11. Spiritismul

In 1848, familia Fox a inchiriat o casa in orasul Hydesville, New York. Curand au inceput sa auda zgomote neobisnuite: lovituri, pocnituri, ciocanituri si alte zgomote stranii in casa. Ei aveau doua fiice care dormeau in aceeasi camera. De multe ori aceste zgomote le trezeau noaptea si ele isi chemau parintii. Tatal se scula si cerceta usile si geamurile, apoi se intorcea sa doarma. Imediat ce se intorcea in dormitor, zgomotele incepeau iarasi. Intr-o noapte, Kathryn, fiica cea mare, dupa ce ascultase ciocaniturile persistente, a strigat: “Copita- despicata, (un alt nume pentru Diavol) imita aceasta”. Ea a pocnit de doua ori din degete si imediat au fost doua ciocanituri tari si distincte ca raspuns. Atunci ea a cerut sa ciocaneasca inca odata si-i indica numarul batailor si raspunsul venea totdeauna cum indica ea. In cele din urma, fetele au facut un cod pentru a transmite mesaje. Apoi ele au primit un mesaj ca un om, care fusese ucis, era inmormantat la subsolul casei lor. Cand au sapat in pivnita, au gasit scheletul unui om.
 
Surorile Fox se entuziasmau si erau interesate in ceea ce faceau. Oamenii veneau de pretutindeni sa vada demonstratiile lor. Aveau un asa mare succes in aceasta comunicare cu spiritele, incat au deschis o afacere profitabila. Calatoreau oriunde in Statele Unite pentru a demonstra aceste comunicari. Demonstratiile se faceau in sute de locuri. Ele si-au continuat aceasta lucrare pana in ultimii ani ai vietii.
 
Acesta a fost incepututl spiritismului modern. De atunci s-a raspandit foarte repede in multe tari de pe pamant. Inchinarea la spirite exista de secole la popoarele pagane in Africa, India, etc., dar acesta a fost inceputul spiritismului modern. Cred ca ati auzit multe povestiri despre spirite si spiridusi, despre oameni morti care apareau, despre mese dansand si despre sunete stranii in noapte. Toate acestea sunt produsul unei imaginatii prolifice, unei contrafaceri sau inselatorii?
 
Cu cativa ani in urma, era un om, Mr. Holme, care se parea ca are puteri stranii. El putea face ca mesele sa se ridice in aer. Sir David Brewster, un om de stiinta remarcabil, era unul care nu credea ca s-ar putea intampla asa ceva. Impreuna cu alti cativa barbati a venit sa examineze fenomenul. Au privit de aproape pentru timp indelungat. Masa incepea sa se ridice si cativa oameni puternici n-o puteau pune jos. Ei au cercetat totul de jur imprejur. Credeau ca sarme invizibile faceau sa se ridice si sa tina masa in aer, dar n-au putut gasi nimic. Au facut tot felul de investigatii stiintifice si n-au gasit absolut nici o cauza a acestui fenomen. Mr. Holme putea face inca o acrobatie. Se aseza culcat pe podea, se ridica fara nici un suport, zbura printr-o fereastra si intra inapoi in camera prin alta fereastra. Oamenii acestia de stiinta erau uimiti. Ei au spus ca nu exista nici un motiv pentru aceasta decat un fel de putere supranaturala. Au examinat trupul lui Holme. Credeau ca el a gasit ceva ce ar putea face corpul sa pluteasca in aer, vreun secret stiintific care era ascuns cu grija, dar n-au gasit nimic. Pur si simplu el plutea prin aer. Au ajuns la concluzia ca trebuie sa fie o putere supranaturala care-l tinea in aer. De 100 de ori au cercetat aceast fenomen.
 
Acestea sunt diferite faze ale spiritismului. Cea mai comuna faza dintre toate este camera de sedinte de spiritism. Mergi acolo intr-o camera intunecoasa cu un mediu spiritist. Se aud sunete stranii. Un instrument muzical vine plutind la care maini nevazute canta. Apoi o voce poate fi auzita si o “forma” apare. Recunosti ca e forma unei rude care murise. Poti vorbi cu el, poti sa-l atingi. Discuti lucruri intime pe care nimeni nu le poate cunoaste. Aceste fenomene au devenit populare in timpul Primului Razboi Mondial. Mame veneau sa vada si sa vorbeasca cu fiii lor ucisi in batalie. De multe ori in aceste camere oamenii pretindeau ca au vazut si au vorbit cu Domnul Iisus Hristos in persoana.
 
