11. Pazirea duminicii si cartea Apocaipsului

STUDIUL 11
PAZIREA DUMINICII SI CARTEA APOCALIPSULUI

Pentru ca Apocalipsul este o carte a ultimelor zile si pentru ca are in centrul ei pe Isus si invierea Lui, ar fi de asteptat sa gasesti prezentari emotionante in aceasta carte privind datinile bisericii si pazirea duminicii ca o zi sfanta in cinstea invierii Lui.
Dar ciudat, ziua de duminica nu este mentionata in Apocalips. In celelalte carti ale Noului Testament apare de 8 ori mentionata, insa nu exista nici o porunca de a o sfinti. In timp ce milioane de crestini sinceri se inchina duminica, de ce Biblia este atat de tacuta in privinta acestui subiect ?
Ar putea sa fie ea mult mai implicata aici decat ceea ce apare la suprafata? Raspunsul este “Da!”. Una din profetiile cele mai mari ale Apocalipsului cuprind subiectul inchinarii in ziua de duminica. Unul din studiile noastre viitoare va lua in consideratie acest subiect in detaliu.
S-ar putea totusi, sa-ti fie imposibil de inteles aceasta profetie importanta fara ca subiectul din acest studiu sa devina un cristal limpede. Asa incat, hai sa examinam cele opt referiri din Scriptura in Noul Testament care mentioneaza prima zi a saptamanii. Este clar ca daca este vreo porunca de a sfintii duminica, noi trebuie sa gasim aceasta in unul din aceste pasaje biblice.

Opt texte despre duminica

1. Cele trei texte despre inviere legifereaza Duminica ca pe o zi sfanta? Marcu 16,9; Matei 28,1; Ioan 20,1
Raspuns: __________________ .
Aceste texte spun ca ea este _______________________ _________________ .

NOTA: Intotdeauna Biblia numeste duminica ziua intai a saptamanii.

2. Asigura cel de-al patrulea text ca aceasta zi este sfanta? Marcu 16,1.2
Raspuns: _________________ .

NOTA: Acest verset din Noul Testament ne spune ceva foarte interesant. Duminica nu este Sabat, pentru ca Sabatul a trecut cand duminica vine.

3. Spune acest al cincilea pasaj ca duminica este sfanta ? Luca 24,1
Raspuns: _______________ .

NOTA: Cartea Luca a fost scrisa de catre un crestin dintre neamuri, 13 ani dupa aparitia crestinismului, dar nu este nici o schimbare in ziua de inchinare.

4. Al saselea text dezvaluie o intalnire obisnuita in ziua duminicii ? Ioan 20,19
Ei erau impreuna “de _______________ ___________________.”

NOTA: Aceasta nu putea sa fie o adunare obisnuita pentru a onora invierea, pentru ca pana cand Isus nu a aparut in mijlocul lor ei au refuzat sa creada ca El a inviat (Marcu 16,14).

5. Al saselea text raspunde la multe intrebari. 1 Corinteni 16,1.2
 Spune acest pasaj ca ziua I-a este sfanta?
____________________________________

NOTA: Dimpotriva. El spune: “In ziua intai fiecare dintre voi sa puna deoparte acasa dupa castigul lui …”

6. Ce semnificatie are cuvantul “fiecare” ?
NOTA: O traducere de astazi a Noului Testament spune :”Fiecare dintre voi sa puna deoparte acasa ceva din banii castigati si sa-i pastreze …”. Pavel solicita acesti bani pentru crestinii din Ierusalim care sufereau de foamete (Fapte 11,27-30; Romani 15,26).
El scria bisericilor pe care avea sa le viziteze, cerand fiecarui credincios sa economiseasca bani acasa saptamanal, asa incat ei sa fie gata atunci cand El va reveni.
Acesti crestini pazeau Sabatul sfant si de obicei isi revizuiau socotelile financiare duminica. Astfel ca era un timp ideal de a-si planifica darurile lor.

7. Al optu-lea si ultimul text din Noul Testament este in Fapte 20,7-11
Se spune aici sa pazesti duminica? _________________
Se spune ca Sabatul a fost schimbat in duminica? _______________
Se spune ca ei se intalneau in fiecare duminica pentru inchinare? ___________________

NOTA: Pavel era intr-o calatorie de ramas bun prin biserici. Fapte cap.20 si 21 mentioneaza cel putin cinci alte biserici pe care Pavel le-a vizitat in aceeasi calatorie. Aceasta adunare la Troa a fost o intalnire de bun ramas, deosebita. De aceea ea s-a intins pana la miezul noptii.

Ziua Domnului

8. Ne-ar fi spus Pavel daca s-ar fi schimbat Sabatul ?
Da! In Fapte 20,27 Pavel spune ca ne-a vestit tot ___________________ lui Dumnezeu!

NOTA: Cartea Faptelor Apostolilor acopera o perioada de 23 de ani dupa inaltarea Domnului Hristos si mentioneaza Sabatul in opt capitole diferite, dar fara nici o urma de schimbare.

9. Puteau ucenicii sa schimbe ziua daca ei doreau aceasta? Matei 5,18; Deuteronom 4,2
Raspuns: ______________________

10. Strategia lui Satana este sa ne faca sa calcam numai una din poruncile lui Dumnezeu? De ce? Iacob 2,10-12
Cand gresesti intr-o ___________ porunca, te faci ___________________ de toate.

NOTA: Legea lui Dumnezeu este ca o cetatuie intarita cu zece fatete. O singura latura daramata, e suficient pentru a permite dusmanului sa intre.

11. Ioan vorbeste despre Ziua Domnului. Ce zi este aceasta ? Apoc.1,10; Exod 20,10; Isaia 58,13; Marcu 2,28
Ziua Domnului este ___________________.

