Ghidul 17 – Putere tainica in viata mea
Înainte ca Isus să Se urce la cer, El a ales să dea ucenicilor Lui darul cel mai prețios pe care Îl putea oferi. El a spus ucenicilor:
“Vă este de folos să Mă duc; căci dacă nu Mă duc Eu, Mângâietorul nu va veni la voi; dar dacă Mă duc, vi-L voi trimite” Ioan 16:7.
Darul cel mai ales pe care Isus putea să-l dea ucenicilor Lui era Duhul Sfânt.
1. CINE ESTE DUHUL SFÂNT?
Nu există alt mister care să provoace mintea omenească așa cum este natura lui Dumnezeu.
“O, adâncul bogăției, înțelepciunii și științei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecățile Lui și cât de neînțelese sunt căile Lui!” Romani 11:33.
Pentru mințile noastre mărginite, Duhul Sfânt este tot atât de misterios cum este și Dumnezeu Tatăl. În discuția Lui cu Nicodim, Isus a comparat lucrarea Duhului Sfânt cu mișcările vântului.
“Vântul suflă încotro vrea și-i auzi vuietul, dar nu știi de unde vine, nici încotro merge. Tot așa este cu oricine este născut din Duhul” Ioan 3:9.
O PERSOANĂ‚. Isus s-a referit la Duhul Sfânt ca la o ființă personală și care face parte din dumnezeire.
“Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele TATĂ‚LUI, al FIULUI și al SFÂNTULUI DUH” Matei 28:19.
Din Romani 8:27 reiese că Duhul Sfânt are judecată. Biblia ne spune că Duhul are înțelepciune (1Corinteni 2:10), sentimente de dragoste (Romani 15:30) capacitatea de a instrui (Neemia 9:20), putere de a călăuzi (Fapte 16:6,7); că El se întristează de păcatele oamenilor (Efeseni 4:30) și că El dirijează rugăciunile noastre, sau le interpretează în fața lui Dumnezeu (Romani 8:26,27).
ACTIV LA CREAŢIUNE. Scriptura ne învață că Duhul Sfânt a fost asociat cu Tatăl și cu Fiul la crearea universului.
“La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul… și DUHUL LUI DUMNEZEU Se mișca pe deasupra apelor” Geneza 1:1,2.
Despre Duhul Sfânt se vorbește în Vechiul Testament de mai mult de o sută de ori. De repetate ori se face referire la El ca la o persoană care are cunoștință apropiată a ființelor omenești și control asupra vieții lor. El este descris ca urmărind activ realizarea planurilor lui Dumnezeu pe pământ și între națiuni. În Noul Testament, Duhul Sfânt Își asumă un rol suplimentar, acela de reprezentant personal în această lume al lui Hristos.
2. REPREZENTANTUL LUI HRISTOS ÎN LUME
Când Isus a vorbit ucenicilor Lui despre plecarea Lui, ei s-au simțit părăsiți. Promisiunea Lui le-a dat curaj și speranță:
“Nu vă voi lăsa orfani…” Ioan 14:18.
“Și Eu voi ruga pe Tatăl și El vă va da un alt Mângâietor… și anume Duhul adevărului” v.16,17.
Viața lui Hristos pe pământ a fost marcată de influența Duhului Sfânt. De la botezul Lui și până la cruce, El a fost condus de Duhul într-un mod evident. Învățăturile Lui au pus accentul pe lucrarea și puterea Duhului Sfânt în salvarea omului păcătos.
În planul lui Dumnezeu pentru salvarea omului, Isus S-a întors la cer ca să Se prezinte înaintea tronului lui Dumnezeu ca reprezentant al omului. Biblia spune că Hristos “a intrat chiar în cer, ca să se înfățișeze acum, pentru noi, înaintea lui Dumnezeu” Evrei 9:24.
“Avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihănit” 1Ioan 2:1.
În timp ce suntem reprezentați în cer de Domnul nostru care a fost răstignit, avem și aici pe pământ pe Duhul Sfânt, reprezentantul Său direct din cer.
