SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 3 Decembrie 2009
Bilant. Care ar fi, astazi, bilantul vietii tale? Saptamana trecuta am avut privilegiul sa fiu in audienta in fata careia Dr. Sanjay Gupta, renumitul comentator pentru probleme de sanatate de la CNN, 60 Minutes si CBC evening news, tinea o conferinta.
Auditoriul era compus din doctori, presedinti si administratori de la spitalele din Ontario, Canada. Pe langa problemele strict profesionale, privind administratia si legislatia, Dr. Gupta ne-a vorbit despre experienta sa personala ca corespondent de razboi pentru CNN in Irak. El a fost categoric. Aceasta experienta l-a schimbat in mod radical, i-a schimbat perspectiva in viata si modul in care trateaza diverse situatii.
El a relatat ca era in Irak, stationat intr-un spital militar pe linia de front, in plin desert. La un moment dat s-a dezlantuit o furtuna de nisip, care a transformat ziua insorita intr-o negura de nepatruns, firisoarele de nisip extrem de abrazive erau capabile sa afecteze in doar cateva minute pielea cea mai rezistenta. Desigur ca personalul spitalului cat si bolnavii, s-au refugiat in corturi, asteptand ca furtuna sa se calmeze, dar inamicul a profitat de aceasta ocazie si a atacat tabara. La cateva minute de cand s-a dat alarma, fiecare era deja echipat cu casca si vesta antiglont, cautand adapost de gloantele care suierau prin vazduh, incercand sa discearna prin negura deasa tinta. La inceput un capitan cu multa experienta, nici nu s-a clintit de pe scaunul pe care sedea, calm el si-a vazut de treaba. Dar atunci cand gloantele au inceput sa se apropie, cand sunetul lor a devenit tot mai distinct, veteranul calit in multe lupte, s-a aruncat la pamant, a scos o bucata de hartie si un creion, si a inceput sa scrie.
Intrigat de aceasta schimbare dramatica, reporterul l-a intrebat ce face, iar capitanul a raspuns: scriu poate ultima mea scrisoare, ii transmit sotiei bilantul vietii mele si ultimele mele dorinte; te sfatuiesc sa faci si tu la fel. Dezorientat, doctorul a realizat ca nu are hartie, nici creion, ca nu stie exact ce sa scrie, si eventual cui sa adreseze scrisoarea. In acel moment a realizat el ca trebuie sa-si rearanjeze viata, sa-si defineasca prioritatile si sa-si stabileasca noi obiective, ca in ciuda faptului ca este tanar si sanatos, viata sa se poate incheia in orice clipa.
Am retinut pentru mine, si poate o s-o faceti si dvs ideia de a fi gata sa iti faci bilantul vietii in cateva clipe, de a fi gata sa pui punct existentei tale in cateva secunde, cu speranta ca ti-ai trait viata cu folos, si ca aceasta nu este ultima clipa, ci doar tranzitia spre un viitor vesnic.
Ce parere aveti daca pentru un motiv oarecare, va-ti gasi si dvs in pozitia celui care nu stie cum isi va incheia ziua, ce va aduce ceasul urmator? Care ar fi bilantul pe care la-ti face, care ar fi concluzia pe care ati putea sa o trageti si mai ales care v-ar fi speranta pentru eternitate?
Lasa-ma sa cresc, si sa aleg ce vreau. Acesta este ultimul slogan care apare zilele acestea pe panouri publicitare imense in Anglia, ele sunt menite sa combata educatia crestina si pe preotii care vor sa influenteze mintea copiilor. Inca din anul 2008, Anglia a fost teatrul unei lupte acerbe intre ateisti si crestini, care prin campanii de publicitate, prin afise pe autobuze, etc., au incercat sa atraga atentia asupra faptului ca copiii pot eventual fi indoctrinati de la o vasta frageda sa creada sau nu in Dumnezeu. Aceste campanii au avut un scop precis, acela de a influenta opinia publica, politicienii si legislatorii, ca sa lupte impotriva ,,influentei nefaste”, zic ei, a religiei.
