SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“
Semnele saptamanii 15 Octombrie 2009
Toleranta si intoleranta. Unde este limita? In ultimii ani, violenta in scoli a capatat forme neobisnuite. Tineri si copii la varste fragede, au venit la scoala cu arme, explozibile, cutite, sabii, etc., si unii dintre ei chiar le-au folosit. Ca urmare regulamentele scolare au devenit foarte restrictive. Iarasi ca sa se evite orice confuzie si conotatie rasiala, aceste regulamente sunt aplicate indiferent daca este vorba de un elev silitor, sau un chiulangiu.
In aceasta saptamana agentiile de presa si statiile de televiziune au fost ocupate cu cazul lui Zachary Christie, un baiat de 7 ani, elev la Jennie Smith Elementary in Newark Delaware, care a avut ideia sa vina la scoala cu un briceag Swiss Army, care are cutit, furculita, lingurita si tirbuson. Baiatul era indragostit de acest obiect si il folosea sa manance in fiecare zi, drept care a considerat normal sa-l ia si la scoala. Numai ca un asemenea obiect nu este numai foarte util, el poate fi si o arma redutabila, deaceea armata elvetiana l-a brevetat. De fapt in zilele noastre nimeni nu ar indrazni sa-l aiba in buzunar cand se pregateste sa ia avionul.
Mama copilului a fost chemata la scoala, iar baiatul suspendat potrivit regulamentului in vigoare. Numai ca ea nu a privit lucrurile in acelasi fel, a contactat ziarele si statiile TV, a contestat decizia si a facut foarte multa agitatie. Asa, cazul baiatului a devenit o stire importanta. Un reporter de la CNN astepta sa prezinte rezultatul contestatiei pe care mama a facut-o la consiliul de conducere, in direct.
In fata acestei publicitati neasteptate si nedorite, consiliul a cedat si a redus pedeapsa. A doua zi baiatul devenit peste noapte celebritate, a fost invitat la emisiuni de televiziune renumite. Am fost socat ca mama remarca ca doreste ca baiatul ei sa invete din aceasta experienta, ca trebuie sa lupte pentru drepturile sale. Ma asteptam ca ea sa spuna ca el trebuie sa invete sa respecte regulamentul si sa fie ascultator, dar nu, ea vrea ca societatea sa respecte capriciile copilului ei.
Dincolo de faptul divers am vazut in aceasta o tendinta a societatii moderne, a celor care vor sa-si impuna dorinta si modul de a gandi, care cred ca totul li se cuvine. Adesea ei reusesc sa determine societatea, si odata cu ea biserica, sa devina mai ,,flexibila” mai ,,toleranta” si se amagesc cu ideia ca daca ei au schimbat regulamentul pe pamant, asa va face si Dumnezeu.
As dori ca cineva sa le transmita aceasta veste: indiferent ce decid oamenii pe pamant, Dumnezeu nu isi va schimba opinia, si decalogul ramane acelasi.
Evolutii contemporane. Lumea contemporana cunoaste un fenomen foarte caracteristic pentru epoca digitala in care traim. Cartile, ziarele si revistele, au fost abandonate de catre mare parte din contemporanii nostri, ele au fost inlocuite cu internetul. Pe vremea cand eram student; ca sa-mi pregatesc o tema ma duceam la biblioteca, cautam carti, le citeam si apoi imi pregateam lucrarea. Astazi un tanar va intra pe internet, acolo el va ,,google” subietul, si din sutele de articole cu informatii mai mult sau mai putin serioase va copia ce crede de cuviinta, va tipari si semna lucrarea, repede, usor, eficient si fara bataiei de cap.
In acest context in fiecare saptamana, ziare si reviste, case de editura dau faliment, sau isi restrang activitatea, din nefericire nu cele care ar trebui. Cele care publica materiale indecente, informatii superflu, se poarta relativ bine. Cele care dispar sunt cele serioase, care promoveaza invatatura sanatoasa, cea care nu are un auditoriu larg in zilele noastre.