“Totuși vă spun adevărul: Vă este de folos să Mă duc; căci dacă nu Mă duc Eu, MÂNGÂIETORUL nu va veni la voi; dar dacă Mă duc, VI-L VOI TRIMITE” Ioan 16:7.
Împiedicat de natura omenească, Isus nu putea fi prezent oriunde. Deoarece Duhul Sfânt este o ființă spirituală, El nu este limitat de un corp omenesc și poate în mod misterios și instantaneu să fie oriunde și pretutindeni.
3. AGENT ACTIV ÎN SALVAREA OMULUI
Chiar așa cum Duhul lui Dumnezeu Se mișca pe deasupra apelor la creațiune, tot așa Duhul Sfânt este la lucru în noi ca să efectueze recreațiunea. Răspunzând întrebării tulburătoare a lui Nicodim, Isus a înfățișat lucrarea Duhului Sfânt în schimbarea inimii omenești.
“Adevărat, adevărat îți spun, că dacă nu SE NAȘTE cineva DIN APĂ‚ ȘI DIN DUH, nu poate să intre în împărăția lui Dumnezeu” Ioan 3:5.
Așa că Isus a trimis la noi, darul Său cel mai ales, pe Duhul puterii divine, care să transforme firea noastră păcătoasă după asemănarea cu El.
Dacă n-ar exista puterea convingătoare a Duhului, noi niciodată nu ne-am simți mustrați în cuget pentru păcatele noastre. Cât de recunoscători trebuie să fim pentru această promisiune a lui Isus:
“Și când va veni, EL VA DOVEDI LUMEA VINOVATĂ‚ (VA CONVINGE LUMEA) ÎN CE PRIVEȘTE PĂ‚CATUL, neprihănirea și judecata” Ioan 16:8.
Duhul Sfânt șoptește inimilor noastre prin conștiință.
“Urechile tale vor auzi după tine glasul care va zice: ‘Iată drumul, mergeți pe el!’ când veți voi să mai abateți la dreapta sau la stânga” Isaia 30:21.
Facem foarte bine dacă dăm atenție glasului lui Dumnezeu vorbindu-ne în “susurul blând și liniștit” al Duhului.
Duhul Sfânt nu numai că ne arată păcatele, dar ne îndrumă să facem binele.
“Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, ARE SĂ‚ VĂ‚ CĂ‚LĂ‚UZEASCĂ‚ ÎN TOT ADEVĂ‚RUL: Căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit și vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu și vă va descoperi” Ioan 16:13,14.
Duhul Sfânt nu glorifică pe oameni. Acest ghid divin ne conduce la Isus, Purtătorul păcatelor și Răscumpărătorul lumii. Duhul înalță pe Isus și când Isus este ținut înaintea noastră, noi suntem atrași de iubirea Lui minunată.
“Și după ce voi fi înălțat de pe pământ, voi atrage la Mine pe toți oamenii” Ioan 12:32.
Isus ține permanent legătura cu noi prin Duhul Sfânt. Telefonul aduce vocile celor dragi în apropierea noastră, dar telefonul poate numai în slabă măsură să ilustreze cum operează acest Agent al comunicațiilor cerești. Sucim un buton și lumina electrică umple camera prin becul aprins de curentul nevăzut. Și această ilustrație este de asemenea insuficientă ca să arate cum primim noi lumină și putere de la Dumnezeu prin Duhul Sfânt. Televizorul ne aduce înainte fețele unor oameni de pe alt continent, dar prin Duhul Sfânt noi suntem ridicați până în prezența lui Isus. Duhul devine astfel o parte din natura noastră spirituală, într-o legătură cu mult mai intimă decât afinitatea dintre doi îndrăgostiți de pe pământ.
Tot cerul este angajat în salvarea omului. Dumnezeu a dat pe Fiul Său. Fiul ne-a dat Duhul Sfânt. Duhul Sfânt aduce la îndeplinire scopul divin, lucrând pentru noi și în noi mântuirea noastră. După cum a promis Isus, El “rămâne cu voi și va fi în voi” Ioan 14:7.
