11. Cuvantul lui Dumnezeu catre om


CUVANTUL  LUI  DUMNEZEU  CATRE  OM
 
de J.L.Tucker
Traducere: Valeriu  Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc saptamanal. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.!
Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua.  Este folosita traducerea biblia Cornilescu online.


 Oriunde ar merge cineva astazi în lume,  poate gasi Biblia. Este cartea cea mai discutata si cea mai raspandita din întreaga lume. Nici o alta carte nu provoaca o atat de violenta opozitie si nici o alta carte nu castiga un sprijin atat de calduros. Biblia este cartea cea mai înversunat urat si totodata cartea cea mai fidel iubita din întreaga lume. Indiferent ce atitudine va lua cineva fata de Biblie îi este cu neputinta sa o ignore.
   H. L. Hastings, ca vechi aparator al inspiratiei Scripturilor, a facut aceasta declaratie: “Biblia e cartea care a fost combatuta, distrusa, doborata si discreditata mai mult decat orice alta carte. Din cand în cand, pentru scurt timp împotrivitori se ridica brusc si rastoarna aceasta Carte, dar parca ar rasturna un cub solid de granit. Pe orice latura ar cadea, ea cade tot în picioare. Uneori pentru scurt timp cineva arunca în aer Biblia, dar cand ea cade jos, sta pe picioare si alearga prin lume mai repede ca înainte.”
   Biblia e tradusa în mai mult de 1500 limbi pe pamant. Ea nu e cartea unei singure epoci, limbi sau rase. Ca puterea ei nu provine de la o rasa de oameni sau de la un climat este demonstrata cand este dusa în insulele de canibali salbatici si ea converteste pe vanatorii de capete facandu-i natiuni civilizate, cand ea transforma pe barbari în cetateni pasnici si loiali. Oriunde merge, oriunde sunt urmate învataturile ei, Biblia schimba vietile oamenilor.
  Astazi mai mult ca oricand e necesar sa citim Biblia. Traim într-o vreme neobisnuita. Asa cum a spus Percy T. Magan: “Traim în zilele cand generatia noua de intelectuali priveste la viata ca si cum toate experientele trecutului nu exista, ori, daca  exista, ei le socotesc mai rau decat nevaloroase. Aceasta învatatura creste repede astazi, umple facultatile si da navala în salile colegiilor si universitatilor noastre. In presa sau de la tribune ei proclama doctrinele lor, doctrine care distrug convingerile credintei parintilor nostri si nu ne dau în locul lor nici o ancora pentru suflet, nimic “sigur si puternic”, nimic “care patrunde dincolo de perdeaua dinlauntru”.
Datorita acestui lucru, unii din tinerii nostri sunt fara “o puternica mîngîiere” pe care o dau Sfintele Scripturi – o mangaiere cu atat
mai necesara în zilele pline de necazuri în care traim.
   Acesti revolutionari contesta si rastoarna toate legile disciplinei morale care au fost elaborate de fiii si fiicele oamenilor pentru propria lor
siguranta si cuvincios puse în ordine dealungul secolelor. “Poti face ce-ti place”  se rezuma într-un singur titlu întregul crez al acestor rebeli. Ei au declarat razboi împotriva evlaviei si curatiei. “Poti face cum îti place”, striga ei, chiar daca aceasta înseamna distrugerea credinciosiei în casatorie, nestatornicie în prietenie, sau satisfacerea oricarei pasiuni rele pe care inima omeneasca o mosteneste. Pentru ei nu “Inseamna nimic daca sufletul sau corpul altuia este murdarit sau pangarit pana acolo ca nu mai poate fi niciodata curatit”.
Biblia nu e nevoie sa fie aparata, ci e nevoie sa fie citita, ascultata si împlinita.  


1.Cel mai valoros tezaur


   Cand tatal reginei Angliei a fost încoronat ca rege, au luat parte, ca martori la aceasta ceremonie, cei mai mari si bogati oameni ai lumii. Printi, printese, conti si contese, sultani si înalti oficiali reprezentanti. Daruri costisitoare, însumand sute de mii de dolari, au fost prezentate cu prietenoase dorinti de bine. Imediat dupa ce coroana veche si nepretuita a fost pusa pe capul regelui, arhiepiscopul, luand Biblia de pe altar, a pus-o în mana monarhului, spunand: “Maiestate, îti daruim aceasta Carte, cea mai valoroasa lucrare pe care omenirea a produs-o. Ea contine întelepciune. In ea exista Legea Imparateasca. Ea este Cuvantul lui Dumnezeu”.
   Putem fi plini de multumire pentru aceasta marturie minunat de adevarata despre valoarea Bibliei. Acest pretios tezaur, recunoscut de regele britanic ca cel mai valoros dintre toate bogatiile si resursele lumii noastre, acest tezaur  putem si noi sa-l detinem. Ne apartine tuturor. O nepretuita mosterire a trecutului, un dar de la Dumnezeu Insusi. Aceasta Carte a cartilor poate fi cea mai pretioasa avere în fiecare casa.


