09. Cei patru calareti din Apocalips

Studiul 9
CEI PATRU CÃLÃRETI DIN APOCALIPS

Cei patru calareti sunt o parte din cele sapte sigilii din Apocalips 6 si 8. Aceste sigilii sunt sapte evenimente simbolice pe care trebuie sa le intampine poporul lui Dumnezeu incepand de la inaltarea lui Isus pana la a doua Sa venire. Ele acopera aceeasi perioada de timp ca si cele sapte biserici din Apocalips cap. 2 si 3.

Simbolurile explicate

1. Ce reprezinta in profetie caii si calaretii ?
a. Zaharia 1, 8-10: “Acestia sunt ____________ pe care i-a _________ _________ sa __________ ______________ !”
b. Zaharia 6,2-5: “Acestea sunt cele patru ____________ ale ___________ care __________ din locul in care _________
inaintea ________________ intregului ______________ .”

2. Cine a anuntat aparitia celor patru calareti misteriosi ? Apoc. 6,1 .3 .5 .7
Cei patru _______________________ .

NOTA: Acestea sunt numite “cele patru fapturi vii” in unele traduceri. Ele au responsabilitati deosebite in ceruri.

Cele sapte sigilii

3. Cum e descris calaretul de pe calul alb ? Apoc.6,2
“El a pornit __________________ ca sa ____________________ .”

NOTA: Ce simbol potrivit pentru biserica primului secol! Atat de plina de succes a fost Biserica lui Dumnezeu incat Pavel, inainte sa moara a spus ca Evanghelia a fost predicata la intreaga lume! (Coloseni 1,5.6 .23).
ALBUL simbolizeaza curatia bisericii (Psalm 51,7; Isaia 1,18).

4. Ce a facut calaretul de pe calul cel rosu ? Apoc.6,4
“El a primit puterea ca sa ia ______________ de pe __________, pentru ca oamenii sa se __________ unii pe ______.”

NOTA: Calul ROSU, de sub cel de- al doilea sigiliu, reprezinta persecutia sangeroasa a romanilor asupra poporului lui Dumnezeu in timpul celui de-al doilea, al treilea si prima parte a celui de-al patrulea secol D.Hr.- aceeasi perioada a timpului reprezentat de biserica Smirna. Dumnezeu foloseste culoarea rosie ca sa descrie razboiul, junghierea si varsarea de sange (Ezechiel 32,6  .11; Ieremia 46,10; Naum 2,3).

5. De ce a folosit Dumnezeu un cal negru in timpul celui de-al doilea sigiliu ?
a. Fapte 26,18: “De la ______________ la ____________.”
b. Ioan 12,35: ” ________________ ca unii care aveti _________ ca sa nu va cuprinda _______________ .”

NOTA: Intunericul spiritual sau intunecimea este pacatul, apostazia si eroarea – acestea fiind opuse luminii Evangheliei. Biserica din timpul celui de-al patrulea, al cincilea si prima parte a celui de-al saselea secol, a devenit populara, lumeasca si in final foarte corupta, cand aceasta s-a unit cu statul. Acest cal NEGRU reprezinta aceeasi era ca si biserica Pergam, un timp cand milioane de pagani cu practicile si invataturile lor false au patruns in biserica. Acestea au dus la persecutia (reprezentate prin sabie) adevaratilor crestini, credinciosi Cuvantului lui Dumnezeu.

6. Ce avea in mana sa calaretul de pe calul negru ? Apoc.6,5.6

NOTA: Cumpana reprezinta unirea dintre biserica si stat cand crestinismul a devenit religia oficiala a imperiului Roman  in timpul imparatului Constantin cel Mare. O imagine este data de alimente cantarite in timpul unei foamete teribile. Foametea reprezinta  o lipsa acuta a Cuvantului lui Dumnezeu (Amos 8,11.12).