Asa de exemplu Today’s Christian Woman, fondat in 1978 a publicat numarul pentru septembrie/octombrie, acesta va fi ultimul sau numar.
Este adevarat ca subiectele tratate erau inspirate din Biblie, aveau sfaturi pentru familie, copii si educatia lor, exact ceea ce trebuie in zilele noastre, dar exact ceea ce societatea noastra nu vrea sa auda.
Christianity Today International, compania care il publica a anuntat ca alta publicatie, Ignite Your Faith, va fi inchisa si 22% din personal va fi concediat. Singura revista care isi va continua activitatea este Christianity Today, ea a fost fondata de catre Billy Graham in 1956. In ultimii 2 ani, alte publicatii religioase, cum ar fi Discipleship Journal, Pray and CCM, si-au incetat activitatea.
O comisie a Senatului american a prelungit trei dispozitii ale Patriot Act. Comisia pentru afaceri judiciare a Senatului american a adoptat joi un proiect de lege care prelungeste trei dispozitii din Patriot Act, arsenalul legislativ al luptei impotriva terorismului introdus de administratia Bush dupa 11 septembrie 2001, relateaza AFP. Cu 11 voturi pentru si opt impotriva, senatorii au prelungit pana in 2013, trei clauze ale Patriot Act, care urmau sa expire in 31 decembrie. Una dintre prevederi se refera la supravegherea mobila a comunicatiilor suspectilor de terorism care folosesc mai multe linii telefonice, principiul ,,lupului singuratic“ care permite anchetarea unei persoane care pare sa actioneze doar in numele sau o dispozitie care nu a fost folosita niciodata, si posibilitatea ca autoritatile sa aiba acces la orice ,,date tangibile“ (emailuri, conturi, etc.) privind un suspect, cu conditia sa dispuna de ordinul unui tribunal.
Pakistan. Atentat. Cel putin 42 de persoane au fost ucise vineri intr-un atentat cu masina-capcana vizand o piata din Peshawar, oras din nord-vestul Pakistanului, afectat recent de atacuri sangeroase ale talibanilor, potrivit unui nou bilant al administratiei locale, relateaza AFP.
Noi amenintari iraniene la adresa Israelului. Iranul va arunca in aer Israelul, daca aceasta tara, sau Statele Unite vor ataca republica islamica. Amenintarea a fost proferata de un responsabil din cadrul Garzilor Revolutionare de la Teheran, unitatile de elita ale armatei iraniene. Daca rachetele israeliene sau americane vor lovi teritoriul iranian, vom lansa imediat atacuri cu rachete asupra Israelului, a avertizat responsabilul de la Teheran. El este un adjunct al reprezentantului in Garzile Revolutionare al liderului suprem iranian, aiatolahul Ali Khamenei.
Reactii la Premiul Nobel pentru Pace. Liderul Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas l-a felicitat pe Barack Obama si spera in formarea unui stat palestinian sub presedintia sa, relateaza AFP. Abbas spera ca pacea va invinge in Palestina si in regiune sub presedintia lui Obama, gratie instaurarii unui stat palestinian cu capitala la Ierusalim, a spus negociatorul palestinian Saeb Erakat, in numele lui Abbas. In schimb, miscarea Hamas a spus ca liderul american mai are multe de facut inainte de a merita premiul Nobel pentru pace. Obama nu le-a prezentat nimic palestinienilor, doar promisiuni si bune intentii. In acelasi timp, el acorda sustinere absoluta ocupatiei israeliene, a spus un purtator de cuvant. In alta ordine de idei, presedintele Barack Obama a adus o noua speranta umanitatii, potrivit unui mesaaj de felicitare din partea presedintelui israelian Shimon Peres, relateaza AFP. Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat vineri pe presedintele american Barack Obama pentru premiul Nobel pentru pace, care reprezinta un indemn pentru presedinte si pentru noi toti de a face si mai multe pentru pace, relateaza AFP. Cred ca ar trebui sa il sprijinim cu totii in procesul de pacificare a intregii lumi, a spus Merkel.
