SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“
Semnele saptamanii 29 Octombrie 2009
O generatie in deruta. Asa caracterizeaza sociologii tanara generatie de japonezi. Detinatori de diplome prestigioase, dar fara servicii, sau ocupand posturi mult inferioare calificarii lor, castigand doar atat cat sa poata supravietui si traind inca in casa parintilor. Acesta este portretul robot al unor tineri intre 20 si 35 de ani. Debusolati, apatici, fara preocupari intelectuale speciale, fara tinta in viata, ei traiesc in stare semiparazitara in casa parinteasca, nu au chef de viata, nu vor sa se casatoreasca, si nu au proiecte de viitor.
Deceptionati de societatea de consum occidentala, de luxul si aroganta ei, acesti tineri nu pun pret pe haine de lux, circula cu autobuzul sau metroul si devin putin cate putin nationalisti si amatori de arta traditionala japoneza. Spre deosebire de generatia dinaintea lor, adevarati ,,carnivori“ gata sa devoreze totul in fata lor, aceasta generatie au adevarati ,,ierbivori“ care se multumesc sa rumege fara nici un entuziasm cateva fire de iarba.
Pe langa aspectul socio economic, aceasta are si consecinte importante asupra demografiei, 60% dintre japonezii sub 30 de ani sunt necasatoriti. Sociologii si reporterii cauta motive, solutii, se intreaba despre cauzele si solutiile la aceasta criza de identitate.
Ei isi formuleaza tot felul de pareri, dar interesant, nici unul nu s-a gandit ca religia ar fi o modalitate sa dea acestor tineri o tinta in viata.
Identitatea nationala si personala. Traim vremuri foarte complexe si dificile din toate punctele de vedere. Pe langa aspectele economice, si de obicei tocmai din cauza crizei economice, sute de mii de persoane din Africa, Asia si alte zone defavorizate, iau cu asalt lumea occidentala. In barci improvizate, in containerele cu marfa, in pantecul vapoarelor, sau in lada de scule a camioanelor, ei au invadat Europa Occidentala. Altii folosesc mijloace legale si ajung in Canada sau Statele Unite. Aceasta masa imensa de populatie are obiceiuri cu totul deosebite de cele ale tarii in care vin sa traiasca; de multe ori nu ii vorbesc limba, si mai ales au credinte religioase foarte diferite de cea crestina dominanta odinioara in civilizatia vestica.
In acest context oamenii politici, sociologii cat si cetatenii de rand se simt amenintati in ceea ce este recunoscut ca identitate nationala. Asa se face de exmplu, ca una din tarile profund afectate de aceasta schimbare este Franta. In Franta compozitia populatiei este urmatoarea: catolici 76%, alti crestini 4%, musulmani 6%, evrei 1%, fara religie 14%. Aceasta inseamna ca in Franta locuiesc peste 5 milioane de musulmani, iar ca rata lor de natalitate este mult mai ridicata ca a restului populatiei, si ca noii veniti sunt in majoritate musulmani. De aceea, recent ministrul emigratiei Eric Besson, a lansat o initiativa extrem de interesanta si contradictorie, aceea de a defini ,,identitatea nationala”. Aceasta dezbatere se face resimtita in fata unor miscari militante care incearca sa legalizeze portul unor semne religioase, sau cel putin culturale, considerate degradante, cum ar fi bur|a, fularul, legalizarea unor traditii si sarbatori musulmane. In ciuda dezbaterilor parlamentare si a eventualelor legiferari, politicienii stiu ca este o batalie pierduta, ca incet dar sigur aceasta minoritate incepe sa se instaleze si sa devina dominanta, pe de o parte din cauza faptului ca sunt foarte activi si militanti, si pe de alta ca ceilalti sunt indiferenti si delasatori sa isi apere traditii in care nu mai cred.
Iata un exemplu mai mult decat sugestiv, care demonstreaza unul din mecanismele acestui proces. Celebrul fotbalist Eric Cantona, francez pana in maduva oaselor, este casatorit cu actrita Rachida Brakni, nascuta la Paris din parinti de origine magrebina. Saptamana aceasta ea a nascut un baiat care a fost numit Emir. Parinti nascuti in Franta, educati si celebrii, care isi numesc copilul cu un nume traditional arab. Nu este o intamplare, este o tendinta.