Martiri pentru Isus

7. Cine calarea pe calul galben? Ce a urmat? Apoc.6,8
Numele lui era _________________ si __________________ ii urma.

NOTA: Calul galben cu calaretul lui MOARTEA, urmat de marmant (“Hades” in limba greaca), simbolizeaza milioanele de oameni al lui Dumnezeu distrusi prin sabie, infometare, animale salbatice si alte metode crude de tortura. Aceasta perioada este reprezentata prin biserica Tiatira din sec.al 6-lea pana in sec.al 15-lea (perioada cunoscuta ca Evul Mediu sau Intunecat). Acum in loc ca GUVERNUL sa persecute pe crestinii care credeau in Biblie, biserica era cea care persecuta.Acest timp teribil de persecutie a fost profetizat de Isus (Matei 24,21), si de alti scriitori ai Bibliei (Daniel 7,21 .25; Apoc. 13,5; 12,6 .14; 17,6). Isus planieste ca acesti martiri sa fie cei mai apropiati Lui in noua Lui imparatie! (Apoc.7,13-17).

8. Ce a vazut si a auzit Ioan in timpul celui de-al cincilea sigiliu ? Apoc. 6,9.10
a. A vazut “Sufletele celor ce fusesera _____________ din pricina ____________ lui Dumnezeu.”
b. Ei strigau cu glas tare catre Dumnezeu ca sa razbune _________________ lor.”

NOTA: In timpul sigiliului al cincilea sangele celor martirizati striga in mod simbolic catre Dumnezeu ca si sangele lui Abel dupa ce a fost ucis de fratele sau Cain (Geneza 4,10). A fost un timp teribil de persecutie cand crestinii adevarati credinciosi Bibliei au fost omorati cu milioanele pentru credinta lor.

9. Cat de mult se odihnesc ei inainte ca sa primeasca rasplata ? Apoc.6,11
” _________________ vreme, pana se va implini numarul tovarasilor lor de slujba si al fratilor lor care aveau sa fie ______________ ca si ei.”

NOTA: HAINELE ALBE indica biruinta pentru acesti martiri (Apoc.19,8; 3,5). Desi biruinta lor era deja castigata ei urmau sa se odihneasca sau sa doarma in mormant pentru putina vreme, pana cand Isus se va intoarce si va da rasplata tuturor sfintilor Lui – impreuna, in acelasi timp! (Evrei 11,39.40). Sigiliul al cincilea se refera la aceeasi perioada de timp ca si biserica a cincea Sardes – din sec. al 16-lea pana in mijlocul sec. al 18-lea. Astfel, persecutia oribila a sigiliului al patrulea a continuat cu al cincilea sigiliu . Isus spune ca acest timp de persecutie va fi scurt (Matei 24,21.22).El a fost in mod drastic scurtat si stopat in final de predicarea dinamica a marilor predicatori ai Reformatiunii.

Semne in ceruri

10. Ce evenimente au avut loc in timp ce se deschidea cel de-al saselea sigiliu ? Apoc.6,12.13
a. “Un mare ______________________ .”
b.”________________________ au cazut.”
c. “________________________ s-a facut ca sangele.”
d. “________________________ s-a facut negru…”

NOTA: Cand Dumnezeu a creat soarele, luna si stelele, El a spus: “Sa fie niste semne care sa arate vremile, zilele si anii (Geneza 1,14). Asa ca aceste mari semne in ceruri au aparut.
1. Marele cutremur de pamant de la 1 Noiembrie 1755 a fost cea mai mare catastrofa a lumii de la potopul lui Noe. El s-a simtit intr-o mare parte a Europei , Africa si America. Pentru ca epicentrul a fost in Portugalia in mod obisnuit este numit cutremurul de la Lisabona.

2. Ziua intunecata de la 19 mai 1780 a produs o mare spaima, multi gandindu-se ca a venit sfarsitul lumii. Incepand de pe la mijlocul  diminetii, s-a facut asa de intuneric incat lampile au trebuit sa fie aprinse in case. Intunericul a acoperit o mare parte  Americii de Nord si a provocat pe oameni la un studiu aprofundat si serios al Bibliei pentru un raspuns.

3. Luna rosie ca sangele din 19 mai 1780. Catre miezul  noptii intunecimea neobisnuita a disparut si luna a aparut rosie ca sangele. Aceasta reprezinta incheierea unei perioade in care adevarata cunostinta a lui Isus ca Fiu al Neprihanirii a fost tinuta in intuneric (in timpul Evului Mediu) si sangele a milioane de adevarati crestini a fost varsat.

