Lumea mereu discută despre vreme. Probabil la fel de mult şi despre filmul de aseară de la TV, premiile Oscar, ultimul film apărut pe piaţă şi ce actriţă mai joacă în James Bond. Inevitabil un litigiu s-a format. Unii susţin că influenţa filmului asupra omului şi a societăţii este puternică, alţii că este superficială. Între timp, filmul devine un domeniu tot mai fascinant, mai complicat şi o primă opţiune atunci când vine vorba de timp liber.
Ai văzut cartea şi ai citit filmul?
Dintre cele 80 de premii Oscar pentru cel mai bun film oferite până în prezent, 55 sunt ecranizate sau inspirate dintr-o carte.
Argumentul acesta îi pune pe unii în situaţia dificilă de a recunoaşte că, filmul, pe lângă o sursă de distracţie, face parte din cultură şi este considerat pe bună dreptate cea de-a şaptea artă. Operele celor mai mari scriitori ai tuturor timpurilor au fost ecranizate şi câteodată cele mai bune filme pe care le-aţi vizionat erau inspirate din cărţi, fără să vă daţi seama de acest lucru. În acest context, filmul poate fi văzut ca o extensie a cărţii, un fel de update, care ne oferă, pe lângă lectură, şi plăcerea unor imagini, a unei muzici şi a unor sunete. Astfel, filmul devine extensia, prelungirea omului modern care nu vede în el doar o formă de distracţie, ci şi una de evadare într-o altă lume, culturalizare şi chiar sursa unor noi informaţii. Filmul, de cele mai multe ori aduce în discuţie diferite probleme ale societăţii, probleme pe care nu tot timpul le conştientizăm la adevărată lor valoare. Aşa ar fi, de exemplu, cazul filmului Copiii nevăzuţi (2005), care subliniază condiţia copiilor din toată lumea în secolul al XXI-lea.