SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“
Semnele saptamanii 1 Octombrie 2009
Padang, Indonezia. Un cutremur devastator de 7,6 grade a zguduit insula Sumatra miercuri. 777 de morti, 300 raniti si 500 de cladiri, hoteluri, scoli, spitale, au fost distruse sau avariate, potrivit celui mai recent bilant, dat publicitatii de ministerul afacerilor sociale de la Jakarta.
Joi dimineata un nou cutremur de 7 grade a avut loc in aceeasi zona. Este posibil ca mii de oameni sa fie ingropati in continuare sub daramaturi. La cautari participa si localnicii din Padang, dar operatiunile sunt ingreunate de ploaie si de lipsa echipamentelor specifice. Mii de oameni au ramas fara locuinte. Epicentrul a fost situat in regiunea Jambi, la 150 de km distanta de cel al cutremurului care a lovit orasul Padang. In zona Pacificului, seismologii se asteapta de zeci de ani la cutremure devastatoare in zone precum: Chile, Alaska, statul California, regiunea Tokyo, Noua Zeelanda sau Sumatra.
Papa in Cehia. Vizita in Cehia a papei Benedict al XVI-lea a scos in evidenta o serie intreaga de probleme persistente, chiar si la 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier. Incheiata cu serviciul divin derulat in aer liber la Brno, in prezenta a zeci de mii de credinciosi din Cehia si tarile vecine, n-a fost pentru Suvernaul Pontif, o plimbare de sanatate. Cat de dificila e relatia dintre Biserica Catolica si mica democratie ceha, situata in mijlocul continentului european, s-a constatat inca de la sosirea papei pe aeroportul din Praga, unde a fost primit ce-i drept cu onoruri militare, asa cum i se cuvine unui sef de stat. Dar Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a evitat sa i se adreseze papei in limba materna a lui Benedict, preferand engleza, desi Klaus stapaneste la perfectie germana. Klaus i-a urat totusi bun venit fostului cardinal Ratzinger, nu doar in calitatea acestuia de Episcop al Romei si de sef de stat, ci si, dupa cum s-a exprimat liderul de la Praga, in calitatea lui Benedict ,,de autoritate spirituala si intelectuala, una dintre cele mai importante din lume”.
Dar Cehia este una din tarile ex-comuniste in care ateismul si agnosticismul constituie atitudini extrem de extinse. In Cehia se perpetueaza temerile provocate de catastrofele totalitare ale secolului XX. Atat ocupatia nazista cat si comunismul au lasat in urma traume severe. Iar unele din evolutiile politice din ultima vreme n-au facut decat sa redeschida rani vechi.
Astfel, decizia SUA de a renunta la amplasarea scutului american antiracheta in Cehia si Polonia a reintensificat ingrijorarile multor cehi, care se tem ca vor fi abandonati de occident si lasati la cheremul unei Rusii neoimperialiste.
Papa n-avea cum sa atenueze aceste temeri. Pe de alta parte, un vechi si serios contencios intre Berlin si Praga, privind soarta germanilor sudeti deportati din Cehoslovacia, dupa cel de-al doilea razboi mondial, a continuat, in ultimii ani, sa provoace frictiuni in raporturile dintre cehi si germani. Inaintea vizitei papale s-a discutat intens despre eventualitatea ca Benedict sa-si rosteasca discursurile din Cehia in limba germana. Date fiind insa aprehensiunile cehesti, Papa a hotarat sa se adreseze oamenilor in engleza, italiana si latina.
Totusi, problema cea mai complexa confruntandu-l pe papa in aceasta calatorie, a vizat atitudinea cehilor fata de Biserica. In nici una din tarile ex-comuniste, bisericile crestine nu ocupa o pozitie atat de marginala precum in Cehia. Desi Revolutia de Catifea din 1989 a pus capat celor 40 de ani de politica anticlericala a regimului comunist, redand oamenilor libertatea religioasa, reimbisericirea cehilor si refacerea unei relatii vii intre majoritatea populatiei si Biserica Catolica, au continuat sa intarzie. Doar unul din trei cehi apartine unei confesiuni, iar duminicile lacasurile de cult sunt mai degraba goale decat pline. Ramane de vazut in ce masura vizita Papei va fi contribuit la ceea ce multi credinciosi catolici afirma a fi necesitatea recrestinarii Cehiei.
