SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 12 August 2010
Un aisberg gigantic s-a desprins dintr-un ghetar din Groenlanda. O imensa bucata de gheata, cu o suprafata de aproximativ 260 km patrati si grosimea de pana la 50 de metri, s-a desprins din ghetarul Petermann din Groenlanda, potrivit BBC News, citat de Rompress. In prezent, aisbergul – cu o suprafata de patru ori mai mare decat insula Manhattan din New York – se afla la 1.000 km de Polul Nord, intre Groenlanda si Canada. Din 1962 nu au mai existat in Arctica aisberguri plutitoare de asemenea dimensiuni, sustine profesorul Andreas Muenchow de la Universitatea Delaware din SUA. Uriasul bloc de gheata s-a desprins in dimineata zilei de 5 august si a fost observat de cercetatorul Trudy Wohlleben, de la Canadian Ice Service. Oamenii de stiinta considera responsabila de aceasta, incalzirea globala, indicand ca primele sase luni ale anului in curs au fost deosebit de calduroase. Ei avertizeaza ca in cazul in care se va indrepta spre sud, aisbergul va pune in pericol traficul maritim din Oceanul Atlantic. Cantitatea de apa potabila ce ar putea rezulta din sloiul urias de gheata ar fi suficienta pentru aprovizionarea cu apa a tuturor locuitorilor SUA timp de 120 de zile, estimeaza expertii.
Pakistan. Inundatii. Un purtator de cuvant al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, Maurizio Giuliano, a apreciat ca inundatiile care afecteaza in prezent Pakistanul, sunt mai grave decat tsunamiul produs in 26 decembrie 2004 in Oceanul Indian, sau decat cutremurul din Haiti, din 13 ianuarie. Daca bilantul este atat de mare pe cat a fost anuntat de Guvern, este mai mare decat toate cele trei evenimente combinate, a declarat Giuliano. Duminica, trimisul special al ONU, Jean-Maurice Ripert, a spus ca Pakistanul va avea nevoie de miliarde de dolari de la donatorii internationali, in urma inundatiilor. Bilantul mortilor din Pakistan ar fi 1.500 – 1.700, iar autoritatile apreciaza ca peste 13 milioane de persoane au fost afectate. Amploarea crizei a depasit Guvernul, iar victimele sunt furioase ca ajutorul nu ajunge suficient de repede la ele. Serviciile de urgenta nu pot sa ajunga la circa 600.000 de persoane din valea Swat, iar alte sute de mii au fost nevoite sa fuga din calea apelor in provinciile Punjab si Sindh, unde ploi torentiale cad in continuare.
China. Alunecari de teren. Cel putin 700 de persoane si-au pierdut viata in urma unor alunecari de teren cauzate de ploile abundente din nord-vestul Chinei. Dezastrul a avut loc sambata trecuta, cand un torent de noroi si apa revarsata a lovit noaptea tarziu orasul Zhou|u, provincia Gansu, din nord-vestul Chinei. Potrivit datelor furnizate de televiziunea chineza de stat, peste 1.000 de oameni sunt dati disparuti. Potrivit agentiei Xinhua, un barbat de 52 de ani a fost scos in viata dupa mai bine de 50 de ore petrecute sub daramaturi. Au fost distruse numeroase poduri si sosele. In jur de 3.000 de soldati, medici si infirmieri au ajuns la fata locului pentru a-i ajuta pe sinistrati.
China. Incendiu. Cel putin 16 mineri si-au pierdut viata in urma unui incendiu in provincia chineza Shandong. Cand s-a produs incendiul, peste 300 de persoane se aflau in mina. Potrivit agentiei chineze Xinhua, minerii au fost evacuati intre timp. Politia locala afirma ca un cablu defect a fost cauza incendiului.