Iar Presedintele francez Nicolas Sarkozy considera ca acest lucru marcheaza intoarcerea Americii in inima tuturor popoarelor din lume, relateaza AFP.
Trei disidenti iranieni au fost condamnati la moarte. La patru luni dupa izbucnirea protestelor post-electorale din Iran, regimul de la Teheran a condamnat la moarte trei disidenti. Organizatia umanitara Amnesty International a avertizat ca aceste verdicte reprezinta doar inceputul unui intreg val de pedepse capitale, menite sa intimideze opozitia iraniana. Din luna august, peste 100 de critici ai regimului lui Mahmoud Ahmadinejad, sunt judecati de catre un asa-numit tribunal revolutionar la Teheran. Mai mult de 4.000 de demonstranti au fost arestati in timpul protestelor in masa din iunie, prin care poporul iranian a denuntat frauda electorala datorita careia Mahmoud Ahmadinejad si-a pastrat functia de presedinte.
Pacificul de Sud. Cutremur. Un cutremur de 6,4 grade s-a produs luni in zona insulelor Santa Cruz din Pacificul de Sud, deocamdata nefiind emisa o alerta de tsunami, a anuntat Institutul american de geofizica, relateaza AFP. Cutremurul s-a produs la o adancime de zece km. Seismul s-a produs la 355 km nord de Luganville, localitate de pe insula Espiritu Santo, parte a arhipelagului Vanuatu.
O alerta de tsunami a fost emisa la 8 octombrie in Pacificul de Sud, dupa trei cutremure puternice in Vanuatu. Regiunea fusese lovita cu o saptamana inainte de un tsunami soldat cu cel putin 184 de morti.
Vizita istorica in turcia a presedintelui armean. Presedintele armean, Serj Sarksian, a anuntat ca va face o vizita istorica in Turcia, pentru a asista la un meci de fotbal. Vizita programata pentru miercuri urmeaza acordului de reconciliere semnat de cele doua tari, dupa un secol de ostilitate. <eful statului armean a spus ca va merge in orasul turc Bursa, pentru a-si sustine echipa de fotbal favorita. Sarksian a declarat inaintea unei vizite la Moscova ca nu vede nici un motiv pentru a nu onora invitatia facuta de autoritatile de la Ankara.
Pakistan. Atentat. Un atentator sinucigas a ucis peste 30 persoane in Pakistan, intr-un atac in valea Swat, in apropierea granitei cu Afganistanul, o regiune afectata puternic de insurgenta talibana. Bomba a explodat in apropierea unui vehicul militar in districtul Shangla, au anuntat responsabilii militari pakistanezi. Peste 20 de persoane au fost ranite. Numeroase dintre victime sunt membri ai fortelor de securitate pakistaneze. Atentatul survine anuntului autoritatilor de la Islamabad, care au precizat ca vor lansa in curand o ofensiva de amploare asupra regiunii de la frontiera cu Afganistanul. La operatiuni vor participa 28.000 de soldati pakistanezi. Numarul luptatorilor talibani din zona este estimat la 10.000.
Talibanii au atacat la sfarsitul saptamanii cartierul general al armatei din orasul Rawalpindi, luand 40 de ostatici. Unitatile speciale ale armatei pakistaneze au reusit sa patrunda in cladirea cartierului general militar din Rawalpindi, care a fost atacata ieri de un grup de insurgenti. Potrivit armatei pakistaneze, este vorba de rebeli talibani din gruparea terorista pakistaneza Tehrik-i-Taliban. In august, armata americana a reusit sa-l ucida pe liderul acestui grup, Baitullah Mehsud. De atunci a crescut numarul atentatelor teroriste in Pakistan.
Armata pakistaneza a intervenit si i-a eliberat pe ostatici, dar 20 de persoane si-au pierdut viata in operatiuni, printre care mai multi ostatici si militari. Talibanii au revendicat luni atacul din Rawalpindi.
