Sursa: Ministry – International Journal for Pastors – January 2011
Traducere: Mihail Baciu – Springfield, MA
Nikilaus Satelmajer (NS): Care sunt cateva aspecte pe care le aveti in minte pentru biserica in urmatorii cinci ani?
Ted N.C. Wilson (TW): Mai intai speranta mea este ca in cinci ani vom fi in cer. Cu adevarat sper ca e posibil aceasta. Cred din toata inima ca lumea se indreapta cu grabire catre punctul final al evenimentului iminent al revenirii lui Isus. Pana atunci trebuie sa lucram intr-un mod dinamic, prin puterea Duhului Sfant, asa incat Domnul sa foloseasca biserica – si cred ca aceasta este biserica ramasitei lui Dumnezeu cu un mesaj unic si o ocazie unica – pentru a vesti intreitul mesaj ingeresc din Apocalipsa 14. Acesta este mandatul nostru. Pentru a indeplini misiunea intr-o maniera puternica, biserica noastra trebuie sa fie inviorata (redesteptata). Ni se spune ca redesteptarea este prima noastra lucrare. Biserica noastra are nevoie de inviorarea adevaratei evlavii.
Nu vreau sa spun ca membrii bisericii nu au avut o relatie apropiata cu Dumnezeu in trecut. Nu trebuie sa ignoram in nici un fel binecuvantarile spirituale pe care le-am primit in trecut. Simplu fapt este insa ca suntem inca aici. Si noi stim din referintele biblice si ale scrierilor Ellenei G. White ca Ploaia Tarzie trebuie sa cada. Cat trebuie sa mai asteptam revarsarea Duhului Sfant?
Citim ca redesteptarea nu trebuie asteptatata decat ca raspuns la rugaciune. Asa ca modul de a aborda aceasta nevoie nu este de a incepe o redesteptare – deoarece noi nu putem, numai Duhul Sfant poate face aceasta. Dar noi ne putem aseza intr-o pozitie asa ca Duhul Sfant sa poata cu adevarat face ceea ce doreste (are in plan sa faca).
Am constituit un comitet care sa se ocupe de subiectul redesteptarii si reformatiunii. Membrii acestui comitet petrec timp in rugaciune, in planificare, in meditatie, lasand pe Domnul sa-i conduca. Asta nu inseamna ca instituim o alta structura sau nivel birocratic. Este in mod simplu un efort care sa ne ajute sa intelegem ca noi suntem Laodicea, despre care Apocalipsa ne spune in cap. 3; in mod disperat avem nevoie de Domnul. Trebuie cu umilinta sa ne apropiem de acest subiect prin rugaciune, prin studierea Cuvantului lui Dumnezeu si a Spiritului Profetic si multe alte cai care apoi vor crea o atmosfera unde Domnul va putea folosi membrii bisericii sa impartaseasca acest mesaj pretios – prin marturie personala, evanghelizare publica, prin mijloacele media si domenii foarte specifice ale slujirii crestine. Tinta noastra este sa-i ajutam pe oameni sa descopere ce inseamna sa fie crestini. Crestinismul trebuie demostrat intr-un mod practic. Slujirea crestina in favoarea vecinilor, prietenilor si a publicului in general, este de o importanta extrema pentru a conduce pe oameni la Hristos. El (Isus) a petrecut mult timp in slujire crestina pentru altii (Luca 4:18-19). Impartasind mesajul sperantei lui Hristos, mesaj pentru sanatate fizica, mentala, sociala si spirituala este de o importanta extrema. In termenii activitatilor de viitor aspectele mentionate vor constitui prioritatile noastre majore.
NS: Ce mijloace veti folosi pentru predicarea Evangheliei?
TW: Exista multe planuri la care lucram in prezent si care cuprind o scara foarte larga de activitati evanghelistice, folosirea pe scara larga a mijlocelor de comunicare in masa, o convergenta a oricaror mijloace posibile, incluzand televiziunea, radio-ul, Internet-ul, publicatiile si alte mijloace media existente in biserica. Materialele tiparite si cele transmise electronic vor constitui o parte puternica a planurilor de predicare a Evangheliei.
