SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“
Semnele saptamanii 6 August 2009
Comemorari. Saptamana trecuta au avut loc in lume, mai multe comemorari a faptului ca acum 100 de ani au avut loc primele zboruri cu avioane.
In Canada un convoi de 100 de avioane de epoca si moderne, pilotate de piloti de meserie, proprietari de avioane de turism sau afaceri, fermieri, au traversat Canada comemorand primul zbor efectuat acum 100 de ani de catre Douglas McCurdy. El a zburat prima data in Baddeck, Nova Scotia, pe un avion numit the Silver Dart, traversand Baddeck Bay. Convoiul de avioane si-a inceput calatoria in British Columbia, si au incheiat-o pe cealalta coasta in Sydney Nova Scotia. Aeroportul din Sydney va fi rebotezat J.A. Douglas McCurdy.
In Franta, la exact 100 de ani de la zborul istoric al lui Louis Bleriot, care a traversat Canalul Manecii in avion, pe 25 iulie 1909, Edmond Salis, un pilot francez a reprodus acelasi traseu de la Calais in Franta, la Douvres in Anglia. Avionul folosit a fost o replica exacta a celui folosit de Bleriot, construit din panza si lemn, si echipat cu un motor de 25 de cai putere; in zilele noastre, pana si o motoreta are un motor mai puternic.
Este interesant de mentionat ca in aceeasi perioada a fost celebrata aniversarea a 40 de ani decand primi astronauti Neil Armstrong si Buzz Aldrin au facut pe 20 iulie 1969, primii pasi pe luna.
Comentatorii sunt de acord sa constate ca in numai 60 de ani, omenirea a facut progrese enorme, ca la numai 100 de ani de la primele zboruri cu avionul, se pregatesc acum expeditii pentru Marte.
Fapt divers. S-a intamplat saptamana trecuta in orasul Canadian Winnipeg, in timpul receptiei care urmase ceremoniei de casatorie, un individ s-a strecurat pe usa din spate a salonului si a tras cu o arma automata in invitati. O femeie a fost ucisa pe loc, alti invitati au fost raniti.
Nimic deosebit in acest fapt divers, unul dintre miile care se petrec in aceasta lume in fiecare clipa. Am remarcat insa cateva iformatii care pareau pentru autorul articolului anodine si fara importanta, cuplul care se casatorise traia impreuna de 18 ani si aveau impreuna 4 copii.
Iata care este moralitatea zilelor noastre, iata ca nimeni nu se mai mira de asemenea ,,realitati contemporane.
Bagdad. Atentate. La Bagdad au fost ucise in urma unei serii de atentate cu bomba asupra a patru moschee siite, cel putin 25 de persoane. iar alte 40 au fost ranite. Exploziile s-au produs in timp ce credinciosii paraseau moscheele dupa rugaciunea de vineri. Exploziile au vizat moschee din diferite cartiere. De aceea, politia considera ca este vorba de o actiune terorista organizata.
Marea Britanie si-a incheiat prezenta in Irak. Marea Britanie a pus capat celor sase ani de prezenta militara in Irak, care au inceput odata cu invazia condusa in 2003 de Statele Unite, pentru a inlatura regimul lui Saddam Hussein, transmite AFP. Potrivit acordului semnat in 2008 de Bagdad si Londra, ultimii soldati britanici, care erau in numar de 46.000 in 2003, au parasit Irakul saptamana aceasta, a declarat vineri pentru AFP purtatorul de cuvant al ambasadei Marii Britanii. Totusi, Parlamentul irakian nu a reusit sa voteze, inainte de a pleca in vacanta, un nou acord irakiano-britanic care sa permita unui mic contingent de formatori britanici sa ramana sa pregateasca marina irakiana. Cei 100 de britanici au plecat in Kuwait pana la aprobarea Parlamentului.
Noi baze americane deschise in Columbia. Brazilia, Chile si Spania si-au exprimat joi ,,preocuparea” fata de consolidarea prezentei militare americane in Columbia, dupa ce Statele Unite si-au deschis trei baze pentru operatiunile antidrog in aceasta tara, transmite AFP. Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva si omologul sau chilian Michelle Bachelet, au declarat la Sao Paolo ca ar dori sa discute despre acest subiect la 10 august, in Ecuador, in cadrul Consiliului de Aparare Sud-American, un organism recent infiintat de consultare in legatura cu securitatea regionala. Liderii statelor din regiune urmeaza sa se intalneasca la aceasta data pentru a participa la summitul Uniunii Natiunilor Sud-Americane (UNASUR). Bogota a anuntat la 15 iulie ca a semnat un acord cu Washingtonul care ii permite armatei americane sa foloseasca cel putin trei dintre bazele din Columbia in operatiuni antidrog, dupa ce o baza similara a fost inchisa in Ecuador.
