SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 24 Decembrie 2009
Mult zgomot pentru nimic. Dupa doua saptamani de agitatie si tumult, unul din cele mai mediatizate evenimente, intanirea de la Copenhaga, s-a incheiat cu un esec rasunator. Peste 30.000 de delegati din 192 de tari, au petrecut zile si nopti in dezbateri furtunoase, s-au intalnit si despartit, ca apoi sa se intalneasca din nou. Sefii statelor celor mai puternice din lume au venit sa invoce, sa implore un acord, dar tot ceea ce s-a obtinut a fost un asa zis document fara nici o valoare practica.
In prima zi a intalnirii, 56 de ziare din lumea intreaga au publicat pe prima pagina ca singura informatie stirea despre deschiderea intalnirii despre marea sansa pe care conducatorii politici o au de a salva omenirea.
Statistici si date stiintifice de cele mai multe ori fara suport, mii de manifestanti care au inundat starzile capitalei daneze incercand sa trezeasca constiinta colectiva, toate acestea nu au folosit la nimic.
Interese financiare majore, indiferenta si egoismul celor puternici, lacomia celor saraci (am dori sa facem ceva daca ne platiti pentru aceasta) au dus la esecul total al acestei reuniuni de ultima sansa.
Epidemie de Febra Q in Olanda. Guvernul olandez a hotarat sacrificarea a 40.000 de oi si capre, care urmau sa nasca, deoarece sunt purtatoarele unei boli numita febra Q. Febra Q este una din cele mai infectioase boli, este produsa de un bacil numit Coxiell burneti care se poate transmite de la animalele bolnave oi, capre, vaci sau chiar pisici si caini, la om. Contaminarea se produce pe cale aeriana sau prin contact cu lapte, urina, balegar sau orice secretie de la un animal bolnav.
Anul acesta au fost infectate 2.300 de persoane, dintre care 6 si-au pierdut viata. Purtatorul de cuvant al ministerului agriculturii a precizat ca au fost identificate 60 de ferme in care exista animale bolnave, sau purtatoare de microb, iar abatajul animalelor parazitate a inceput la 3 dintre ele. Se prevede ca aceasta actiune sa dureze o luna. Pe langa abaterea animalelor contaminate, se vaccineaza persoanele care lucreaza in aceste ferme, si s-a interzis transportul animalelor. Pentru a avea o ideie despre proportia acestei epidemii, Olanda are 1.2 milioane de oi, si 400.000 de capre repartizate in 350 de ferme, intr-o tara care numara 16 milioane de locuitori.
Semnul de la poarta lagarului de concentrare de la Auschwitz, a fost furat. Pare fara sens si straniu, dar saptamana trecuta, in ciuda masurilor de securitate deosebite, semnul care din 1940 trona deasupra portii de intrare, a fost furat. Inscriptia de trista memorie ,,Arbeit Macht Frei“ (munca te face liber) a disparut.
Nu dupa multa vreme politia poloneza (lagarul se afla pe teritoriul poloniei) a arestat pe faptasi si a regasit semnul, care intre timp fusese sectionat in 3 bucati. Desigur ancheta este in curs, si s-a constatat ca hotii nu apartineau nici unei organizatii politice, erau doar hoti ordinari. Politia crede ca probabil vreun ,,colectionar” a dat comanda si a dorit sa cumpere acest semn.
In trecut s-a auzit despre iubitori de arta care au angajat hoti sa le ,,faca rost” de tablouri celebre, despre hoti care au furat opere de arta nevandabile sperand sa obtina o recompensa de la companiile de asigurari, dar ca cineva sa doreasca sa aiba aceasta piesa de fier vechi, este greu de imaginat.
