SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 22 Iulie 2010
Excese. Cea mai mare casa din Statele Unite este de vanzare. Aflata in Florida, aceasta are 90.000 s|uare feet, 23 de bai, 13 dormitoare, 10 bucatarii, un garaj pentru 20 de masini si unul suplimentar pentru 2 limuzine, 3 piscine, un cinematograf cu doua etaje, un teren de basebal, 2 terenuri de tenis, sala de gimnastica, si o sala de popice. In acest moment casa este de vanzare pentru modesta suma de 75 de milioane de dolari, cumparatorul avand de facut finisarile, deoarece in prezent nu are pereti interiori, carpet, faianta, etc. Cel care a inceput sa o construiasca, David Siegel, patronul unei firme care vinde timeshare (in loc sa-ti cumperi o casa de vacanta, sau sa inchiriezi o camera la hotel, compania de timeshare iti oferea coproprietatea unei case de vacanta, sau a unui hotel unde te duci sa-ti petreci vacanta). Acest monstru, produs al excesului caracteristic ultimilor ani, poreclita ,,Versailles” dupa numele celebrului palat regal din Franta, arata destul de jalnic, bolovani si buruieni au invadat aleia de la intrare si terenurile de sport, psicinele sunt seci… Compania care incearca sa o vanda nu isi face nici o iluzie ca va fi o treaba usoara sa gaseasca un miliardar gata sa dea atatia bani, mai ales avand in vedere ca taxele se ridica la peste 1.5 milioane pe an, si cam tot atat si intretinerea.
Statistici. De cate ori se publica o statistica care arata degradarea moravurilor in societatea contemporana, cei mai in varsta dau din cap in semn de dezamagire, acuzand pe cei tineri de tot felul de rele. Iata insa ca o statistica publicata in revista canadiana Mclean, arata ca recentul divort dintre fostul vicepresedinte american Al Gore si sotia sa Tipper, care se despart dupa 40 de ani de casatorie, a devenit din pacate un fapt divers obisnuit. Acest fenomen social are si un nume ,,divortul gri”, de la culoarea parului celor care divorteaza. Articolul arata ca in Canada, singura categorie care cunoaste o crestere semnificativa a divorturilor, este populatia peste 50 de ani, poate si datorita faptului ca cei tineri nu prea se inghesuie sa se casatoreasca; concubinajul este o forma de uniune recunoscuta legal in multe tari si mai ales in Canada. Deci in general din toate aceste motive, rata divorturilor a scazut cu 11% daca comparam anul 1993 cu 2003, dar a crescut cu 34% pentru cei intre 50-55 de ani, si cu 47.8% petru grupa de 55-60 de ani. In Statele Unite, American Association of Retired Persons (AARP), confirma aceasta constatare mentionand ca rata divorturilor persoanelor intre 40-79 de ani a crescut, si ca femeile sunt mai frecvent cele care divorteaza. In acelas context, sociologii au definit o noua categorie de femei numite ,,cougar”, femei in varsta care traiesc cu barbati mai tineri decat ele. In adevar societatea evolueaza, dar in mod definitiv nu in directia buna.
Franta. Banditism. In Franta este inca la moda ca oameni inarmati sa faca eruptie intr-o banca, magazin de bijuterii, sau cazino, si sa jefuiasca. Saptamana trecuta, doi raufacatori au patruns intr-un cazino din Uriage-les-Bains, in Isere, langa Grenoble, inarmati cu pistoale mitraliera, si au furat o suma foarte importanta din casa de bani. Urmariti de politie, banditii au inceput sa traga asupra masinilor de politie, ranind un politist. In schimbul de impuscaturi care a urmat, unul dintre banditi a fost omorat, iar altul a reusit sa fuga. Suparati de aceasta, prietenii si locuitorii din Grenoble, au inceput lupte de strada impotriva politiei atacand cu gloante adevarate masinile de politie si arzand in prima noapte peste 60 de masini, in noptile urmatoare, in ciuda interventiei energice a politiei si jandarmeriei, tulburarile au continuat, dar intr-o amploare mai mica. Banditul ucis in schimbul de focuri cu politia era un barbat de 27 de ani care mai fusese condamnat de 3 ori pentru acte de banditism. Desi procuratura a constatat ca politistii reactionasera in legitima aparare impotriva banditilor care erau extrem de bine inarmati si protejati cu veste antiglont, mama celui omorat da interviu dupa interviu si se pregateste sa depuna plangere impotriva politiei.