Domnul Iisus a dat o foarte puternica avertizare despre aceste lucruri. “Caci se vor scula Hristosi mincinosi si prooroci mincinosi; vor face semne mari si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi.” Matei 24:24. “Semne mari si minuni” cu siguranta descriu tocmai ceea ce am discutat pana acum. Acest capitol din Biblie vorbeste de zilele din urma chiar inainte de venirea lui Iisus. “Deci, daca va vor zice: “Iata-L in pustie”, sa nu va duceti acolo! “Iata-L in odaite ascunse” sa nu credeti.” Matei 24:26. Ni se arata aici tocmai ce spun spiritistii: “Vino aici, vei vedea si vei vorbi cu Iisus.” Hristos ne spune: “Sa nu credeti!”
 
Sa ne reamintim: Dumnezeu nu este Singurul care poate face minuni. “Apoi am vazut iesind din gura balaurului si din gura fiarei si din gura prorocului mincinos trei duhuri necurate, care semanau cu niste broaste. Acestea sunt duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite” (“care fac minuni” – trd. engleza). Apocalipsa 16:13-14. Ce sunt aceste “duhuri de draci?’ Sa revedem pe scurt: Satana, care era numit Lucifer, era candva un inger minunat in ceruri. El era imediat dupa Hristos. El a devenit mandru, voia o pozitie mai inalta, de aceea a inceput o rascoala  care a dus la razboi in cer. “Si in cer s-a facut un razboi. Mihail si ingerii Lui s-au luptat cu balaurul. Si balaurul cu ingerii lui s-au luptat si ei, dar n-au putut birui; si locul lor nu li s-a mai gasit in cer. Si balaurul cel mare, sarpele cel vechi, numit Diavolul si Satana, acela care inseala intreaga lume, a fost aruncat pe pamant; si impreuna cu el au fost aruncati si ingerii lui.” Apocalipsa 12:7-9. In Apocalipsa 12:4 ni se spune ca a treia parte (1/3) din ingeri au fost aruncati pe pamant impreuna cu el. Acestea sunt spiritele (duhurile) de draci care vin si fac minuni. Amintiti-va textul din Matei 24:24 care spune ca Satana va incerca sa insele chiar si pe cei alesi. El a fost foarte siret in inselatoria lui incat a condus a treia parte din ingeri afara din cer.
 
Satana este marele dusman al sufletelor. Crestinul trebuie sa lupte continuu impotriva lui. “Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.” Efeseni 6:12. Este destul de greu sa lupti impotriva unui dusman pe care-l poti vedea, dar noi nu ne luptam impotriva carnii si sangelui. Noi luptam impotriva lui Satana si a ingerilor lui. Trebuie sa fim inarmati cu cea mai puternica arma. Aceasta arma este Cuvantul lui Dumnezeu. “Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri.” Efeseni 4:12. Trebuie sa fim echipati cu aceasta arma, altfel vom fi invinsi in aceasta lupta.
 
Satana este un maestru al inselatoriei. El isi imbraca deceptiile intr-o haina religioasa si le face sa para bune pentru a abate pe oameni de la calea cea buna. “Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina. Nu este mare lucru dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.” 2 Corinteni 11:13-15. Spiritismul este considerat ca o religie a lumii si mediumii lui sunt considerati clerici sau preoti. Spiritismul pare sa fie religios, inofensiv, minunat; dar Satana este in spatele lui. Spiritismul cucereste lumea astazi.
 
Amintiti-va, spiritismul se bazeaza pe credinta ca se poate comunica cu mortii. In Reader’s Digest un lider proeminent, Norman Vincent Peale, a scris un articol intitulat: “Nu exista moarte.” In acest articol el spunea: “Cred cu fermitate in continuarea vietii dupa ceea ce noi numim “moartea a avut loc.” Cred ca sunt doua taramuri in fenomenul numit moarte. Acest taram unde traim noi acum si celalalt taram unde vom continua sa traim.” Acelasi predicator, intr-o carte pe care a scris-o, vorbeste despre o experienta cu mama lui, care a murit mai demult. Ea a venit in biroul lui, si-a pus mana pe capul lui pentru a-i da putere spirituala pentru predicare. Este un lucru foarte serios cand liderii religiosi incep sa creada si sa invete aceasta tribila doctrina falsa a diavolului.
 
