05. Un nou inceput impreuna cu Hristos

Cand eram copil, totdeauna asteptam cu bucurie inceperea anului scolar. Eram nerabdator, deoarece in fiecare an, cu o saptamana inaintea inceperii scolii, parintii mei ma luau la magazine sa ma imbrace cu haine noi. Deabia asteptam camasa noua, pantalonii si pantofii noi. Domnul Iisus ne ofera ceva mult mai valoros decat un nou costum de haine. El ne ofera o noua viata. In aceasta lectie vom studia despre "Un nou inceput" impreuna cu Hristos.

1. Care doua lucruri ne ofera Hristos in fiecare dimineata? Subliniaza raspunsul in textele de mai jos.

"Bunatatile Domnului nu s-au sfarsit, indurarile Lui nu sunt la capat, ci se inoiesc in fiecare dimineata. Si credinciosia Ta este atat de mare." Plangerile lui Ieremia 3:22-23.

2. Cand trebuintele noastre sunt inecate in greseli si nereusite din trecut, ce fagaduinta ne da Mantuitorul?

"Nu va mai ganditi la ce a fost mai inainte, si nu va mai uitati la cele vechi. Iata, voi face ceva nou, si-i gata sa se intample: sa nu-l cunoasteti voi oare? Voi face un drum prin pustie si râuri in locuri secetoase. Isaia 43;18-19.

Ce inseamna aceasta pentru tine personal?
_______________________________________________________________________

3. Domnul nostru ne promite sa ne dea ceva nou si sa puna in noi ceva plin de putere. Citeste textul de mai jos si subliniaza cele doua lucruri pe care El le promite.

"Va voi da o inima noua, si voi pune in voi un duh nou." Ezechiel 36:26.

Inima noua pe care Hristos ne-o da este o noua dragoste si apreciere pentru lucrurile vesniciei. Este o noua atitudine fata de El. Un nou Spirit care inunda vietile noastre este Spiritul Sfant, care ne da putere sa traim viata cea noua pentru El.

4. Ce pune Hristos in gura noastra?

"Si cantau o cantare noua si ziceau: "Vrednic esti Tu sa iei cartea si sa-i rupi pecetile: caci ai fost junghiat si ai rascumparat pentru Dumnezeu, cu sangele Tau, oameni." Apocalips 5:9.

El ne-a dat o _________________________________

Noi nu putem raspunde dragostei lui Dumnezeu. El ne-a iertat pacatele, ne asigura mantuirea si ne-a alungat vinovatia.

5. Ce incredibila oferta ne face Hristos fiecaruia dintre noi? Citeste textul si subliniaza ceea ce s-a dus si ceea ce se face nou.

"Caci daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi." 1 Corinteni 5:17.

Pune un "d" inaintea cuvintelor care arata ce s-a dus, si un "n" inaintea cuvintelor care arata ce se face nou.
___ vina     ___teama     ___ pace     ___ condamnare     ___speranta ___ bucurie     ___ credinta     ___mânie  

___amaraciune ___dragoste

6. Cum stabileste Domnul Hristos un nou legamant sau contract cu urmasii Sai?

"Voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor." Evrei 8:10.

In noul legamânt, in care doua locuri va pune El Legea Sa?

Hristos pune Legea Sa in ___________noastra si in ____________ noastra.

El pune Legea in mintea noastra, astfel noi o vom sti, si in inima noastra, astfel noi o vom iubi. Adevarata ascultare vine din inima care iubeste pe Dumnezeu. In noul legamant sau contract, pe care Dumnezeu il face cu poporul Sau, motivarea pentru ascultare este dragostea. Puterea ascultarii este harul lui Dumnezeu.

7. Se gandeste Dumnezeu la viitorul tau?

"Caci Eu stiu gandurile, pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde."Isaia 29:11.

Rezuma gandurile lui Dumnezeu pentru viata ta:
__________________________________________________________

8. Dintre toate planurile Domnului Hristos pentru viitor, care este cel mai maret? Subliniaza cele mai minunate doua lucruri noi pe care ai putea sa ti le imaginezi din textele de mai jos:

"Dar noi, dupa fagaduinta Lui, asteptam ceruri noi si un pamant nou, in care va locui neprihanirea." 2 Petru 3:13.
"Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou; pentru ca cerul dintai si pamantul dintai pierisera." Apocalips 21:1.

Ce Mantuitor minunat este Domnul Iisus! El ne ofera o noua viata de pace, bucurie si putere ca sa putem trai o viata de crestin. El ne promite "indurari noi" in fiecare dimineata. El ne ofera o noua nedejde pentru astazi si o zi glorioasa pentru maine. El este cu adevarat Hristosul unui nou inceput.