Am vizitat cu ani in urma acest loc de trista memorie, si imi aduc aminte perfect ca totul era cenusiu si ruginit, gardul de sarma ghimpata electrificat, sinele de cale ferata, poarta de metal, si aceasta inscriptie de-a dreptul sadica prin mesajul ei sinistru, stiind foarte bine ca acesta era locul unde milioane de evrei, dar si tigani, oponenti politici, si homoxesuali, erau trimisi ca sa fie exterminati si arsi in crematorii uriase, nicidecum eliberati in adevaratul sens al cuvantului.
Franta, sfarsit de saptamana. Cativa centimetri de zapada, cateva grade sub zero, ceva vant, si Franta a cunoscut un adevarat haos. Ca in multe tari europene, aeropoartele au fost temporar inchise, sau majoritatea zborurilor anulate, autostrazile inchise din cauza poleiului, camioanele interzise de circulatie, trenurile intarziate, etc. Toate acestea in vremea cand multi erau in drum sa-si viziteze familia, sau plecau in concediu de craciun. Cel mai grav si neasteptat a fost afectat cel mai modern mijloc de circulatie trenul de mare viteza (300 de km la ora) numit Eurostar, care trece prin tunelul de sub Canalul Manecii si leaga Parisul de Londra. Este considerat mijlocul de transport cel mai modern, comod si sigur, tehnologia cea mai avansata, si totusi a fost cel mai afectat. Vineri noaptea 5 garnituri de tren care veneau de la Paris, au cazut in pana in mijlocul tunelului sub Canalul Manecii, lasand 2.000 de calatori, pe intuneric, fara apa si mancare, terorizati si fara informatii timp de mai multe ore. In cele din urma si-au luat bagajele in spate si au plecat pe jos prin tunel, spre alte trenuri care transportau de obicei camioane, si in sfarsit au ajuns la Londra cu 17 ore intarziere, flamanzi, insetati, obositi si bolnavi. Si mai grav, multi dintre ei erau plecati doar pentru o excursie, dar nu au avut cum sa se intoarca deoarece trenurile au inceput sa circule cu restrictii abia marti. De fapt se spera ca circulatia normala va fi reluata poate dupa craciun.
Motivul acestei mari debandade: faptul ca viscolul a bagat zapada in sistemul electronic al locomotivelor. Odata ajunse in tunel unde era cald, zapada s-a topit si a produs scurtcircuitul sistemelor de comanda.
Ceea ce inseamna ca acolo unde o locomotiva cu aburi sau disel nu ar fi avut nici o problema, aceste minuni ale tehnicii moderne au cazut in pana. Guvernul a ordonat o ancheta, deoarece pe langa cei 2.000 de pasageri naufragiati in tunel, circa 100.000 de calatori au fost in imposibilitate sa calatoreasca, si-au petrecut zeci de ore in salile de asteptare, sau daca au avut bani, la hotel.
Ca sa adauge mai mult la acest scenariu de groaza, gara Austerlitz a fost inchisa deoarece instalatiile electrice de la liniile de cale ferata nu departe de gara, au fost avariate de un tren care a deraiat. Motivul, un automobilist beat si drogat, a pierdut controlul volanului, a lovit parapetul unui pod, si a dislocat o bucata de stanca, care a cazut pe calea ferata exact in fata unui tren care venea. Ca urmare calatorii au trebuit sa se duca la alta gara de unde au fost transferati in trenurile care ii asteptau dincolo de locul accidentului. Tot datorita vremii nefavorabile si a complexitatii reparatiilor, circulatia va fi oprita cel putin pentru o saptamana. Si ca sa faca haosul perfect, sindicalistii de la un tren regional RER A, sunt in greva de 2 saptamani.
Privind la jurnalul televizat aceste scene de confuzie generala, mi-am amintit ca la o scara redusa, cam asa era cateodata cand luam trenul in Africa, numai ca acolo imi caram bagajul in spate prin padurea tropicala, si in loc de zapada era noroi.
