Toracele pacientului nu trebuie deschis
Viena – In premiera, in sectia de cardiologie a spitalului Hietzing s-a efectuat cu succes o interventie chirurgicala pentru refacerea unei portiuni perforate a valvei mitrale in cadrul carei s-a aplicat o metoda minim invaziva. Noutatea consta in faptul ca aceasta metoda nu mai presupune deschiderea toracelui pacientului.
In trecut la o astfel de operatie chirurgul deschidea toracele pentru a putea „repara” valva. Acum se efectueaza doar o mica incizie inghinal prin care se introduce o sonda iar zona perforata se fixeaza cu ajutorul unei clame imbunatatindu-se astfel functia valvei.
Operatia pe cord deschis nu mai este necesara
Aceasta procedura inovatoare poate inlocui interventia pe cord deschis insa necesita o echipa numeroasa de experti: trei cardiologi, doua asistente medicale specializate, o echipa de anestezisti si doi asistenti tehnici.
Implantarea clamei se realizeaza cu ajutorul ecografului introdus si manevrat prin esofag.
Johannes Mikl, seful echipei operatoare Mitraclip declara:” Corectura valvei se realizeaza pe o inima care bate, si deci, se misca. Acest procedeu presupune dexteritate si precizie din partea cardiologului.”
Intreaga interventie dureaza doua pana la trei ore sub anestezie generala. In ziua urmatoare operatiei pacientul nu are dureri, se poate ridica din pat si cateva zile mai tarziu este externat.
Articolul de mai sus va este oferit de firma ORIGAMI.CC e.U., firma specializata in intermedieri medicale in Austria.
Pentru informatii suplimentare accesati www.origami.cc