02. Cum poate Isus sa fie mai real in viata de fiecare zi !

CUM POATE ISUS SA FIE MAI REAL IN VIATA DE FIECARE ZI !


de J.L.Tucker
Traducere: Valeriu  Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc saptamanal. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.!
Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua.  Este folosita traducerea biblia Cornilescu online.




 
    “Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu”. Cineva poate întreba: “Oare avem viata vesnica atunci cand cunoastem, cand stim ca exista Dumnezeu si ca Isus a murit pe cruce?” Raspunsul este: Nu! Dar fiecare am trecut sau vom trece printr-o experienta care ne va ajuta sa întelegem ce înseamna a cunoaste. Când un tanar îsi cauta o tovarasa de viata si întîlneste o tînara despre care gîndeste ca ar putea sa devina sotia lui, în zilele urmatoare încearca s-o cunoasca tot mai bine. Astfel începe perioada de curtenie cand ce doi se întîlnesc adesea, îsi comunica ideile despre viata si abia cand s-au cunoscut bine si cand, fara sa-si dea seama între ei se înfiripa iubirea reciproca, abia atunci se casatoresc.
Textul nostru spune: “Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine”.
A-L cunoaste pe El înseamna a-L iubi pe El si a-L  iubi pe El înseamna a-L servi pe El! Dumnezeu sa ne ajute sa-L cunoastem pe El astazi. Si cunoscandu-L, sa-L iubim cum nu L-am iubit niciodata mai înainte. Aceasta iubire sa ne faca sa supunem vietile noastre în totala ascultare fata de El.
Vreti sa-L cunoasteti  mai bine? Vreti ca Isus sa fie mai real în viata dumneavoastra de fiecare zi? Adesea poate vi se pare ca El este prea departe, prea distant. Dar anintiti-va ca fagaduintele Lui sunt pentru dv. Exista patru cai prin care fiecare persoana poate avea permanent contact cu Domnul Isus Hristos si atunci nevoile sale spirituale vor fi satisfacute. Pe baza autoritatii pretiosului Cuvînt, daca veti urma aceste patru cai simple, Hristos va fi mult mai real în viata dv. în viitor decît a fost în trecut.