Turcia. Atac. In cursul unui atac al rebelilor kurzi in sud-estul Turciei, au fost ucisi sase militari. Potrivit agentiei de presa Anadolu, luptatori ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, PKK, au atacat un pichet de graniceri din apropierea orasului Hantepe, ranind de asemenea mai multi soldati. Armata a ripostat facand uz inclusiv de elicoptere de lupta. PKK, un partid interzis in Turcia, se afla pe lista organizatiilor teroriste intocmita de SUA si de UE.
Somalia. Morti si raniti. Cel putin cinci persoane si-au pierdut viata in timpul unor ciocniri violente in capitala somaleza Mogadishu. Surse medicale informeaza ca cel putin 23 de persoane, dintre care 10 copii, au fost raniti in timpul violentelor. Soldati ai armatei somaleze si luptatori ai militiei radical-islamice al Shabaab, duc lupte grele de duminica in Mogadishu. Militia al Shabaab a revendicat, saptamana trecuta, un atac terorist petrecut in Kampala, capitala Ugandei, soldat cu moartea a 70 de persoane.
Irak. Atentate. In urma unui atentat sinucigas comis asupra fortelor de securitate intr-o localitate situata in apropierea capitalei irakiene Bagdad, cel putin 43 de persoane si-au pierdut viata si peste 40 sunt ranite. Atentatul savarsit in localitatea Radwaniya, fost bastion al al Qaidei, a vizat fortele irakiene de securitate, deflagratia producandu-se in timp ce membri militiei sunite Sahwa, stateau la rand pentru a-si primi salariile. Este cel mai ucigas atentat comis in Irak de la 10 mai incoace. Militiile sunite Sahwa sunt specializate in lupta impotriva membrilor organizatiei teroriste al Qaida. Ele au fost finantate intr-o prima etapa de SUA, in baza unei strategii care a dus la diminuarea considerabila a violentelor in Irak. Un alt atentat sinucigas a avut loc in localitatea Qaim, in apropiere de frontiera cu Siria. Explozia s-a produs intr-un birou al militiilor sunite Sahwa, relateaza surse politienesti. Atentatul s-a soldat cu moartea a doi militieni si a unui politist. Alte sase persoane au fost ranite. Irakul se afla actualmente intr-un impas politic. Dupa alegerile din martie inca nu a putut fi constituit un nou guvern. Forte radicale incearca sa destabilizeze tara.
Kabul. Atentat. Cu doua zile inaintea inceperii conferintei internationale privind viitorul Afganistanului, la Kabul a fost comis un atentat sinucigas impotriva unui convoi al fortelor straine, soldat cu moartea a cel putin patru persoane. Deflagratia s-a produs in dreptul cladirii unui spital. La conferinta consacrata viitorului Afganistanului, cea mai mare de acest fel din ultimii 30 de ani, sunt asteptati zeci de ministri de externe, precum si secretarul american de stat Hillary Clinton, si secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Deja in ajunul conferintei, la Kabul au fost adoptate severe masuri de securitate. Intre timp, sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, a sosit in Pakistan.
Doi militari NATO ucisi in Afganistan. Doi militari NATO au fost ucisi in urma exploziei, in sudul Afganistanului, a unei bombe artizanale de tipul celor fabricate de talibani, au comunicat sambata fortele Aliantei, relateaza agentia France Presse. De la inceputul acestui an si pana acum, 373 de militari straini ai fortelor internationale au murit in Afganistan. In 2009 numarul militarilor straini decedati in conflictul de la poalele masivului Hindukus, ar fi fost de 520.
Pakistan. Atac asupra unui convoi. In nord-vestul Pakistanului, un convoi escortat de forte de securitate, aflat in drum spre Peschawar, a fost atacat de rebeli. In urma atentatului, cinci persoane au fost ucise si mai multe, ranite. Convoiul venea din capitala regiunii pastune Kurram, situata in apropierea frontierei cu Afganistanul, unde armata a ucis mai multe sute de rebeli taliban, in diverse operatiuni militare, in ultima perioada.