Atac cu explozibil la Milano. Un barbat a fost ranit luni dimineata dupa ce a lansat un dispozitiv explozibil asupra unei cazarmi a politiei din Milano. Autorul atacului, care se afla in stare grava, este strain, potrivit presei italiene. Un politist care se afla in apropiere, la intrarea in cazarma, a fost usor ranit de cioburi. Pagubele materiale sunt reduse. Incidentul a avut loc la cazarma Santa Barbara, din apropierea stadionului San Siro. Politia nu a precizat deocamdata nationalitatea agresorului sau motivele acestuia.
Procesul de pace israeliano-palestinian, impotmolit. Eforturile de resuscitare a procesului de pace israeliano-palestinian bate pasul pe loc. Emisarul special american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, a revenit la Washington fara rezultate, dupa intalniri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu ministrul Apararii, Ehud Barak, si cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas. El a declarat intr-o conferinta de presa ca reluarea procesului de pace este intarziata de numeroase aspecte dificile dintre cele doua parti. Abbas a solicitat din nou oprirea completa a colonizarii de catre Israel a teritoriilor palestiniene autonome. Aceasta este premiza obligatorie de la care trebuie sa porneasca orice discutii de pace, a insistat liderul palestinian. Israelul respinge insa o astfel de masura, ceruta de altfel insistent si de Statele Unite.
Presedintele SUA a suplimentat neanuntat numarul trupelor americane din Afganistan cu 13.000. Washington Post a afirmat ca presedintele Barack Obama a decis sa trimita in Afganistan, fara sa anunte, 13.000 de militari suplimentari, in afara celor 21.000 anuntati in martie, relateaza AFP. Potrivit cotidianului, acesti 13.000 de militari sunt trupe de sustinere, ca: mecanici, personal medical, specialisti in informatii sau agenti ai politiei militare. Ziarul, care a publicat un articol pe site-ul sau luni noapte, spune ca Pentagonul si Casa Alba nu au anuntat trimiterea acestor forte, limitandu-se la a anunta desfasurarea celor 21.000 de militari combatanti. Obama este chemat sa decida in urmatoarele saptamani daca va trimite sau nu trupe suplimentare, asa cum ii cer comandantii de pe teren. Acestia cer intre 40.000 si 60.000 de militari suplimentari, in afara de cei 21.000 acceptati deja de Obama. Nici in trecut desfasurarea fortelor de sustinere nu a fost anuntata de Pentagon si Casa Alba. George W. Bush a anuntat trimiterea a 20.000 de militari combatanti suplimentari in Irak, dar nu si a celor 8.000 membri ai trupelor de sustinere.
Rusia. Fraude si arestari. Circa 30 de opozanti care au denuntat neregulile de la alegerile locale din Moscova, castigate detasat de partidul Rusia Unita a premierului Vladimir Putin, au fost arestati luni in capitala, relateaza postul de radio Ecoul Mscovei si agentia Interfax, citate de AFP. Lolita Taria, sefa Frontului Cetatenesc Unit, miscarea fostului campion mondial la sah, Garry Kasparov, si circa 30 de opozanti care se pregateau sa participe la o manifestatie neautorizata in piata Puskin, in centrul Moscovei, au fost luati de fortele de ordine, a precizat Interfax. Liderul miscarii de opozitie Noi, Roman Dobrohotov, a fost arestat in statia de metrou Puskin, in momentul in care facea declaratii pentru presa, potrivit aceleiasi surse. Circa 100 de manifestanti au raspuns la apelul organizatorilor care intentioneaza sa denunte fraude la alegerile locale organizate duminica in mai multe regiuni din Rusia. La Moscova, lista Rusia Unita, condusa de controversatul primar al capitalei Iuri Lujkov, a obtinut 66% din sufragii, adica aproape cu 20% mai mult decat la scrutinul precedent, din 2005 (47,25%), potrivit Comisiei Electorale Centrale.