1. Cum sa citim Biblia


Exista un fel de a citi Biblia, care face pe Isus Hristos real pentru noi. Trebuie sa luati fagaduintele lui Dumnezeu ca pe glasul Lui care va  vorbeste personal. Un capitan de vapor, care era necredincios, a fost atins de o boala fatala în mijlocul oceanului. El a chemat pe doctorul vaporului. Doctorul i-a spus ca nu va mai avea de trait mai mult de 24 ore. El s-a înspaimîntat caci nu era pregatit pentru moarte. A trimis repede dupa primul matelot, un om numit Williams. El i-a zis: Wiliams, doctorul mi-a declarat ca nu am de trait mai mult de 24 ore. Ia-ti o Biblie si citeste-mi ceva. Am nevoie de ajutor. Voi muri, citeste-mi ceva din Biblie si roaga-te cu mine.” Williams a raspuns: “Capitane, în toti acesti ani, niciodata nu mi-ai dat o porunca de care sa nu ascult, dar acum mi-ai poruncit ceva ce  nu pot implini. Nu am o Biblie si nici nu stiu sa ma rog”. Capitanul a chemat atunci pe matelotul secund, care i-a dat un raspuns asemanator. Thomas, secundul, a zis: “Capitane, totdeauna ti-am ascultat ordinile, dar acum nu pot. Nu am o Biblie si nu stiu sa ma rog. Mama mea m-a învatat sa ma rog cand eram copil, dar am uitat. Totusi am vazut o Biblie în mana lui Willie Platt, baietelul de la bucatarie”. Baietelul a fost adus si capitanul i-a zis: “Willie, vreau sa-mi citesti ceva despre mila lui Dumnezeu pentru un pacatos ca mine”. La început, baietelul nu stia ce sa-i citeasca. Atunci s-a gîndit la capitolul pe care mama lui îl citea adesea. Capitolul 53 din Isaia care vorbeste atît de minunat despre iubirea lui Isus Hristos pentru pacatosi. A inceput sa citeasca din acest capitol si a ajuns la versetul 5 care zice: “Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El si prin ranile lui suntem tamaduiti”. Atunci capitanul a zis: “Aceasta este exact ce am nevoie. Vrei sa mai citesti odata?” Incurajat de raspunsul capitanului, el zise: “Capitane, as vrea sa citesc acest verstet asa cum m-a învatat mama sa-l citesc”. Incet si cu veneratie Wilie citi: “Isus a fost strapuns pentru pacatele lui Willie, Isus a fost zdrobit pentru faradelegile lui Willie. Pedeapsa, care da pace lui Willie, a cazut peste Isus si prin ranile lui Isus este tamaduit Willie”.
Capitanul a zis: “Baiatule, citeste încaodata si pune aici numele capitanului tau”. Iarasi cu respect a citit Willie: “Isus a fost strapuns pentru pacatele lui John Clout, Isus a fost zdrobit pentru faradelegile lui John Clout. Pedeapsa, care da pace lui John Clout, a cazut peste Isus si prin ranile lui Isus este tamaduit John Clout”. Capitanul a repetat iar si iar acest text minunat, punînd numele sau. In sfarsit lumina cereasca a biruit sufletul sau întunecat. El L-a primit pe Acela care l-a salvat din întunericul sau. “Daca cineva este în Hristos este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi”
.
2 Corinteni 5:17.
Prietene, eu vreau sa-mi pun numele în acest text: “Daca eu sunt în Hristos, sunt o faptura noua.”  Tu nu vrei sa-ti pui numele tau? Iata un alt exemplu:
Evrei 13:5, o foarte pretioasa fagaduinta: “Nicidecum  n-am sa te las, cu nici un chip nu te voi parasi”. Asculta, cand citesti acest text în Biblie, pe cine reprezinta cuvîntul “Te”? Te reprezinta pe tine. Pune-ti numele în acest text. Aceasta va face pe Hristos mai real, mai aproape de tine. Cînd El zice: “Cu nici un chip (sau niciodata) nu te voi parasi”, acest cuvînt “Te” esti “tu”. Crede aceasta!
Atunci binecuvîntarea vine deoarece Hristos este cu tine si niciodata nu te va parasi. Acesta este primul pas prin care Hristos devine mai real în viata ta. Primeste si pastreaza fagaduintele lui Dumnezeu din Biblie pentru tine, individual si personal. “Daca Cuvîntul lui Dumnezeu ar fi studiat asa cum ar trebui, oamenii ar avea o întelepciune, un caracter nobil si o stabilitate în scopuri, cum rar se vede în aceste vremuri”. E. G. White.


2. Cum sa ne rugam


Exista un mod de a ne ruga în asa fel încît Hristos devine mai real pentru noi. Adevarata rugaciune este “deschiderea inimii catre Dumnezeu ca unui prieten”. Cînd va rugati, vorbiti lui Isus exact asa cum vorbiti cu cel mai drag prieten. Vorbiti-I simplu si natural. Nu ganditi ca trebuie sa folositi cuvinte pompoase. Vorbiti lui Dumnezeu în limbajul vostru. El întelege. “Sa aducem înaintea lui Dumnezeu nevoile noastre, bucuriile, necazurile, grijile si temerile noastre. Poverile noastre nu-L vor împovara si nici nu-L vor obosi. El, care tine socoteala pana si de perii capului nostru, nu ramane indiferent fata de nevoile copiilor Sai. Sa aducem înaintea Lui tot ceea ce ne apasa. Nimic nu este prea greu pentru El, pentru ca El este cel care tine lumile si guverneaza întregul Univers. Nimic din ceea ce, într-un fel oarecare, are legatura cu pacea noastra nu este prea neînsemnat pentru ca El sa nu-l ia in seama. In experienta noastra nu exista un capitol prea întunecat pentru ca El sa nu-l poata citi si nici încurcaturi asa de dificile pe care El sa nu le poata rezolva”. (Calea catre Hristos, p. 101)
Cea mai usoara cale de a invata cum sa ne rugam este sa lasam pe Dumnezeu Insusi sa ne arate cum. In Biblie exista multe rugaciuni. Fiecare rugaciune se portiveste cu diferite situatii. Putem folosi propriile cuvinte ale lui Dumnezeu pentru a gasi raspunsul la orice problema prin rugaciune. De exemplu, daca simti ca ai facut ceva gresit si doresti sa te asiguri de mila lui Dumnezeu, de iertare si primire, roaga-te rugaciunea lui David asa cum e scrisa în
Psalmul 51. Ia aminte la urmatoarele cuvinte inspirate: “Zideste în mine o inima curata, Dumnezeule, pune în mine un duh nou si statornic. Nu ma lepada de la Fata Ta si nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant. Da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale si sprijineste-ma cu un duh de bunavointa”. (Ps. 51:10-12).
Vedeti, prieteni, Dumnezeu ne-a dat chiar rugaciunile de care avem nevoie. Cuvîntul Sau nu se va întoarce la El fara rod. Aceasta este fagaduinta Lui. Putem sa ne încredem în Cuvîntul Sau. Daca folosim chiar propriile cuvinte ale lui Dumnezeu cînd ne rugam catre El, minunate rezultate se pot obtine. Incepe rugaciunile tale cu Biblia Ta. Mergi la Cuvîntul lui Dumnezeu sa te pregateasca pentru rugaciune. Intra în atmosfera rugaciunii prin poarta sfînta a Scripturii. Tot cerul asteapta sa-ti ajute sa înveti cum sa te rogi.