,,Sau acei optsprezece insi, peste care a cazut turnul din Siloam, si i-a omorat, credeti ca au fost mai pacatosi decat toti ceilalti oameni, care locuiau in Ierusalim? Eu va spun: nu; ci, daca nu va pocaiti, toti veti pieri la fel”. Luca 13,4-5
Ecuador. Cutremur. Un cutremur de 6,9 grade a lovit joi statul Ecuador. Potrivit Centrului American de Supraveghere Geologica, seismul a avut epicentrul la 140 de km de localitatea Ambato, la o adancime de 185 de km. Centrul american de Avertizare de Tsunami in Pacific a anuntat ca, pe baza modelelor istorice, cutremurul de joi nu pare sa fi generat un val urias.
Digurile din landul german Brandenburg inca rezista apelor. In bazinele raurilor Spree si Neisse, din landul german Brandenburg, situatia s-a calmat fata de ziua de luni. Digurile si parapetii protectori provizorii ridicate de echipele de interventie par a reusi sa tina piept apelor. Pe raul Neisse se inregistreaza chiar si scaderi ale cotelor, care sunt insa in continuare peste nivelul de alerta de inundatii. In Saxonia au inceput sa se linisteasca lucrurile. Orasul Bad Muskau si parcul Fürst-Pückler (incluse in patrimoniul UNESCO) au fost inundate. In orasul Görlitz a fost ridicata alerta de catastrofa. Regiunea aflata la granitele dintre Germania, Polonia si Cehia a fost devastata in ultimele zile de inundatii puternice. Spre exemplu, orasul polonez Bogatynia – un monument de arhitectura – a fost inundat complet. Casele care nu au fost daramate de apele involburate, vor trebui demolate de autoritati din cauza riscului prezentat de slabirea fundatiilor
Masacrul comis de talibani asupra unei echipe internationale de medici. Guvernul de la Berlin a condamnat atacul sangeros al talibanilor din nord-estul Afganistanului, in urma caruia au fost ucisi zece membri ai unei organizatii umanitare crestine, in majoritate medici oftalmologi. O purtatoare de cuvant a executivului german a subliniat ca oficialii de la Berlin vor face tot posibilul pentru a-i pedepsi pe ucigasi si pentru a elucida aceasta crima lasa. In plus, masacrul din provincia Badakhsan a demonstrat din nou cat de necesara este stabilizarea situatiei din Afganistan. Victimele sangerosului atac al talibanilor sunt zece colaboratori ai organizatiei umanitare crestine International Assistance Mission, printre care o femeie de cetatenie germana, sase americani, un britanic si doi translatori afgani. Talibanii au revendicat atacul.
Atentat in stramtoarea Hormuz. Echipele de inspectie care ancheteaza accidentul unui petrolier japonez de saptamana trecuta in stramtoarea Hormuz, au gasit ramasite ale unor substante utilizate in fabricarea bombelor artizanale. Concluziile formulate de acestea, atribuie accidentul unui atac terorist, relateaza agentia de presa a Emiratelor Arabe Unite. Acest raport a fost publicat la doua zile dupa ce o grupare terorista afiliata retelei al Qaida a revendicat atentatul.
Turcia. Explozie. Doua persoane au murit si una a fost ranita dupa ce oleoductul Kirkuk-Ceyhan, care transporta petrol din Irak, a explodat marti in sud-estul Turciei. Explozia a avut loc in provincia Sirnak, care se invecineaza cu nordul kurd al Irakului. Fortele de securitate turcesti cred ca in spatele atacului se afla militantii kurzi, care au vrut sa comita un act de sabotaj. Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK, partid scos in afara legii, pentru ca vrea sa intemeieze un stat kurd in interiorul granitelor Turciei, a anuntat recent ca va ataca interesele economice ale Ankarei. PKK duce de mai bine de un sfert de secol o campanie de violente impotriva autoritatilor turce, soldata cu peste 40.000 de morti. Conducta Kirkuk-Ceyhan transporta circa 500.000 de barili de petrol pe zi, cam un sfert din exporturile irakiene de petrol. Alimentarea conductei a fost intrerupta. Este a doua explozie care se petrece la conducta Kirkuk-Ceyhan in decurs de o luna. Precedenta explozie, din iulie, a determinat inchiderea oleoductului timp de cateva zile.