2.Trainicia bibliei


   Imperiul Cezarilor a trecut; legiunile armatei Romane sunt prefacute în tarana; avalansele pe care Napoleon le-a aruncat asupra Europei deasemenea s-au prefacut în tarana; mandria faraonilor a cazut; piramidele pe care le-au ridicat pentru înmormantarea lor sunt afundate în nisipul desertului; Cetatea Tir este o stanca unde sunt întinse plasele pescarilor; Sidonul este o ruina; dar Cuvantul lui Dumnezeu supravietuieste.
   Toate lucrurile care amenintau sa-l înabuse, n-au facut decat sa ajute la înaltarea lui. In fiecare zi este dovedit cat de trecator este cel mai maret monument pe care-l poate ridica omul si cat de trainic este Cuvantul pe care Dumnezeu l-a rostit. Traditia a încercat sa sape un mormant pentru Cuvantul lui Dumnezeu; intoleranta si persecutia au aprins multe ruguri împotriva lui.
Multi, asemenea lui Iuda, l-au tradat cu un sarut; altii, ca si Petru, s-au lepadat de el cu juramant. Unii, ca si Dima din dragoste pentru cele din lume, l-au uitat, dar Cuvantul lui Dumnezeu dainuieste înca. Amos R. Wells, prin versurile sale, ne da un minunat tribut pentru Biblie:


“Cand sunt obosit, Biblia e asternutul meu,
In întuneric, Biblia e lumina mea;
Cand mi-e foame, ea este painea vietii;
Cand mi-e teama, ea este armura mea pentru lupta.


Cand sunt bolnav, ea este doctorie vindecatoare,
In singuratate, multi prieteni gasesc în Biblie.
Daca lucrez, Biblia este unealta mea,
Sau daca vreau sa cant, ea este o harpa cu sunete de fericire;


Daca sunt nestiutor, ea este scoala mea;
Daca ma scufund, ea este stanca tare,
Cand mi-e frig, Biblia e focul sacru,
De vreau sa zbor, ea îmi da aripi.


De-as fi ratacit, Biblia e calauza;
Ea e îmbracaminte pretioasa si calduroasa.
De-as fi în închisoare, ea e un cîmp deschis,
Cand ma clatin în mijlocul ispitelor, ea este refugiul sigur în timp de
furtuna.


Daca vreau sa calatoresc, ea este o mare linistita;
De m-as odihni, ea este o pajiste înflorita.
Deacea tu te-ai daruit mie.
Cum m-as putea darui eu însumi tie, minunata Carte?”  


3.Sapte dovezi ca biblia este o carte inspirata


1. Unitatea si armonia învataturilor ei.
2. Simplitatea învataturilor ei.
3. Adaptabilitatea ei. Nu este niciodata demodata, ci este în armonie cu descoperirile adevaratei stiinte. Toti oamenii gasesc un mesaj pentru inimile lor.
4. Adancimea tainelor ei. Cu cat sunt mai mult studiate, cu atat sunt dezvaluite si întelese.
5. Nepartinirea ei. Ea nu crutza pe eroii sai. Povesteste caderile la fel de bine ca si succesele lor.
6. Traincia ei. Desi milioane au ars-o si desi prietenii si suporterii Bibliei au fost omorati cu zecile de mii, astazi aceasta Carte se vinde cel mai mult în lume.
7. Prezicerile si profetiile ei.