Iran. Atentat sinucigas. Dublu atentat sangeros intr-o moschee siita din sud-estul Iranului, soldat cu moartea a cel putin 22 de persoane si ranirea a peste 160. Printre victime se numara si cativa membri ai Garzii Revolutionare. Atentatul, care pare sa fie unul sinucigas, a avut loc in provincia Sistan-Balucistan, in orasul Zahedan, unde populatia este preponderent sunnita. Prima explozie a avut loc in fata Marii Moschei, care era plina de credinciosi, urmata la cateva minute de o a doua explozie. In mai 2009, un kamikaze a ucis 25 de oameni si a ranit alti peste 120 intr-un atac comis asupra unei moschei din Zahedan. De asemenea, in octombrie 2009, 40 de oameni, inclusiv 15 membri ai trupelor de elita, au fost ucisi intr-un atentat cu bomba in aceeasi provincie. Iranul l-a spanzurat luna trecuta pe liderul miscarii sunnite insurgente Jundollah, banuit ca s-ar afla in spatele acestor atacuri.
America de Sud. Frig. Cel putin 175 de persoane si-au pierdut viata in urma unui val de frig abatut asupra continentului sud-american. Cea mai grava situatie se inregistreaza in Peru, unde au murit cel putin 100 de persoane din cauza temperaturilor care au scazut sub -20 de grade. In Argentina, Bolivia si Paraguay, multi oameni au murit inghetati sau intoxicati cu monoxid de carbon emis de instalatii de incalzire defecte.
Coreea de Nord. Executie. Coreea de Nord a executat un fost oficial din cabinet, insarcinat cu discutiile cu Coreea de Sud. Aceasta este cea mai recenta executie dintr-un sir de condamnari la moarte pentru esecuri ale politicii Phenianului, relateaza The Independent. Kwon Ho Ung, care a fost sef al delegatiei nord-coreene pentru discutiile cu guvernul sud-coreean in perioada 2004 – 2007, a fost ucis prin impuscare, potrivit ziarului Dong-a Ilbo. Executia a intervenit pe fondul tensiunilor dintre cele doua Corei, alimentate de scufundarea, in luna martie, a unei nave militare sud-coreene. Phenianul, acuzat pentru incident, a negat orice implicare. Aceste informatii intervin dupa executarea altor oficiali nord-coreeni pentru esecuri politice. In luna martie, Coreea de Nord ar fi executat doi inalti oficiali din sectorul economic pentru reforma monetara care a crescut semnificativ inflatia si a provocat tensiuni sociale.
SUA. Sanctiuni impotriva Coreeii de Nord. SUA vor sa instituie noi sanctiuni impotriva Coreeii de Nord, pentru a stopa programul atomic al acestei tari. Anuntul a fost facut de sefa Departamentului de Stat de la Washington, Hillary Clinton. Impreuna cu ministrul american al Apararii, Robert Gates, ea vizitase anterior granita care separa cele doua Coreei. Cei doi au dorit sa manifeste astfel solidaritate cu Coreea de Sud, dupa scufundarea navei de razboi ,,Cheonan”. Nava a fost scufundata la sfarsitul lunii martie in Marea Galbena, in incident pierzandu-si viata 46 de militari. Din cercetarile efectuate de o comisie internationala, rezulta ca vasul Cheonan a fost scufundat de o torpila nord-coreeana. Regimul comunist de la Phenian respinge insa orice amestec in aceasta chestiune. Duminica incepe o manevra militara mixta americano-sudcoreeana in Marea Japoniei. Aceasta actiune este gandita ca un nou avertisment adresat Coreeii de Nord. Regimul comunist de la Phenian a criticat planurile Statelor Unite si ale Coreei de Sud privind desfasurarea de manevre militare comune in Marea Japoniei. Prezent la intalnirea comunitatii statelor sud-asiatice ASEAN, desfasurata la Hanoi, un reprezentant al Coreei de Nord a declarat ca astfel de manevre pun in pericol nu doar securitatea peninsulei coreene. In context, acesta a solicitat administratiei de la Washington sa extinda conditiile de reluare a discutiilor in sase privitoare la programul atomic al Coreei de Nord.
