SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 15 Iulie 2010
Burca semn al islamului militant, fata cu civilizatia. In ultimii ani si mai ales in ultimele luni se inregistreaza o crestere importnata a militantismului islamist caracterizata prin promovarea semnelor publice si de multe ori provocatoare, cel mai discutat si disputat este burca, vesmantul care acopera femeile din cap pana in talpi, lasand doar o deschidere pentru ochi. De fapt nu este numai exteriorul, pe dinauntru femeile care poarta burca sunt foarte bine ambalate cu multe randuri de haine si chiar manusi, deoarece nici o bucatica de piele nu trebuie sa fie vizibila. Ingrijorati de aceasta radicalizare a islamismului, guvernele au inceput sa fie preocupate, si unele dintre ele chiar sa legalizeze interzicerea acestor vesminte, considerate degradante pentru femeia contemporana. Inca din 2004, Franta a interzis portul de haine cu semnificatie religioasa la scoala, iar in ultimele luni o comisie s-a pronuntat in favoarea interzicerii acestor haine in public. Saptamana trecuta deputatii au votat cu 335 de voturi pentru si un vot contra, o lege care sa precizeze ca portul burcai nu este binevenit in Franta, si in concluzie sa o interzica in spatiul public. Amenzile pentru femeile care vor purta burca in public, se vor ridica la 150 de euro, iar barbatii care isi obliga sotiile sa poarte valul, risca pedepse de pana la 30.000 de euro. Legea urmeaza sa fie votata si de senat. Va intra in vigoare probabil la inceputul anului viitor. In Franta traiesc in jur de 5 milioane de musulmani, cea mai mare minoritate de acest fel din Europa. Belgia a fost prima tara Europeana care, fara multe comentarii a interzis portul burcai si al nicuabului, forma mini in public. In aceeasi directie s-au votat in Belgia reguli care interzic portul in scoli a orice semn cu conotatii religioase, sau politice, aceasta include burca si orice bluza cu sloganuri religioase sau politice. In Germania jumatate din cele 16 state federale au promulgat legi care interzic portul de haine sau semne religioase in scoli, iar pe tot teritoriul tarii femeile nu au dreptul sa conduca o masina imbracate cu burca, din motive de securitate. In Olanda Geert Wilders, fondatorul partidului pentru libertate, partid care este impotriva emigrantilor si a emigrarii, a incercat in 2006, si apoi in 2008, sa voteze o lege care interzicea burca, dar aceasta nu a fost aprobata. Un sondaj efectuat in 2007, a aratat ca 66% de olandezi sunt impotriva portului de burca. In Turcia odata cu trecerea la laicitate operata de Mustafa Kemal Atatürk in 1923, portul voalului si al burcai a disparut, in anii ’60 fiind aproape inexistent, ca apoi treptat, treptat sa inceapa sa se raspandeasca. In prezent voalul sub orice forma este interzis in universitati si in cladirile oficiale. Aceasta legislatie este de asemenea discutata in Spania si Italia.
Cuba elibereaza prizonieri politici. Raul Castro a anuntat ca guvernul cubanez va elibera 52 de detinuti politici arestati in 2003. De fapt 7 dintre ei au fost deja eliberati si au fost expulzati impreuna cu familiile lor in Spania, restul vor fi eliberati in curand si vor trebui la randul lor sa paraseasca tara. De fapt cei 7 au fost condusi direct de la inchisoare la aeroport, nici nu au avut ocazia sa-si vada prietenii si suporterii. Negocierile cu privire la aceste eliberari au avut loc intre Raul Castro si seful diplomatiei spaniole Miguel Angel Moratinos. Se estimeaza ca aceasta a fost posibil datorita medierii bisericii catolice din Cuba, reprezentata de Cardinal Jaime Ortega, arhibishop de Havana. Aceste eliberari au ca scop sa determine abrogarea masurilor pe care Comunitatea Europeana le-a luat impotriva Cubei, incepand din 1996. In acest context economico-politic, biserica catolica isi extinde in mod continuu influenta, asa cum declara Robert Pastor, un profesor de la American University, incet incet, Ortega isi largeste un spatiu politic pentru biserica, devenind nu numai o personalitate religioasa, dar si una politica.