Bagdad. Morti si raniti. 140 de persoane au fost ucise si peste 600 ranite, dupa atentatele teroriste de duminica din centrul capitalei irakiene Bagdad. Doi atentatori sinucigasi au detonat aproape simultan explozibilii, in fata cladirii ministerului Justitiei si a sediului guvernatorului regional. Autoritatile irakiene considera ca responsabilitatea pentru atacuri apartine retelei teroriste al-Qaida, si sustinatorilor fostului partid Baath, al lui Saddam Hussein. Liga Araba si Statele Unite au condamnat atentatele si au promis Irakului sprijin in continuare pentru reinstaurarea legii. Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a cerut populatiei sa se prezinte in numar mare la vot la alegerile din ianuarie, in pofida violentelor. Refacerea Irakului si dezvoltarea politica a tarii trebuie sa continue, a spus Ban. Numarul atacurilor teroriste a crescut din nou in Irak, in special dupa retragerea in iulie din orasele irakiene a trupelor americane.
Afganistan. Accidente de elicopter. 10 americani – sapte soldati si trei civili – au murit dupa ce un elicopter al armatei SUA s-a prabusit in vestul Afganistanului, anunta agentiile de presa. Talibanii au revendicat deja atacul. 26 de persoane au fost de asemenea ranite in acest incident: 14 soldati afgani, 11 soldati americani si un civil american, precizeaza NATO, intr-un comunicat de presa. Elicopterul ,,s-a prabusit din motive deocamdata necunoscute, in vestul Afganistanului“, dar cauza accidentului ,,nu este rezultatul unei actiuni inamice“, sustine Alianta Nord-Atlantica. Acesta a fost cel de-al treilea elicopter care s-a prabusit in cursul zilei de luni in Afganistan.
In sudul tarii, patru soldati americani au fost ucisi in cursul diminetii, dupa ce doua elicoptere s-au ciocnit.
Pakistan. Grav atentat in timpul vizitei lui Hillary Clinton. Peste 80 de persoane au fost ucise si peste 100 ranite in orasul pakistanez Peshawar, in urma exploziei unei masini-capcana. Noul bilant a fost comunicat de agentiile de presa, care citeaza surse medicale. Atacul a avut loc intr-o piata aglomerata din orasul situat in nord-vestul tarii. Echipele de interventie se tem ca bilantul victimelor ar putea fi si mai mare, intrucat numeroase persoane sunt prinse sub daramaturile provocate de deflagratie. Mai multe cladiri s-au prabusit. Incendii produse la locul atentatului ingreuneaza eforturile de salvare. Atacul a avut loc la putine ore de la sosirea in Pakistan a secretarului de stat american, Hillary Clinton, care va purta in zilele urmatoare discutii cu responsabili politici si militari din Pakistan la Islamabad si Lahore. Doamna Clinton a indemnat armata pakistaneza sa intensifice ofensiva anti-talibana. ,,Stim ca al-Qaida incearca sa puna mana pe material radioactiv. Chiar cu o cantitate mica ar putea provoca atentate grave“, a avertizat secretarul de stat american. 30.000 de soldati pakistanezi poarta in prezent lupte grele cu militantii talibani in regiunea Waziristanul de Sud. Atentatele-sinucigase si atacurile talibane au provocat in ultimele 30 de zile moartea a 200 de persoane in Pakistan.
Kabul. Atentat. Cel putin sase angajati ai ONU au fost ucisi si alti noua raniti, dintre care unii grav, miercuri dimineata, intr-un atac impotriva unei cladiri din Kabul. Toate victimele sunt cetateni straini, a precizat un purtator de cuvant al ONU, fara a spune ce nationalitate au acestia. Se pare ca una din persoanele ucise era din Statele Unite. Talibanii au revendicat atacul, spunand ca este doar o prima etapa in campania lor de destabilizare a alegerilor prezidentiale din 7 noiembrie. Potrivit politiei afgane, trei barbati inarmati au patruns in cladirea Natiunilor Unite, unde au deschis focul la intamplare. Fortele de securitate au ripostat. Intr-un alt incident, talibanii au lansat rachete asupra unui hotel de cinci stele din Kabul, situat in apropierea palatului prezidential.
