27. Calcand pe urmele lui Isus Hristos

Calcand pe urmele lui Isus Hristos


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.







Isus Hristos a venit pe pamant spre a fi exemplul nostru. El este Modelul si Standardul nostru. El este planul divin de perfectiune si biruinta in zidirea caracterului. Invataturile, principiile, credinta si practica crestinilor nu trebuie sa fie altceva decat trairea modelului spiritual al Mesterului Ziditor. In repetate randuri Isus a spus, “Urmeaza-Ma!” Ioan 12,26; Luca 9,23
Sa examinam Modelul divin, sa urmam pe Isus si sa invatam ce se cere urmasilor Sai.

1. La raul Iordan, ce exemplu a lasat Isus pentru Biserica Sa?
Primul exemplu pe care Isus l-a lasat urmasilor Sai a fost botezul Sau.
Matei 3,13 – Cand Ioan Botezatorul s-a opus cerintei lui Isus de a fi botezat, Isus a aratat clar ca El trebuie sa lase un exemplu urmasilor Sai, “sa implinim toata dreptatea.” Isus a invatat pe ucenicii Sai sa boteze.
Matei 28,19 – Adevaratii crestini vor urma exemplul lui Isus in botez, caci este o ceremonie publica de adoptiune care ne face membri in familia lui Dumnezeu si ne da numele regesc de crestini. Planul lui Dumnezeu este ca botezul sa fie facut cu apa.
Ioan 3,5 – “Baptize” este un cuvant grecesc si inseamna, “a scufunda, a afunda”, dar niciodata nu inseamna “a stropi, a turna” apa.
Matei 3,16 – Daca Ioan ar fi turnat apa botezului, o cana de apa ar fi fost suficienta. Daca ar fi stropit, o farfurie cu apa i-ar fi fost de ajuns. Dar el avea nevoie de multa apa, ca in raul Iordan, in care sa scufunde pe oameni.
Fapte 8,35-39 – Filip si Etiopianul au intrat amandoi in apa si apoi au iesit din apa. Botezul prin imersie (scufundare) a continuat in crestinism pana in secolul al XI d.H.
Felul botezului este important deoarece botezul are un inteles simbolic precis. Este o ilustratie a mortii, inmormantarii si invierii lui Isus.
Romani 6,3-4 – Prin botez ne facem una cu Isus “printr-o moarte asemanatoare cu a Lui.” Botezul este deasemenea un simbol al invierii cu Hristos. Botezul trebuie sa arate distrugerea trupului pacatului.
A. Botezul comemoreaza moartea lui Hristos, inmormantarea si invierea.
B. Simbolizeaza moartea si inmormantarea “omului vechi” al pacatului.
C. Reprezinta invierea la “o viata noua” in Isus Hristos.
D. Botezul indica spalarea pacatelor (Fapte 22,16).
Deoarece botezul comemoreaza moartea, inmormantarea si invierea lui Hristos si Isus a murit si a inviat doar odata, cei ce scufunda pe candidat de trei ori in apa in loc de o singura data, pierd importanta sacrificiului lui Isus, o singura data pentru toti. Firea veche pamanteasca trebuie sa moara odata, sa fie inmormantata odata si o noua fire sa invieze si sa fie a noastra pentru vesnicie. Botezul este primul si cel mai important simbol exterior al schimbarii lucrate de harul lui Dumnezeu in interior, in inima pacatosului. Prietene, sa acceptam forma plina de semnificatie a botezului.