Haos pe aeroportul de la Frankfurt pe Main. Peste 3.000 de calatori si-au petrecut noaptea pe aeroportul din Frankfurt pe Main, cel mai mare din Germania, dupa ce pistele de aterizare si decolare au fost inchise din cauza caderilor de zapada si a poleiului. Numerosi pasageri au innoptat chiar in avioane. Alti 5.000 de calatori au fost cazati in hotelurile din apropiere. 230 de zboruri au fost anulate. Traficul a revenit la normal dimineata.
China o putere economica si militara cu ambitii deosebite. Presa oficiala din China relateaza un fapt cu totul iesit din comun, faptul ca a fost realizat un tunel de proportii gigantice. Lung de 5.000 km, si in unele locuri adanc de 1.000 de metri, acest proiect faraonic al carui plasament este desigur secret, undeva in regiunea muntoasa din nordul tarii, are ca scop sa gazduiasca arsenalul militar al regimului comunist. Inceput in 1995, acest tunel a fost sapat de catre zeci de mii de soldati chinezi, si are ca scop sa protejeze arsenalul militar, in cazul unui atac nuclear. Comentatorii politici sunt de acord ca aceste ,,dezvaluiri“ nu sunt nici intamplatoare, nici accidentale, ci fac parte dintr-un plan foarte elaborat, care are ca scop sa impuna China ca o putere economico-militara internationala.
In adevar din punct de vedere economic, China cunoaste in ciuda crizei mondiale o dezvoltare fara egal. Ea cumpara fara incetare tehnologie moderna, fabrica si exporta produse din cele mai variate. Ultimul exemplu este achizitia de exploatari petroliere in provincia Canadiana Alberta, si planul de a cumpara firma de automobile Volvo. De asemenea China este principalul bancher de unde Statele Unite se imprumuta ca sa poata sa-si asigure enormul deficit al balantei de plati.
In ce priveste domeniul militar, China are misile nucleare si conventionale, si se pregateste sa puna in exploatare submarine nucleare. De asemenea programul spatial chinez este deosebit de ambitios, si mai ales secret. Este clar ca in viitorul foarte apropiat, omenirea trebuie sa se obisnuiasca cu ideia ca China devine un pion esential in economia internationala, si ca in plus de jucarii si textile, ea produce si ,,alte jucarii“ mult mai periculoase.
Guinea Conakry, o tara in pragul razboiului civil. Cateodata istoria este subiectiva, conflicte si situatii grave trec neobservate, si in ciuda vietilor distruse si a tragediilor care au loc, nu ajung niciodata pe prima pagina a ziarelor.
O asemenea situatie ignorata de opinia publica internationala, este cea din Guinea Conakry. Exact acum un an, in urma decesului fostului presedinte Lansana Conte, la putere de 24 de ani, o junta militara acapara puterea. Un anume capitan Moussa Dadis Camara, a ajuns la putere promitand sa salveze tara de la ruina. In loc sa faca aceasta, el a agravat o situatie economica si asa compromisa de coruptie si analfabetism. Noul conducator a agravat conflictele etnice din randul armatei si a clasei politice, promovand pe cei din tribul sau. Poate trebuie sa precizez ca in mai toate tarile africane apartenenta tribala, clanul si regiunea de unde oamenii provin, este foarte importanta. In mod automat doi consateni devin frati atunci cand sunt departe de tinutul natal.
Asa se face ca noul regim militar care promova acest tip de conflicte etnice, a facut multi nemultumiti, si a dat nastere la multe manifestatii de protest. In cursul unei asemenea manifestatii, care a avut loc pe 28 septembrie, armata a asasinat peste 150 de opozanti politici. Un raport al comisiei de ancheta ONU, recomanda ca conducatorii militari sa fie judecati pentru crime impotriva umanitatii.
Intre timp situatia a devenit si mai complicata deoarece capitanul Camara, a fost, la inceputul lunii decembrie, victima unei tentative de asasinat, fiind in prezent spitalizat in Maroc, fara ca nimeni sa stie in ce stare este, nici macar daca mai este in viata.
