10. Este botezul necesar pentru mantuire?

Iisus era gata sa paraseasca pe ucenicii Sai si sa se intoarca in cer. Cu putin inainte de a pleca, El le-a dat un mesaj foarte important. Era ultimul Sau mesaj, cel mai important lucru pe care El voia ca ei sa-l cunoasca. “Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.” Matei 28:19-20.
 
Notati trei parti a mandatului dat lor de Iisus.
 
a. Duceti-va. Ei trebuie sa vrea, sa fie gata sa mearga oriunde in lume si sa duca mesajul Evangheliei.
 
b. Invatati-i. Ei trebuiau sa invete pe oameni tot ce ii invatase Iisus pe ei. Iisus a spus: “Invatati-i sa pazeasca (sau sa asculte) tot ce v-am poruncit.”
 
c. Botezati-i. Dupa ce oamenii au fost invatati, ei trebuiau sa fie botezati in Numele Tatalui si al Fiului si al Santului Duh.
 
Notati, aceasta era o sarcina si o responsabilitate deplina data de Iisus lucratorilor Sai. Ucenicii Sai de atunci si lucratorii Sai de astazi trebuie sa mearga, sa invete si sa boteze. Aceste trei porunci au importanta egala. Ca rezultat al invatarii, oamenii trebuie sa fie botezati in Numele Sau, aratand astfel ca L-au primit pe El ca Mantuitor. Deci botezul trebuie sa fie foarte important. Iisus l-a poruncit impreuna cu invatarea si predicarea Evangheliei. Daca botezul este asa de important, sa vedem ce spune Biblia ca trebuie sa facem inainte de a putea sa fim botezati. Care este pregatirea pentru botez?
 
Textul mentionat mai sus ne da esentialul. Ni se spune sa ne ducem si sa-i invatam pe oameni, apoi sa-i botezam. Deci inainte de a fi botezat, omul trebuie invatat despre Iisus si iubirea Lui, despre mantuire si cum sa traiasca o viata crestina. Ce mai e nevoie inainte de botez?

In Faptele Apostolilor 8 :26 si mai departe, ni se spune cum Filip, trimis de Duhul Sfant, a ajuns un car in care era un famen Etiopean care citea pe proorocul Isaia. Famenul a rugat pe Filip sa-i explice despre ce era vorba in fragmentul pe care-l citea.

Versetul 35 ne spune ca Filip “a inceput de la Scriptura aceasta si i-a propovaduit pe Iisus.” Versetele 37-38 “Pe cand isi urmau ei drumul, au dat peste o apa. Si famenul a zis: “Uite apa; ce ma impiedica sa fiu botezat?” Filip a zis: “Daca crezi din toata inima, se poate.” Famenul a raspuns: “Cred ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.” A poruncit sa stea carul, s-au pogorat amandoi in apa si Filip a botezat pe famen.” Etiopeanul trebuia sa creada din toata inima in Iisus. Aceasta este a doua conditie. Intai persoana trebuie sa fie invatata, apoi trebuie sa creada.
 
In Faptele Apostolilor 2 ni se vorbeste de Ziua Cincizecimii cand a fost dat Spiritul Sfant in abundenta. Petru a predicat un mesaj puternic despre Iisus. Oamenii au fost strapunsi in inima si au strigat: “Fratilor, ce sa facem?” “Pocaiti-va”, le-a zis Petru “si fiecare dintre voi sa fie botezat in Numele lui Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh.” Faptele Apostolilor 2:38.
 
Pocaiti-va. Pocainta inseamna o parere de rau de pacatele savarsite in trecut si o continua ferire de a le mai face. “Pocaiti-va si fiecare din voi sa fie botezat.” Notati: nu exista exceptie. Este o cerinta pentru fiecare. Spiritul Sfant este Reprezentantul Domnului Hristos pe pamant, astfel ca avem in realitate pe Iisus in inimile noastre.Deci acestea sunt cerintele preliminare pentru botez.

a. Sa fim invatati despre Hristos, despre iubirea Sa si voia Sa pentru vietile noastre.
b. Trebuie sa credem din toata inima ca Iisus a fost Fiul lui Dumnezeu si ca a murit pentru a ne mantui.
c. Trebuie sa ne pocaim. Sa ne para rau pentru pacatele pe care le-am comis si, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa ne hotaram de a nu le mai face niciodata.
 