2. Pregatirea pentru botez.
A. Candidatul trebuie sa fie invatat inainte de botez.
Matei 28,19-20 – Nimeni nu trebuie sa fie botezat si abia dupa aceea sa i se spuna cum trebuie sa traiasca in viata. Porunca Evangheliei este ca mai intai sa-i invatam si dupa ce au inteles si au ales sa urmeze invataturile Sfintei Scripturi, ei pot sa fie botezati. In zilele noastre, cand foarte putini oameni studiaza Biblia, este important ca ei sa cunoasca invataturile lui Isus si pe Marele Invatator Insusi.
B. Candidatul trebuie sa creada.
Marcu 16,16 – Increderea in Dumnezeu, crezand in jertfa Domnului Hristos pentru pacatele noastre, acceptarea sincera a invataturii din Cuvantul lui Dumnezeu, toate acestea trebuie incluse in credinta. Mantuirea depinde de puterea transformatoare a lui Dumnezeu in inima omului si nu numai marturisirea cu gura. A crede inseamna a face. Aceasta este credinta in actiune.
C. Candidatul trebuie sa se pocaiasca de pacate.
Fapte 2,38 – A te pocai inseamna a te intoarce de la pacat. Pocainta este o adanca parere de rau de pacatele savarsite in trecut si o continua ferire de a le mai face. Deasemenea, pocainta inseamna marturisirea pacatelor si departarea de ele. Pacatul nu este mort si inmormantat cata vreme ne tinem de el si apa botezului nu va acoperi pacatele pe care nu le-am marturisit, pentru care nu am cerut iertarea lui Dumnezeu si pe care nu le-am parasit. Botezul este o marturisire ca deja noi am facut toate acestea.
D. Candidatul trebuie sa fie binevoitor sa moara fata de pacat.
Romani 6,11 – Dupa cum Isus a murit pentru pacat, tot asa cel ce vrea sa calce pe urmele Lui trebuie sa fie mort fata de pacat.
E. El trebuie sa fie gata sa traiasca pentru Dumnezeu.
Romani 6,11 (ultima parte); Galateni 2,20
Pentru botezul copiiilor nu gasim nici o referinta in Biblie, deoarece copiii nou nascuti nu pot crede in harul salvator si nu se pot pocai de pacate. Membrii Bisericii sunt numiti trupul lui Hristos si El este Capul. Noi suntem botezati in trupul Lui. Isus S-a numit Insusi Usa. Deci botezul este intrarea in trupul lui Hristos, care este Biserica Sa.
Efeseni 4,15-16 – Hristos este Capul trupului (al Bisericii crestine).
1Corinteni 12,20.27– Noi devenim membri ai trupului Sau, adica ai Bisericii Sale.
1Corinteni 12,13 – Suntem botezati intr-un “singur trup”. Adevarata
Biserica a lui Hristos este compusa din aceia care merg pe urmele Sale. Isus a crezut si a invatat Legea si Profetii. El a pazit Sabatul Biblic. Intrand prin Hristos – Usa – trebuie sa devenim ascultatori ai invataturilor Lui. Dumnezeu cere botezul cu apa chiar daca avem dovada ca am fost botezati cu Spiritul lui Dumnezeu (Fapte 10,44.47-48).

3. Sfanta Cina
1Corinteni 11,23-26
A. Sfanta Cina (Cina Domnului) trebuie celebrata in amintirea sau spre pomenirea Lui.
B. Sfanta Cina comemoreaza moartea Domnului “pana va veni El”.
C. Painea reprezinta trupul Lui, (frant pentru voi).
D. Vinul nefermentat simbolizeaza sangele Lui varsat pentru pacatosi.
E. Sfanta Cina prefigureaza reintoarcerea lui Hristos.
Botezul deschide usa Bisericii si arata inceputul vietii de crestini.
Cina Domnului este un memorial al mortii si o amintire a revenirii lui Isus.
Crestinii trebuie s-o celebreze ca o legatura intre cruce si a doua venire a lui Hristos.

4. Pregatire pentru Cina Domnului.
Isus ne-a dat porunci distincte pentru a ne pregati in vederea Cinei Domnului.
A. Fiecare sa se examineze pe sine insusi.
1Corinteni 11,28 – Sa ne examinam sufletele noastre. Cand iubirea lui Hristos ne poseda, numai atunci suntem vrednici sa participam la simbolurile umilintei Sale.
B. Cineva poate manca in chip nevrednic, daca nu se pregateste.
1Corinteni 11,29 – Serviciul Sfintei Cine nu este o petrecere sau un banchet. Este o amintire a pretului platit pentru mantuirea noastra din pacat. Fara Hristos suntem nevrednici si fara speranta. inainte de participarea la Cina Domnului trebuie sa indepartam pacatul si apoi sa participam cu bucurie sfanta ca Dumnezeu a iubit atat de mult lumea, incat a dat pe singurul Lui Fiu ca noi sa avem viata vesnica.
C. Isus a mustrat mandria prin spalarea picioarelor ucenicilor. Ioan 13,4-5
D. El ne-a invatat sa urmam exemplul Lui in spalarea picioarelor.
Ioan 13,14-15.17 – Crestinii trebuie sa slujeasca unul altuia in iubire si umilinta. Spalarea picioarelor este o oranduire Evanghelica poruncita de Isus pentru urmasii Sai. Cata vreme avem nevoie de un Mantuitor, va exista necesitatea acestor oranduiri.
Matei 26,29 – In vesnicie ne vom aminti de pretul pentru mantuirea noastra. Prietene, nu doresti sa fii acolo in ziua cand Isus iarasi va servi la masa cereasca si ne va descoperi iubirea Sa?

Rugaciune: Tatal nostru care esti in ceruri. Iti multumim pentru darul Fiului Tau, Isus Hristos. Iti multumim pentru aceste sfinte amintiri ale pretzului mantuirii noastre. Ajuta-ne sa primim bucuria mantuirii prin intrarea noastra in familia lui Dumnezeu. Ajuta-ne sa fim urmasi demni ai Mantuitorului printr-o traire adevarata a invataturilor Lui. In Numele Lui Isus Te rugam. Amin.