39. Cum putem cunoaste voia lui Dumnezeu

Text biblic:
“Ma voi ruga cu duhul, dar ma voi ruga si cu mintea.” 1 Corinteni 14:15.
“Deaceea nu fiti nepriceputi, ci intelegeti care este voia Domnului.” Efeseni 5:17.
“Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca invatatura.” Ioan 7:17.

Intrebare:
Cum pot cunoaste voia lui Dumnezeu? Cum pot sti daca vointa mea este in armonie cu voia Lui?

Raspuns:
Voia lui Dumnezeu exprimata in Legea Sa: “Dumnezeu Se va apropia de orice suflet care cauta.” – Selected Messages, b.1, p.116.

“Voia lui Dumnezeu este exprimata prin preceptele sfintei Sale Legi, iar principiile acestei Legi sunt principiile cerului. Ingerii din ceruri nu ajung la o stiinta mai inalta decat cunoasterea voii lui Dumnezeu; iar indeplinirea voii Sale este cel mai inalt serviciu la care pot fi angajate puterile lor.” – Cugetari de pe Muntele Fericirilor, cap. Rugaciunea Domnului, pag.92.

Unele cåi prin care este descoperita voia lui Dumnezeu: “Exista trei cåi prin care Domnul ne descopera voia Sa, sa ne calauzeasca si sa ne faca apti, capabili, sa calauzim si noi pe altii. Cum putem cunoaste vocea Sa, deosebind-o de a unui strain? Cum o putem distinge de vocea unui påstor fals? Domnul ne descopera voia Sa prin Cuvantul Sau, Sfintele Scripturi. Deasemenea, glasul Sau este descoperit in lucrarile Sale providentiale si va fi recunoscut, daca noi nu ne despartim sufletele de Domnul, mergand pe cåile noastre, lucrand dupa propria noastra vointa si urmand indemnurile unei inimi nesfintite, pana cand simturile au devenit atat de confuze, incat lucrurile vesnice nu mai sunt deslusite, iar glasul lui Satana este atat de mascat, incat este acceptat ca fiind glasul lui Dumnezeu.

O alta cale prin care glasul lui Dumnezeu este auzit este prin apelurile Duhului Sau Cel Sfant, aducand impresii asupra inimii, care sunt transmise caracterului. Daca ai indoieli asupra vreunui subiect, atunci, in primul rand, consulta Scripturile. Daca intr-adevar ai inceput viata de credinta, tu te-ai consacrat pe tine insuti Domnului ca sa fii in totul al Lui si El te-a luat sa te transforme si sa te modeleze dupa scopul Lui, ca sa poti fi un vas de cinste.” – Marturii, vol. 5, cap. Primejdii care ii confrunta pe tineri, pag. 544-545.

Dorinta si atractia nu sunt de ajuns: “Multi sunt atrasi de frumusetea lui Hristos si de stralucirea cerului, dar dau inapoi cand este vorba de conditiile prin care pot sa si le insuseasca…. Ei privesc spre calea cea stramta si spre poarta cea ingusta, dar placerile egoiste, iubirea de lume, mandria, ambitia nesfintita, pun un zid de despartire intre ei si Mantuitorul…. Ei doresc binele si se ostenesc sa-l faca; dar nu se lipesc de el cu toata inima; nu sunt hotarati sa si-l asigure cu orice pret.” – Cugeteri de pe Muntele Fericirilor, cap. “Nevoiti-va sa intrati pe poarta cea stramta”, pag. 117-118.

E nevoie de credinta si rugaciune spre a cunoaste voia Sa: “Adevarata credinta si adevarata rugaciune…. sunt ca doua brate prin care cel ce se roaga se prinde de puterea Iubirii Infinite. Credinta este increderea in Dumnezeu – crezand ca El ne iubeste si stie ce este spre cel mai mare bine al nostru. Astfel, in locul cåii noastre, credinta ne conduce sa alegem calea Lui.” – Gospel Workers, page 259.
 
Gand pentru rugaciune:
“Tata, daca voiesti, departeaza paharul acesta de la Mine! Totusi, faca-se nu voia Mea, ci a Ta.” Luca 22:42