Epidemii neasteptate. Sunt convins ca cei mai multi dintre noi cred ca sifilisul este o boala care a fost de mult invinsa, ca este o trista memorie a vremurilor trecute. Din nefericire date recente arata ca nu este asa. Mai ales in sudul Statelor Unite s-a inregistrat in ultimii ani o crestere ingrijoratoare a infectilor transmisibile in special cu sifilis. Ingrijorate de aceasta evolutie alarmanta, de exemplu in Forsyth County, din statul Nord Carolina, autoritatile medicale au recurs la o metoda originala. Au mers din casa in casa si au oferit celor dispusi sa se testeze, un gift card de 10 dolari la Wal Mart. In foarte scurta vreme, ei au epuizat toate cardurile.
Dr. C. Timothy Monroe, director la Forsyth County Department of Public Health, explica astfel: datorita faptului ca populatia a devenit saraca si fara serviciu, tentatia de a se angaja in comportamente de risk a crescut, si odata cu aceasta incidenta bolilor.
Daca in anul 2000 se inregistrau 2,1 cazuri la 100.000 de locuitori, in 2007 s-a ajuns la 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori.
Aceeasi evolutie se inregistreaza si in Statele Unite. In general daca in anul 2000 s-au raportat 5.979 cazuri de sifilis, in 2009 s-a ajuns deja la 11.094, si anul este departe de a fi terminat.
Iranul efectueaza teste cu rachete. Iranul a testat luni o racheta despre care analistii militari sustin ca ar putea sa loveasca Israelul si bazele americane din regiunea Golfului Persic. Potrivit televiziunii de stat de la Teheran, racheta de tip Shahab 3 a fost testata cu succes in timpul manevrelor efectuate de Garzile Revolutionare, fortele de elita ale armatei iraniene. Responsabilii iranieni sustin ca racheta Shahab 3, testata ultima oara la mijlocul anului trecut, poate parcurge in jur de 2.000 de km. Operatiunile coincid cu noi tensiuni intre Teheran si Occident, in privinta programului nuclear iranian, dupa dezvaluirile de saptamana trecuta, potrivit carora Iranul construieste o noua uzina de imbogatire a uraniului.
Pakistan. Lider tribal pro-guvern, asasinat. Un lider tribal pro-guvern de etnie pastun din Pakistan, a fost ucis intr-un atentat cu masina-capcana. In atacul care a avut loc in nord-vestul Pakistanului, si-au mai pierdut viata doua garzi de corp ale acestuia, si doi trecatori. Potrivit politiei, liderul tribal, Abdul Hakeem, calatorea impreuna cu cei doi angajati cand a fost atacat in apropierea orasului Bannu, aflat langa granita cu Afganistanul. 27 de persoane si-au pierdut viata duminica in doua atacuri cu bomba in Pakistan.
Ancheta in SUA. Biroul pentru protectia lui Barack Obama, a anuntat ca a inceput o ancheta pentru a identifica autorii unui sondaj publicat pe Facebook, in care intrebarea era daca presedintele american ar trebui asasinat. Facebook a inchis respectivul sondaj, care propunea ca variante de raspuns ,,da”, ,,nu”, ,,poate” sau ,,daca imi ridica asigurarea de sanatate”. Malcom Wiley, un purtator de cuvant al Secret Service, a declarat ca autoritatile au colaborat indeaproape cu reteaua de socializare Facebook. Acesta a adaugat ca Secret Service ancheteaza acest caz la fel cum ar face cu orice alta amenintare. Aproximativ 800 de persoane au apucat sa raspunda la sondajul publicat saptamana trecuta, inainte ca acesta sa fie dezactivat de catre administratorii site-ului Facebook.
Filipine. Inundatii. Dupa catastrofalele inundatii si alunecari de teren din Filipine, guvernul de la Manila a cerut comunitatii internationale, ajutoare umanitare urgente. Potrivit ministrului apararii, Gilberto Teodoro, numarul celor care si-au pierdut viata in urma furtunii tropicale ,,Ketsana”, se ridica la cel putin 240 de persoane. Aproximativ o jumatate de milion de oameni au ramas fara adapost. Potrivit corespondentilor aflati la fata locului, cartiere intregi ale capitalei Manila se afla inca sub ape.
