24. Hotaraste-te
CREIERUL
1. Cât de uimitor este creierul omenesc!
Dacă omul ar construi un computer care să egaleze capacitățile propriului său creier, dimensiunea lui ar trebui să fie de trei ori cât Empire State Buildin, unul din cei mai înalți zgârie-nori aflat în SUA. De asemenea, ar avea nevoie de energia cascadei Niagara pentru a fi alimentat și de toate apele acesteia pentru a-l răci. Ar trebui să aibă toate circuitele tuturor stațiilor de radio și televiziune din lume. Don Hawley a spus: “Considerați-vă mintea capitala corpului. Sistemul dumneavoastră nervos este ca o rețea complexă de telegraf care emite în mod constant mesaje cu cea mai mare viteză. Celulele nervoase necesită doar 1/1000 dintr-o secundă pentru a se odihni înainte de a prelua un alt semnal, așa că aceste mesaje sau impulsuri nervoase pot goni prin organism cu viteze de aproape 350 km pe oră.†Come Alive, p.31.
2. Care sunt principalele părți și funcții ale creierului?
Creierul posterior sau măduva spinării controlează procesele legate de inimă cum ar fi respirația, bătăile inimii, actul reflex al deglutiției (înghițirii) în timp ce creierul mijlociu este centrul reflexelor legate de ochi. În spatele frunții se află lobul frontal al creierului sau cortexul cerebral. Acesta conține centrii superiori ai conștiinței, rațiunii, memoriei și gândirii. El coordonează toate mișcările și mușchii întregului corp. În acest loc se nasc planurile noastre; cu ajutorul acestui segment al creierului învățăm lucruri noi, ne aducem aminte și alegem între bine și rău. În acest punct – capacitatea creierului de a raționa și a lua decizii – ne asemănăm cu Dumnezeu în cel mai înalt sens al cuvântului. Suntem ființe superioare libere care ne putem exersa dreptul de a lua hotărâri.
ALEGEREA CEA REA
3. Isus istorisește viața unui tânăr care a făcut o alegere greșită:
Luca 15.11-12: El a spus: “Tată ………………..â€
Prima problemă a sa a fost aceea că nu și-a înțeles bine tatăl. Îl considera un tiran, un Dumnezeu care judecă aspru și nu un Dumnezeu al dragostei. Prea multe reguli: nu mânca asta, nu îmbrăca asta, nu te duce acolo. El dorea LIBERTATEA!
4. Care a fost cea de a doua decizie greșită a sa?
Luca 15.13: A plecat într-o țară ………………..
A plecat departe de Dumnezeu, departe de legea și dragostea Sa.
5. Care a fost următorul pas în jos?
Luca 15.13: Și-a ……………….. averea ducând o viață ………………..
N-a lipsit de la petreceri și baluri. A fumat cele mai scumpe țigări și a băut cel mai fin rom. A frecventat cinematografele și a practicat jocurile de noroc. Nu i-a păsat care zi e Sabatul. În fiecare noapte era alături de altă fată – și acestea știau cum să-l cucerească! Își trăia viața lui – o viață destrăbălată.
6. Dar pe pământ lucrurile nu durează o veșnicie. Ce s-a întâmplat?
Luca 15.14-16: Și-a cheltuit ……………….. Apoi a venit o foamete; și-a luat de lucru ca ……………….. Cât de mult tânjea să poată mânca din hrana porcilor!
Matei 7.13: Căci largă este poarta și ……………….. calea care duce la pieire și ……………….. sunt cei ce merg pe ea.
Nu cumva ai făcut și tu o alegere greșită? Nu cumva te afli pe calea spre pieire? De ce să nu te oprești înainte de a ajunge îngrijitor la porci?
ALEGEREA CEA BUNĂ‚
7. Apoi s-a întâmplat ceva minunat. Ce anume?
Luca 15.17: Și-a venit în ……………….. (i-a venit mintea la loc). Pe calea cea rea el nu era în toate mințile. Nu era întreg la minte. În cocina de porci și-a venit în fire. Acum Dumnezeu putea comunica cu el. Poate Dumnezeu comunica cu tine? ……………….. Primul pas este ATENŢIA!
8. Ce viziune nouă a dobândit risipitorul?
Luca 15.17: Slujitorii ……………….. meu au belșug de pâine iar eu ………………..!
Tatăl meu nu poate fi așa cum gândeam eu despre El. Nu poate fi un tiran plin de ură: trebuie să fie un Dumnezeu al dragostei! A dobândit o nouă viziune despre Dumnezeu.