Norvegia ia masuri pentru a se apara de infractorii romani. Ministrul norvegian al justitiei, Knut Storberget, a anuntat ca vor fi aplicate noi masuri pentru a opri afluxul de infractori din Europa de Est, in special din Romania, informeaza ziarul The Norway Post, citat de NewsIn.
Bandele de infractori au devenit o problema serioasa in Norvegia, noteaza publicatia scandinava. Intre altele, ministrul justitiei vrea ca forta mobila a politiei centrale sa confrunte placutele de inmatriculare ale masinilor cu o noua baza de date. De asemenea, Knut Storberget propune detasarea unor politisti romani, pentru a-i ajuta pe colegii norvegieni in anchetele pe care le desfasoara.
Un pas inainte pentru reforma sanitara a lui Obama. Comitetul pentru Energie si Comert din Congresul american a aprobat proiectul de reformare a sistemului sanitar, cel mai important proiect intern al presedintelui Statelor Unite, Barack Obama. In septembrie, Camera Reprezentantilor urmeaza sa voteze asupra acestor planuri de reforma, care prevad, printre altele, o extindere a ariei de acoperire a asigurarilor medicale. In prezent, peste 46 de milioane de americani nu au asigurare medicala.
Iranul a arestat trei turisti americani. Trei turisti americani au fost arestati de autoritatile iraniene, dupa ce au trecut frontiera dintre Kurdistanul irakian si Iran, a anuntat postul de televiziune CNN, citat de NewsIn. Ambasada Statelor Unite de la Bagdad este la curent cu aceste informatii si le verifica, a declarat un inalt oficial din administratia americana. Iranul nu are relatii diplomatice cu Statele Unite. La randul sau, un oficial de la Pentagon a anuntat ca nici un membru al armatei americane nu este implicat in acest incident.
CNN, care citeaza un inalt oficial din Kurdistanul irakian, afirma ca turistii au fost arestati in timp ce vizitau Ahmed Awa, o destinatie turistica populara din aceasta regiune autonoma din nordul Irakului. In zona, frontiera cu Iranul vecin nu este clar marcata.
Potrivit oficialului kurd citat de televiziunea americana, cei trei turisti i-au telefonat unui al patrulea care ramasese la hotel, in Irak, pentru a-i spune ca s-au ratacit si sunt incercuiti de militari iranieni.
Tensiunile americano – iraniene s-au intensificat in ultimele luni, in pofida gesturilor de deschidere ale presedintelui american Barack Obama fata de Teheran, din cauza ambitiilor nucleare ale acestei tari, si dupa alegerile controversate organizate de Iran in 12 iunie. In acest context, arestarea unor cetateni americani risca sa fie exploatata drept victorie de catre propaganda presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, informeaza NewsIn.
Incendii devastatoare in Spania. Pompierii spanioli continua sa lupte cu doua incendii scapate de sub control, in special cel care devasteaza de sambata insula La Palma din Canare, unde premierul spaniol, aflat in vacanta intr-o alta insula a arhipelagului, urma sa soseasca pentru a se informa despre situatie. Incendiul din La Palma, intetit de vantul care bate puternic, a devastat partial 1.500 pana la 2.000 de hectare de padure de pin, a anuntat presedinta administratiei insulei, Guadalupe Gonzalez. Seful guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, care si-a inceput duminica vacanta in Lanzarote, o alta insula a arhipelagului, urma sa soseasca in cursul serii in La Palma, pentru a se informa despre situatie, potrivit AFP. Un alt incendiu a izbucnit sambata in Aragon, in nord-estul tarii, in apropiere de Calatayud, si inca era activ duminica, dupa ce a mistuit circa 700 de hectare de padure.