Speram sa dezvoltam un plan de coordonare a eforturilor departamentelor din biserica asa ca toti sa ne indreptam catre o singura directie. Cu siguranta ca fiecare department are aria lui de activitate. Dar toate departamentele trebuie sa contribuie la indeplinirea misiunii evanghelistice a bisericii. Asa ca noi muncim din greu pentru a intregra departamentele in aceasta arie focalizata pe misiune- ajutand intreaga biserica sa simta ca suntem una si nu ca traim in camere separate sau ca suntem departamente izolate unele de altele. Toate departamentele bisericii trebuie sa fie participante puternice in planul evanghelistic al bisericii.
Toate institutiile trebuie sa fie puternic implicate in procesul evanghelistic si marturie misionara, a proclamarii mesajului celor trei ingeri in aceste zile de pe urma. Mesajul sanatatii trebuie sa constituie o parte vitala a prezentarii Evangheliei de vreme ce ascultarea de legile fizice ale lui Dumnezeu ajuta pe cineva sa fie mai sensibil la impresia delicata a Duhului Sfant asupra creierului, care este o parte a corpului.
Intentionam sa dam o importanta deosebita educatiei Adventiste, facand clar ca educatia Adventista este cu siguranta Adventista de Ziua a Saptea, cu folosirea profesorilor Adventisti de Ziua a Saptea, oferind o educatie de calitate, asa ca oamenii sa aiba din nou respect sporit pentru educatia Adventista.
In domeniul activitatilor misionare, intentionam sa creiem o redesteptare a misiunii, ajungand la oameni care nu au auzit inca Evanghelia – grupuri in zonele albe, antrenand tineri care sunt dispusi sa se inroleze pe termen scurt sau lung in aceste proiecte misionare. Sa speram ca tot mai multi oameni vor simti indemnul de a oferi un numar de ani din vietile lor, or toata viata lor, misiunii crestine. Rezultatul acestei experiente va fi un sens reinnoit al intelegerii ca misiunea noastra este sa ajungem in fiecare colt al globului.
Willie Hucks (WH): Ati vorbit la inceput despre faptul ca sperati, va rugati ca in cinci ani sa nu mai fim aici. Adesea si in mod clar ati vorbit drespre cer ca o iminenta realitate – cu toate acestea nu auzim despre a doua venire a lui Isus asa cum auzeam odata de la amvoanele noastre. De ce credeti ca se intampla aceasta si ce credeti ca trebuie facut pentru a schimba ceva?
TW: In 2010 am sarbatori a 150’a aniversare a numelui Adventist de Ziua a Saptea. In mod implicit acea aniversare include faptul ca 150 de ani creeaza o doza certa de scepticism si comfort (cu nuanta de lenevie) in vestirea mesajului. Dar noi stim ca Scriptura spune ca timpul nostru, din punct de vedere uman, nu este acelasi cu timpul lui Dumnezeu – in termenii existentei lui vesnice (2 Petru 3:8). Asa ca trebuie sa nu uitam ca desi noi credem 150 de ani este un timp lung, in realitate nu este asa lung. Din punct de vedere personal, cand privesc in jur la situatia din lumea noastra – din perspectiva politica, economica, ecumenica si sociala – toate aceste aspecte arata catre o dezintegrare a ceea ce noi stiam ca fiind o stare normal a lumii noastre. Oamenii nu stiu la ce se pot astepta in viitor.
Aceste lucruri imi spun mie cu siguranta ca venirea lui Isus va avea loc foarte curand. Nimeni nu ar putea prezice data venirii Sale, nici macar Adventistii. Dar ni s-au oferit semne si aceste semne arata tot mai vizibil catre iminenta venire a Domnului nostru. De fapt, daca esti Adventist de Ziua a Saptea, vei crede in cea de-a doua venire si nu o vei spiritualiza ca fiind ceva simbolic sau ca fiind un eveniment foarte indepartat. Pentru mine, a doua venire a lui Isus, este unul din cele mai fascinante aspecte ale Adventismului de Ziua a Saptea. De aceea imi place sa vorbesc despre acest subiect adesea. Sunt foarte cucerit de acest subiect, il apreciez, imi place si cred ca noi toti ar trebui sa fim mai cuceriti de evenimentul minunat al momentului cand il vom vedea pe Mantuitorul nostru.