Belgia. Percheziti la biserica catolica. In ultimele saptamani, biserica catolica din Belgia, s-a aflat in centrul atentiei justitiei. Politia a efectuat perchezitii in cateva catedrale din Bruxel, in birourile arhiepiscopiei de Malines, si domiciliul cardinalului Danneels. Cu aceasta ocazie au fost ridicate 470 de dosare ale unor persoane care venisera in fata unei comisii a bisericii, si descrisesera abuzurile pe care le suferisera in trecut cand erau copii, de la preoti. Cardinalul Danneels si-a petrecut o zi intreaga in birourile procurorului, deoarece este suspectat ca a musamalizat cazurile de abuz sexual al preotilor din subordinea sa, incercand sa salveze prestigiul bisericii in detrimentul acestor copii care au fost abuzati. Politia si procuratura isi continua cercetarile. Ei au descoperit ca biserica era in posesia unor documente provenind din dosarele penale ale unor persoane condamnate de asemenea fapte, deci ei erau interesati sa stie cum actioneaza biserica, si cum pot evita sa cada sub incidenta legii.
Trei militari britanici, ucisi de un soldat afgan. Trei soldati britanici au fost ucisi, si alti patru au fost raniti de un soldat afgan in Afghanistan, relateaza agentiile de presa. Potrivit BBC, cei trei militari se aflau la datorie, cand rebelul afgan a deschis focul. Premierul David Cameron si-a exprimat regretul profund pentru crimele petrecute, mentionand insa ca trupele britanice si cele afgane ar trebui sa lucreze impreuna. Talibanii au revendicat actiunea soldatului afgan si sustin ca acesta din urma se alaturase recent cauzei lor. Sursa citata sustine ca a fost demarata o ancheta pentru a fi descoperite motivele care au dus la uciderea soldatilor britanici.
Filipine. Taifun. Cel putin zece persoane si-au pierdut viata, si alte cateva sunt date disparute in urma primului taifun inregistrat anul acesta in Filipine. Conform autoritatilor locale, cele mai multe victime si-au pierdut viata din cauza copacilor cazuti la pamant, sau fiind loviti de diverse obiecte grele. Aglomerata insula filipineza Luzon, a ramas fara curent din cauza taifunului. De asemenea, traficul feroviar a fost complet intrerupt in capitala tarii, Manila. Taifunul ,,Conson” a maturat statul insular Filipine, cu rafale de vant de peste 150 km/h.
Paul, o caracatita prezicatoare. Caracatita Paul, care a avut o predictie de 100% pentru scorurile de la Campionatul Mondial de fotbal, va renunta la meseria de oracol, a anuntat purtatoarea de cuvant al acvariului Sea Life din Oberhausen. Paul a avut un ultim moment de glorie, luni. Angajatii acvariului au prezentat caracatita alaturi de o replica a Cupei. Paul a atras atentia intregii lumi, dupa ce a prezis corect toate rezultatele meciurilor jucate de Germania, inclusiv infrangerea acesteia in semifinala cu Spania. Ca o incununare, caracatita a prezis corect rezultatul finalei Spania-Olanda de duminica.
Uganda. Atentat la doua baruri. Cel putin 64 de oameni au murit in Uganda, si alti 65 au fost raniti, dupa ce doua localuri unde se adunasera fani care urmareau finala Campionatului Mondial de fotbal, au fost aruncate in aer, duminica seara. Atentatele, petrecute la interval de 25 de minute unul de celalalt, au vizat un club si un restaurant etiopian, unde se transmitea in direct meciul dintre Spania si Olanda. Politia ugandeza suspecteaza ca in spatele acestor atacuri sangeroase se afla gruparea al-Shabab, cunoscuta ca avand legaturi cu al Qaida.
Polonia. SUA vor instala rachete interceptoare. Sisteme balistice interceptoare de tip SM-3, care fac parte din noua varianta a scutului american antiracheta, vor fi amplasate in Polonia in perioada 2015-2018, a declarat ministrul polonez al apararii, Bogdan Klich, citat de Gazeta Wyborcza. Luna trecuta Romania a inceput oficial negocierile cu partea americana pentru a gazdui acelasi tip de rachete interceptoare. Acestea ar urma sa fie amplasate pe teritoriul Romaniei tot intre 2015 si 2018, adica in etapa a doua a ,,abordarii in etape” a sistemului de aparare antiracheta in Europa. Potrivit oficialilor americani si romani, ar putea fi vorba despre trei baterii de cate opt rachete interceptoare de tip SM-3 cu baza terestra. Polonia a fost luata in calcul pentru a gazdui o baza de zece interceptori in cadrul scutului american antiracheta conceput in varianta administratiei Bush. Acesta viza mai degraba rachetele cu raza lunga de actiune.