La sfarsitul lunii noiembrie, miscarea ateista a dat atacul final lansand o campanie intensa de afisare, de data aceasta pe panouri publicitare, nu pe mijloace de transport in comun. Aceasta a fost posibil, spun organizatorii, datorita faptului ca donatiile primite au depasit orice asteptare, asa ca au avut destui bani sa cumpere spatiu pe panourile publicitare, altfel mult mai scumpe ca autobuzele. Ei au afisat in orasele London, Edinburgh, Cardiff si Belfast, panouri imense, care cer ca copiii sa fie lasati in pace, sa nu fie influentati de religie, sa fie lasati sa decida singuri ce vor sa fie. Donatorii s-au aratat ingrijorati de faptul ca in ultimii ani numarul scolilor organizate de biserici au cunoscut o crestere importanta. Ei propun ca acesta sa fie subiectul urmatoarei campanii, interzicerea scolilor organizate de biserici.
Este trist de constatat ca intr-o tara care se situeaza in fruntea listei in ce priveste proliferarea viciilor, care cunoaste statistici alarmante despre numarul tinerilor care beau, se drogheaza, fetelor care raman gravide fiind inca adolescente, a copiilor care nu au decat mama, etc. Aceste asociatii nu vad nici o legatura intre aceasta stare de decadere morala si lipsa notiunii de Dumnezeu din educatia, sau mai bine zis lipsa de educatie a tinerei generatii?
Dubai. Cortina cade peste aventura de speculatie imobiliara. Dubai este un mic stat in Orientul Mijlociu, undeva in plin desert, fara rezerve petroliere, fara resurse naturale, care sa justifice exuberanta cu care cladea imobile ultraluxoase, insule artificiale si cel mai inalt turn din lume.
Totul parea plin de perspective marete, complexe imobiliare fara pereche se construiau in ritm accelerat, insule artificiale in forma de palmier ofereau o viziune aeriana paradisiaca, totul parea poleit cu aur, si prosper. Numai ca aurul acesta era imprumutat, si Dubai World, societatea publica care le construia, se declara in imposibilitate de a-si rambursa imprumuturile contractate, o bagatela de 59 miliarde de dolari.
Si mai grav, guvernul declara ca el administraza aceasta societate, dar nu garanteaza finantele ei, deci in caz de faliment, investitorii straini sunt lasati in voia soartei. La anuntul acestei vesti, pietele financiare internationale s-au clatinat, ca apoi sa-si revina deoarece se pare ca mai mult bancile din lumea araba si particularii au fost implicati.
Odinioara se spunea ca emirate inseamna gestiune engleza, mana de lucru indiana, salarii astronomice pentru arabi; astazi se pare ca sarbatoarea s-a incheiat, cortina a cazut peste imaginea de paradis artificial, vilele de lux sunt fara locatari, birourile sunt goale, strazile pustii, turnurile in constructie abandonate, muncitorii indieni sunt in somaj, pretul imibilelor a scazut cu 40-50% si se asteapta sa mai scada cu cel putin 20%, iar parkingul aeroportului este plin de masini de lux abandonate de strainii care au dat faliment si au parasit in graba iluziile pierdute in fata morgana a desertului fierbinte.
Elvetia a spus nu. Va relatam saptamana trecuta despre votarea din Elvetia, ocazie cu care populatia a fost chemata sa decida daca se va accepta sau nu constructia de minarete la moscheele din Elvetia. Initial comentatorii politici erau de parere ca aceasta este doar o retorica electorala a partidelor de extrema dreapta, si ca aceasta propunere nu va obtine procentajul necesar ca sa fie adoptata. De fapt sondajele preziceau ca va fi refuzata de catre alegatori. Dar iata ca spre surpriza generala, masura a fost aprobata cu peste 57.5% din votanti in 22 din cele 26 de cantoane elvetiene. Asadar, daca erau intrebati in public ce parere au, alegatorilor le-a fost rusine sa recunoasca ce gandesc; in izolarea cabinei de vot, acolo unde nimeni nu i-a vazut, ei au spus ce credeau, ca nu vor minarete, ca le este frica de proliferarea islamului. Reactia oficiala a guvernului si a opiniei publice a fost cea de surpriza, ingrijorare si protest, dar nu este nimic de facut. Constitutia elvetica prevede ca odata aprobata prin vot masura devine lege, si nici un politician nu o poate schimba.
Pe langa organizatiile musulmane din lume, responsabilul ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, s-a grabit sa condamne rezulatul acestui referendum. S-a adaugat la aceasta minsitrul de externe francez Bernard Kouchner, Vaticanul si marea majoritate a guvernelor Europene si din alte continente.
Este interesant de remarcat, ca religiile crestine sunt persecutate in multe tari musulmane, chiar interzise in monarhiile islamice din Golful Persic, dar aceasta nu suscita nici un protest. Mai mult chiar in diverse tari cu traditie crestina ateistii propun masuri la fel de restrictive, si nimeni nu se mira.