Accident de avion. <eful pentru America de Nord al concernului aero-spatial european EADS, si fost sef al NASA, Sean O’Keefe, a supravietuit prabusirii unui avion de mici dimensiuni in Alaska. Fiul sau se afla printre supravietuitori. Aparatul cu noua persoane la bord s-a prabusit in apropiere de Bristol Bay, in Alaska, potrivit autoritatilor americane. Cinci persoane si-au pierdut viata in accident, printre care fostul senator republican, Ted Stevens. Potrivit garzii nationale din Alaska, la momentul accidentului se inregistrau conditii meteorologice nefavorabile.
Irak. Explozie. Explozia unei bombe in Irak s-a soldat cu moartea a opt soldati irakieni si ranirea altor patru. Atentatul a avut loc in provincia Diyala, din nordul tarii, a anuntat politia irakiana. Deflagratia s-a produs in momentul in care soldatii inspectau o casa din orasul Sadiya, situat la nord-est de capitala provinciei, Ba|uba.
Romania si Bulgaria. Vizite. Presedintele israelian Shimon Peres incepe miercuri o vizita in Romania si Bulgaria. Vizita va dura doua zile. In cursul deplasarii, Peres va participa la o ceremonie organizata la un nou muzeu al Holocaustului din Romania. Aproximativ jumatate din cei 800.000 de evrei care locuiau in Romania au fost ucisi in timpul Holocaustului. Majoritatea supravietuitorilor au emigrat in Israel. In Bulgaria, Peres merge la invitatia presedintelui Gheorghi Parvanov. Vizita este rezultatul relatiilor bilaterale la nivel inalt in toate domeniile, potrivit unui comunicat al Presedintiei de la Sofia. Cei doi sefi de stat vor discuta despre relatiile bilaterale si despre procesul de pace din Orientul Mijlociu. Peres se va intalni si cu premierul bulgar Boiko Borisov.
Vas cargo, rapit de pirati in Golful Aden. Pirati somalezi au reusit sa deturneze un vas cargo in Golful Aden, si au luat ostatici toti cei 24 de membri ai echipajului. Nava Syria Star a transmis mesaje de urgenta conform carora pirati somalezi s-ar fi urcat la bord si ar fi deschis focul, a comunicat misiunea navala a UE Atalanta. Membri echipajului sunt cetateni egipteni si sirieni. Vasul naviga sub pavilionul statului din arhipelagul caribic St. Vincent.
Rusia, al treilea exportator de grau din lume, a sistat exporturile. Rusia, care se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 40 de ani, a interzis temporar exporturile de grau. ,,Cred ca este urgent sa suspendam temporar exporturile de grau si de produse de grau din Rusia”, a declarat joi premierul Vladimir Putin, in cursul unei reuniuni a Guvernului. Purtatorul de cuvant al lui Putin a spus pentru CNN ca suspendarea este valabila pentru perioada 15 august – 1 decembrie. Rusia este al treilea exportator de grau din lume. Dar seceta cu care se confrunta a determinat o scadere a productiei de la 90 de milioane de tone la 70-75 de milioane de tone, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii. Valul de caldura care afecteaza Rusia de la mijlocul lunii iunie a provocat incendii de vegetatie soldate cu 50 de morti si cu 3.500 de refugiati. Potrivit meteorologilor, vremea nu se va schimba nici saptamana viitoare.
