SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“
Semnele saptamanii 22 Octombrie 2009
Anglicanii se intorc la Vatican. Marti, Vaticanul a anuntat ca a fost adoptata o noua Constitutie Apostolica. Potrivit acesteia, membri bisericii anglicane se pot reintegra in biserica catolica. De asemenea vor fi acceptati si preotii casatoriti. Anglicanii astfel reintegrati isi vor putea mentine riturile si ceremoniile atata vreme cat recunosc autoritatea papei. Aceasta creaza deja o problema, deoarece monarhul britanic este seful bisericii anglicane.
Cardinalul William Levada, prefect al Congregatiei pentru Doctrina si Credinta, declara ca Vaticanul a primit multe cereri din partea preotilor si a comunitatilor anglicane.
Arhibisopul de Canterbury, Dr Rowan Williams, a spus ca nu crede ca aceasta este cauza, si a incercat sa minimalizeze numarul de asemenea cereri.
Realitatea este ca printre motivele care au determinat multi preoti si membri ai bisericii anglicane sa doreasca reintegrarea cu biserica catolica, se numara: numirea femeilor preoti si perspectiva ca ele sa devina bisopi, alegerea de bisopi care sunt homosexuali declarati si practicarea serviciilor religioase de casatorie pentru cupluri de acelasi sex.
Indiferent cine a initiat aceasta reintegrare, ea este un semn extrem de important, ca biserica catolica este gata sa faca concesii in vederea unirii tuturor crestinilor sub steagul ei.
Joe Biden in Europa de Est. Vicepresedintele american, Joe Biden, va face un turneu in Polonia, Romania si Cehia, pe agenda teme: noul scut antiracheta, securitatea energetica, dar si necesitatea ca tarile din regiune sa isi asume statutul de membri deplini ai UE si NATO, cu responsabilitatile aferente.
,,In primul rand, vizita intervine in contextul implinirii a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Cu toate acestea, atentia nu va fi acordata trecutului, ci viitorului si capacitatii natiunilor noastre de a cladi democratii puternice si parteneriate trainice“, a declarat Tony Blinken, consilierul vicepresedintelui american pentru securitate nationala, intr-o conferinta de presa telefonica. Joe Biden va ajunge marti seara in Polonia, miercuri seara se va deplasa spre Bucuresti, joi va avea intalniri cu autoritatile romane, iar vineri se va afla in Cehia. Tony Blinken a atras atentia asupra unei schimbari de atitudine a SUA in regiune. ,,SUA nu se mai raporteaza la regiune gandindu-se ce poate face pentru Europa Centrala si de Est, ci ce poate face impreuna cu aceasta parte a Europei. Nu mai vorbim de tari postcomuniste, aflate in tranzitie, ci de membri deplini ai UE si NATO, cu responsabilitati serioase si substantiale“, a spus Blinken, referindu-se inclusiv la responsabilitati privind razboiul din Afganistan.
Ehud Barak saluta noul proiect SUA de instalare a elementelor scutului pe mare. Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a salutat miercuri noul proiect american de instalare a elementelor scutului antiracheta pe nave in mare, relateaza AFP. ,,Noua abordare ofera o mai mare flexibilitate si, intr-un timp mai scurt, un mijloc mai putin costisitor si mai eficient pentru a se face fata amenintarii balistice iraniene“, a explicat el. In septembrie, SUA au anuntat ca renunta la proiectul de a instala o parte a scutului in Europa Centrala, adica a unui radar in Cehia si a unor interceptoare de rachete in Polonia. Proiectul va fi inlocuit de un sistem ce va intercepta rachetele cu raza scurta si medie de actiune, sistem instalat la inceput pe nave pe mare. Rusia a salutat decizia SUA de a renunta la proiectul initial, dar nu este multumita de noul concept, ce prevede si elemente la sol pana in 2015. Barak a subliniat ca este crucial sa se mearga inainte in acest proiect, in conditiile in care Iranul continua programul sau militar.
Spania a obtinut eliberarea unui dizident cubanez. La insistentele guvernului spaniol, autoritatile cubaneze l-au eliberat pe dizidentul Nelson Aguiar, aflat de sase ani in inchisoare. Potrivit Ambasadei Spaniei de la Havana, el a fost eliberat in cursul zilei de ieri. In 2003, Aguiar a fost condamnat la 13 ani inchisoare, pentru activitatea depusa in cadrul Partidului Ortodox, scos in afara legii. Ministrul de Externe spaniol, Miguel Angel Moratinos, efectuase anterior o vizita de doua zile in capitala Cubei.