Ascultati o declaratie facuta de Sir Arthur Conan Doyle, un remarcabil spiritist, autorul misterelor lui Sherlock Holmes: “Spiritismul va inunda lumea si o va face un loc mai bun de locuit. Cand va stapani lumea, va izgoni sangele lui Hristos.” Imaginati-va, un predicator crestin fiind loial unei credinte care are scopul sa distruga sangele lui Hristos. Biblia vorbeste despre aceasta. “Dar Duhul spune lamurit ca, in vremile din urma, unii se vor lepada de credinta, ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invataturile dracilor.” 1 Timotei 4:1. Cu siguranta, Spiritismul este o doctrina a Diavolului.
 
N-avem nevoie sa fim inselati. In Cuvantul Sau, Dumnezeu ne-a dat sfaturi clare cum putem sti daca spiritele sunt sau nu de la Satana. “Prea iubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu; caci in lume au iesit multi prooroci mincinosi.” 1 Ioan 4:1. Trebuie sa cercetam spiritele. Nu toate lucrurile supranaturale sunt de la Dumnezeu. Minunile nu sunt o dovada ca puterea este divina. “Daca vi se zice insa: “Intrebati pe cei ce cheama mortii si pe cei ce spun viitorul, care soptesc si bolborosesc,” raspundeti: “Nu va intreba oare un popor pe Dumnezeul sau? Va intreba el pe cei morti pentru cei vii? “ “La Lege si la marturie!” Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta.” Isaia 8:19-20. Nu consulta mediumul sau pe vrajitori care iscodesc si bolborosesc. Nu consulta pe morti pentru cei vii. N-are importanta cate minuni si cate vindecari pot ei face, daca nu vorbesc in concordanta cu legea si marturia, adica Cuvantul lui Dumnezeu, “nu exista lumina in ei” (Isaia 8:20 – trd. engleza). Nu trebuie sa avem de a face cu ei. Nu va duceti nici macar din curiozitate sa-i vedeti. Ei vor spune ca Legea lui Dumnezeu este inlaturata si ca mortii sunt vii. Nu credeti nimic care nu este de accord cu Biblia. Aceste spirite sunt mincinoase.
 
Dumnezeu ne da avertismente infricosetoare impotriva spiritismului. “Sa nu va duceti la cei ce cheama duhurile mortilor, nici la vrajitori: sa nu-i intrebati, ca sa nu va spurcati cu ei. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.” Leviticul 19:31. Cu siguranta nu avem nevoie de altcineva. “Daca cineva se duce la cei ce cheama pe morti si la ghicitori, ca sa curveasca dupa ei, Imi voi intoarce fata impotriva omului aceluia si-l voi nimici din mijlocul poporului lui.” Leviticul 20:6. Aceasta este o puternica avertizare.
 
Spiritismul se bazeaza pe o doctrina falsa care nu este in Biblie si anume, pe nemurirea sufletului. Iata o declaratie din Manualul Spiritist: “Spiritismul este stiinta, filozofia si religia continuitatii vietii.” Ei cred si invata ca sufletul omului este nemuritor. “Caci trebuie ca trupul acesta supus putrezirii sa se imbrace in neputrezire si trupul acesta muritor sa se imbrace in nemurire.” 1 Corinteni 15:53. Noi nu ne vom imbraca cu ceva cu care deja suntem imbracati. N-avem nemurirea acum, deaceea o vom imbraca atunci cand Hristos va veni. “Si anume, va da viata vesnica celor ce, prin staruinta in bine, cauta slava, cinstea si nemurirea.” Romani 2:7. Nu vom cauta ceva ce deja avem. “(Dumnezeu) Singurul care are nemurirea.” 1 Timotei 6:16. E clar ca oamenii n-au nemurirea.
 