Deci cine poate fi botezat? Sunt copiii si pruncii candidati pentru botez? As intreba pe un prunc: “Ai fost invatat despre Iisus? Stii cum trebuie sa traiesti pentru El? Stii cum sa te rogi? Cunosti intelesul si insemnatatea Sfintei Cine? Crezi din toata inima ca Iisus era Fiul lui Dumnezeu si a murit ca sa te mantuiasca? Te-ai pocait de pacatele tale?” Desigur nu va fi niciun raspuns pentru aceste intrebari. Deci, acest prunc nu este destul de matur pentru a fi botezat. Nimeni nu e gata pentru botez pana nu e destul de matur sa poata raspunde la aceste intrebari si sa se pocaiasca. Botezul nu inseamna absolut nimic pentru un prunc nou nascut.
 
Nu a fost planul lui Dumnezeu pentru botezarea copilasilor. Niciodata n-a fost poruncit si nici macar nu s-a dat vre o sugestie in Biblie despre botezul copiilor, in timpul Domnului Hristos, nici in timpul apostolilor. Au trecut aproape 200 de ani dupa moartea Domnului Hristos si nu exista nici un document despre botezul pruncilor. Chiar Biserica Romano Catolica (cea mai puternica aparatoare a botezului pruncilor), prin secolul al treilea, nu permitea vreunui barbat sa devina bisop daca n-a fost botezat ca adult. Botezul pruncilor a fost acceptat in mod gradat. De abia prin 1200 d. H. Biserica Catolica a inceput sa invete ca toti pruncii trebuie botezati, caci daca nu, ei vor merge intr-un loc numit Limbo daca vor muri si nicodata nu vor vedea pe Iisus. Multumim lui Dumnezeu ca aceasta doctrina n-a fost invatata niciodata de Biblie. Au trebuit aproape 1200 de ani dupa moartea lui Iisus pentru a institui botezul pruncilor.
 
Iata ce spun cativa istorici despre botezul pruncilor. Arthur P. Stanley, in Christian Institutions, scrie: “In veacurile de inceput, botezul adultilor era regula si botezul copiilor exceptia, in timpurile din urma botezul pruncilor este regula si botezul adultilor exceptia. Care este justificarea acestei departari aproape universale de la obiceiul primar? Poate au fost multe motive, unele bune altele rele. Fara indoiala, unul era sentimentul superstitios prin care botezul era privit ca un descantec indispensabil pentru mantuire si care trebuia impartasit fiecarei fiinte umane care putea fi atinsa cu apa, oricat de inconstienta.” History of the Christian Religion. Vol. I, p. 311, 360.
 
Un alt scriitor a marturisit despre acelasi fapt istoric: “In era apostolica si in primele trei secole care au urmat, este evident ca regula generala, cei care veneau la botez, veneau ca adulti la alegerea lor deliberata. Gasim putine cazuri de botez al copiilor. In secolul al treilea, gasim un caz de botez al pruncilor. Chiar in familiile crestine, de exemplu la Chrysostom, Gregory, Nazianzen, Basil, Ephrem de Edessa, Augustin, Abrose sunt dovezi decisive ca nu era nu numai neobligatoriu, dar si neobisnuit. Ei au avut parinti crestini si totusi n-au fost botezati pana cand n-au ajuns la maturitate.” Nineteenth Century Magazine, October 1879, p. 39.Am facut cercetari amanuntite despre acesti oameni la seminar, si a fost extrem de interesant sa descopar ca nici unul dintre acesti oameni, desi toti au fost mari lideri ai Bisericii Catolice, n-au fost botezati la varsta prunciei.
 
“Din secolul al patrulea convenienta botezului pruncilor era de necontestat si practica nu era neobisnuita. Totusi botezul adultilor era cea mai comuna practica in timpul primelor sase secole.” – Christian Archaeology, p. 392, de Charles W. Bennett, D.D.
 
Pruncii nu stiu ce se intampla, deci ce bine le face botezul? Dumnezeu spune ca oamenii trebuie sa fie capabili sa invete, sa creada si sa se pocaiasca. Un prunc nu poate face acestea. Unele biserici cred ca au rezolvat acea problema. Pruncii au tati si mame credinciosi, tematori de Dumnezeu, care se presupune ca vor fi responsabili fatade prunci pana la o anumita varsta sau experienta. Nu stiu de unde au luat aceasta ideie, dar cu siguranta nu din Biblie. “Si (daca) ar fi in mijlocul ei Noe, Daniel si Iov, pe viata Mea – zice Domnul, Dumnezeu – ca n-ar scapa nici fii nici fiice, ci numai ei si-ar mantui sufletul prin neprihanirea lor.” Ezechiel 14:20. Acesta este un text puternic, nu-i asa? Chiar daca ai fi avut pe Noe, Daniel sau Iov ca tata nu ar fi putut sa faca nimic. Ei n-ar fi putut ajuta pe nimeni, decat pe ei insisi prin neprihanirea lor.
 