India. Accident feroviar. Cel putin 21 de persoane si-au pierdut viata in urma ciocnirii a doua trenuri de calatori in nordul Indiei. Alte cel putin 20 de persoane au fost ranite. Potrivit agentiilor de presa, accidentul feroviar a avut loc in apropierea orasului Mathura, din statul federal Uttar Pradesh. Multi oameni au fost salvati din vagoanele contorsionate, in operatiuni la care au participat 150 de militari indieni, alaturi de politisti si pompieri. Potrivit unei anchete preliminare, accidentul a fost cauzat de neatentia mecanicului de locomotiva de pe unul din cele doua trenuri, care ar fi ignorat semnalele de avertizare. Familiile victimelor vor fi despagubite de autoritati. Caile ferate indiene opereaza una din cele mai mari retele feroviare din lume. In fiecare zi, 8.500 de trenuri transporta 16 milioane de pasageri pe o retea de cale ferata de 63.000 de km. 190 de accidente feroviare au avut loc in India in 2009, fata de o medie de 325 in ultimii cinci ani.
Ostaticii din supermarketul Lidl din Paris, eliberati. Cei sase ostatici din supermarketul francez Lidl, situat intr-o zona industriala din nordul Parisului, au fost eliberati si sunt nevatamati, au anuntat autoritatile franceze. Politia i-a arestat pe cei doi agresori, care s-au predat dupa eliberarea ostaticilor. 60 de politisti fusesera mobilizati in jurul magazinului, iar o unitate de elita a politiei franceze, specializata in luari de ostatici, a fost trimisa de asemenea la fata locului. Cei doi agresori inarmati incercasera sa jefuiasca magazinul.
Islamabad. Atentat cu bomba. In capitala Pakistanului, Islamabad, a fost comis un atentat cu bomba. Potrivit politiei, atacul a vizat o cladire a Universitatii. Inca nu exista informatii privitoare la numarul victimelor. Pakistanul a fost zguduit in ultimele doua saptamani de o serie de atentate soldate in total cu aproximativ 150 de morti. Armata pakistaneza efectueaza in prezent o ampla ofensiva anti-taliban in provincia Waziristanul de Sud, aflata la granita cu Afganistanul.
Militarii, guvernul si populatia formeaza un front comun impotriva talibanilor. Situatia din ultimele saptamani este dramatica; se pare ca islamistii au lovit oriunde, oricand si cat de des au dorit. In aceste conditii, nu exista un moment mai favorabil decat cel prezent, pentru o operatiune militara, avand in vedere cat de mult a suferit populatia civila de pe urma talibanilor. Populatia civila a fost de partea armatei deja cu cateva luni in urma, cand militarii ii alungau pe talibani din Valea Swat, si este putin probabil ca atitudinea ei sa se schimbe prea repede. Toate partidele, in afara de cateva formatiuni politice religioase, sprijina ofensiva, ceea ce reprezinta o constelatie aproape istorica. Ministri, militarii si populatia formeaza un front comun impotriva terorismului, tocmai intr-o tara, despre care multi afirma ca ar fi dominata complet de armata.
Guvernul de la Islamabad a renuntat la iluzia ca talibanii pot fi tinuti sub control. De succesul acestei operatiuni militare depinde foarte mult, atat pentru Pakistan, cat si pentru occident. Waziristanul de Sud si-a castigat notorietatea internationala fiind un refugiu pentru talibani, pentru membri al Qaida si chiar si pentru teroristii din apus, care se antreneaza in aceasta zona. Expertii estimeaza ca lupta impotriva acestor extremisti va fi foarte sangeroasa, dar Pakistanul nu are de ales, din moment ce a alimentat acest monstru al terorismului. In anii 90, guvernul de la Islamabad ii sprijinea pe teroristi sub privirea indiferenta a occidentului. Dupa 2001, islamistii si-au extins influenta, iar armata pakistaneza nutrea inca iluzia ca ar detine controlul asupra acestora, alternand cate un atac de dimensiuni reduse cu o tolernata exagerata fata de teroristi. Se pare ca guvernul de la Islamabad a recunoscut de abia in ultimele luni ca talibanii reprezinta un pericol mult prea mare pentru intreaga tara.
