20. Lacul de foc din Apocalips

Studiul 20
LACUL DE FOC DIN APOCALIPS



Apocalipsul intr-un limbaj grafic se refera in repetate randuri la lacul de foc, iadul si pedeapsa celor care nu vor fi mantuiti. De 15 ori Isus mentioneaza in mod direct lacul de foc, astfel incat Ioan va sti ca focul nu este o fabula ci mai degraba o parte necesara a planului lui Dumnezeu de a curati pacatul si sa faca vesnicia sigura pentru cei mantuiti.
Totusi, problemele grave confrunta pe multi cand studiaza subiectul iadului din Apocalips. Oamenii care au gandit au fost socati sa citeasca ca cei care nu vor fi mantuiti vor fi “chinuiti zi si noapte pentru totdeauna” (Apoc. 20,10) pentru ca astfel de cuvinte mintea cu intrebari serioase despre mila si dreptatea lui Dumnezeu.
Vor fi toti cei nelegiuiti pedepsiti pentru totdeauna fara a tine seama de gradul sau de numarul pacatelor lor? Va primi un pacatos care a murit acum trei mii de ani mai inainte o pedeapsa cu trei mii de ani mai mare decat unul care moare astazi si este pierdut pentru acelasi pacat? Cum poate Dumnezeu sa curete pacatul daca pacatosii sunt pastrati in viata pentru totdeauna intr-un foc?
In lumina acestor intrebari, acest subiect devine unul de cea mai mare importanta.
Din cauza unor astfel de invaturi milioane de oameni au intors spatele lui Isus, iar altii au spus:”Daca Dumnezeu este astfel de nedrept, atunci il urasc!”. Caracterul si reputatia Marelui Dumnezeu al cerului este in pericol. Sa examinam cu atentie marturia Bibliei despre acest subiect controversat.

Judecata finala a lui Dumnezeu
1. Cand vor fi cei nelegiuiti pedepsiti prin foc? 2Petru 2,9
“Domnul stie s izbaveasca din incercare pe oamenii __________ si sa pastreze pe cei __________ ca sa fie __________ in _____________.”

2. Cand va avea loc  ziua judecatii? Ioan 12,48; Matei 13,40-42
“Il va osandi in ____________ de ___________.”
“La ____________ _______________.”

NOTA: Ziua judecatii va fi la sfarsitul lumii. Dumnezeu nu va pedepsi oamenii pana ce ei nu se vor prezenta inaintea Lui la judecata finala inaintea tronului Sau la sfarsitul lumii.

3. Daca cei rai nu merg in iad la moarte, unde se duc ei cand mor? Iov 21,30-32
In ____________________________________.

NOTA: Isus, de asemenea, spune clar in Ioan 5,28 si 29 ca toti cei care au murit sunt in mormintele lor pana ce vor fi chemati de El in ziua Invierii. Acesta este motivul pentru care noi putem fi siguri ca nici un singur suflet pierdut nu este acum in iad.

4. Ce rasplata primesc cei neprihaniti? Dar cei nelegiuiti? Romani 6,23
“Plata pacatului este___________ … dar darul lui Dumnezeu este _____________ vesnica.”

5.  Ce fel de moarte vor primi cei rai prin foc? Apoc.21,8
“Care este moartea a ______________.”

NOTA: Diferenta dintre prima si a doua moarte este ca nu exista nici o inviere dupa a doua moarte. Ea este finala.

6. Multi spun ca sufletul este nemuritor. Ce spune Dumnezeu despre aceasta? Ezechiel 18,4-20
” ____________ care _____________ acela va _______________.”

NOTA: Dumnezeu spune ca sufletele care vor pacatui vor muri si nu o pedeapsa vesnica in foc.
FOCUL lui Dumnezeu distruge definitv pacatul.
Asa cum am aflat  intr-un studiu anterior, la sfarsitul celor 1000 de ani din Apocalips 20, cetatea sfanta din ceruri va cobora si se va aseza pe pamant in locul unde este Muntele Maslinilor, locul de acum al Ierusalimului. Cei nelegiuiti din toate timpurile vor fi inviati, iar Satana ii va conduce intr-un asalt dramatic asupra cetatii sfinte. In timpul atacului celor rai, din cer va cadea foc peste cei nelegiuiti. Acest foc reprezinta de fapt  IADUL despre care vorbeste Biblia (Apoc.20).

7. Ce efect are acest foc asupra celor nelegiuiti?Apoc. 20,9
“Dar din cer s-a coborat un foc care i-a ________________.”

8. Ce efect  va avea acest foc asupra pamantului? 2Petru 2,10
“Trupurile ceresti se vor topi de mare caldura, si ____________ cu tot ce este pe el ______________.”

9. Cum descrie Biblia focul lui Dumnezeu si efectul lui ? Maleahi 4,1
Ziua, “care va arde ca un ________________.!”
“Toti cei trufasi si toti cei rai vor fi ca _____________; ziua care vine ii va arde, zice Domnul ostirilor si nu va lasa nici ____________ nici ramura.”

NOTA: Cei nelegiuiti vor arde ca miristea sau ca iarba uscata. Biblia spune ca ei vor arde “de tot”. Acest cuvant descrie o actiune completa.

10. Focul lui Dumnezeu va fi vesnic sau va avea un final? Isaia 47,14
“Caci nu va fi ca un ________ la care se ______________ cineva.”