NOTA: Cateodata oamenii numesc duminica – ziua Domnului, dar Biblia numeste Sabatul  drept Ziua Domnului.

Monumentul invierii lui Isus

12. Cum numeste Biblia ziua de duminica? Ezechiel 46,1
Una din cele sase zile de _______________________ .

13. De unde vine sfintenia duminicii? Matei 15, 3-9
Din traditie si porunci ____________________ .

NOTA: Gresita conducere a oamenilor a inlocuit Sabatul cu o alta zi de inchinare.

14. Ce ne-a dat Isus pentru a onora moartea, inmormantarea si invierea Sa? Romani 6,3-6; Coloseni 2,12
Raspuns: ___________________ .

NOTA: Nici Isus si nici ucenicii nu au dat vreo porunca prin care sa cinstim duminica in amintirea invierii. Ba mai mult, El ne-a  dat BOTEZUL si CINA DOMNULUI  ca memoriale ale mortii, ingroparii si invierii Sale.

Explicarea schimbarii calendarului

15. Au facut schimbarile din calendar imposibil de gasit Sabatul?
Nu! Ziua a saptea in calendarul nostru de astazi este aceeasi cu a saptea zi din calendarul  existent in timpul Domnului Isus.

NOTA: Romanii, care stapaneau in zilele lui Isus, ne-au dat calendarul nostru modern. Numai o singura schimbare a fost facuta si aceasta nu a afectat ciclul saptamanal. In Octombrie 1582 au fost inlaturate zece zile. Joi, 4 octombrie a fost urmata de vineri 15 octombrie. Astfel, ziua a saptea – Sabatul este absolut aceeasi zi pe care Isus a pazit-o.

Batute in cuie pe cruce

16. Care Sabate au fost dezlegate la cruce? Coloseni 2,14-17
Acelea care erau _________________ ___________ ____________ .’

NOTA: Sarbatorile anuale erau, de asemenea, numite sabate, si erau o parte a LEGILOR CEREMONIALE care erau umbra unui anume fel a slujirii lui Hristos in planul de salvare. Ele cadeau in anumite zile ale saptamanii in fiecare an si simbolizau moartea ca sacrificiu a lui Isus Hristos si slujba Sa preoteasca (Evrei 10,1). Prin aceasta se urmarea sa fie invatat Israelul despre Evanghelie (Evrei 4,1.2). De exemplu, Sabatul anual al Pastelui tintea catre suferintele si moartea Domnului Hristos (1 Corinteni 5,7). Toate aceste sabate anuale s-au sfarsit  la cruce. Ele nu erau o parte din Legea desavarsita a Celor Zece Porunci care va ramane vesnic si ne spune sa pazim Sabatul zilei a saptea (Psalm 19,7; 111, 7.8).

17. Ce spun Bisericile de duminica despre aceasta problema ?

Baptista : “Nu este nici o dovada in Scriptura despre schimbarea institutiei Sabatului din ziua a saptea in prima zi a saptamanii” (Manualul Baptist).
Catolica : “Noi putem citi Biblia de la Geneza la Apocalips si nu vom gasi nici un indiciu care autorizeaza sfintirea duminicii.” (J.C.Gibbons – “Credinta parintilor nostri”).
Crestina : “N u este nici un loc in Biblie in care sa se prezinte o astfel de schimbare” – Pazirea primei zile.
Biserica lui Hristos : “Eu nu cred ca ziua Domnului a fost schimbata din ziua a saptea in ziua intaia” (A.Campbell, Washington Reporter,1821).
Episcopala : “Exista vreo porunca in Noul Testament de a schimba ziua saptamanala de odihna din Sambata in Duminica? Niciuna!” ( Manualul Doctrinei crestine).
Metodista : “Sa luam problema duminicii… nu este nici un pasaj care sa spuna crestinilor sa pazeasca aceasta zi” (H.Franklin Rall, Christian Advocate, 2 iulie1942).
Luterana : “Pazirea Zilei Domnului (duminica) nu este bazata pe nici o porunca a lui Dumnezeu” (Aigsburg Confession of Faith).
Prezbiteriana : “Sabatul crestin (duminica) nu este in Scriptura” (Dwight Theology, vol.4).

Iubirea si ascultarea mea

18. Spune Apocalipsul ca poporul lui Dumnezeu pazeste poruncile Lui?
Da! Apoc. 12,17; 14,12; 22,14

De ce? Evrei 5,9: ” S-a facut pentru toti cei ce-L ________________unei ______________ _______________ .”

NOTA: Isus in Apocalips lucreaza acea salvare care este prevazuta pentru cel ascutator si nu pentru cel neascultator. Matei 7,21-23 face clar faptul ca multi membri activi ai bisericii vor fi surprinsi cand ei vor fi scosi afara din ceruri pentru neascultare in ciuda faptului ca au facut multe lucruri minunate in Numele Domnului.

19. Ce spune Isus despre aceasta problema?
a.Matei 15,3: “Dar voi de ce _____________ ____________ lui _________ in folosul ___________ voastre?”
b. Ioan 14,15: “Daca Ma ________________ veti __________________  ______________ Mele.”

NOTA: Noi servim aceluia de care ascultam (Romani 6,16). Vom servi lui Isus si ne vom inchina in ziua Lui cea sfanta sau il servim si ne inchinam in coinsecinta, ca oamenii inselati care au fost condusi de Satana ca sa inlocuiasca ziua cea Sfanta a lui Dumnezeu cu alta zi?

20. Doresti sa fii de partea traditiei si sa pierzi, sau doresti sa fii de partea adevarului si sa castigi?
Raspuns: __________________ .

21. Doresti binecuvantarile pe care Dumnezeu le da tuturor celor ce pazesc Sabatul ?
Raspuns: ______________ .