„Fiule, daca niste pacatosi vor sa te amageasca, nu te lasa castigat de ei!” (Proverbe 1.10)
Violenta si sexul, prezente si abundente in filme, au fost si sunt incriminate deoarece genereaza efecte psiho-sociale negative. Dar acestea cred ca sunt doar copilaria, o perioada inocenta fata de ce se iveste la orizontul productiilor umane de divertisment si „culturale” sau de socializare – jocuri, in cazul carora nu se poate vorbi „doar” de delegare mintala si emotionala, ci si de una actionala.
Un articol de saptamana trecuta, aparut in „A” si preluat si de alte site-uri de indexare stiri, viza o noua modalitate disputabila (a se citi condamnabila) de divertisment: un joc virtual, lansat pe piata de o companie japoneza, permite utilizatorilor sa comita violuri, fara a fi sanctionati in vreun fel.
Unii, adulti sau minori, specialisti sau nespecialisti, ar spune – „E doar un joc!” Nu, nu e doar un joc. Este o actiune, prin intermediul unor mijloace de lucru, in mediul pe care noi il numim virtual, dar care este construit de si in care intervine un om real.
Jocul amintit, interzis in Europa, dar accesibil pe Internet, a starnit controverse si proteste in Italia. Unul dintre critici, ministrul tineretului din Italia, Giorgia Meloni a facut urmatoarea remarca: „Este inutil să spunem că cei care joacă un astfel de joc nu vor recurge la viol in realitate.” Doamna Giorgia Meloni, sunteti sigura ca asa va fi? citeste in continuare