NOTA: Cand iarba uscata (miristea) arde, focul se stinge si nici macar un carbune nu mai ramane aprins. Isaia 47 foloseste simboluri si un limbaj foarte apropiat celui din Apocalips 16-19, si pentru un motiv foarte bun: ambele se refera la pedeapsa si distrugerea Babilonului spiritual. Studiul 21 va prelua un studiu complet al acestuia.

11. Ce ramane cand focul se stinge? Maleahi 4,3
“Doar ____________________ ” ramane.

12. Cei nelegiuiti nu vor mai fi gasiti. De ce? Psalm 37,10-20
“Dar cei rai pier…_______________ ca _________________.”

NOTA: Cei rai nu vor mai exista. Daca ar exista un iad perpetuu in care cei rai sa fie continuu pedepsiti pentru pacatele lor, atunci ar fi usor de gasit dupa tipetele lor de groaza si implorare.

Dreptatea finala a lui Dumnezeu

13. Cat de mult vor suferi in foc cei nelegiuiti? Apoc.22,12
“Ca sa dau fiecaruia dupa _______________ lui.”

NOTA: Isus spune ca El va rasplati sau pedepsi pe toti dupa faptele lor. Unii vor suferi mai mult decat altii, dar curand toti vor fi transformati in cenusa si focul se va stinge. Isus va face ca distrugerea din focul iadului sa fie rapida. Nu distrugerea prin foc este marea tragedie a pacatului ci pierderea cerului si a vesniciei cu Isus.

14. Ce efect are focul aspra Satanei? Ezechiel 28,18
Satana este prefacut “in __________ pe ____________.”

NOTA: Satana este transformat in cenusa in foc si existenta sa inceteaza. Dumnezeu spune diavolului in Ezechiel 28,19: “Esti nimicit, si nu vei mai fi niciodata!” (Apoc.20,10).

15. Va fi distrus sufletul impreuna cu trupul in foc? Matei 10,28
“Ci temeti-va mai degraba de cel ce poate sa piarda si __________ si ___________ in gheena.’

NOTA: Tot ce cuprinde o persoana: inteligenta, personalitatea, viata si orice alceva care-l face un individ, vor fi distruse in foc. Trupul impreuna cu sufletul reprezinta fiinta completa.

Satana prezinta in mod gresit pe Dumnezeu
Tragedia este ca lui Dumnezeu I s-a pus in seama aceasta invatatura a pedepsei vesnice. Dar noi am vazut astazi ca El invata despre un adevar cu totul diferit de aceasta.

16. Cum se refera Iov la dreptateea lui Dumnezeu? Iov 4,17
“Este ___________ mai _____________ decat__________ ?”

NOTA: Pedeapsa vesnica nu este o parte a Marelui Plan al lui Dumnezeu. O astfel de invatatura a facut ca oamenii sa Il urasca pe Dumnezeu si sa devina necredinciosi de-a lungul secolelor. Aceasta este o calomnie la adresa Numelui Sfant al lui Dumnezeu!

17. Pentru cine a planuit Dumnezeu focul iadului? Matei 25,41
“In focul cel vesnic care a fost pregatit ___________ si ____________ lui.”

NOTA: Dumnezeu a pregatit iadul ca sa distruga PACATUL, pe Satana si pe ingerii lui. Toti care au respins harul lui Dumnezeu vor fi distrusi in iad. Dumnezeu ne roaga cu iubire zi de zi ca sa-L lasam sa indeparteze pacatul din viata noastra, dar El nu ne va forta.

Iubirea lui Dumnezeu indreptatita
18. Cum numeste Biblia actul lui Dumnezeu de pedepsire a celor rai? Isaia 28,21
“Ca sa-si faca lucrarea, _____________ lui __________.”

NOTA: Isus a venit ca sa mantuiasca pe oameni. A distruge, chiar pe cei care-L urasc, este contrar naturii Sale iubitoare. De aceea acesta lucrare este numita “ciudata”. El nu este dispus ca vreun suflet sa piara (2Petru 3,9).

19. Ce se va intampla la venirea Imparatiei lui Dumnezeu pe pamant? Apoc. 21,4
“… caci lucrurile ______________ au ____________.”

NOTA: Lucrurile dintai includ si “iadul”. Planul lui Dumnezeu este de a extermina definitiv pacatul din univers. Un iad vesnic ar perpetua pacatul si raul si ar face imposibila uitarea.

20. De ce sa-l slujesc pe Isus? Ioan 14,23-24
Pentru ca Il ____________.

NOTA: Nimeni nu va fi in ceruri pentru ca ii va fi frica de iad. oamenii vor fi in ceruri pentru ca au pe Isus pe primul loc. Si cei care-L iubesc pe Isus nu au nevoie sa se teama de iad (Ioan 4,8).

21. Ce va face Dumnezeu dupa ce pacatul si pacatosii vor fi distrusi? Isaia 65,17; 2Petru 3,13; <A HREF=”http://www.intercer.net/bible_search.php?pasaj=Ap+21.3″ target=’f3″>Apoc. 21,3
“Iata, Eu fac _________ noi si un __________ nou… in care va locui neprihanirea.” Dumnezeu va __________ cu __________.”

NOTA: Fantastic! Dumnezeu se muta alaturi de  poporul Sau pe Noul Pamant. Tot ce a pierdut Adam si Eva va fi restaurat (Fapte 3,19-21). Poporul lui Dumnezeu va gasi bucuria care nu se poate descrie in cuvinte si care nu va avea nici un sfarsit!

22. Isus te invita in acesta noua imparatie de vis. Ai accepta aceasta invitatie?
Raspuns: ________.