   Cu privire la unitate, Biblia este mai mult decat o carte, ea este o biblioteca. Nu a fost compusa sau redactata de un singur om. În partile ei
separate, scrise în diferite perioade dealungul a 1500 de ani, exista o surprinzatoare varietate si diversitate în ceea ce priveste stilul si
caracterul celor mai multe sectiuni. Unele sunt subiecte istorice. Altele sunt poetice. Unele sunt profetice; altele simbolice.
   In ciuda acestei diversitati, exista o atat de evidenta unitate trecand de la Geneza la Apocalips, de la Moise în pustie pîna la Ioan pe insula Patmos, încat chiar aceasta unitate constituie una din cele mai impresionante dovezi ale originii divine a Cartii.
   Nici o alta carte nu a fost vreodata compusa sau redactata sub asa dezavantajoase circumstante. Criticismul pe parcursul a mai mult de 30 de secole nu a reusit sa descopere nici macar o contradictie importanta sau incompatibila, chiar în scrierile cel mai mult distantate în timp. Unitatea acestei Carti unice se manifesta pe diferite cai. In interiorul Cartii se vede o unitate a scopului. Scopul sau tinta este de a se înregistra schema (planul) mantuirii lui Dumnezeu.
   Chiar în primele carti ale Bibliei se gasesc fagaduintele mantuirii.
   In cartile urmatoare ale Bibliei sunt providentele (prevederile) care fac mantuirea posibila de înfaptuit. In ultima categorie a cartilor Bibliei sunt profetiile despre aceasta mantuire. In Evanghelii este descoperita Persoana care a lucrat la mantuirea noastra. In Faptele Apostolilor gasim predicarea mîntuirii si în Apocalips sunt prezicerile descoperind rezultatul (consecinta) acestei mantuiri. De aici se vede unitatea subiectului.
   Hristos este cheia întregii Scripturi. Hristos este Acela care da unitatea istorica si spirituala a Bibliei. EL este Acela despre care primele carti ale Bibliei au prevestit. EL este Cel care a scos pe poporul Sau din Egipt, care a vorbit la Sinai, care i-a pastrat sa nu fie nimiciti de dusmanii lor, care i-a asezat în tara fagaduita, care a vorbit prin profeti si care în final s-a descoperit ca Mesia, care a asezat temelia mantuirii prin slujirea, moartea si învierea Sa, care acum slujeste în cer ca Mare Preot Mijlocitor si care va veni pe nori pentru a stabili vesnica Sa Imparatie. Toti scriitorii Cartii Sfinte dau marturie despre El. “Toti proorocii marturisesc despre El ca oricine crede în El, capata, prin Numele Lui, iertarea pacatelor.”
Faptele Apostolilor 10:43.
Unitatea acestor 40 de autori care au scris cele 66 de carti ale Bibliei dovedeste ca o singura gandire, gandirea lui Dumnezeu, i-a luminat.  


4.Omagiu bibliei


   Studierea cartilor bune îmbogateste totdeauna mintea, îmblînzeste inima si înfrumuseteaza caracterul.Unde putem gasi o carte mai buna decat Biblia care sa faca tocmai aceasta lucrare? In Biblie putem iubi si lucra cu Isus, gandi si calatori cu Pavel, putem studia legea cu Moise, întamplari dramatice cu Iov, elocventa cu Isaia, putem studia arta guvernarii împreuna cu Daniel, putem plange cu Ieremia, canta cu David si putem avea viziuni împreuna cu Ioan.
   Biblia începe cu un pamant nou si se încheie cu un pamant reannoit. Primele pagini arata caderea omului. Ultimile pagini restaureaza pe om într-o slava mai mare decat la început. Primele pagini ale Bibliei arata Paradisul pierdut, iar ultimile pagini arata Paradisul refacut. Primele pagini sunt acoperite cu lacrimi si murdarite cu sange; ultimile pagini arata ca blestemul este îndepartat, pacatul si moartea distruse si lacrimile sterse pentru vecie.
   Aceasta Carte veche a facut mai mult decat toate cartile pentru cinstirea casatoriei, pentru a face caminuri fericite, pentru a civiliza, a educa pe oameni si pentru a face pe cercetatorii ei cetateni liberi si loiali. Biblia furnizeaza date despre antichitatea îndepartata, contine un cod complet de legi, elucideaza nedumeririle doctrinale, portretizeaza pe Dumnezeu, istoriseste cele mai inegalate povestiri, explica legamantul cel mai bine facut vreodata, împlineste toate fagaduintele si prezicerile si da putere pentru a împlini cerintele ei.
Cartea descopere Calea Mantuirii, soarta pacatosilor si fericirea credinciosilor. Paradisul este restaurat, cerul deschis si portile iadului
dezvaluite. Biblia este o harta pentru calator, toiag pentru pelegrin, busola pentru pilot, sabie pentru soldat si ghid pentru crestin. Este instructor pentru elev, însotitor pentru orice tanar, capodopera pentru omul cultivat, dictionar pentru cel ignorant, doctor pentru cel bolnav, comoara pentru cel sarac, siguranta pentru omul încrezator si directia adevarata pentru orice om.
   Citeste Biblia pentru a fi întelept, cred-o si vei fi în siguranta, traieste învataturile ei si vei fi sfant. Biblia ne ajuta sa traim si ne învata cum sa murim. Ea glorifica munca noastra si ne îndulceste odihna. Ne mareste bucuria si ne potoleste durerea. Ne face mai îndrazneti, înlatura
temerile noastre facand posibila biruinta. Biblia este paine pentru cel înfometat, bautura pentru cel însetat, lumina pentru cel ratacit, prieten
pentru pacatosi, o calauza sigura pentru oricine. A asculta de învataturile ei înseamna a avea viata în aceasta lume si viata vesnica în lumea care vine.


