„Apoi Dumnezeu a zis: – Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului…. Sa-mi faca un locas sfant, si Eu voi locui in mijlocul lor…..Sa faca un chivot din lemn de salcam…Sa torni pentru el patru verigi de aur, si sa le pui la cele patru colturi ale lui: doua verigi deoparte si doua verigi de cealalta parte…..
Sa faci un sfesnic de aur curat….Din laturile lui sa iasa sase brate: trei brate ale sfesnicului dintr-o parte, si trei brate ale sfesnicului din cealalta parte….Domnul a zis lui Moise: – Taie doua table de piatra ca cele dintai, si Eu voi scrie pe ele cuvintele cari erau pe tablele dintai pe cari le-ai sfaramat”
Creatiunea proiectata si construita de Marele Eu Sunt, a avut ca baza de compozitie, “simetria”. Arta ei este definita de meridianul si paralela globului pamantesc, ca un act al Creatiei. Linia verticala reprezentata prin acest meridian si linia orizontala reprezentata prin aceasta paralela, creeaza in spatiu un echilibru static ca stabilitate pe verticala a omului si a tot ce exista pe pamant. Simetria, a stat la baza Conceptiei Creatiei, deoarece forma functionala imbracata in armonia unui design complexo-compozitional a dat ca rezultanta, stabilitatea, in orice pozitie ca, un echilibru al acestei Creatii Divine. Si arta Creatiei prin simetria ei spatiala dupa cele trei coordonate, X,Y,Z, transpune in limbaj visual marea arta a echilibrului total. Lungimea, Latimea si Inaltimea unui lucru, creeaza in spatiu forma, iar directia dupa cele trei coordonate, XYZ, determina echilibrul spatial. Isus a fost rastignit dupa cele trei axe compozitionale ale Creatiei. Crucea in plan si elevatie are doua directii, una verticala, meridianul globului pamantesc si una orizontala, paralela globului pamantesc. Cand ma exprim la singular prin paralela si meridian, meridianul isi pastreaza valoarea matematica, paralela insa, se modifica matematic, de la cercul ecuatorului la cercul polar. Ecuatorul creeaza simetria orizontala, X iar meridianul creeaza simetria verticala adica, Z, iar grosimea sau latimea, creeaza simetria spatiala Y.
Daca taiati un mar dupa cele trei directii, X,Y,Z, si indepartati partea taiata veti obtine o forma spatiala de asa natura ca, veti observa cele trei axe compozitionale. Cum taiati marul? Puneti pe masa un mar cu coada in sus. Daca va uitati de sus la mar, vedeti un cerc. Desenati pe el doua linii ce trec prin coada marului amandoua la un unghi de 90 de grade si apar 4(patru) sectoare de cerc, daca te uiti de sus la marul asezat pe masa. Desenati acum pe mar paralela lui maxima, adica ecuatorul marului si cele doua meridiane incontinuarea celor doua linii ce trec prin coada marului la unghiuri de 90 de grade. Acum daca va uitati in spatiu nu mai sant 4(patru) sectoare de cerc ci, 8(opt) sectoare sferice. Marul este o sfera, atentie. Decupati dupa cele trei directii, X,Y,Z, unul din cele 8(opt) sectoare sferice, caci numai 8(opt) sunt. 4(patru) in emisfera Nordica a marului si 4(patru) in emisfera Sudica a marului nostru. Dupa decuparea perfecta apare o bucata de mar ciudata spatial. Aceasta bucata de mar ciudata este “piatra pe care au lepadat-o zidarii”. Este gresita ideea ca aceasta piatra, sau in exempul nostru, bucata de mar decupata, ar fi o bucata neuniforma. NU, dimpotriva, ea are cele trei dimensiuni, X,Y,Z, egale ca dimensiune si simetrice fata de aceste 3(trei) axe mentionate mai sus.
Aceasta “piatra pe care au lepadat-o zidarii”, este un system geometrico-matematic spatial, el reprezentand simetria spatiala dupa cele trei directii, X,Y,Z. Ca sa va dau un singur exemplu, acoperisul la marile stadioane este proiectat dupa acest system spatial tridimensional. Aceasta nu este o filozofie a noastra a arhitectilor ci mai degraba o explicatie stiintifica a unui system ce a fost in actul de creatie al lui Dumnezeu. Diavolul, a vrut sa distruga la Golgota acest system dar nu a reusit. Satana a lovit in actul de creatie al Divinitatii, dar, a fost infrant pentru……… totdeauna. Simetria, da stabilitate fiintelor create de Dumnezeu si, lucrurilor facute de mana omului prin intelepciunea ce le-a fost data de El, Marele Eu Sant. Frumusetea simetriei da eleganta si perfectiune, iar conturarea ei spatiala da ordine si siguranta. Niciodata sa nu proiectezi o Biserica fara simetrie, deoarece, sfidezi actul de Creatie al Universului. Pamantul are o simetrie perfecta. Omul ca coroana a Creeatiunii danseaza intr-o simetrie spatiala de o frumusete rara, iar celelalte vietuitoare si pasari, completeaza compozitional simetria artei compusa de Isus.
Cortul Intalnirii a fost simetric, mobilierul de interior si exterior al acestuia este dominat de simetrie iar curtea Tabernacului de pe vremuri, a folosit aceeasi trama compozitionala, avand la baza, SIMETRIA. Cele doua table de piatra au fost simetrice, iar continuitatea arhitecturii religioase in decursul veacurilor a avut ca fundament de arta, tot SIMETRIA. Simetria nu este o arta conventionala ci, un parametru al artei arhitecturale, mobilistice, monumentale, etc., ce vrea sa demonstreze ca, acest principiu creationist al Divinitatii, ramane valabil si astazi, numai ca omul modern cauta dezordinea, efectul de surpriza la negativ. Sigur se pot realiza opere fara sa ataci filozofia actului simetric dar, confuzia, nonbalansul si asimetria, creeaza aceea stare de suspans, ce poate defini o surpriza daunatoare omului muritor. Daca Dumnezeu a compus un design uman simetric de ce noi oamenii incercam sa facem altceva in detrimentul frumosului creat de Dumnezeu? Arta simetriei aduce stabilitate, siguranta, monumentalitate si o prospetime in lungul veacurilor prin linii, forme si volume. Fiecare sa intelegem ca simetria nu este o metoda veche de folosire ci, un concept al DIVINITATII, Amin !
Arch. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.