Doctrina nemuririi a inceput cu minciuna lui Satana in Gradina Edenului. Iata conversatia sarpelui cu Eva: “Dumnezeu a spus ca vom muri.” Sarpele a spus: “Hotarat, ca nu veti muri. Vi se vor deschide ochii si veti fi ca Dumnezeu.”  Spiritistii cred minciuna diavolului. E. W. Sprague spune: “Spiritismul zice ca mortii stiu mai mult decat cei vii.” Prietene, pe cine vrei sa crezi? Pe Dumnezeu sau pe Diavol? Ce tragedie ca majoritatea oamenilor cred pe Diavol. Ei spun: “Oamenii nu sunt morti in realitate cand ei mor. Sufletul traieste. El merge fie la cer, fie in iad.”
 
Iata o alta declaratie din ziarul spiritist, Ganditorul Progresist: “Spiritismul este mesajul lui Dumnezeu catre muritori, declarand ca “Nu exista moarte,” ca toti care au murit traiesc inca si exista speranta in viata de dincolo pentru cei mai multi pacatosi.” Cele mai multe denominatiuni religioase sunt de accord cu aceasta. “Moartea nu este moarte reala. Treci doar sa traiesti intr-un alt loc si in conditii noi.” Dar Biblia spune: “Cei vii, in adevar, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic si nu mai au nici o rasplata, fiindca si pomenirea li se uita.” Eclesiastul 9:5. Mortii sunt morti. Ei nu vin inapoi sa vorbeasca cu oamenii vii. Ei nu stiu nimic. E imposibil pentru un mort sa se intoarca si sa vorbeasca cu cei dragi ai lor. “Caci numarul anilor mei se apropie de sfarsit si ma voi duce pe o carare de unde nu ma voi mai intoarce.” Iov 16:22. Vorbind sub inspiratia lui Dumnezeu, Iov spunea: “Nu ma voi mai intoarce.” “Suflarea lor trece, se intorc in pamant si in aceeasi zi le pier si planurile lor.” Psalmul 146:4. Chiar si gandurile le pier. Multi spun ca oamenii buni merg drept la cer cand mor si acolo lauda pe Dumnezeu. Biblia spune: “Nu mortii lauda pe Domnul si nici vreunul din cei ce se pogoara in locul tacerii.” Psalmul 115:17.
 
Biblia spune ca moartea este ca un somn. Iisus a primit stirea ca prietenul Sau, Lazar, era bolnav. Cateva zile mai tarziu a venit mesajul ca Lazar a murit. Iisus a spus ucenicilor Sai: “Lazar, prietenul nostru, doarme: dar Ma duc sa-l trezesc din somn.” Ucenicii I-au zis: “Doamne, daca doarme, are sa se faca bine.” Atunci Iisus le-a spus pe fata: “Lazar a murit.”Ioan 11:11-14. Iisus S-a dus la mormant si l-a inviat pe Lazar. Lazar a fost mort de patru zile, dar nu era in cer. Iisus a invatat ca mortii sunt in mormant si dorm, dar vor fi inviati la ziua invierii.
 
“Nu va mirati de lucrul acesta; pentru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele, vor invia pentru viata; iar cei ce au facut raul, vor invia pentru judecata.” Ioan 5:28-29. In 1 Tesaloniceni 4, apostolul Pavel ne spune ca toti care “dorm” vor invia cand Isus va veni pe norii cerurilor.
 
Poate cineva spune: “Ce diferenta este daca noi credem ca ei traiesc undeva sau ca dorm in mormant?” Este diferenta dintre adevar si minciuna. Ne arata daca vom crede pe Dumnezeu sau credem pe Satana. Aceasta inseamna diferenta dintre viata vesnica si moartea vesnica. De aceea este foarte important sa studiem si sa credem Cuvantul lui Dumnezeu despre starea omului in moarte. Daca vei crede ca cei morti sunt in realitate vii undeva, va fi usor pentru Satana sa te insele prin personificarea cuiva drag tie care a murit. El iti va transmite mesaje speciale despre Cuvantul lui Dumnezeu ca nu mai este important. El iti va spune ca Legea este inlaturata. El te va prinde si te va duce in iad.
 
Acestea sunt vremuri serioase in care traim. Nu putem crede lucruri pe care le auzim sau le vedem. Satana va trimite amagiri sa insele chiar si pe cei alesi. Singura noastra aparare este sa fim ancorati in si sa credem tot Cuvantul lui Dumnezeu. “Si avem cuvantul proorociei facut si mai tare; la care bine faceti ca luati aminte.” 2 Petru 1:19.