Pirateria in Golful Aden. In ultima vreme se pare ca vestile despre pirateria din golful Aden nu mai fac asa mare impresie, ca sau banalizat. Un alt motiv este si acela mentionat de amiralul Peter Hudson, comandantul fortei Uniunii Europene in regiune, si anume ca in prezent in regiune vremea este foarte proasta. Regiunea se afla in acest timp sub influenta sezonului de monsoon care face ca valurile sa se ridice la inaltimi de peste 4 metri, ceea ce face navigatia ambarcatiunilor de pirati dificila.
Dar odata cu imbunatatirea vremii care este asteptata peste cateva luni, situatia se va schimba, si se astepata ca atacurile piratilor sa se inteteasca.
Este adevarat ca acum sase luni un atac din trei era soldat cu acapararea vaporului, acum numai unul din noua. Dar trebuie tinut seama ca forta NATO in regiune are 34 de vapoare, in timp ce traficul in regiune ajunge de 25.000 de vase de comert pe an care calatoresc pe un ocean cu o suprafata de peste 2 milioane km patrati.
Thailanda. Un avion s-a prabusit la aterizare. Un pilot a murit si zece pasageri au fost raniti usor, cand un avion al companiei Bangkok Airways, a ratat aterizarea si a lovit un turn de control al micului aeroport de pe insula turistica Samui, din sudul Thailandei, a anuntat un oficial din aviatia civila, citat de AFP. Bilantul a fost anuntat de Kannikar Kemavuthanon, directoarea generala a departamentului aviatiei civile thailandeze. Ea a anuntat ,,cu tristete” decesul comandantului de bord al aeronavei. Avionul a lovit un turn de control, dupa ce a derapat pe pista de aterizare, dar nu s-a declansat un incendiu. Majoritatea ranitilor sunt turisti, dar nimeni nu este in stare grava. Avionul efectua o cursa interna si venea de la Krabi, o alta destinatie turistica din sudul Thailandei. Bangkok Airways are trei curse pe saptamana de la Krabi la Samui si foloseste un aparat de tip Turboflot (70 de locuri).
Kabul. Atac cu rachete. Capitala afgana, Kabul, a fost atacata cu rachete, cu trei saptamani inaintea alegerilor prezidentiale. Una din cele noua rachete lansate asupra orasului a lovit cartierul diplomatic, ratand de putin ambasada americana, potrivit politiei afgane. Mai multe tiruri au lovit zona de est din Kabul, in apropierea aeroportului international. Militantii talibani au revendicat atacurile. Kabulul fusese pana acum ferit de intensificarea violentelor, inregistrata in ultimele saptamani in celelalte regiuni ale tarii.
Politia australiana a impiedicat atentate teroriste. Politia australiana sustine ca a impiedicat un atentat terorist asupra unor obiective militare. Intr-o razie de proportii in statul Victoria, langa metropola Melbourne, la care au participat 400 de politisti, au fost arestati patru suspecti. Barbati, de nationalitate somaleza si libaneza, ar fi avut contacte cu militiile radicale Shebab din Somalia, apropiate retelei teroriste al Qaida. Potrivit politiei australiene, suspectii vizau ca posibile tinte mai multe unitati si baze ale armatei.
Premierul australian, Kevin Rudd, a exclus, dupa acest incident, retragerea celor peste 1.500 de soldati australieni din Afganistan.
Mandat de arestare pentru Karlheinz Schreiber. Pe numele comerciantului de armament german, Karlheinz Schreiber, expluzat din Canada in Germania, va fi emis mandatul de arestare.
La tribunalul din Augsburg, procurorii au depus o cerere in acest sens, sub acuzatia de evaziune fiscala, frauda si inselaciune, in mai multe dosare. Schreiber a fost expulzat duminica din Canada si a aterizat la München, de unde a fost preluat imediat de autoritatile germane. Barbatul in varsta de 75 de ani este considerat o figura-cheie in scandalul finantarii CDU din anii 90. Informatiile pe care Schreiber le-ar putea furniza pe aceasta tema l-ar putea afecta pe ministrul de interne, Wolfgang Schäuble, care a dat declaratii la vremea respectiva in fata comisiei de ancheta din Bundestag. Daca se va dovedi ca actualul ministru de interne a mintit comisia, atunci el va trebui sa demisioneze, potrivit fostului sef al comisiei, social-democratul Volker Neumann.