Astfel, operatiunea ,,Path to Deliverance“, este incercarea de a elibera deopotriva Pakistanul si propria constiinta a armatei si a conducerii pakistaneze de fantomele trecutului, devenite tot mai reale, mai agresive, mai puternice. In acelasi timp, este extrem de important si pentru occident ca ofensiva militara sa fie incununata de succes.
Iran. Atentat. In Iran si-au pierdut viata cel putin 20 de persoane, in urma unui atac cu bomba, relateaza posturile publice de radio si televiziune. Unele surse vorbesc chiar despre 60 de morti. Intre victime se numara si ofiteri de rang inalt ai Garzilor Revolutionare, corpul de elita al armatei iraniene. Atacul a avut loc in sud-estul tarii, intr-o regiune instabila politic. Televiziunea publica de la Teheran apreciaza ca atentatul a fost executat de rebeli ai unei grupari sunite.
Raid al aviatiei israeliene in Fasia Gaza. La noua luni de la incheierea razboiului din Gaza, aviatia israeliana a bombardat noi tinte aflate in teritoriul palestinian de la granita cu Egiptul. Un purtator de cuvant al armatei a declarat ca au fost atacate o fabrica de arme in nordul Fasiei Gaza si doua tuneluri ale contrabandistilor. Nu se cunosc date privind eventuale victime. Anterior, potrivit armatei israeliene, palestinieni militanti au lansat din Gaza o racheta, care a explodat in pustiul Negev, fara a produce victime sau pagube materiale. De la sfarsitul ofensivei militare israeliene din ianuarie, peste 250 de rachete au fost lansate din Gaza asupra Israelului, informeaza surse oficiale de la Tel Aviv.
Tailanda. Atentat. Cel putin 28 de persoane au fost ranite, intr-o piata aglomerata din sudul Tailandei, in urma exploziei unei bombe. Potrivit politiei, bomba, ascunsa pe o motocicleta, a fost detonata de la distanta in orasul Yala, in timp ce numerosi oameni se adunasera pentru a-si procura alimente. Atentatul nu a fost revendicat. Sudul Tailandei, locuit preponderent de musulmani, militeaza pentru independenta. In ultimii cinci ani, mii de oameni si-au pierdut viata in atentate.
Foametea este inca o problema in lumea contemporana. De multe ori credem ca abundenta de alimente si luxul lumii occidentale este regula in lumea contemporana, dar din pacate situatia este departe de a fi asa.
Criza economica si schimbarile climatice si-au pus o amprenta importanta asupra vietii cotidiene in multe zone ale globului unde foametea este o trista realitate. Agentia ONU pentru agricultura si alimentatie a publicat recent un raport care estimeaza la 1.02 miliarde numarul persoanelor subalimentate, adica o crestere cu 105 milioane fata de anul precedent.
Aceasta inseamna ca omenirea inregistreaza numarul cel mai ridicat de persoane care sufera de foame comparabil cu anii 1970. De fapt nici o tara nu este scutita de acest flagel, dar tarile sarace sunt ca deobicei cele mai afectate. In regiunea Asiei si a Pacificului, sunt 642 de milioane, in Africa subsahariana 265 milioane, in America Latina 53 de milioane, in Africa de nord si Orientul Mijlociu 42 de milioane, iar in tarile dezvoltate 15 milioane.
Fata de 2006 pretul produselor alimentare a crescut cu 17%. Printre factorii care contribue la aceasta situatie se numara dezechilibrul precipitatiilor, care va produce de aici in 2020 o reducere de 50% a culturilor alimentare.
Etiopia. Foamete. La 25 de ani de la marea foamete din Etiopia, tara africana a cerut de urgenta comunitatii internationale alimente pentru 6 milioane de oameni. Etiopia sufera ca si intreaga regiune de la Cornul Africii, de pe urma secetei. Potrivit estimarilor natiunilor Unite, aproximativ 24 de milioane de oameni din sapte state ale regiunii sunt amenintati de foamete, numerosi copii sunt malnutriti grav. In 1984, mai bine de un milion de etiopieni au murit de foame.
Biblia intre opinie personala si profanare. Jose Saramago, premiul Nobel pentru literatura in 1998, declara cu ocazia lansarii noii sale carti intitulata Cain, ca societatea ar fi mai fericita fara Biblie.
Festivitatea a avut loc duminica in orasul Penafiel din nordul Portugaliei. El declara ca nu au dece sa fie ofensati catolicii de cartea si afirmatiile sale, deoarece ei nu citesc Biblia oricum. El continua sa spuna ca Biblia este un manual de morala nesanatoasa, cu o influenta nesanatoasa asupra vietii noastre, si ca probabil am fi mai buni fara Biblie.