NS: Planeta noastra a devenit o lume urbana unde jumatate din populatie traieste in orase. In trecut am avut cateva eforturi pentru a evangheliza orasele. In aparenta, in mare parte, lucrarea noastra in orase a predominat prin evenimente sociale si nu atat prin planuri concrete. Ce aveti in plan si care sa fie diferit, care cu adevarat sa fie eficient – nu doar sa avem cateva programe ca apoi sa putem spune, “Iata ce am facut?”
TW: Orasele sunt compuse din multe suburbii. Este imperativ necesar ca noi sa dezvoltam programe care sa implineasca nevoile de baza ale acestor grupuri de populatie. De asemenea, trebuie sa ne gandim la reorganizarea planurilor pentru marile orase deoarece de multe ori planurile noastre s-au impotmolit sau chiar au murit datorita faptului ca am gandit ca provocarile sunt prea mari pentru a le putea face ceva. Trebuie sa ne dublam eforturile si sa intelegem ca Dumnezeu doreste sa ne concentram acolo unde oamenii traiesc. Intentionam sa ne rugam mult in asa fel incat Domnul sa ne ajute sa focalizam activitatea noastra exact acolo unde planuim sa lucram. Cu siguranta, cand vorbim despre activitate misionara in marile orase, trebuie sa folosim orice mijloace media si altele precum Internet-ul. Trebuie insa sa mergem mai departe – sa contactam personal fiecare suflet.
In orasele mari unde avem un numar mare de membri Adventisti, avem mari sanse de a face aceasta. In alte locuri unde membrii bisericii noastre sunt putini, trebuie sa incepem cu ceea ce putem. Intentionam sa dezvoltam metode prin care membrii bisericii sa vina in contact cu altii. Ni s-a spus ca una din cele mai bune metode de a ajunge cu Evanghelia in marile orase este prin metoda lucrarii medicale. Acesta este un termen folosit candva pentru crestinismul practic in slujba oamenilor cu nevoi – fie referitoare la sanatatea lor, probleme sociale, financiare sau familiale. Cu alte cuvinte, inseamna sa-I ajutam pe oameni sa traiasca o viata productiva, in termenii bunastarii lor.
Fiecare trebuie sa priveasca in jur si sa hotarasca cum poate ajunge la semenii lui. Nu am raspunsuri la toate intrebarile, dar stiu ca Domnul este extrem de interest de populatia din marile orase. El a privit la Ierusalim si a plans. Ierusalimul nu era un oras mare la timpul acela, dar este un simbol pentru orase pentru ca oameni sunt in marile orase.
Spiritul Profetic are sfaturi deosebite pentru Biserica Ramasitei lui Dumnezeu despre felul cum poate ajunge la oamenii din marile orase. Cand sfaturile sunt puse in practica, Duhul Sfant poate binecuvanta.
NS: Vreti sa sugerati o dorinta nu doar de a privi la numarul de membri pe care-I putem castiga ci mai degraba la grupuri de oameni care nu au venit in contact cu Evanghelia pentru a investi resurse umane si financiare pentru ca avem multe orase unde populatii intregi nu au cunostinta de Evanghelie?
TW: Exact. Administratori, pastori si biserici trebuie sa se focalizeze care sunt cele mai bune metode de a lucra pentru aceste grupuri de populatie neatinsa de evanghelie din marile orase. Dupa cum sugereaza Spiritul Profetic, trebuie sa avem centre de influenta in orase – biserici, Scoli biblice, centre de literatura, librarii, restaurante vegetariene si alte centre unde sa poti veni in contact cu oamenii. In afara oraselor, trebuie sa avem de asemenea centre unde muncitorii din orase pot fi reinviorati intr-un mediu natural, unde sa fie oferita educatie practica pentru misionarism urban si de asemenea centre de sanatate unde oamenii din orase sa fie ingrijiti. Dar indiferent ca te afli in orase sau in afara lor, Hristos trebuie sa fie centrul lucrarii noastre. Acestea sunt unele din lucrurile importante pe care trebuie sa le facem in lucrarea noastra in marile orase.