Afganistan. Atentat. Cel putin 20 de civili afgani si-au pierdut viata intr-un atentat cu bomba care a avut loc in provincia Helmand. Victimele se aflau intr-un tractor si se deplasau spre o nunta, cand autovehiculul a trecut peste un dispozitiv exploziv plasat la marginea drumului. Incidentul a avut loc in districtul Sangin. Provincia Helmand este un bastion al militantilor talibani. In zona sunt desfasurati mii de militari americani si britanici, care trebuie sa asigure stabilitatea regiunii in perspectiva alegerilor prezidentiale din 20 august.
Michael Jackson laureat al premiului Nobel pentru pace? Omenirea este zguduita de o criza economica fara precedent, somajul a atins un nivel de neimaginat, Statele Unite se straduiesc sa institeasca un plan de asigurari medicale care sa includa pe fiecare locuitor, ceea ce pare ca este ceva extrem de greu de realizat, daca nu imposibil. Nu mai vorbim despre razboaie, atacuri teroriste si alte calamitati.
Totusi ce credeti ca ocupa prima pagina a ziarelor de pe tot globul, ce se dezbate zi si noapte la CNN, nimic altceva decat despre moartea lui Michael Jackson.
Doctori, juristi, reporteri, experti sau mai putin experti isi dau cu presupusul ce drog la omorat, cine i la injectat, si asa mai departe.
In acest timp, cei care erau indragostiti de el il plang si il regreta din fundul sufletului. De multe ori aceasta tristete profunda ii mobilizeaza la actiuni nobile, cum ar fi cea a studentei americane Anneliese Nichole Brown, care a lansat pe internet o petitie in care cere ca sa i se atribuie lui Michael Jackson, in mod postum, premiul Nobel pentru pace.
Desi demersul este lipsit de sens, deoarece singurele persoane care pot face o asemenea propunere sunt personalitatile politice, profesori de renume, sau fosti laureati ai premiului Nobel, Fondatia Nobel nu primeste sugestii de la public, tanara nu dezarmeaza, ea spera ca pana in septembrie sa colecteze 1 milion de semnaturi.
Am gasit acest fenomen deosebit de interesant; un artist egoist, excentric si devorat de vicii si adictii, care nu a facut nimic altceva decat sa-si cultive viciile pe spatele adoratorilor sai, poate dezlantui asemenea pasiuni, in timp ce oameni generosi care au sacrificat pentru umanitate sunt ignorati.
Desigur nu pot sa nu amintesc despre faptul ca desi Isus si-a dat viata pentru noi toti, asa de putini sunt gata sa remarce aceasta, iar si mai putini sunt gata sa accepte darul sau.
Hillary Clinton incepe un turneu pe continentul african. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, se afla in drum spre Africa, unde va efectua un turneu in sapte tari. Turneul diplomatului-sef american, survine la o luna dupa vizita efectuata in Ghana, de presedintele Barack Obama. In timpul convorbirilor pe care le va avea cu responsabili africani, doamna Clinton intentioneaza sa abordeze numeroase subiecte, de la securitatea alimentara pana la sanatate si egalitatea intre sexe. Secretarul de stat american va vizita Republica Democratica Congo, Kenya, Nigeria, Africa de Sud, Angola, Liberia si Insulele Capului Verde.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Poluarea. Expunerea la poluare a mamei pe timpul sarcinii, este posibil sa afecteze sanatatea copilului si sa reduca nivelul intelectual, este de parere un nou studiu publicat saptamana trecuta. Rezultatele se bazeaza pe studiul a mai multor familii din orasul New York. Expunerea mamei la un nivel ridicat de elemente toxice din aer, cum ar fi fumul de la masini, poate produce un scor scazut la testul de inteligenta numit IQ. Alte studii recente au asociat expunerea femeilor gravide la poluantii din aer numiti polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH), cu probleme de sanatate ale noilor nascuti. Capacitatea redusa a plamanilor si astmul bronsic au fost cele mai frecvente anomali observate la acesti copii. ,,Majoritatea oamenilor stiu ca plumbul este daunator copiilor, insa efectele expuneri la PAH sunt similare cu expunerea copiilor la plumb“ a declarat Frederica P. Perera, cercetatoare de la School of Public Health at Columbia University in New York City, si autoarea studiului.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Neamurile se framanta, imparatiile se clatina, dar glasul Lui rasuna, si pamantul se topeste de groaza“. Psalmul 46,6
Petre si Paul Gheorghe