9. Care a fost al treilea pas făcut?
Luca 15.18: Mă ……………….. scula și mă voi duce la Tatăl meu.
Al treilea pas îl constituie HOTĂ‚RÂREA. Și-a venit în fire! Poate s-a mai gândit la acest lucru și înainte, dar nu a avut puterea să ia o hotărâre. Acum a luat-o. De ce nu te-ai hotărî și tu – chiar acum?
10. Următorul pas l-a constituit mărturisirea cu pocăință.
Luca 15.18-19: Voi spune: Tată, am ………………..
11. Care a fost pasul final?
Luca 15.20: Și el s-a sculat și a ………………..
ACŢIUNEA! A trecut la acțiune. S-a sculat și a plecat.
TATĂ‚ ȘI FIU
12. În timp ce el dusese o viață destrăbălată, tatăl său plângea. Zi după zi tata privea de-a lungul drumului. Noapte de noapte privea cu felinarul. Va veni oare în noaptea aceasta? Apoi, într-o zi a zărit un chip dincolo de creasta dealului și l-a cunoscut că este fiul său.
Luca 15.20: Tatăl său ……………….. a alergat și a căzut pe grumazul lui și l-a ……………….. N-a ținut cont de zdrențe, de mirosul urât. L-a îmbrățișat doar și l-a iubit. Cum ai putea să spui nu unui Dumnezeu ca acesta?
13. Ce a devenit un simbol al reîntâlnirii și sărbătorii?
Luca 15.23: Vițelul îngrășat! ………………..-l! Să-l mâncăm!
Un vițel nevinovat – al cărui sânge a fost vărsat; a cărui carne a fost mâncată. Moartea sa înseamnă sărbătorirea unei noi vieți. Vițelul îl reprezenta pe Isus. Sângele Său a curs pe crucea Golgotei. Trupul Său a fost străpuns. Moartea Sa era o celebrare a vieții noi.
Vei accepta și tu vițelul, sângele prețios al lui Isus? ………………..
14. Ce a mai făcut Tatăl? Ce simbolizează acest lucru?
Luca 15.22: Puneți-i un ……………….. în deget. Inelul era un semn al apartenenței, un sigiliu al autorității.
Ezechiel 20.20: Sfințiți ……………….. Mele care sunt un ……………….. între Mine și voi.
Vei primi inelul, Sabatul cel sfânt al lui Hristos? ………………..
15. Ce dar binevoitor i-a făcut tatăl?
Luca 15.22: Aduceți repede ……………….. cea mai bună, îmbrăcați-l cu ea și acoperiți-i zdrențele cu tot ce am eu mai de preț!
16. Ce reprezintă haina?
Isaia 61.10: M-a îmbrăcat cu hainele ……………….. și cu mantaua ……………….. Aceasta este haina mântuirii.
Galateni 3.27: Toți care ați fost ……………….. pentru Hristos, v-ați ……………….. cu Hristos.
Aceasta este haina botezului. În interior mântuire, în exterior botez: aceasta este haina. Vrei să îmbraci haina oferită de Hristos chiar acum? ..l………………
17. Care a devenit acum statutul acestui tânăr?
Luca 15.19: Tânărul a spus: Fă-mă ca ………………..
Luca 15.24: Dumnezeu i-a răspuns: Acesta este ……………….. Meu.
Când un om pierdut acceptă vițelul, inelul și haina, el nu mai este rob, ci fiu al lui Dumnezeu.
HOTĂ‚RĂ‚ȘTE-TE
În această seară Dumnezeu stă în fața ferestrei înstelate a cerurilor, căutându-te pe tine. Este hrană din belșug în casa Tatălui tău. De ce să nu te întorci azi? Vino-ți în fire – chiar acum. Nu mai sta să-ți schimbi hainele; niciodată nu-ți vei putea cumpăra altele noi. Nu sta să te mai speli, este suficientă apă acasă. Vino așa cum ești. Să nu-ți pese de ceea ce vor spune vecinii; tatăl te va acoperi. Nu te îngrijora de ceea ce va face fratele tău mai mare. Dumnezeu îți va purta de grijă.
VINO-ŢI ÎN FIRE! Scoală-te și vino! Hotărăște-te! Treci la acțiune. Acceptă vițelul – sângele lui Hristos. Primește inelul – Sabatul Său. Îmbracă haina – botezul lui Hristos. Alătură-te familiei lui Hristos. Fii un fiu al lui Dumnezeu.
( ) M-am hotărât! Mă întorc acasă la Tatăl.
( ) Accept vițelul: harul Său; inelul: Sabatul Său; haina: mântuirea și botezul Său!
Textul de memorizat: Luca 15.24.