Bulgaria. Gripa porcina. Cinci scoli au fost inchise in Bulgaria din cauza gripei H1N1, a anuntat miercuri Ministerul Sanatatii de la Sofia. Orele au fost suspendate in patru scoli din Triavna in centrul tarii, si intr-o scoala din Yambol, sud-est, unde a fost detectata prezenta virusului H1N1. Un barbat de 32 de ani a decedat luni, la Sofia, din cauza gripei H1N1, dupa ce a dezvoltat o pneumonie, fara a incerca sa caute ajutor medical. Acesta a fost cel de-al doilea deces provocat de noul tip de gripa in Bulgaria. Ministerul Sanatatii a avertizat populatia de raspandirea larga a virusului gripei A(H1N1), in conditiile in care au fost diagnosticate 204 cazuri pana in prezent, dintre care 71 in ultima saptamana.
Incident aviatic in Australia. Pasagerii unui avion de tip Airbus A320 al companiei australiene Jetstar, au fost evacuati dupa ce unul dintre motoare a luat foc la putin timp dupa aterizare, la Newcastle, la nord de Sydney. Aparatul cu 173 de pasageri la bord decolase din Brisbane, 900 de km nord de Sydney. Unul dintre motoare a luat foc dupa aterizare si toti pasagerii au fost evacuati, fara incidente, a declarat un purtator de cuvant al companiei low cost. Incidentul intervine la patru luni dupa un incendiu produs in cabina pilotilor unui Airbus A330-200 al aceleiasi companii. Aparatul a aterizat de urgenta pe insula Guam din Pacific.
Erau foarte ocupati. Saptamana trecuta, un avion care facea legatura intre San Diego si Mineapolis, si-a depasit destinatia finala cu 240 km. Turnul de control din Mineapolis a incercat cu disperare sa i-a legatura cu pilotii dar fara succes. In cele din urma, atunci cand erau pe punctul sa trimita avioanele de vanatoare sa-l intercepteze, pilotii au raspuns apelurilor turnului de control, si dupa ce au dovedit ca nu era vorba de un kidnaping, au revenit la aeroport.
La primele interogatorii, pilotii au raspuns ca erau asa de ocupati sa discute regulamentul si viitorul companiei, ca au uitat unde trebuiau sa aterizeze. A doua versiune a fost cea publicata in presa, ca ar fi dormit. Pana la urma se pare ca ar fi fost ocupati sa consulte laptopurile personale si au neglijat sa remarce ca au ajuns la destinatie.
Oricare ar fi realitatea, m-a facut sa ma gandesc la viata noastra spirituala personala si ca biserica, indiferent de ce confesiune am fi. Prea adesea suntem preocupati cu probleme secundare, suntem angrenati in afaceri personale sau in lucrari privind biserica, regulamentele, disciplina sau lipsa ei, etc., ca pur si simplu uitam care ne este destinatia.
De cate ori turnul de control Ceresc nu incearca sa ne trezeasca din letargie, sau agitatii inutile, si sa ne semnaleze ca se vede la orizont destinatia finala, dar noi suntem prea ocupati.
Ce-ar fi sa te intrebi in acest sfarsit de saptamana, care este destinatia ta? Mai ai tu in vedere tinta initiala? Mai te pregatesti tu cu infrigurare sa parasesti acest pamant si sa te muti in Imparatia Cerurilor?
Liderul unei grupari islamiste din SUA ucis de FBI. Agentii serviciului FBI, l-au impuscat pe liderul unei grupari de islamisti in apropiere de orasul american Detroit, dupa ce barbatul in varsta de 53 de ani a deschis focul, relateaza purtatorii de cuvant ai FBI. Potrivit acelorasi surse, este vorba de un imam care isi indemna sustinatorii sa comita acte de violenta impotriva populatiei Statelor Unite, si care era suspectat, printre altele, de trafic ilegal de arme. In timpul aceluiasi raid efectuat de FBI, au mai fost capturati zece membri ai aceleiasi grupari islamiste, care urmareau crearea unui stat islamic in interiorul Statelor Unite, relateaza Deutsche Presseagentur.