Uneori intrebam pe oameni daca au fost botezati si ei spun: “Ei, bine, cred ca da. Parca-mi spunea mama ca m-au botezat cand eram prunc. Nu sunt sigur, dar cred ca da.” E ca si cum am intreba pe cineva: “Esti casatorit/a?” Si el/ea ar spune: Sa ma gandesc; da, cred ca da. Se pare ca cineva mi-a spus ca sunt.” Daca cineva este casatorit, cred ca trebuie sa stie cu adevarat, nu-i asa? Este un lucru important sa fi unit cu cineva in legamantul casatoriei. De asemenea, cred ca oricine trebuie sa stie daca a fost unit cu Iisus in legamant sfant prin botez. Cum ar fi sa vii la ziua judecatii si sa spui: “Doamne, am gandit ca fusesem botezat. Mi s-a spus ca am fost botezat.” Singurul botez pe care-l accepta Dumnezeu este cand omul insusi decide sa urmeze pe Domnul, sa fie botezat si unit cu trupul lui Hristos, adica cu Biserica Sa.
 
Multi oameni insista: “Ei bine, botezul nu e necesar. Poti fi mantuit fara el. Ce importanta are daca sti ca ai fost sau nu botezat?” Citim despre Ioan Botezatorul ca predica intr-o zi, cand s-a oprit deodata si arata spre Iisus care se apropia. Ioan a zis: “Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii.” Iisus a venit la Ioan Botezatorul sa fie botezat. “Dar Ioan cauta sa-L opreasca. “Eu”, zicea el, “am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine?” Drept raspuns Iisus i-a zis: “Lasa-Ma acum, caci asa se cade sa implinim tot ce trebuie implinit.” (“sa implinim toata dreptatea” – trd. engleza). Matei 3:14-15. Da, Iisus a fost botezat, El era desavarsit, fara pacat si sfant, totusi a fost botezat, pentru a fi un Exemplu pentru noi. Acum El ne cere sa-L urmam.
 
Apostolul Pavel ne spune cat de important este botezul. “Toti cei care ati fost botezati pentru Hristos, v-ati imbracat cu Hristos.” Galateni 3:27. Nu putem fi mantuiti daca nu ne-am imbracat cu Hristos si nu suntem acoperiti cu neprihanirea Lui. “Va mantuieste acum pe voi si anume botezul.” 1 Petru 3:21. “Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit.” Marcu 16:16. M-as teme sa predic ca o persoana poate fi mantuita fara a fi botezata.
 
Cineva poate zice: “Botezul este doar un simbol. Simbolurile nu pot mantui pe nimeni.” Sa mergem in timpul Vechiului Testament. Cand cineva pacatuia, trebuia sa ia un miel, sa-si puna mainile pe capul lui, marturisindu-si pacatele si apoi sa jertfeasca animalul. Sangele acelui miel reprezenta sangele lui Iisus care se va varsa intr-o zi pentru pacatele oamenilor. Va intreb: “Putea mielul sa mantuiasca pe cineva?” Nu! Nici un miel din lumea aceasta nu poate duce pe cineva in cer. Dar, cand omul stia ca trebuia sa jertfeasca un miel, sa-si marturiseasca pacatele in acest fel, ar fi putut sa fie mantuit daca refuza sa faca aceasta?” Nu! Acel miel reprezenta pe Iisus, Mielul lui Dumnezeu, care avea sa moara pentru pacatele noastre. Cand acei oameni isi marturiseau pacatele cu mainile pe capul mielului, ei isi aratau credinta lor in Hristos care trebuia sa vina.
 
Oamenii care traiau inainte de cruce, prin acest simbol, prin credinta, priveau inainte spre cruce, spre jertfa lui Iisus pentru pacatele lor. Acum noi privim inapoi la cruce, unde a murit Iisus si tot prin credinta suntem mantuiti. Dumnezeu ne-a dat un simbol sa ne aminteasca despre acea moarte pe cruce pentru noi si de asemenea despre invierea glorioasa. “Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Iisus Hristos, am fost botezati in moartea Lui? Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua. In adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere asemanatoare cu a Lui.” Romani 6:3-5. Botezul (nu ziua Duminicii) este memorialul dat in onoarea invierii.
 