Bulgaria vrea scutul american anti-racheta. Temerile Bulgariei legate de capacitatile Iranului in domeniul rachetelor sunt cruciale in ceea ce priveste decizia sa de a se alatura apararii antiracheta a SUA in Europa, a declarat ministrul apararii, Aniu Angelov, relateaza Sofia News Agency. ,,Suntem cel mai interesat stat din Europa in stabilirea unui scut antiracheta, pentru ca ne aflam in cea mai amenintata regiune – suntem in raza rachetelor balistice cu raza medie. Nu este un secret ca Iranul a testat deja rachetele Shahab-3, cu o raza de actiune de 2.000 de km. Deci, daca trasezi un cerc in jurul potentialului loc de lansare din Iran, se poate vedea ca majoritatea teritoriului bulgar este in raza rachetelor lor. Bulgaria participa activ in discutii si in realizarea tuturor pasilor legati de stabilirea unui sistem de aparare antiracheta NATO”, a spus ministrul apararii.
Spania. Proteste pentru Catalunia. Mai mult de un milion de persoane au iesit in strda in Spania, sambata, pentru a cere o mai mare autonomie regionala. Marsul din Barcelona a venit dupa ce Curtea Constitutionala a Spaniei a decis ca regiunea Catalunia nu se poate referi la ea insasi ca la o natiune. Protestatarii au agitat steaguri ale Cataluniei si bannere pe care scria: ,,Suntem o natiune. Noi decidem”. Barcelona este capitala Cataluniei, una dintre cele 17 regiuni ale Spaniei.
Italia. Razie impotriva mafiei calabreze. Politia italiana a executat o razie de amploare la nivelul intregii tari, in cursul careia a arestat peste 300 de prezumtivi membri ai mafiei din Calabria numita ,,Ndrangheta”. Potrivit autoritatilor italiene, printre acuzatiile aduse celor arestati figureaza: asociere intr-o organizatie criminala, spalare de bani, rapire de persoane si dare de mita. Aparent, au fost operate arestari si in SUA. Potrivit estimarilor, ,,Ndrangheta” a rulat numai in anul 2007 44 de miliarde de euro, in trafic cu stupefiante, cu armament, prostitutie si santaj.
Belfast. Lupte de strada. Politia din Irlanda de Nord nu a reusit sa aduca sub control violentele lupte de strada izbucnite ieri in capitala provinciei, Belfast, si in alte orase. Intre catolici si fortele de ordine au avut loc sangeroase ciocniri. Framantarile au fost provocate de traditionalul mars al ordinului protestant de Orania. Politia a recurs la gloante de cauciuc si tunuri de apa pentru a dispersa multimea. Fortele de ordine ii acuza pe membri ai Armatei Republicane Irlandeze -IRA- ca au provocat si coordonat valul de violente in provincia britanica.
Presedintele Sudanului acuzat de genocid. Curtea Penala Internationala a emis un al doilea mandat de arestare pentru presedintele sudanez Omar al-Bashir, fiind inaintate acuzatii de genocid. El este deja acuzat de crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Curtea l-a inculpat prima data in martie 2009, dar nu a fost arestat. Presedintele este acuzat in legatura cu conflictul din Darfur, unde 300.000 de oameni au murit in cei sapte ani de lupte. Initial, Curtea a refuzat sa includa genocidul in actul de acuzare, dar decizia a fost anulata in apel. Bashir a negat ca guvernul sau ar fi inarmat militiile Janjaweed din Darfur.
Rusia. Nou partid de opozitie. In Rusia a fost infiintat un nou partid de opozitie in jurul scriitorului Eduard Limonov, figura marcanta a opozantilor regimului de la Moscova. Acesta a mentionat ca formatiunea cu numele ,,Alta Rusie” nu este nici de stanga, nici de dreapta. Obiectivele principale sunt democratizarea Rusiei, renuntarea la serviciul militar obligatoriu si reducerea drastica a aparatului de stat. Limonov a fost arestat in repetate randuri in trecut, deoarece a participat la demonstratii de protest contra guvernului.