Vietnam. Taifunul Ketsana. Taifunul Ketsana a provocat moartea a peste 20 de persoane in Vietnam, la scurt timp dupa ce s-a abatut asupra acestei tari. Peste 100.000 de persoane au fost evacuate in centrul tarii din calea uraganului care a devastat anterior capitala filipineza Manila. Ketsana s-a transformat in taifun dupa trecerea prin Filipine, unde a provocat cele mai grave inundatii din ultimii 40 de ani, lasand in urma 240 de victime. Zeci de mii de militari si politisti au fost mobilizati pentru a ajuta la evacuare in regiune. Populatiei i s-a cerut sa-si faca stocuri de alimente si sa evite deplasarile. In ultima saptamana, in centrul Vietnamului s-au inregistrat 18 decese din cauza intemperiilor. Sute de persoane mor anual in Vietnam, mai ales intre iulie si noiembrie, in urma furtunilor, inundatiilor sau alunecarilor de teren.
Samoa. Tsunami. Pana la 100 de persoane si-au pierdut viata in Samoa, in Pacificul de Vest, in urma unui val urias provocat de un cutremur in larg. Potrivit martorilor oculari, valul a masurat intre patru si sase metri inaltime. In unele regiuni ale arhipeleagului, apa a ajuns pana la 800 de metri in interiorul teritoriului locuit. Mai multe sate au fost inundate.
In partea americana a arhipeleagului mai multe regiuni sunt sub apa. Tsunamiul a fost provocat de un cutremur cu o magnitudine de gradul 8,3 care a avut loc in larg, la 200 de km de coasta sudica a arhipeleagului Samoa. Intre timp, a fost emis un nou avertisment de tsunami pentru aceasta regiune. Samoa se afla intre Hawaii si Noua Zeelanda si are in jur de 200.000 de locuitori.
Israelul va elibera 20 de detinuti. Israelul va elibera 20 de prizonieri palestinieni in schimbul unei inregistrari video ,,clare si recente” cu soldatul Gilad Shalit, luat ostatic in Fasia Gaza in anul 2006, a anuntat astazi biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, relateaza AFP.
Gilad Shalit, in varsta de 23 de ani, care detine si cetatenia franceza, a fost capturat la 25 iunie 2006 in apropiere de granita cu Fasia Gaza, de trei grupari palestiniene, printre care si de bratul armat al Hamas, miscarea islamista ce controleaza teritoriul palestinian.
Toyota recheama 3,8 milioane de automobile in SUA. Cel mai mare producator auto mondial, Toyota, recheama pentru verificare 3,8 milioane de autoturisme in Statele Unite, in urma unui accident auto mortal. Este cea mai ampla actiune de acest tip din istoria constructorului japonez de automobile. Motivul operatiunii este o posibila eroare de fabricatie, care ar permite covorasului de sub picioarele soferului sa se agate de pedala de acceleratie, blocand astfel controlul vitezei masinii. Aceasta ar fi cauza accidentului din Statele Unite in urma caruia are loc reinspectarea automobilelor Toyota.
Femeile in societatea secolului 21. De multe ori societatea occidentala ignora problemele pe care le au femeile in alte parti ale globului. Activitati care par normale si obisnuite pentru noi, sunt interzise in alte tari.
In Iran, politia a avertizat pe proprietarii de magazine ca nu au voie sa expuna manechine care poarta doar lenjerie de corp sau haine occidentale prea specific (decoltate, scurte, etc.)
O jurnalista sudaneza a fost amendata cu 200 de dolari, pe care a refuzat sa ii plateasca si a trebuit sa faca o luna de inchisoare, deoarece a purtat pantaloni pe terasa unei cafenele.
In Malaieazia, o femeie a fost condamnata vara aceasta, pentru ca a baut bere in barul unui hotel.
In Paris dimpotriva unei femei care dorea sa inoate in piscina purtand bur|uini (un fel de costum de scafandru din panza) i s-a interzis accesul la piscina.
In Arabia Saudita o femeie de cetatenie americana a fost arestata deoarece statea intr-o cafenea Starbucks la aceeasi masa cu un coleg barbat.
Tot in Arabia Saudita anul acesta o femeie a fost arestata deoarece conducea propria masina. In Arabia Saudita femeile nu au voie sa conduca masina decat cu unele rare exceptii in zonele rurale.