WH: Ce altceva ati dori sa transmiteti pastorilor si altor slujitori care vor citi acest interview? Imaginati-va ca va aflati in fata tuturor pastorilor Bisericii Adventiste, toti adunati intr-un singur loc. Ce le-ati spune? Ce aveti pentru ei in inima dvs.?
TW: Acesta este un gand umil sa pot avea posibilitatea sa vorbesc tuturor pastorilor din lume. Intr-adevar punctul cel mai puternic al bisericii este biserica locala. Acolo este locul unde noi – fie ca suntem in administratie, lucratori departamentali, sau oricare institutie a bisericii – ne intalnim ca membrii ai Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.
Daca nu intelegem extraordinara dragoste pe care Dumnezeu o are pentru fiecare din noi si ca noi suntem aici doar prin harul Lui, nu exista nici un motiv sa avem o biserica locala.
Aceasta trebuie sa fie pe primul plan si cel mai important. Cand Il inalti pe Isus si chemarea lui unica pentru Biserica Adventista de a proclama intreita solie ingereasca, trebuie sa admiti cu siguranta ca vor veni timpuri cand vei fi descurajat, te vei simti frustrat, vei crede ca eforturile tale nu sunt apreciate sau ca ele nu produc nici un rezultat. Dar trebuie sa-ti amintesti ca daca te plasezi in mod complet in mainile Domnului si daca ceri Domnului sa te conduca in felul cel mai bun pentru a-ti hrani biserica din Cuvantul lui Dumnezeu, Domnul te va ajuta intr-o maniera mult mai puternica sa fii un predicator al inaltarii lui Isus si al adevarului Sau.
Fa Cuvantul Sau centrul predicarii tale. Prezinta (foloseste) Spiritul Profetic cu putere. Subliniaza nevoia de a te focaliza asupra redesteptarii si reformatiunii care conduce la revarsarea Duhului Sfant in forma Ploii Tarzii. Prezinta adevarul despre Sanctuar asa cum este el prezentat in Sfintele Scripturi, aratand astfel Planul minunat al Salvarii. Predica mesajul celor trei ingeri din Apocalipsa 14, care se focalizeaza asupra lui Hristos si indreptatirii Sale si asupra inchinarii adevarate lui Dumnezeu. Avem un mesaj Advent incredibil de prezentat lumii. Predica cele 28 puncte fundamentale ale Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, aratand ca fiecare punct al doctrine are centrul in Isus Hristos. Dumnezeu are un plan minunat pentru Biserica Ramasitei – niciodata sa nu pierzi increderea in faptul ca Dumnezeu va conduce poporul Sau chiar in timpuri extrem de dificile. Intr-o masura tot mai mare, predica despre revenirea in curand a Mantuitorului Isus Hristos.
As dori sa amintesc din nou faptul ca predicile si alte prezentari ar trebui sa fie atat de mult bazate pe Biblie incat oamenii – cand vor parasi biserica, ora de rugaciune, sau grupele mici – sa simta ca au fost hraniti datorita Cuvnatului lui Dumnezeu care a fost rostit cu autoritate si a constituit partea centrala a predicarii. Cand aceasta se intampla, oamenii vor avea o mai naturala intelegere a relatiei lor cu Dumnezeu. Cand pastorii predica de la amvoane, sa-si aduca aminte ca membrii bisericii sunt flamanzi dupa Cuvantul lui Dumnezeu.
Cand Biblia si mesajul ei profetic sunt prezentate, inima membrilor va fi miscata de adevarul acestor zile de pe urma. Cand redesteptarea, reforma, evanghelismul si ucenicia sunt proclamate, puterea lui Dumnezeu ne va ajuta (dupa cum este prezentat in 2 Cronici 7:14) sa ne umilim, sa ne rugam, sa cautam fata Domnului si sa ne intoarcem de la pacatele noastre. Dumnezeu atunci ne va vindeca si va revarsa Ploaia Tarzie asupra noastra dupa cum a spus profetul Ioel 2, Osea 6 si Faptele 2. Ce privilegiu sa poti fi o parte a miscarii Advente privind cu imensa speranta catre cea de a doua Venire a Domnului nostru!
WH: Multumesc, Pastor Wilson.