4. Caderea de stele din 13 Noiembrie 1833 a fost o reprezentare extraordiara a unor artificii ceresti, probabil cel mai important eveniment vazut pe fata pamantului! A fost observat in toata America de Nord si se estimeaza ca 2000000 de stele au cazut pe ora intr-o perioada de 5 sau 6 ore… Oamenii s-au gandit cu siguranta ca este Ziua Judecatii. Astfel ca atunci cand marele ceas profetic al lui Dumnezeu a batut – semnele in ceruri au aparut.

11. Care este urmatorul mare eveniment din timpul sigiliului al 6-lea ? Apoc.6, 14-17
A doua venire a lui ____________. Atunci cei nelegiuiti vor striga: “Caci a venit ______________ cea mare a _________ Lui .”

NOTA: Este plin de seriozitate, intr-adevar, sa intelegem ca noi traim in perioada descrisa intre versetele 13 si 14 ale sigiliului al 6-lea din Apocalips 6. Urmatorul mare eveniment va fi aparitia dintr-o data a lui Isus Hristos pe norii de slava (Matei 24,30)! Sigiliul al 6-lea se refera la perioada de timp a bisericilor a sasea si a saptea – Filadelfia si Laodicea – de la aproximativ jumatatea sec. al 18-lea pana la venirea lui Isus.

Sigiliul lui Dumnezeu

12. Cine va putea sa stea cand Isus se va reintoarce ? Apoc.7,2.3
Acei care sunt ___________ de Dumnezeu. “Nu vatamati pamantul pana nu vom pune pecetea pe _______________ _______________ nostru.”

NOTA: Cei care vor fi gata pentru venirea lui Isus trebuie mai intai sa primeasca sigiliul lui Dumnezeu – un semn pe fruntile lor. Urmatoarea lectie a studiului nostru explica care este acest semn important sau sigiliu, si cum il poti primi.

13. Ce se intampla cand toti vor auzi Evanghelia ? Apoc.14,6  .14
Isus ____________ pe ________________– .

NOTA: Evanghelia vesnica si solia celor trei ingeri din Apocalips 14,6-10, cu adevarul lui Dumnezeu care sigileaza, matura peste tot pamantul ca un foc de miriste luat de vant.

14. Cum pot sa stiu cand va aparea Isus ? Matei 24,33
Cand veti vedea semnele ” sa stiti ca Fiul Omului este___________ este chiar la ___________ .”

NOTA: Este imbucurator sa stim ca venirea lui Isus este aproape! Totusi, nici  un om nu stie ora revenirii Lui (Matei 24,36). Intrebarea cea mai importanta este: “Esti tu preegatit?”

Tacere in ceruri

15. Ce se intampla cand sigiliul al saptelea se deschide ? Apoc.8,1
“S-a facut in _________________ o _________________ de aproape o ____________ de ______________ .”

NOTA: Aceasta tacere are loc in timpul venirii lui Isus. Cerul este tacut pentru ca este gol. Tatal si toti ingerii sfinti vor veni cu Isus cand acesta se va intoarce pentru sfintii Lui (Matei 16,27; 25,31).

16. Cum trebuie sa actionam noi in timpul semnelor revenirii lui Isus ? Luca 21,28
“Sa va uitati in ____________ si sa va ____________ _______________ pentru ca ____________ voastra se _______.”

17. Cum se simte Isus cand Ii cerem ajutorul ?
Iuda 24,25: “Iar a Aceluia care poate sa va pazeasca de orice___________ si sa va faca sa va infatisati ______________
si plini de _______________ inaintea slavei Sale.”

NOTA: 1. Nu conteaza cine esti sau care este trecutul tau, Isus te va accepta daca tu doresti sa fii mantuit.
2. El iti va ierta pacatele si te va ajuta sa te pregatesti pentru marea si glorioasa Sa revenire, asa incat tu sa poti face acea calatorie uimitoare prin spatiu de la pamant la cer.

18. Doresti tu sa faci acum ceea ce Isus doreste si asteapta de la tine?
Raspuns:___________________ .

NOTA: Citeste Matei 24 si Luca 21 pentru un studiu mai amanuntit al semnelor revenirii lui Isus care s-au aratat deja in zilele noastre. Noi suntem ultima generatie de pe pamant inainte ca Isus sa revina !