Dumnezeu a iubit atât de mult lumea, că a dat orice ca să salveze pe oamenii pe care i-a creat. Isus zicea:
“TOATĂ‚ PUTEREA MI-A FOST DATĂ‚, în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. ȘI, IATĂ‚ CĂ‚ EU SUNT CU VOI ÎN TOATE ZILELE, PÂNĂ‚ LA SFÂRȘITUL LUMII” Matei 28:18-20 (King James).
4. PLINĂ‚TATEA DUHULUI
Ziua Cincizecimii a adus o măsură nelimitată a Duhului Sfânt, ca o împlinire a făgăduinței Învățătorului.
“Ci voi veți primi o putere când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi și-Mi veți fi martori” Fapte 1:8.
Ziua Cincizecimii a fost momentul când Isus a prezentat urmașilor Lui darul Lui cel mai prețios. La botezul lui Isus, cu trei ani și jumătate mai înainte, Duhul luase forma unui porumbel; la Cincizecime El a apărut asemenea unor limbi ca de foc. Fapte 2:3. Cu această ocazie, apostolii au fost înzestrați cu capacitatea de a face cunoscut istoria crucii la oameni de peste douăzeci de naționalități diferite.
Biblia aseamănă venirea Duhului cu căderea ploii.
“Și voi, copii ai Sionului, bucurați-vă în Domnul, Dumnezeul vostru, căci El vă va da ploaie la vreme, vă va trimite ploaie timpurie și târzie, ca odinioară” Ioel 2:23.
Ploi binefăcătoare satură pământul și udă semințele, făcând ca altă viață să răsară din ele. Scopul celor petrecute la Ziua Cincizecimii a fost să ude Cuvântul semănat de Isus în timpul lucrării Sale, în momentul în care apostolii porneau să-și îndeplinească misiunea lor de a duce Evanghelia. Era puterea Duhului Sfânt, venind cu o tărie neobișnuită, dar atingând inimile cu finețea convingerilor care a făcut pe cei ce ascultau predicarea să strige: “Fraților, ce să facem?”
5. CONDIŢIILE PENTRU PRIMIREA DUHULUI SFÂNT
La Ziua Cincizecimii, Petru a devenit agentul omenesc, cooperând cu Duhul Sfânt, care a condus oamenii la Hristos.
“‘POCĂ‚IŢI-VĂ‚’, le-a zis Petru, și fiecare din voi SĂ‚ FIE BOTEZAT în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; APOI VEŢI PRIMI DARUL SFÂNTULUI DUH” Fapte 2:38.
Petru a arătat că pentru a primi Duhul Sfânt, păcătosul trebuie să se pocăiască și să-și părăsească păcatul. Noi trebuie să fim binevoitori să ne întoarcem de la păcat mai înainte ca Isus să ne ofere darul Lui infinit.
Dar trebuie să ne aducem aminte că mânați de Duhul oamenii au răspuns la chemarea lui Petru. Prin Duhul, Dumnezeu ne dă, în bunătatea Lui, dorința de a ne întoarce de la păcat.
“Sau disprețuiești tu bogățiile bunătății, îngăduinței și îndelungii Lui răbdări? Nu vezi tu că BUNĂ‚TATEA LUI DUMNEZEU TE ÎNDEAMNĂ‚ LA POCĂ‚INŢĂ‚?” Romani 2:4.
Pocăința cuprinde schimbarea, după cum Petru accentua în Fapte 3:19 și schimbarea aceasta înseamnă întoarcere.
Petru a arătat că botezul este o altă condiție pentru primirea Duhului Sfânt.
Aceasta se potrivește cu ceea ce Isus spusese lui Nicodim că un om trebuie să fie născut din apă și din Duhul (Ioan 3:5).
Potrivit cu cele spuse de Isus, dragostea lui Dumnezeu trebuie să ne mâne și ascultarea trebuie să ne domine, dacă vrem să primim darul Duhului Sfânt.
