralizeaza activitatile publice din Grecia. Cetatenii acestei tari protesteaza astfel fata de reforma pensiilor si programul de austeritate, adoptate de autoritatile de la Atena. Mijloacele de transport in comun nu functioneaza, scolile si birourile administrative sunt inchise, spitalele trateaza doar urgentele. De asemenea, numerosi jurnalisti iau parte la proteste. Au avut loc si incidente. Politia a ripostat cu gaze lacrimogene, dupa ce zeci de manifestanti au inceput sa arunce cu pietre, sticle si bate, in fortele de ordine. Sindicatele sustin ca masurile foarte dure de austeritate elaborate de guvernul de centru-stanga de la Atena, vor duce la adancirea recesiunii si a saraciei. Pana la sfarsitul lui 2012, statul elen trebuie sa economiseasca 30 de miliarde de euro, pentru a primi noi injectii de capital de la UE si FMI.
Vaticanul judecat in SUA. Vaticanul sustine ca nu poate fi considerat raspunzator in fata legii, pentru faptele de pedofilie comise de anumiti preoti. Avocatul Vaticanului spune ca va dovedi acest fapt in fata instantei americane, deoarece preotul impotriva caruia a fost demarata o actiune in justitie in SUA, nu era angajat al Vaticanului. Curtea Suprema a SUA a refuzat sa ia in considerare un caz privind eventuala imunitate a Vaticanului, in fata acuzatiilor de abuzuri sexuale impotriva minorilor, comise de unii preoti. Cea mai inalta instanta americana a permis astfel continuarea unui proces intentat in 2002.
Arme de foc. Curtea Suprema din SUA a confirmat dreptul cetatenilor americani de a detine arme de foc, si a decis ca interzicerea posesiei de arme in anumite regiuni, precum Chicago, este neconstitutionala. Hotararea a fost luata la limita, cu cinci voturi pentru si patru impotriva. Dupa sentinta, in Constitutia americana a fost adaugat un pasaj suplimentar care consolideaza dreptul oricarui cetatean de a detine o arma de foc. Curtea Suprema a admis insa anumite posibilitati de restrictionare a posesiei de arme, pentru a evita de exemplu prezenta armelor in apropierea scolilor. Pana acum, autoritatile regionale puteau interzice posesia de arme pentru teritorii intinse. Aproximativ 90 de milioane de americani detin arme de foc. In SUA mor impuscate in fiecare zi, in medie 80 de persoane.
Acord comercial istoric semnat de China si Taiwan. China si Taiwanul au semnat un acord comercial istoric, dupa aproape 60 de ani de dusmanie. Intelegerea prevede renuntarea la controalele vamale pentru numeroase produse tranzactionate de cele doua parti. De asemenea, China isi deschide piata serviciilor pentru companiile din Taiwan. Conducerile de la Beijing si Taipei, spera ca deschiderea comerciala va duce si la o reapropiere in plan politic. Din 2008 exista zboruri zilnice directe intre China si insula Taiwan, care s-a despartit de teritoriul chinez dupa un razboi civil in 1949. Autoritatile de la Beijing considera de atunci Taiwanul, provincie chineza separatista.
Noi negocieri cu Teheranul. Iranul ar detne destul material nuclear pentru a produce doua bombe atomice, dupa cum sustine directorul CIA, Leon Panetta. In cazul in care regimul de la Teheran isi va duce planurile la bun sfarsit, atunci el va dispune de armament nuclear in anul 2012, a mai adaugat Panetta in declaratia acordata postului ABC. O prima reactie a venit, la finele summitului G20 din partea presedintelui rus Dmitri Medvedev, care a cerut o ancheta amanuntita. Liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat ca tara sa va amana discutiile cu cele sase puteri, pana la sfarsitul lunii august, pentru a pedepsi Occidentul in urma impunerii de noi sanctiuni. ,,Vom amana discutiile cu cei sase, pana la sfarsitul lunii august, din cauza comportamentului lor necorespunzaror, ce s-a dovedit prin impunerea unor noi sanctiuni impotriva Iranului”, a spus Ahmadinejad. ,,Este o pedeapsa pentru ei, pentru a-i disciplina si invata cum merg discutiile cu natiunea iraniana. Trebuie sa aflam care le sunt obiectivele. Cauta dusmanie sau discutii”, a subliniat Ahmadinejad.
Lider mafiot italian, arestat in Franta. Un lider mafiot si unul dintre cei mai cautati oameni din Italia, a fost arestat in sudul Frantei, dupa ce s-a ascuns de politie timp de un deceniu, au declarat surse oficiale citate de BBC. Giuseppe Falsone ar fi seful mafiei din provincia siciliana Agrigento. El a fost condamnat in lipsa la inchisoare pe viata pentru crime si trafic international de droguri. De asemenea, barbatul in varsta de 40 de ani ar avea legaturi cu mafiotul renumit Bernardo Provenanzo, arestat in 2006. Falsone a fost prins in Marsilia si se crede ca a facut operatii estetice si a folosit documente de identitate false. Imaginile date publicitatii de politie arata o locuinta mica din sudul Frantei, unde ar fi trait mafiotul.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Avertizare. The US Food and Drug Administration (FDA), a avertizat saptamana aceasta pe producatorii de carne, sa reduca cantitatea de anibiotice pe care o administreaza animalelor de ferma. FDA este ingrijorata de cantitatea mare de anibiotice pe care carnea comercializata in magazine o contin, si avertizeaza ca situatia prezenta ameninta sanatatea publica. Fermierii in USA, administreaza antibiotice animalelor nu numai cand sunt bolnave, dar si celor sanatoase in mod profilactic.
Medicamentele din grupa statins. Cercetatorii americani sugereaza ca persoanele care folosesc medicamentele din grupa statins, le folosesc inutil daca nu au o istorie de maladii cardiovasculare. Statins sunt o familie de medicamente care au menirea sa reduca nivelul de colesterol din sange. Intr-un articol publicat recent in Archives of Internal Medicine, se relateaza ca statins nu scad rata mortalitatii la persoanele care il folosesc numai profilactic. In USA anual se cheltuiesc $ 26 de miliarde pentru retetele de statins. In acelasi timp, in revista Cancer, un articol sugereaza ca barbatii care au luat statins pe o perioada mai indelugata, au redus considerabil sansele de cancer de prostata.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Asa vorbeste Domnul: Paziti ce este drept, si faceti ce este bine; caci mantuirea Mea este aproape sa vina, si neprihanirea Mea este aproape sa se arate”. Isaia 56,1
Petre si Paul Gheorghe