Atentat la o hidrocentrala din Caucazul rusesc. Doua explozii s-au produs la o centrala hidroelectrica de la Baksan, din Caucazul rusesc, dupa un atac pus la cale de mai multi necunoscuti. Potrivit AFP, doua persoane si-au pierdut viata, iar alte doua au fost ranite. Un purtator de cuvant al politiei locale a declarat ca mai multe persoane necunoscute au patruns in incinta centralei de la Baksan, au ucis doi gardieni si au detonat apoi doua bombe. Doua dintre cele trei generatoare ale centralei au fost avariate.
Sotii Ceausescu au fost deshumati. Dupa mai bine de 20 de ani de la moartea sotilor Ceausescu, acestia au fost deshumati. Legistii au recoltat probe pentru a face testul ADN. Presa nu are acces in cimitir pe durata procedurii. Demersul in vederea deshumarii a fost facut de singurul fiu ramas in viata, Valentin Ceausescu si de Mircea Opran – sotul Zoei Ceausescu, si are ca scop sa stabileasca in mod cert daca Elena si Nicolae Ceausescu au fost inmormantati la Cimitirul Ghencea Militar. Familia dictatorilor a devenit proprietara celor doua morminte, dupa patru ani de procese.
Incident aviatic in SUA. Cel putin 30 de persoane au fost ranite, dintre care una grav, dupa ce un avion al companiei americane United Airlines a traversat o zona cu turbulente severe fiind nevoit sa aterizeze de urgenta la Denver. Potrivit France Presse, aeronava decolase din Washington si se indrepta spre Los Angeles. O persoana a fost transportata la spital cu rani grave, iar celelalte victime au primit ingrijiri pe loc.
India. Catastrofa feroviara. Cel putin 55 de oameni si-au pierdut viata si alti circa 100 au fost raniti, dupa ce doua trenuri s-au ciocnit luni dimineata in estul Indiei, in Bengalul de Vest, informeaza Vocea Americii. Coliziunea s-a produs in jurul orei locale 2.00, cand un tren expres a intrat intr-un alt tren care stationa in gara Sainthia din districtul Birbhum, la circa 200 de km nord de Kolkata, capitala statului Bengalul de Vest. Reteaua de cale ferata a Indiei, extrem de folosita, este una dintre cele mai mari din lume, cele 9.000 de trenuri de pasageri transportand zilnic 18 milioane de oameni. In fiecare an se produc in medie 300 de accidente feroviare in India
Conferinta AIDS. Saptamana aceasta se desfasoara la Viena o mare conferinta consacrata AIDS-ului. Personalitati politice de seama printre care fostul presedinte Bill Clinton, oameni de stiinta, activisti, organizatii nonguvernamentale, etc., s-au adunat in capitala austriei sa dezbata despre ce se poate face ca sa previna raspandirea acestei boli. Prima constatare alarmanta este faptul ca desi nu exista tratament care sa vindece boala, sau vaccine, datorita faptului ca tratamentele care tin boala sub control, devin mai eficiente si mai usor de suportat, frica de contaminare a diminuat, si oamenii nu mai sunt ingroziti la perspectiva de a fi contaminati. Numai anul trecut, numarul celor care primesc tratament a crescut cu 1.2 milioane atingand in prezent 5.2 milioane de persoane. De fapt, intre 2003 si 2010, numarul celor care primesc tratament a crescut de 12 ori. Se estimeaza ca totusi acestia nu reprezinta decat 1/3 din cei care ar trebui sa primeasca tratament, deoarece o buna parte din bolnavi nu primesc tratament mai ales in Europa de est, iar altii nici macar nu stiu ca sunt bolnavi. Bolnavii de AIDS si cei seropozitivi apartin la cele mai diverse grupuri: homosexuali, consumatori de droguri, cei infectati in cursul tratamentelor medicale, si cei care s-au infectat in urma contactelor sexuale.