“DACĂ‚ MĂ‚ IUBIŢI, VEŢI PĂ‚ZI PORUNCILE MELE ȘI EU VOI RUGA PE TATĂ‚L ȘI EL VĂ‚ VA DA UN ALT MÂNGÂIETOR, care să rămână cu voi în veac și anume DUHUL ADEVĂ‚RULUI pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede și nu-L cunoaște; dar voi Îl cunoașteți, căci RĂ‚MÂNE CU VOI ȘI VA FI ÎN VOI”.
Primirea Duhului Sfânt depinde de ascultarea noastră de poruncile lui Dumnezeu. Păcatul obișnuit nu poate să existe acolo unde Duhul Sfânt ține frânele.
Când cineva pretinde că are darul Duhului Sfânt și trăiește cu știință și cu voie în păcat, persoana aceea este complet înșelată. Amintiți-vă că există un “duh rău”, nelegiuit, care falsifică lucrarea Duhului Sfânt și care duce pe unii să creadă că ei au darul lui Dumnezeu. Trebuie să fim în gardă împotriva unor asemenea pretenții false.
“La lege și la mărturie! Căci, dacă nu vor vorbi așa, nu vor mai răsări zorile pentru poporul acesta” Isaia 8:20.
Chiar așa cum Isus a avertizat împotriva “hristoșilor mincinoși”, tot așa suntem avertizați împotriva “duhurilor de minciună”, care pot să înșele pe oameni. Chiar înainte ca Isus să vină a doua oară, un spirit nelegiuit se va manifesta și va înșela pe aceia care nu sunt atrași de învățăturile curate ale Bibliei.
“Și ATUNCI SE VA ARĂ‚TA ACEL NELEGIUIT, pe care Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale și-l va prăpădi cu arătarea venirii Sale. Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne și puteri mincinoase și cu toate amăgirile nelegiuirii pentru cei ce sunt pe calea pierzării, PENTRU CĂ‚ N-AU PRIMIT DRAGOSTEA ADEVĂ‚RULUI CA SĂ‚ FIE MÂNTUIŢI” 2Tesaloniceni 2:8-10.
6. REZULTATELE PERSONALE ÎN VIAŢA MEA
Un păcătos ascultă istoria puterii salvatoare a lui Isus. Inima îi arde în el. El dorește eliberarea. Sub apăsarea condamnării de sine, el se roagă să fie iertat. El se pocăiește și primește putere să trăiască deasupra nivelului păcatului.
Duhul lui Dumnezeu a condus pe acest om la Hristos. Duhul i-a tulburat inima. Duhul a pus în el dorul după eliberare. Chiar iertarea dorită de el, a venit prin Duhul. Fiecare pas a fost făcut sub conducerea Duhului Sfânt.
“Căci toți cei ce sunt CĂ‚LĂ‚UZIŢI DE DUHUL LUI DUMNEZEU, sunt fii ai lui Dumnezeu” Romani 8:14.
Rugăciunile noastre sunt duse înaintea tronului lui Dumnezeu de Duhul.
“Căci nu știm cum trebuie să ne rugăm. Dar ÎNSUȘI DUHUL MIJLOCEȘTE PENTRU NOI cu suspine negrăite. Și Cel ce cercetează inimile știe care este năzuința Duhului, pentru că mijlocește pentru sfinți după voia lui Dumnezeu” Romani 8:26,27.
Când Duhul ia în stăpânire pe cineva, acesta va aduce roade.
“ROADA DUHULUI, dimpotrivă, este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege” Galateni 5:22-23.
Roada Duhului este dovada că am fost altoiți în adevărata viță, Isus.
“Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în Mine și în cine rămân Eu, aduce multă roadă; căci despărțiți de Mine nu puteți face nimic” Ioan 15:5.
Roada veritabilă a dragostei, bucuriei, păcii și a celorlalte haruri spirituale, este vizibilă într-o viață umplută de Duhul Sfânt.
Într-o viață umplută de Duhul Sfânt, Hristos trăiește viața Lui în noi și prin noi, în puterea Duhului Sfânt.