Moscova. Activitatea ambasadelor. Toate ambasadele tarilor UE la Moscova, si-au reluat activitatea, in conditiile in care fumul din capitala rusa s-a dispersat, a anuntat seful delegatiei europene in Rusia, Fernando Valenzuela. Ambasadele si-au suspendat activitatea saptamana trecuta, cand: Austria, Cehia, Polonia, Israelul si Canada, au inceput sa isi evacueze diplomatii, din cauza fumului gros care a acoperit Moscova, in urma incendiilor de vegetatie din zona. Initial, ambasada Germaniei a anuntat ca s-a inchis complet, dar marti precizase ca lucreaza la un nivel redus. Departamentul consular al Israelului a anuntat ca si-a reluat toate operatiunile. 100 de angajati ai ambasadei americane pot parasi Moscova timp de 30 de zile daca vor, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Philip Crowley. El a mai spus ca ambasadorul american John Beyrle a alocat 50.000 de dolari pentru a-i ajuta pe rusii afectati de incendii. Statele membre UE le-au recomandat cetatenilor lor sa evite zonele afectate de incendii din Rusia. Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Italia, Romania si Suedia se numara printre tarile care si-au sfatuit cetatenii sa nu faca vizite in regiunea Moscovei.
Slovacia refuza sa contribuie financiar la planul de salvare a Greciei. Slovacia este prima tara din UE care a decis ca nu va participa la ajutoarele comune acordate Greciei, tara aflata intr-o criza majora a datoriilor. Parlamentul de la Bratislava a refuzat cu majoritate sa vireze bani in fondul comun de ajutorare a Atenei. Comisarul european pentru economie si afaceri monetare, Olli Rehn, a criticat decizia Slovaciei, pe care a acuzat-o ca incalca solidaritatea convenita in zona euro. Hotararea de a acorda credite de urgenta tarilor amenintate de faliment a fost luata pentru a asigura stabilitatea uniunii monetare, din care face parte si Slovacia, a precizat Rehn.
14 ani de inchisoare pentru bucatarul lui Bin Laden. Un fost bucatar al sefului retelei teroriste al Qaida, Osama bin Laden, a fost condamnat la 14 ani de inchisoare, intr-un proces care a avut loc la baza de detentie Guantanamo din Cuba. Sudanezul al Qosi, in varsta de 51 de ani, a fost gasit vinovat de un tribunal militar, de apartenenta la reteaua al Qaida. Al Qosi a mai indeplinit pentru Bin Laden rolurile de sofer si garda de corp. El a pledat vinovat. Barbatul a fost arestat in 2001 in Pakistan si este detinut la Guantanamo din 2002. Pedeapsa lui ar putea fi redusa, aparatorii motivand ca al Qosi nu a fost o figura marcanta in cadrul operatiunilor teroriste ale al Qaida.
O prima tabara de romi, evacuata in Franta. Politia franceza a evacuat vineri o tabara de romi romani situata la Saint-Etienne, a anuntat asociatia ,,Reteaua solidaritate cu romii”. In tabara ilegala locuiau, incepand din mai, cel putin o suta de romi. Operatiunea a inceput in zorii zilei de vineri si s-a incheiat cu putin inainte de pranz, intr-un sector inconjurat complet de politie. Tabara era formata din ,,locuinte improvizate si corturi, instalate in graba de romii care fusesera expulzati din alte doua tabere din oras, in luna mai”, a explicat o reprezentanta a asociatiei, Marie-Pierre Manevy. ,,Am refuzat in urma cu doi ani acest teren, propus de primarie pentru nomazi, pentru ca nu ni se parea adaptat. De cand locuiesc romii aici, administratia locala a instalat, insa, doua pompe de apa si toalete chimice”, a precizat ea. La sfarsitul lunii iulie, ministrul francez de interne, Brice Hortefeux, a anuntat ca jumatate dintre taberele ilegale vor fi demolate in termen de trei luni. Ministerul a vorbit de 600 de tabere ilegale inregistrate in Franta. Aceasta evacuare este prima dupa anuntul presedintelui Nicolas Sarkozy, la 28 iulie, privind luarea unor masuri impotriva romilor si populatiilor nomade instalate ilegal in Franta.
