04. Cand Dumnezeu a devenit om

Marile religii ale lumii, toate invata ca ceva este rau, gresit cu planeta noastra. Ele recunosc ca razboiul, saracia, nedreptatea, ura si lacomia nu fac parte din planul divin. Aceste religii vad viata ca o calatorie sau pelerinaj catre identitatea divina pe care Dumnezeu a intentionat-o la inceput pentru copiii Sai. O religie este diferita. Crestinismul nu invata ca esenta credintei este faptul ca umanitatea cauta pe Dumnezeu, ci ca esenta credintei este ca Dumnezeu cauta pe oameni.

1. De ce Iisus a devenit om?

"Ea va naste un Fiu si-I vei pune numele Iisus, pentru ca El va mantui pe poporul Lui de pacatele sale." Matei 1:21.

Subliniaza acea parte a textului care raspunde cel mai clar acestei intrebari.

2. Cum urma sa fie chemat acest Fiu?

"Iata, fecioara va fi insarcinata, va naste un fiu, si-i vor pune numele Emanuel", care, talmacit, inseamna: "Dumnezeu este cu noi." Matei 1:23.

Emanuel inseamna ___________________________________

3. Evenghelia dupa Luca ce titlu da lui Iisus?

"Pentru ca Fiul omului a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut." Luca 19:10.

Titlul lui Iisus este ______________________________________

Conform acestui verset, care doua lucruri va face Iisus, Fiul omului?
a). _____________________________________________________
b). _____________________________________________________

Scopul lui Dumnezeu este sa ne caute si sa ne mantuiasca. In parabola cu oaia pierduta, Bunul Pastor infrunta intemperiile si merge in noapte pentru a salva oaia pierduta. Cerul va face orice sacrificiu ca sa ne mantuiasca.

4. Cum ne mantuieste Iisus devenid om?

"Pe Cel ce n-a cunoscut niciun pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El." 2 Corinteni 5:21.

Raspunde la intrebari, incercuind raspunsul corect:

a). A pacatuit Iisus oare?                            Da               Nu

b). A devenit Iisus pacat pentru noi?             Da               Nu

De ce a luat Iisus asupra Sa vinovatia pacatelor noastre?
______________________________________________________________

Iisus a devenit om pentru a descoperi uimitoarea iubire a lui Dumnezeu in fata intregului Univers. El a trait o viata desavarsita, a acceptat vinovatia pacatelor noastre si a murit de moartea de care noi trebuia sa murim. Acceptand pe Iisus, noi primim viata Lui desavarsita. De asemenea, primim puterea lui Hristos cel viu de a ne schimba spre a deveni asa cum El vrea sa fim noi.

5. Din ce ne-a mantuit Iisus?

"Hristos ne-a rascumparat ("ne-a mantuit" – trd. engleza) din blestemul Legii, facandu-se blestem pentru noi." Galateni 3:13.

6. Ce este blestemul Legii?

"Fiindca plata pacatului este moartea: dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica in Iisus Hristos, Domnul nostru." Romani 6:23.

Raspunde printr-un singur cuvant:
a). Belestemul Legii sau plata pacatului = _______________________
b). Darul lui Dumnezeu = ______________________________________

Iisus a murit de moartea pe care o meritam noi, astfel ca noi sa putem trai viata pe care El o merita. In Iisus noi primim darul vietii vesnice.

7. Cand Iisus a devenit om, a fost El ispitit cu adevarat asa cum suntem si noi ispititi?

"Caci n-avem un Mare Preot, care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre; ci unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat." Evrei 4:15.

Deoarece Iisus a fost ispitit de Satana la fel cum si noi suntem ispititi, ce poate El sa faca?
____________________________________________________________

Iisus intelege experientele noastre de viata. Nu numai ca Iisus a fost ispitit de Satana, dar ispitele Satanei pentru Iisus au fost mult mai puternice decat ispitele pe care noi le intampinam. Nici o ispita in viata noastra nu este atat de puternica incat Iisus sa n-o poata birui.

8. Cand suntem ispititi, ce ne promite Iisus ca ne-a pregatit?

"Nu v-a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda." 1 Corinteni 10:13.

Scrie intelesul acestui text in propriile tale cuvinte.
Iisus promite: ________________________________________________

Cand eram pierduti in intunericul pacatului, El ne-a mantuit. Astazi El este Mantuitorul nostru viu si ne da zilnic speranta si incurajare pentru ziua de maine. Fagaduinta Sa despre viata vesnica este a noastra. Nu putem cere ceva mai mult.