Ai făcut descoperirea minunată a unei vieți umplută de Duhul Sfânt? Când Duhul locuiește într-un creștin, când creștinul este umplut cu Duhul, viața lui este controlată și făcută puternică de Duhul Sfânt. Rugăciunile lui aduc rezultate. El înțelege Cuvântul lui Dumnezeu. El este victorios în lupta spirituală împotriva cărnii, a lui Satan și a lumii. Prin puterea Duhului, el rezistă ispitei și păcatului. El trăiește viața îmbelșugată și rodnică a unui martor creștin, aducând și pe alții la Hristos. Romani 8 ne oferă o descriere încântătoare a acestei vieți de biruință. Citește acest capitol când poți.
Viața umplută de Duhul este o împlinire a idealului lui Hristos pentru noi.
“Eu am venit ca oile să aibă viață și să o aibă din belșug” Ioan 10:10 (King James).
Cum pot eu să trăiesc o așa viață îmbelșugată în Hristos? “Fiți plini de Duhul!” Efeseni 5:18. Adu-ți totdeauna aminte de dragostea și de iertarea lui Dumnezeu. Extrage zilnic din resursele cerului hrănindu-te din Cuvântul lui Dumnezeu. Ţine legătura cu Mântuitorul în fiecare clipă pe linia deschisă a rugăciunii. Primește încontinuu putere de la Duhul totdeauna de față, căci Hristos locuiește în tine prin Duhul Său, ca să-ți dea putere să trăiești o viață de biruință zi după zi.
După ce a descris viața aceasta umplută de Duhul a unui creștin, Pavel se roagă astfel pentru tine și pentru orice creștin:
“Și-L rog ca potrivit cu bogăția slavei Sale, SĂ‚ VĂ‚ FACĂ‚ SĂ‚ VĂ‚ ÎNTĂ‚RIŢI ÎN PUTERE, PRIN DUHUL LUI, ÎN OMUL DINLĂ‚UNTRU, așa încât Hristos să locuiască în inimile voastre prin credință; pentru ca având rădăcina și temelia pusă în dragoste, să puteți pricepe împreună cu toți sfinții, care este lărgimea, lungimea, adâncimea și înălțimea și să cunoașteți dragostea lui Hristos care întrece orice cunoștință, CA SĂ‚ AJUNGEŢI PLINI DE TOATĂ‚ PLINĂ‚TATEA LUI DUMNEZEU” Efeseni 3:16-19.
7. DARURILE DUHULUI
DARUL Duhului Sfânt, făcut de Hristos, nu trebuie confundat cu DARURILE Duhului. În Scriptură se face o clară deosebire între darul Duhului Sfânt, făcut de Dumnezeu oricărui credincios pentru o viață de biruință și pentru servire cu succes și darurile Duhului revărsate asupra credinciosului pentru o servire rodnică, ÎN DIRECŢII SPECIALE de lucrare. Pavel, vorbind despre darurile Duhului, zice:
“De aceea este zis: ‘S-a suit, a luat robia roabă și a dat DARURI oamenilor’… Și El a dat pe unii APOSTOLI; pe alții PROOROCI; pe alții EVANGHELIȘTI; pe alții PĂ‚STORI și ÎNVĂ‚ŢĂ‚TORI, pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos” Efeseni 4:8,11-13.
În acest pasaj, Pavel face clar că nu primesc toți acelaș dar. “Unii” primesc unul sau mai multe dintre daruri, “alții” primesc alte daruri. Duhul “împarte fiecăruia după cum voiește” 1Corinteni 12:11. Apostolul face clar că darurile pe care le aduce Duhul sunt deosebite unul de altul și că în cele mai multe cazuri, darurile revărsate asupra unui creștin sunt diferite de cele date altui creștin.
Pavel atrage atenția asupra relei întrebuințări a darurilor Duhului. Biserica din Corint pare să fi fost un focar de tulburare. Capitolele 12 la 14 din 1Corinteni au fost scrise ca să corecteze aceste abuzuri. Lista darurilor spirituale pe care o face Pavel în Cap. 12 începe cu înțelepciunea, urmează cunoștința, credința, darul vindecării, puterea de a face minuni, darul profetic, însușirea de a discerne între un duh adevărat și o contrafacere, darul limbilor și la urmă, capacitatea de a interpreta limbile. În biserica din Corint unii învățau că darul cel mai important este darul limbilor. Ca rezultat a apărut o dezbinare în acea biserică și efectul a fost altceva decât clădirea. Capitolul 12 a fost scris ca să arate că darurile veritabile ale Duhului se vor afla în biserică în mod echilibrat și că nicio manifestare nu va exclude, nici nu va domina pe celelalte.