Patru persoane vor fi judecate in Ungaria pentru atacuri vizand romi. Procurorii unguri au cerut luni ca patru membri ai unei miscari de extrema-dreapta sa fie judecati pentru o serie de atacuri vizand romi, relateaza DPA. Potrivit agentiei MTI, departamentul de investigatii al Parchetului ungar a recomandat inceperea procesului, dupa incheierea unei anchete ce a durat aproape un an. Cei patru sunt suspectati de implicare intr-o serie de atacuri comise in 2008 si 2009, soldate cu moartea a sase romi si ranirea altor 55. Atacatorii au tras 63 de gloante si au aruncat 11 cocteiluri molotov in victime, potrivit Parchetului. Ei au negat orice implicare, dar dovezile permit acuzarea. Cei patru apartin unei miscari de extrema-dreapta si membri grupului au furat arme pentru a comite atacurile. Suspectii au fost arestati in august 2009, in orasul Debrecen, din nord-estul tarii.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Incaltamintea de casa. Sa umbli prin casa cu picioarele goale, in ciorapi sau papuci, poate fi confortabil, insa pentru persoanele mai in varsta poate fi extrem de periculos. Recent, un studiu realizat de Boston’s Institute for Aging Research, Hebrew SeniorLife, a urmarit 765 de persoane cuprinse intre varstele de 64 si 97 de ani, pentru mai bine de 2 ani. Rezultatele au aratat ca persoanele care au obiceiul sa umble prin casa cu papuci, ciorapi sau desculti, au avut riscul de a cadea mult mai ridicat decat cei care au tinut pantofii in picioare. ,,Cazaturile sunt extrem de intalnite la persoanele mai in varsta” a declarat Dr. Marian Hannan, autoarea studiului, profesor de medicina la Harvard Medical School. Center for Disease Control din Atlanta, raporteaza ca 40% din persoanele trecute de 65 de ani, cad cel putin o data pe an, de cele mai multe ori cu rezultate devastatoare. Studiul sugereaza ca incaltamintea sportiva de genul Adidas, care sustine si glezna, purtate tot timpul, constituie cele mai bune masuri de a evita cazaturile. Papucii, in engleza numiti slippers, au de obicei talpa lucioasa, nu ofera nici un fel de tractiune, lucru care contribuie la cazaturi. Acelasi lucru se intampla si cu picioarele goale, sau cu ciorapi. Pantofii de sport, ofera suport si tractiune, lucru important pentru mentinerea echilibrului. Alte studii au aratat ca mai mult de 20% din populatia geriatrica nu poarta pantofii in casa si ca papucii sunt cea mai populara forma de incaltaminte. In studiul doctorului Marian Hannan, din cei 765 de participanti, 10% au declarat ca umbla prin casa desculti, in ciorapi sau papuci, si numai 36% au purtat pantofi de sport. Restul au declarat ca poarta pantofi de piele, cisme, sandale, sau chiar pantofi cu toc inalt. Dintre 563 de cazaturi care au avut loc pe perioada studiului, in interiorul casei, jumatate au fost suferite de cei din categoria papuci, picioarele goale si ciorapi. In total 1.647 de cazaturi au fost inregistrate de catre 485 de participanti pe perioada studiului de doi ani. Nu numai ca cei care nu au purtat pantofi in casa au avut cele mai multe cazaturi, dar ei au suferit si cele mai serioase accidentari, cum ar fi fracturi, dislocari si accidentari ai muschilor, ligamentelor si tendoanelor. Cazaturile au devenit o problema de sanatate publica, si o schimbare relativ mica in felul de viata al persoanelor mai inaintate in varsta, poate preveni multe accidentari inutile si periculoase.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra”. Luca 12,31
Petre si Paul Gheorghe