Irak. Incendiu. Cel putin 41 de persoane, intre care mai multi cetateni straini, inclusiv americani, au murit in incendiul care a izbucnit joi seara la un hotel in orasul Sulaimaniyah, din nordul Irakului, informeaza al-Jazeera. Alte 22 de persoane au fost ranite. Cetatenii straini care si-au pierdut viata in timpul incendiului din hotelul Soma sunt din SUA, Coreea, Bangladesh si alte tari arabe. Unele victime au murit sarind de la etajul al treilea. Un oficial al politiei a anuntat ca incendiul a fost declansat de un scurt circuit electric, flacarile neputand fi tinute sub control timp de mai multe ore. Sulaimaniyah se afla la 260 de km nord-est de Bagdad si este al doilea cel mai mare oras din regiunea autonoma kurda.
Expozitie despre binefarcerile marihuanei. Saptamana trecuta a avut loc in Toronto, prima Expozitie Internationala despre folosirea medicala a marihuanei. Expozitia este gazduita in Metro Toronto Convention Centre, una din cele mai mari complexe ale orasului, locul unde cele mai prestigioase intalniri internationale si nationale au loc. Cu aceasta ocazie fabricanti de produse medicinale pe baza de marihuana au avut prilejul sa-si expuna marfa. In Canada este acceptata folosirea marihuanei pentru motive medicale, si circa 4.000 de persoane au autorizatia sa o faca, desigur alte zeci de mii o fac fara autorizatie sau motive medicale. De fapt numai 2% dintre cei autorizati cumpara marihuana de la guvern, restul si-o procura de la particulari. Ei se plang ca guvernul nu are decat o singura varietate, cand de fapt exista peste 1.600 varietati. Expozitia a fost considerata un mare succes, atragand chiar si peste 30.000 de vizitatori din Statele Unite.
Obama a promulgat legea privind reforma sistemului financiar american. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a semnat legea privind cea mai ampla reforma a sistemului financiar american din ultimii 80 de ani. Noile reglementari de pe piata financiara consolideaza drepturile clientilor bancilor si ai actionarilor. Totodata, comertul cu active toxice va fi restrictionat si mai bine controlat ca pana acum. In cazul in care vor exista institutii monetare care pun in pericol sistemul financiar american, acestea vor putea fi preluate de stat. Presedintele american a declarat ca noua lege aduce beneficii americanilor, care nu vor mai fi pe viitor nevoiti sa plateasca pentru greselile jucatorilor de pe Wall-Street. Legea este o victorie a liderului de la Casa Alba, dupa luni de dezbateri si critici din partea institutiilor financiare care s-au opus vehement reformei. Republicanii critica legea pentru ca, sustin ei, nu vizeaza adevaratele cauze ale crizei si pe deasupra, franeaza redresarea.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Cataracta. O dieta sanatoasa este buna pentru ochii nostri, este concluzia unui studiu condus de cercetatorii de la University of Wisconsin in Madison, USA si publicat luna trecuta in revista Archives of Ophthalmology. La studiu au participat 1.808 femeii intre varstele de 50 si 79 de ani pe o perioada de 10 ani. Studiul s-a numit Carotenoids in Age-Related Eye Disease study. Intre anii 1994 si 1998, dieta participantelor a fost inregistrata periodic cu ajutorul mai multor chestionare, iar intre anii 2001 si 2004, participantele au beneficiat de examinari oftalmologice pentru a se observa cate dintre ele au dezvoltat cataratcta nucleara. Cataracta nucleara se manifesta prin opacizarea lentilei ochiului, este cel mai raspandit tip de cataracta, si de obicei apare la persoanele cu o varsta mai inaintata. La sfarsitul studiului s-a observat ca participantele care au consumat o dieta alimentara mai sanatoasa, adica bogata in fructe si vegetale, si scazuta in grasimi si sare, au avut cu 37% mai putine sanse de a dezvolta cataracta. Dr. Julie A. Mares, care a condus grupul de cercetatori, este de parere ca rezultatele nu sunt specifice numai femeilor, si ca ele pot fi duplicate si la barbati. Dupa statisticile publicate de American Academy of Ophthalmology, peste 20 de milioane de americani trecuti de varsta de 40 de ani, sufera de cataracta, precum si aproximativ 50% din persoanele trecute de 80 de ani. Cu toate acestea, cercetatorii sunt de parere ca in afara de dieta alimentara, si alte elemente pot contribui la dezvoltarea de cataracta, cum ar fi ereditatea de exemplu.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Nu va ingrijorati de nimic, ci in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri”. Filipeni 4,6
Petre si Paul Gheorghe