Ce este mai important – DARURILE Duhului sau ROADA Duhului? Să-l lăsăm pe Pavel să răspundă:
“Umblați dar după darurile cele mai bune. Și vă voi arăta o cale nespus mai bună” 1Corinteni 12:31.
Care este calea aceea “nespus mai bună” de care vorbește apostolul? N-avem decât să citim capitolul următor ca să descoperim că cea dintâi și cea mai importantă în viața creștină este DRAGOSTEA, ROADA Duhului.
“ROADA DUHULUI dimpotrivă este: DRAGOSTEA, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor” Galateni 5:22-23.
“Chiar dacă aș vorbi în limbi omenești și îngerești ȘI N-AȘ AVEA DRAGOSTE, sunt o aramă sunătoare și un chimval zângănitor” 1Corinteni 13:1.
O înțelegere greșită a darurilor și a scopului lor în viața bisericii poate duce numai la dezordine, confuzie și dezbinare. Lucrarea Duhului este să ne călăuzească în tot adevărul. Ioan 16:8. Grija noastră trebuie să fie de a poseda ROADA Duhului și să lăsăm după aceea Duhul să ne folosească, dându-ne DARURILE Lui “după cum voiește El” 1Corinteni 12:11. Duhul trebuie să ne folosească pe noi, nu noi trebuie să-L folosim pe
El. Dumnezeu se va îngriji și va trimite darurile atunci când și acolo unde ele vor lucra la desăvârșirea poporului Său și bisericii Sale.
Biserica nu va fi niciodată completă fără darurile Duhului, dar nici nu va fi întărită de false demonstrații. Dumnezeu va trimite darurile veritabile când vom fi gata în cele spirituale să le primim, deoarece ele trebuie să se afle în biserică:
“Până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos” Efeseni 4:13.
8. PLOAIA TÂRZIE A DUHULUI
Revărsarea Duhului la ziua Cincizecimii a fost “ploaia timpurie”, când biserica creștină era în pruncia ei și sămânța Cuvântului avea nevoie să fie udată. Ioel 2:23. De atunci au trecut secole. Istoria salvării a ajuns la cunoștința unei mari părți a pământului. Este vremea să cadă “ploaia târzie”, care să umple spicele care se coc și să le facă bune de seceriș. Citește profeția Bibliei despre zilele care vin, când Duhul lui Dumnezeu va fi revărsat asupra bisericii.
“După aceea, VOI TURNA DUHUL MEU PESTE ORICE FĂ‚PTURĂ‚; fiii și fiicele voastre vor prooroci, bătrânii voștri vor visa visuri și tinerii voștri vor avea vedenii. Chiar și peste robi și peste roabe voi turna Duhul Meu, în zilele acelea” Ioel 2:28,29.
Profetul declară că atunci când semnele finale precedând a doua venire a lui Hristos se vor manifesta, Dumnezeu va pregăti pentru cer pe fiecare suflet sincer printr-o mare revărsare a Duhului Său. Trăiești ACUM o viață plină de Duhul? Împuternicit de Duhul, poți fi folosit ca să ajuți la strângerea ultimei recolte?
Tată bun, Dătător al oricărui dar bun și desăvârșit, Te laud astăzi pentru darul făgăduit al Duhului Sfânt. Isus, Mântuitorul meu, vino și locuiește în mine prin Duhul Tău și prin prezența Lui divină alungă păcatul din viața mea și dă-mi biruința zi după zi. Duh al lui Dumnezeu, umple-mă și fă viața mea o viață controlată și împuternicită de Tine. Mă rog în Numele binecuvântat al lui Isus. Amin.