China. Lapte praf infestat. La doi ani de la scandalul laptelui contaminat cu melamina, in China au fost descoperite din nou produse lactate continand aceeasi substanta. Potrivit agentiei de presa China Noua, in provinciile Gansu si Ainghai din nord-vestul tarii precum si in regiuni din nord-est, au fost confiscate cel putin 38 de tone de produse contaminate. In urma testelor s-a constatat ca laptele praf contine de 500 de ori mai multa melamina decat este permis. In toamna anului 2008, in China s-au imbolnavit aproape 300.000 de nou-nascuti dupa consumarea laptelui-praf contaminat. Cel putin sase sugari au decedat. Substanta chimica se foloseste pentru productia de material plastic si ingrasaminte chimice. In laptele-praf da impresia unui continut mai ridicat de proteine. In legatura cu scandalul de acum doi ani, au fost condamnate 21 de persoane, doua dintre ele la pedeapsa capitala.
Teste in vederea stoparii scurgerilor de petrol in Golful Mexic. La aproape trei luni de la explozia platformei de foraj marin din Golful Mexic, care a provocat cea mai grava catastrofa ecologica din istoria SUA, concernul BP intreprinde o noua incercare de stopare a scurgerilor de petrol. Cu intarziere de o zi, a inceput testarea noii instalatii de etanseizare, amplasata la inceputul saptamanii cu ajutorul unor roboti deasupra putului avariat. Testul a fost amanat fiindca administratia americana a vrut sa astepte mai intai rezultatul unor analize. In prezent se desfasoara operatiunile de inchidere treptata a supapelor cilindrului colector avand o greutate de 100 de tone. Daca cilindrul va rezista uriasei presiuni ce se creeaza, scurgerile de petrol vor fi stopate complet, informeaza British Petroleum.
Nava libiana cu ajutoare pentru Gaza a acostat in Egipt. Nava libiana de transport ,,Almethea”, incarcata cu ajutoare de urgenta pentru Fasia Gaza, care naviga pe Marea Mediterana, a acostat in portul egiptean al Arish, potrivit mass media egiptene si israeliene. Nava care navigheaza sub pavilion moldovenesc, intentiona initial sa strapunga, la comanda fundatiei Ghaddafi, blocada instituita de Israel, in jurul Fasiei Gaza, si sa livreze direct palestinienilor 2.000 de tone de alimente si medicamente. Mai multe ambarcatiuni ale marinei israeliene au urmarit nava ,,Almathea”, pentru a impiedica aceasta actiune. Ajutoarele urmeaza a fi transportate in Gaza pe uscat.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Perfectionistii, prin definitie, vor sa fie cei mai buni, sa fie primi in toate activitatile lor. Cu toate ca perfectiunea este o tinta imposibil de ajuns, incercad sa ajungi la perfectiune poate prezenta anumite avantaje dar si dezavantaje, mai ales pentru sanatate. Perfectionistii de obicei pastreaza un regim de exercitiu fizic regulat, si respecta cu strictete o dieta, lucru care poate fi extrem de bun, mai ales pentru cei care sufera de diabet. Insa in anumite situatii, perfectionistii prin personalitatea lor pot creea un stres inutil, care poate duce la o anumita instabilitate mentala. Rezultatele unui studiu stiintifc prezentate recent la conventia organizatiei Association for Psychological Science, care a avut loc in Boston, arata ca persoanele cu o asemenea personalitate, pot avea ca rezultat probleme de sanatate si un risc de deces mai ridicat decat restul populatiei. Este de asteptat ca un atlet, muzician, sau chirurg, sa aspire la perfectiune, insa cand aceste persoane folosesc aceleasi standarde de perfectiune si in viata lor particulara si de familie, in mod sigur vor fi dezamagiti, frustrati si stresati. Prem Fry, profesor de psichologie la Trinity Western University din Canada, impreuna cu colegii lui, au analizat comportamentul la 450 de adulti cu o varsta trecuta de 65 de ani, pe o perioada de 6,5 ani. In acest timp participantii au completat chestionare menite sa determine tipul lor de personalitate. Rezultatul a aratat ca persoanele care au declarat ca sunt foarte exigenti cu ei insisi, si au asteptari foarte inalte de la ei, au avut un risc de deces cu 51% mai ridicat decat restul participantilor. Cercetatorii sunt de parere ca rezultatul se explica prin faptul ca cei care au dorinta permanenta de a fi perfecti, devin deziluzionati si stresati de fiecare data cand gresesc, sau cei din jurul lor nu raspund pe masura asteptarilor lor ridicate.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta”. Eclesiastul 9,10
Petre si Paul Gheorghe