Un lucru este cat se poate de clar: cu fiecare an, cu fiecare masura care se instaureaza, intoleranta, frica de religii, opinii politice, indiferent daca este justificata sau nu, castiga teren. Ceea ce era pana nu demult doar discutie de salon, devine realitate legiferata si pregateste opinia publica sa accepte ideia ca oprimarea celor care sunt diferiti este acceptabila, chiar necesara.
Somalia. Atentat. In cursul unui atentat sinucigas a carui tinta a fost guvernul interimar din Somalia, au fost ucise cel putin sapte persoane, intre care trei ministri. Potrivit surselor oficiale, victimele sunt ministrul Sanatatii, Qamar Aden Ali, ministrul Educatiei Superioare, Ibrahim Hassan Addow si ministrul Culturii, Mohamed Abdullahi Waayel. Ministrul Sportului, Suleyman Olad Roble, a fost grav ranit. Ministri participau la o serbare studenteasca intr-un hotel din capitala Mogadishu, cand s-a petrecut deflagratia. Cabinetul interimar al presedintelui Sharif Sheikh Ahmed, sustinut de comunitatea internationala, controleaza doar o mica parte din tara, regiuni vaste ale Somaliei fiind in mainile militiilor islamiste Shebab, care au legaturi cu reteaua al Qaida.
China. Cinci uiguri au fost condamanti la moarte. Alti cinci uiguri, participanti la ciocnirile sangeroase din urma cu cinci luni, au fost condamnati la moarte. Agentia China Noua relateaza ca un tribunal din Urunki i-a gasit pe cei cinci vinovati intre altele de crima. Noile sentinte se adauga la executarea, in noiembrie, a opt uiguri si a unui chinez. Ciocnirile din nord-vestul Chinei s-au agravat cand uigurii au iesit in strada si au cerut guvernului elucidarea imprejurarilor in care si-au pierdut viata doi muncitori uiguri, atacati de sute de oameni in sudul Chinei. Intre uiguri si chinezi, exista conflicte de mai multa vreme. Musulmanii turcmeni se simt oprimati de chinezi politic, economic si cultural.
Damasc. Explozie. Cel putin sase persoane si-au pierdut viata si numeroase altele au fost ranite in capitala Siriei, Damasc, ca urmare a exploziei la un autocar sosit din Iran. Vehicolul se afla intr-o benzinarie din cartierul de periferie Sajjiba Seinab, cand in partea din spate s-a produs o deflagratie. Martori oculari relateaza ca in bagaje s-ar fi aflat si o butelie de gaz. Guvernul sirian a exclus ipoteza unui atac terorist. Mormantul lui Sajjida Seinab, o nepoata a profetului Mahomed, este un loc de pelerinaj cu precadere al siitilor.
Japonia a plasat pe orbita inca un satelit de spionaj. Japonia si-a lansat pe orbita cel de-al cincilea satelit de spionaj, cu ajutorul unei rachete proprii. Un purtator de cuvant al guvernului de la Tokio a declarat ca satelitul, in valoare de 565 de milioane de dolari, va culege informatii necesare politicii de aparare si diplomatiei tarii. Cabinetul nipon se bizuise indelungata vreme pe informatiile oferite de serviciile de spionaj americane. Programele balistic si nuclear ale Coreeii de Nord, au fost insa motivul pentru care Japonia a decis sa se doteze cu sateliti militari proprii. Arhipelagul nipon a fost pentru prima data survolat de o racheta nord-coreeana in 1998.
Gripa porcina. Cel putin 7.826 de persoane si-au pierdut viata, in intreaga lume, din cauza gripei AH1N1, si numai in ultima saptamana s-au inregistrat peste 1.000 de decese, potrivit ultimului bilant dat publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii, citat de AFP. In Europa, virusul a ucis in jur de 650 de persoane. Continentul american ramane cel mai afectat de pandemie, cu 5.360 de morti, urmat de regiunea Asia-Pacific cu cel putin 1.382 de decese provocate de gripa de tip nou.
30.000 de soldati americani vor fi trimisi suplimentar in Afganistan. Presedintele american, Barack Obama, a decis suplimentarea masiva a contingentului american din Afganistan, dupa opt ani de razboi in aceasta tara. Cu un mandat de 18 luni, Obama va trimite inca 30.000 de militari, pentru a invinge militiile talibane si teroristii retelei al-Qaida. Anunturile au fost facute de seful de la Casa Alba intr-un discurs catre natiune rostit la academia militara West Point.