5.Uu apel


   Chiar înainte de a fi executat pentru crima comisa asupra unui tanar, William Edward Hickman din Los Angeles a vorbit despre motivele faptei lui plina de miselie. El sfatuia pe alti tineri cu aceste cuvinte: “In liceu am studiat sociologia si materii înrudite cu aceasta. Am început sa adopt ideia ca un om este cu atat mai destept cu cat depinde mai putin de Dumnezeu. Am început sa gandesc ca oameni ca H. G. Wells si Robert Ingersoil au fost independenti din punct de vedere economic si nu au avut nevoie de Dumnezeu.  Am devenit egoist, plin de ura si faceam totul contrar învataturilor de acasa. Notele bune sau succesul în timpul scolii sunt fara valoare atata timp cat nu ai o buna morala. Un tanar care încearca sa-si cladeasca un caracter nefondat pe adevar este ca si o casa construita pe nisip. E foarte periculos pentru tineri sa neglijeze starea lor spirituala. Cand eram în liceu eram interesat în evolutionism si ateism si respingeam credinta crestina. De aceea am devenit susceptibil de cele mai mari greseli si în final am ajuns un criminal. Rog pe tineri sa-si supravegheze serios moralitatea lor. Tineti-va strans de credinta crestina si practicati-o. Atunci veti avea o temelie tare pe care sa va construiti o viata buna si corecta”. (Din “San Francisco Chronicle, Oct. 16, 1928).    


6.Biblia are putere


Sa sfarame inimile împietrite
“Nu este Cuvantul Meu ca un foc, zice Domnul si ca un ciocan care sfarama stanca
?”
Ieremia 23:29.
Sa convinga de pacat
“Dupa ce au auzit aceste cuvinte, ei au ramas strapunsi în inim si au zis lui Petru si celorlalti apostoli: “Fratilor, ce sa facem?”
Fapte 2:37.
Sa regenereze si sa aduca nasterea din nou
“El, de buna voia Lui, ne-a nascut prin Cuvantul adevarului, ca sa fim un fel de parga a fapturilor Lui”.
Iacob 1:18. “Fiindca ati fost nascuti din nou nu dintr-o samanta, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi prin Cuvantul lui Dumnezeu, care este viu si care ramane în veac”. 1 Petru 1:23.
“Prin care El ne-a dat fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe, ca prin ele sa va faceti partasi firii dumnezeesti, dupa ce ati fugit de stricaciunea, care este în lume, prin pofte”.
2 Petru 1:4.
Sa curateasca
“Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, dupa ce a curatit-o prin botezul cu apa prin Cuvant”.
Efeseni 5:25-26.
“Cum îsi va tinea tînarul curata cararea? Endreptandu-se dupa Cuvantul Tau”.
Psalm 119:9.
Sa zideasca sufleteste
“Si acum, fratilor, va încredintez în mîna lui Dumnezeu si a Cuvantului Harului Sau, care va poate zidi sufleteste si va poate da mostenirea împreuna cu toti cei sfintiti”.
Fapte 20:32.
“Si, ca niste prunci nascuti de curand, sa doriti laptele duhovnicesc si curat, pentru ca prin El sa cresteti spre mantuire”.
1 Petru 2:2.
Sa ne faca întelepti
“Din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea întelepciunea care duce la mantuire, prin credinta în Isus Hristos”.
2 Timotei 3:15.
Sa dea asigurarea vietii vesnice
“V-am scris aceste lucruri ca sa stiti ca voi, care credeti în Numele Fiului lui Dumnezeu, aveti viata vesnica”.
1 Ioan 5:13.
Sa aduca pacea
“Eu voi asculta ce zice Dumnezeu, Domnul: caci El vorbeste de pace poporului Sau si iubitilor Lui, numai, ei sa nu cada iarasi în nebunie”.
Psalm 85:8.
“Caci Eu stiu gandurile, pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde”.
Ieremia 29:11.
“De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza împreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu si anume, spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau”.
Romani 8:28.
Sa produca bucurie
“Cand am primit cuvintele Tale, le-am înghitit; cuvintele Tale au fost bucuria si veselia inimii mele, caci dupa Numele Tau sunt numit, Doamne, Dumnezeul ostirilor!”
Ieremia 15:16.
“V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea sa ramîna în voi si bucuria voastra sa fie deplina”.
Ioan 15:11.
Sa dea rabdare, mangaiere, speranta
“Si tot ce a fost scris mai înainte a fost scris pentru învatatura noastra, pentru ca, prin rabdarea si prin mantuirea pe care o dau Scripturile, sa avem nadejde”.
Romani 15:4.