Parintele Manuel Marujao, purtatorul de cuvant al Conferintei Portugheze a bisopilor, a afirmat ca autorul, in varsta de 86 de ani, a facut aceste declaratii inflamatoare ca sa-si faca publicitate. Rabinul Elieze Martino, purtatorul de cuvant al Comunitatii Evreiesti din Lisabona, a declarat de asemenea ca nici ei nu se vor lasa intimidati de asemenea afirmatii scandaloase.
De fapt Saramago nu este la prima incercare. In 1992 el a scandalizat lumea religioasa scriind un alt roman intitulat Evanghelia dupa Isus Hristos.
In acelasi context si in aceeasi saptamana ilustratorul American Robert Crumb, a publicat ,,Cartea Genezei Ilustrata”, un fel de album ilustrat pornografic. Volumul de 224 de pagini cuprinde ilustrarea a numeroase intamplari din Geneza, prezentate in modul cel mai vulgar si indecent.
Autorul declara intr-un interviu cu USA Today, ca daca crestinii spun ca este profanare si ca am comis blasfemie, putin imi pasa, nu am facut decat sa ilustrez ce este in Biblie. Crumb este si el de parere ca nu face sens sa crezi ca acest text este sacru, si ca poate fi o norma de viata.
Iata ca in zilele noastre oameni de asa zisa cultura nu se multumesc numai sa ignore Biblia, dar si isi bat joc de ea.
Vancouver capitala ,,drogurilor legale?“ Inca din 2003, orasul Canadian Vancouver, a fost singurul oras din nord America unde cei care au adictie la heroina pot avea un ,,dispensar” unde pot sa se injecteze in toata libertatea. Iata ca acum alti avocati ai consumului de droguri au pornit o campanie pentru deschiderea altor locuri unde cei care au adictie la fumatul de crack cocaina, sa o poata face in liniste.
Desigur intentia pare nobila, ei spun ca vor sa-i convinga sa renunte si sa se trateze, dar este bine stiut ca rata de succes este infima.
Un studiu recent a aratat ca din 1.048 persoane care se injectau cu druguri in Vancouver, si care erau negativi pentru HIV, acum 9 ani, 137, adica 13,1 % au contractat HIV. In acelasi timp proportia celor care la sfarsitul celor 9 ani de studiu fumau crack cocaina, a crescut cu 39,7 %.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Pericolul din hamburger. Anual peste 70.000 de americani se intoxica cu bacteria E. coli, in urma consumului de hamburgers, mancarea traditionala americana. Peste 2.000 dintre ei se imbolnavesc in asa masura incat starea lor necesita spitalizarea, iar in cazuri extreme, unii raman paralizati, si in jur de 60 de persoane isi pierd viata anual. Cu toate ca sunt luate masuri sanitare deosebite de a depista si elimina contaminarea cu bacterie a carni tocate, tot mai multe persoane ajung victime intoxicari cu E. coli in fiecare an. Center for Disease Control and Prevention (CDC), a descoperit anul trecut ca la fiecare 200 de mostre de carne tocata de vita testate in magazine, una este contaminata cu E. coli. Producatorii de carne opun rezistenta tot mai mare la eforturile agentiilor guvernamentale de a testa si elimina din consum carnea contaminata cu bacterii. U.S. Department of Agriculture, face apel la producatori sa-si testeze singuri carnea si sa retraga de pe piata in mod voluntar pe cea contaminata, dar nu a instituit pana acum un program obligatoriu de testare.
O alta solutie ar fi iradierea. Carnea inainte de a fi pusa pe piata este iradiata cu o cantitate redusa de radiatii care omoara orice bacterie prezenta in carne. Insa suspiciuni asociate cu cat de sanatoasa este acesta procedura a impiedicat folosirea pe scara larga a acestei tehnici. Producatorii de carne admit ca nu pot garanta carnea lor, ca este lipsita de bacterii care pot provoca intoxicatii devastatoare asupra organismului uman, dar sfatuiesc consumatorii sa gateasca carnea la cel putin 320 grade Fahrenheit sau 160 Celsius, lucru care asigura distrugerea celor mai multe tipuri de bacterii.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Domnul este langa toti cei ce-L cheama, langa cei ce-L cheama cu toata inima“. Psalmul 145,18
Petre si Paul Gheorghe