,,Dupa opt ani de razboi, in care cred ca nu am avut resursele necesare si strategia pentru a incheia acest razboi, este intentia mea acum sa duc treaba la bun sfarsit“.
Prin aceasta sporire a trupelor, numarul soldatilor americani din Afganistan ajunge la aproape 100.000. Obama a spus ca asteapta acum un raspuns similar din partea NATO, care ar trebuii de asemenea sa trimita mai multi soldati in Afganistan. Presedintele american a trasat in premiera si un calendar al retragerii trupelor americane, echivalenta cu sfarsitul razboiului. Obama ar dori ca trupele straine sa plece din Afganistan in vara lui 2011, cu conditia ca starea securitatii sa permita acest lucru.
Obama a facut un nou apel la presedintele afgan, Hamid Karzai, de la care asteapta decizii importante pentru imbunatatirea guvernarii Afganistanului si stoparea coruptiei: ,,Acest efort pe care il facem trebuie bazat si pe performantele afgane. Zilele in care acordam cecuri in alb Kabulului, s-au incheiat. Presedintele Karzai a transmis in discursul de reinvestire un mesaj corect de schimbare a directiei tarii sale“, a punctat Barack Obama.
Patru politisti americani, ucisi intr-o cafenea. Patru politisti au fost ucisi intr-o ambuscada care i-a vizat duminica, din motive inca necunoscute, intr-o cafenea din apropiere de o baza militara din statul Washington. Purtatorul de cuvant al serifului din comitatul Pierce, Ed Troyer, a anuntat ca ofiterii stateau la o masa, inainte de a intra in tura, in jurul orei locale 8.15, cand un suspect a intrat in cafenea si a deschis focul asupra lor. Purtatorul de cuvant nu a precizat identitatea victimelor, declarand numai ca politistii au lucrat de-a lungul intregii lor cariere in politia acestui stat. Cei patru politisti – trei barbati si o femeie – erau in uniforma si purtau veste antiglont, cand au fost omorati. Angajatii si ceilalti clienti ai cafenelei nu au fost vizati. S-ar parea ca un singur om a deschis focul, dar anchetatorii cauta si o alta persoana, potrivit politiei. Suspectul a fost descris drept ,,un barbat de culoare, in varsta de circa 20 sau 30 de ani“, a precizat Troyer.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Merele. Merele ocupa locul doi dupa banane pe lista celor mai preferate fructe in USA. Cu mai bine de 200 de ani in urma, englezii aveau o zicala, care mai tarziu a fost adoptata si de americani, in forma ,,An apple a day keeps the doctor away“, care tradusa inseamna ca un mar pe zi, tine doctorul la distanta. Dr. Rui Hai Liu de la Cornell University, New York, a dedicat ultimi 10 ani din cariera lui de cercetator sa dovedeasca validitatea acestei expresii din popor. Si concluzia lui, precum si a altor cercetatori, este ca o dieta bogata in mere este extrem de folositoare organismului. Reducerea riscului de maladii cardiovasculare si de cancer, se numara printre cele mai importante beneficii. Si unul dintre motive este o substanta numita phenolics, care face parte din alt grup de substante numite phytochemicals pe care merele le contin din abundenta si care au proprietati deosebite. In coaja merelor au fost indentificate pana acum 13 substante diferite, care lupta impotriva celulelor canceroase care se dezvolta in ficat, san si colon. Aceste substante fac parte din familia triterpenoids, care au proprietati anti-inflamatoare si anti-carcinogenice. Un studiu stiintific arata ca aceste substante din coaja marului lucreaza impotriva unor proteine din organism care ajuta la dezvoltarea celulelor canceroase.
Un alt studiu recent publicat in revista The Journal of Agriculture and Food Chemistry, arata ca animalele de ferma care au fost hranite cu mere si extracte din mere, au avut mult mai putine incidente de cancer decat cele care au primit o hrana obisnuita. ,,Cercetarile noastre arata beneficiile deosebite pe care merele le ofera, dar nu numai merele, dar si o varietate de fructe si vegetale care lucreaza ca o echipa la mentinerea sanatatii“ a declarat Dr. Liu intr-un interviu pentru organizatia American Institute for Cancer Research.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant, si orice pom care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra“. Geneza 1,29
Petre si Paul Gheorghe