Pentru oamenii din Vachiul Testament, mielul care era junghiat era doar un simbol despre moartea lui Iisus pe cruce. Puteau ei sa fie mantuiti fara acest simbol? Nu! Pentru noi astazi, botezul este un simbol al mortii, inmormantarii si invierii lui Iisus. Putem sa fim mantuiti fara el? Nu! Insusi Iisus spunea: “Daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.” Ioan 3:5. In Biblie crucea Domnului Hristos este mentionata de 30 de ori, in timp ce botezul este mentionat de 80 de ori. Poate ne va da aceasta o vaga idee cat de important este botezul in realitate.
 
Am vazut ca botezul este foarte important si ca Iisus a zis ca botezul este necesar pentru mantuire. Deasemenea am vazut ca doar persoanele destul de mature, care iubesc pe Iisus si inteleg calea mantuirii pot fi botezate. Sa vedem acum din Cuvantul lui Dumnezeu cum trebuie sa fim botezati. Unii oameni gandesc ca forma botezului nu are importanta. Ei spun: “Putina apa, sau multa apa, este acelasi lucru de vreme ce inima este predata Domnului.” Dar are importanta. Ascultarea de Dumnezeu este diferenta dintre viata vesnica si moartea vesnica.
 
In Romani 6:3-5 ni se spune ca botezul trebuie sa reprezinte moartea, inmormantarea si invierea Domnului Hristos. “Fiind ingropati impreuna cu El, prin botez.” Coloseni 2:12. Dumnezeu spune ca trebuie sa fim ingropati (inmormantati) in botez. Totusi unele biserici invata, si multi oameni cred, ca este de ajuns doar sa se stropeasca putina apa pe capul unei personae. “Primeste botezul si fii spalat de pacatele tale.” Faptele Apostolilor 22:16. Cand suntem botezati, boala veche, pacatul  este indepartata de la noi. Botezul este un simbol ca omul cel vechi al pacatului a murit. Atunci acel om vechi pacatos este ingropat si inviaza un om nou sa traiasca o viata noua impreuna cu Iisus. Stropirea sau turnarea apei niciodata nu poate reprezenta aceasta.
 
Inainte ca o persoana sa fie botezata, trebuie sa fie moarta fatade pacat. Totdeauna este cel mai bine sa se astepte pana persoana moare, inainte de a fi ingropata, altfel ar fi ingropata de vie. Tot asa si la botez, viata veche trebuie sa dispara: fumatul, betia, vizionarea filmelor, etc.
 
Cuvantul “a boteza” inseamna “a scufunda complet sub apa”. Vine din cuvantul grecesc “baptidzo”, care inseamna “imersiune, cufundare, afundare, ingropare.” Arthur P. Stanley, Dean of Winchester, English Clergyman and autor scrie in Christian Institutions, p. 19-20: “Pentru primele 13 secole aproape universala practica a botezului era aceea despre care citim in Noul Testament si care reflecta intelesul cuvantului “botez”, ca acei care erau botezati erau scufundati in apa… Cu putine exceptii, aproape toate Bisericile din Apus au inlocuit vechea ceremonie a botezului cu stropirea catorva picaturi de apa pe fata.”
 
Dumnezeu niciodata n-a poruncit si nici nu poate binecuvanta nici o alta metoda de botez decat cea prin scufundare (imersie). In Matei 3:16 ni se spune: “De indata ce a fost botezat (deci a fost scufundat in apa), Isus a iesit afara din apa.” In Faptele Apostolilor 8:38 ni se spune ca Filip si Famenul “s-au pogorat amandoi in apa si Filip a botezat pe Famen.”
 
Iata un contrast intre planul lui Dumnezeu si planul omului. Planul lui Dumnezeu : Omul sa fie invatat, el trebuie sa creada, sa se pocaiasca si sa asculte de Cuvantul lui Dumnezeu. Botezul sa fie prin imersie, scufundare, ca simbol al mortii, ingroparii si invierii lui Iisus. Planul omului: Boteaza copiii (pruncii). Stropeste cateva picaturi pe frunte. Aceste planuri nu pot fi adevarate amandoua. In Efeseni 4:5 se spune: “Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez.” Nu doua sau o duzina, doar un botez.
 
Iisus n-a fost botezat ca prunc si nici stropit cu apa. El a fost botezat in raul Iordan pentru a ne da un exemplu. El pledeaza ca fiecare sa urmeze exemplul Lui.