Aghiotantii lui, fiecare setos de putere si grabiti sa se imbogatesca, se lupta sa acapareze puterea, sa-si instaleze prietenii si suporterii in posturi de influenta. In acest context este posibil ca oricand sa izbucneasca un adevarat razboi civil cu consecinte dezastruoase pentru populatia civila.
Iran. Violente. Confruntarile violente intre sustinatorii opozitiei si fortele de ordine continua in Iran. Incidentele s-au inregistrat de aceasta data in orasul Isfahan, din centrul Iranului. Dupa ciocnirile violente, fortele de securitate au inconjurat locuinta clericului reformator, Jalaleddin Taheri. Casa acestuia ar fi inconjurata de agenti imbracati civil, potrivit unui site al opozitiei de la Teheran. De asemenea, 50 de protestatari au fost retinuti. Printre cei arestati se numara si patru jurnalisti. Confruntarile intre suporterii opozitiei iraniene si reprezentantii regimului au fost reluate saptamana aceasta, dupa inmormantarea celei mai importante figuri religioase critice la adresa puterii de la Teheran, aiatolahul Hossein Montazeri, decedat la varsta de 87 de ani.
Rebelii ugandezi LRA, ucid oameni nevinovati si in Kongo si Sudan. Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, doamna Navi Pillay, a adus grave acuzatii gruparii rebele ugandeze Lord`s Resistance Army (LRA). Numai in Republica Democrata Kongo, gruparea a ucis in termen de 10 luni minimum 1.200 de oameni, rapind alti 1.400, se afirma intr-un raport ONU, publicat la Geneva. Alti peste 230.000 de oameni au fost alungati. LRA este de mai bine de doua decenii in razboi cu guvernul Ugandez, insa activeaza de ani si in Kongo si Sudan.
Liban. Naufragiu. 38 de persoane au fost salvate, si patru cadavre au fost recuperate in urma naufragierii unei nave cu 82 de persoane la bord in apelele Libanului, a anuntat vineri un purtator de cuvant al armatei. Armata a gasit 42 de persoane, dintre care patru sunt moarte, dupa naufragierea navei Danny F II, sub pavilion panamez. Cele 38 de persoane gasite in viata sunt membri ai echipajului. Capitanul britanic al navei a murit. Alte 40 de persoane sunt date disparute, printre care si cei sase pasageri – patru din Uruguay, un brazilian si un australian. Vaporul, care transporta 18.000 de vite si 10.000 de oi, venea din Uruguay si se indrepta spre portul sirian Tartus. Ambarcatiunea a naufragiat la 11 mile nautice in largul orasului Tripoli, din nordul Libanului, in urma unei furtuni puternice. Noua nave de salvare libaneze, cu o echipa medicala, si trei nave ale FINUL, au fost trimise in zona. Cei mai multi membri ai echipajului provin din Filipine si Pakistan.
Peshawar. Atentat. Un atentator sinucigas, a detonat bomba in fata cladirii companiei aeriene de stat, ucigand cel putin cinci persoane. Alte sase persoane au fost ranite. Trei persoane si-au pierdut viata marti, in urma exploziei unei bombe intr-un club de presa.
Rusia a testat cu succes o racheta intercontinentala. Rusia a efectuat joi, cu succes, un nou test cu racheta balistica intercontinentala Voevoda RS-20V (SS-18 Satana, potrivit clasificarii NATO), a declarat un purtator de cuvant al Fortelor Strategice, preluat de AFP. ,,Lansarea s-a facut cu succes si zborul s-au derulat strict in conformitate cu programul“, a declarat colonelul Vadim Koval.
China. Condamnari la moarte. Alte zece persoane au fost condamnate la moarte in China, din pricina participarii la framantarile sangeroase din vara trecuta din provincia Xinjiang. In cinci dintre cazuri, executarea sentintei a fost amanata pentru doi ani. La inceputul lunii noiembrie, noua condamnati la moarte, majoritatea uiguri au fost executati. In timpul ciocnirilor de vara trecuta dintre chinezii Han si uigurii musulmani, aproape 200 de persoane au fost ucise si alte peste 1.600 ranite, conform surselor oficiale.