Canada. Terorist. Un canadian de 21 de ani a recunoscut ca a facut parte dintr-un grup de tineri care au planificat in 2006 atentate la Toronto si Ottawa. Saad Gaya devine astfel al treilea membru al grupului ,,Toronto 18“ care pledeaza vinovat pentru complot terorist. El i-a urmat lui Ali Dirie in varsta de 26 de ani si lui Saad Khalid, condamnat la 14 ani de inchisoare la inceputul lunii.
Student la Universitatea McMaster din Hamilton, Gaya a recunoscut ca a participat la un proiect ce viza ,,provocarea de explozii cu o substanta ce poate provoca leziuni corporale grave sau deces”, potrivit Ministerului Justitiei din Canada. Complotul, care viza Turnul CN din Toronto, Bursa, cladirea serviciilor secrete canadiene si Parlamentul din Ottawa, a fost dejucat la jumatatea anului 2006. Gaya a fost arestat in luna iunie a aceluiasi an. Verdictul in cazul sau va fi pronuntat pe 6 ianuarie 2010.
Recrutat cu trei luni inainte de arestare, tanarul primise misiunea de a inchiria un depozit, unde urmau sa fie stocate trei tone de nitrat de amoniu pentru fabricarea de explozibili, potrivit acuzarii. Gaya a acceptat insa numai dupa ce a primit asigurarea ca nimeni nu va fi ranit, a afirmat avocatul sau.
Afganistan. Situatie critica pentru producatorii de opium. Nu nu este nici o eroare, aceasta este in esenta subiectul unor articole din presa internationala care deplang faptul ca scaderea pretului la opium, combinata cu masurile restrictive ale guvernului afgan, a obligat pe unii fermieri sa renunte la cultura opiului. Nimeni nu isi face iluzii ca se va ajunge la o ,,criza a opiului” pe piata internationala deoarece numai in provincia Helmand, se produce destul opium ca sa satisfaca consumul intregii planete. Observatorii ONU au observat ca pretul opiumului a scazut in Afganistan, de la aproape $100 kg anul trecut, la $36 anul acesta. Datorita acestui fapt cultura macului pentru opium care reprezenta in 2002 27% din economia Afganistanului, nu reprezinta anul acesta decat 4%. Asa se face ca in locul lanurilor viu colorate de florile macului, au aparut altele verzi cu cereale.
Una din problemele majore, este ca traficantii de drog reprezinta pentru guvern o categorie de afaceristi bogati, care le platesc impozite si le dau mita, iar pentru talibani acelasi lucru, o sursa de venituri.
In ciuda acestei ,,crize” numerosi fermieri si traficanti sunt decisi sa-si continue banoasa activitate si sa produca otrava care va distruge atatea vieti si familii intregi.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Exercitiul fizic si cancerul de prostata. Exercitiul fizic poate proteja organismul impotriva cancerului de prostata; este concluzia unui nou studiu publicat saptamana trecuta in revista Journal of Urology. Cercetatorii americani au analizat rezultatele de la biopsiile de prostata a 190 de barbati, si au observat ca persoanele care au practicat un nivel moderat de exercitiu fizic au avut sanse reduse de a dezvolta cancerul de prostata. De asemenea, aceleasi rezultate au aratat ca persoanele cu un regim de activitate fizica moderata, chiar daca au dezvoltat cancer de prostata, forma de cancer a fost mai putin agresiva si deci mai usor de tratat. ,,Cu cat nivelul de exercitiu fizic creste, riscul de cancer de prostata scade“ a declarat Dr. Jodi Antonelli, urologist la Duke University Medical Center, si autorul studiului.
Mai multe studii recente au ajuns la o concluzie similara cu toate ca alti specialisti in urologie nu sunt convinsi ca numai un regim de exercitiu fizic poate reduce riscul de cancer de prostata. ,,Avem cateva zeci de studii despre exercitiul fizic si cancerul de prostata, unele studii pe scara larga, insa pana la urma este greu sa spun cu certitudine ca ajuta sau nu“ a declarat Dr. Stephen Freedland, urologist la Duke si Durham Veterans Affairs Hospital.
In studiul publicat saptamana trecuta in Journal of Urology, majoritatea barbatilor, adica 58%, au declarat ca au o viata sedentara, asta inseamna mai putin de o ora de mers pe jos pe saptamana. Exercitiul fizic moderat este descris ca echivalentul a 5-6 ore pe saptamana de mers pe jos.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Inca putina, foarte putina vreme, si Cel ce vine va veni, si nu va zabovi“. Evrei 10,37
Petre si Paul Gheorghe