Planeta in pericol. Prea adesea asociatii ecologiste, militanti extremisti, trag semnalul de alarma asupra consecintelor dramatice ale incalzirii planetei. Dar de obicei aceste personaje cu parul valvoi si barba nearanjata, strigand sloganuri anticapitaliste, nu trezesc multa simpatie sau interes.
Iata insa ca recent agentiile de aparare si inteligenta ale Statelor Unite, au lansat acelasi apel alarmant.
Acest raport prezentat Congresului American, arata ca daca se ramane la acelasi nivel de poluare cu bioxid de carbon, la sfarsitul secolului, temperatura medie va creste cu 7 garde, nivelul oceanelor se va ridica cu cel putin o jumatate de metru.
Dennis Blair, directorul national pentru inteligenta in administratia presedintelui Obama, a explicat Congresului ca acest fenomen va avea consecinte importante in urmatoarele decade. Printre efectele prezise se numara:
Ghetarii din Himalaia se vor topi producand importante scaderi ale apei potabile din rauri in India, Pakistan, Bangladesh si parti din China.
Topirea calotei glaciare de la polul Nord va produce conflicte teritoriale intre Rusia, USA, Canada si alte natiuni din nordul Europei.
Cresterea nivelului oceanului in Bangladesh, si seceta in multe alte zone, ceea ce va produce milioane de ,,refugiati climaterici”, si conflicte regionale pentru acapararea resurselor de apa si pamant arabil.
Diego Garcia, o insula din oceanul Indian, care se afla la numai cativa centimetri deasupra oceanului va fi inghitita de valuri, si odata cu ea o baza militara americana de importanta strategica majora. Acestea sunt numai cateva elemente din sumbrul raport pe care acesti experti l-au prezentat Congresului.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Gripa porcina. Saptamana trecuta Presedintele Obama a declarat pandemia de gripa porcina ca urgenta nationala, lucru care inlesneste tratamentul si accesul la asistenta medicala a populatiei. Anul acesta in US, peste 20.000 de persoane au fost spitalizate, dintre care 1.000 de adulti si 100 de copii au decedat in urma gripei porcine numita si H1N1. In 46 de state americane, gripa H1N1 este acum raspandita pe scara larga. Noile masuri luate de guvernul american, ingaduie ca institutiile medicale sa ia masuri mai agresive de tratament, si sa deschida corturi unde pacietii cu gripa N1H1, pot fi tratati fara pericol de a contamina restul bolnavilor din spitale. Pana in prezent, 12 milioane de doze de vaccin au fost distribuite, si se spera ca in urmatoarele saptamani inca 200 de milioane sa fie disponibile populatiei. Este posibil ca persoanele mai in varsta sa beneficieze de o imunitate la acest tip de virus. Rezultatele testelor de laborator indica ca unele persoane trecute de 60 de ani beneficiaza de o imunitate la gripa H1N1. Astfel se explica numarul redus de victime in randul persoanelor mai in varsta. Dintre pesoanele infectate cu H1N1, 64% sunt cuprinse intre varstele de 5 si 23, si numai 1% sunt trecute de 65 de ani. Dr. Donald Henderson, de la University of Pittsburgh, este de parere ca un virus similar cu H1N1 a produs pandemie intre anii 1918 si 1957, iar persoanele care au fost in viata in aceasta perioada, este foarte posibil sa fi fost expuse la acest virus si sa fi dezvoltat imuntitate completa sau partiala. Aceste persoane sunt acum cuprinse intre varstele de 52 si 90 de ani. O imunitate partiala se explica prin faptul ca, chiar daca o persoana este infectata, forma de gripa este mai usoara, si astfel riscul de complicatii si moarte este mai redus decat la cei mai tineri.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Deci sa nu va temeti, voi sunteti mai de pret decat multe vrabii“. Matei 10,31
Petre si Paul Gheorghe