Accident naval in apele filipineze. Dupa scufundarea unui feribot in Filipine, 24 de persoane continua sa fie date disparute. Potrivit pazei de coasta, feribotul avea 73 de persoane la bord in momentul in care s-a ciocnit in Golful Manila cu o barca de pescuit. Dupa coliziune, ambele vase s-au scufundat in cel mai scurt timp. Echipele de salvare au adus pe uscat 46 de oameni si 3 corpuri neinsufletite.
Irak. Morti si raniti. Cel putin 11 persoane au fost ucise in timpul a doua atentate cu bomba comise in orasiul Hilla, aflat la sud de Bagdad. Alte aproximativ 70 de persoane au fost ranite. Printre cei ucisi se numara potrivit politiei si un inalt functionar al organizatiei locale a Partidului Dawa, condus de premierul Nuri el Maliki. Cele doua bombe au fost detonate aproape simultan in apropierea unei statii de autobuz din centrul orasului, unde se aflau numerosi pelerini siiti.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Zincul. De mai mult timp, zincul este laudat ca fiind un mineral minune, care vindeca tot felul de afectiuni virale. O concluzie definitiva este insa greu de tras, deoarece rezultatele sunt contradictorii. In majoritatea studiilor, suplimentele de zinc au avut rezultate similare cu placebo, iar in alte cazuri unde zincul a produs efecte pozitive, metodele de colectare a datelor, sau analiza lor, au fost puse sub semnul intrebarii. Oamenii de stiinta insa sunt siguri de un singur lucru: zincul in cantitati mari poate fi toxic si creeaza probleme pentru sanatatea umana. Zincul este un element important pentru sanatatea omului, insa in zilele noastre in Europa si America de Nord, este extrem de dificil ca o persoana sa aiba deficienta de zinc. Doza zilnica recomandata este de 11 mg de zinc pentru barbati, si 8 mg pentru femeii. Zincul are o prezenta bogata in majoritatea alimentelor consumate zilnic. De exemplu o cupa de fasole contine 3 mg de zinc, una de cereale 15 mg, ca sa nu mai vorbim de peste sau carne, unde numai 100 gr de carne de vita contine peste 75 mg de zinc. Consumul indelungat de suplimente de zic poate creea probleme serioase de sanatate, mai ales ca o doza tipica contine 50 mg de zinc. Abuzul de zinc poate produce probleme de memorie, de vedere, de rinichi si a sistemului nervos.
Toata lumea se ingrijoreaza de deficienta de zinc, dar trebuie sa luam in considerare si abuzul de zinc, precum si efectele lui toxice, a declarat intr-un articol publicat luna trecuta in Journal of Alzheimer’s Disease Dr. Jane Flinn, psychologist la George Mason University in Fairfax, statul Virginia. In creierul pacientilor cu Alzheimer’s Disease, au fost descoperite depozite de zinc, cupru si fier, care obstructioneaza circulatia normala a sangelui in creier. Cercetatorii de la University College London’s Institute of Ophthalmology, care au studiat efectul zincului in pacientii cu macular degeneration, sunt de parere ca prea mult zinc in organism agraveaza macular degeneration si poate contribui la dezvoltarea Alzheimer’s Disease. Cu toate ca pana in prezent nu exista un consens in ceea ce priveste cat zinc este bun pentru organism, mai multi oamenii de stiinta sunt de parere ca suplimentele de zinc, in cel mai fericit caz constituie o cheltuiala inutila, iar in cel mai nefericit caz, contribuie la probleme serioase de sanatate.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Caci Tu esti ajutorul meu, si sunt plin de veselie la umbra aripilor Tale“. Psalmul 63,7
Petre si Paul Gheorghe