Reforma Sanatatii trece primul prag in Senatul american. Reforma din sistemul de sanatate, dorita de presedintele american Barack Obama, a trecut un prag in Senatul de la Washington, printr-un vot decisiv al comisiei de finante. Proiectul de lege adoptat de comisia de specialitate pastreaza toate elementele dorite de seful de la Casa Alba. Proiectul de lege a obtinut 14 voturi pentru, si noua impotriva, fiind sustinut inclusiv de un senator republican moderat. Obama a calificat acest pas drept unul important spre adoptarea legii, pana la care mai este insa un drum lung. Totusi, nici un alt proiect de reforma de acest gen nu a ajuns pana acum in acest stadiu. In continuare, proiectul de lege trebuie armonizat cu cel pe care comisia pentru sanatate din Senat l-a aprobat in iulie, inainte de a fi gata de un vot in sedinta plenara a Senatului. In Camera Reprezentantilor, alte trei comisii au aprobat versiunile lor si va trebui sa se ajunga la un compromis pentru adoptarea reformei pana la sfarsitul anului, asa cum doreste Obama. Biroul pentru buget al Congresului a publicat un studiu al textului propus de presedinte, care conchide ca el ar reduce deficitul bugetar american cu 81 miliarde de dolari in zece ani. 46 de milioane de americani nu beneficiaza in prezent de asigurare de sanatate.
Pedeapsa cu moartea. Aproape doi americani din trei sustin pedeapsa capitala – tendinta stabila a ultimilor cativa zeci de ani – si aproape jumatate dintre ei cred ca aceasta ar trebui folosita in mai multe cazuri. Potrivit unui sondaj publicat de Gallup, 65% dintre americani sunt favorabili pedepsei cu moartea pentru persoanele declarate vinovate de omucidere, iar 31% se opun. Tendinta este stabila de cand Gallup a inceput sondajele pe acest subiect, in 1936. Atunci, 59% dintre americani sustineau pedeapsa capitala. Sustinerea a atins un varf, 81%, in 1994, perioada in care criminalitatea era una dintre preocuparile majore ale americanilor, sustine Gallup. Ancheta mai arata ca aproape jumatate dintre americani, 49%, cred ca pedeapsa cu moartea nu este aplicata suficient, chiar daca 59% dintre ei cred ca este posibil ca o persoana nevinovata sa fi fost executata in ultimii cinci ani. Sustinatorii pedepsei capitale sunt mai numerosi printre republicani, 81%, decat in randul democratilor 48%. Sondajul a fost realizat telefonic in perioada 1-4 octombrie pe un esantion de 1.013 persoane. SUA au executat 40 de condamnati la moarte anul acesta.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Tulburarile psihice si obezitatea. Tulburarile psihice, cum ar fi depresia si anxietatea, pot contribui la obezitate, sunt de parere cercetatorii bitianici. Intr-un studiu publicat saptamana trecuta in revista British Medical Journal, cercetatorii britanici au relatat concluzia unui studiu la care au participat 4.363 de cetateni britanici pe o perioada de 19 ani, intre anii 1985 si 2004. Periodic aceste persoane au fost examinate pentru starea de sanatate mentala si greutatea corporala. Persoanele care la ultimele vizite medicale au manifestat tulburari psihice, au avut de doua ori mai multe sanse sa fie obezi decat cei care au fost declarati sanatosi mental. Persoanele care au avut cele mai multe tulburari mentale, au avut si riscul cel mai mare pentru obezitate. Cercetatorii sunt de parere ca tratamentul pentru maladiile psihice, trebuie sa includa si o dieta sanatoasa avand in vedere ca pesoanele care au problemele mentale au si tendinta sa devina obezi. Dr. Mika Kivimaki care a condus acest studiu la University College London este de parere ca tratamentele actuale nu iau in considerare aspectul nutritional, si spera ca cercetarile lui sa influenteze colegii lui, ca o mai mare importanta sa fie adresata dietei.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Multi zic: cine ne va arata fericirea? Eu insa zic: Fa sa rasara peste noi lumina Fetei Tale, Doamne“. Ps 4,6
Petre si Paul Gheorghe