3. Cum sa începem fiecare zi


Exista o cale de a începe fiecare zi astfel ca Isus sa devina mai real pentru noi. Isus a fagaduit ca El va locui in inimile noastre în fiecare zi prin Spiritul Sfînt. El spune: “Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el si el cu Mine”. Apocalipsa 3:20.
Avem nevoie sa ne consacram din nou lui Isus în fiecare dimineata. Primul gand dimineata trebuie sa fie la Isus. “Sa ne consacram lui Dumnezeu in fiecare dimineata; sa facem din aceasta prima noastra lucrare. Rugaciunea noastra sa fie: “O, Doamne, primeste-ma sa fiu cu
totul al Tau. Asez toate planurile mele la picioarele Tale. Foloseste-ma astazi în serviciul Tau. Ramîi cu mine si lasa ca tot ceea ce fac sa fie facut în puterea Ta”. Aceasta este o lucrare ce trebuie savîrsita zilnic. Sa ne consacram în fiecare dimineata lui Dumnezeu, pentru ziua aceea. Sa-I spunem toate planurile noastre, ca ele sa fie aduse la îndeplinire sau abandonate, dupa cum va hotarî El în providenta Sa. In acest fel, zi de zi ne putem încredinta viata în mainile lui Dumnezeu si astfel, viata noastra va fi din ce în ce mai mult modelata dupa viata Domnului Hristos”. (Calea catre Hristos, p. 70-71).
Pentru a începe ziua cu Dumnezeu trebuie sa-L rugam pe El cu o seara înainte sa ne trezeasca dimineata. Ati auzit vreodata fagaduinta ceasului desteptator? Se gaseste în
Isaia 50:4. “El îmi trezeste, în fiecare dimineata, El îmi trezeste urechea sa ascult cum asculta niste ucenici.” Domnul ne spune ca EL vrea sa ne trezeasca dimineata daca noi am învatat sa ne încredem în El si atunci ne vom destepta cu o ureche gata sa asculte de chemarea Lui.
Dumnezeu doreste ca copiii Lui sa priveasca fiecare zi ca o  experienta noua în credinta, speranta si    urie. Putem începe fiecare zi cu asigurarea ca este în adevar o Noua zi, deoarece Dumnezeu ne zice: “Nu va mai ganditi la ce a fost mai înainte si nu va mai uitati la cele vechi! Iata, voi face ceva nou si-i gata sa se întample”.
Isaia 43:18-19.
Iata o alta rugaciune folositoare: “Doamne, ajuta-ma sa accept cu bucurie lucrurile pe care nu le pot schimba, sa am curajul sa schimb lucrurile pe care le pot schimba si da-mi întelepciune sa observ diferenta dintre ele. “Noi toti avem nevoie sa începem fiecare zi cu acceptarea a ceea ce Dumezeu permite sa vina asupra noastra în acea zi, cu curajul de a înfaptui totul dupa voia Sa si prin puterea Sa si cu întelepciunea de a discerne prin Spiritul Sau cat de departe sau aproape sa mergem în orice situatie”.


4. Cum sa traim fiecare zi


Felul cum Isus poate fi real pentru noi în tot timpul zilei este exprimat în Isaia 26:3. “Celui cu inima tare, Tu-i chezasluieste pacea; da, pacea, caci se încrede în Tine”. Traducerea King James spune: “Pe cel ce se încrede în Tine, Tu îl vei tine în perfecta pace”. Nu va place aceasta “perfecta pace?” Pacea noastra este ca valurile marii, astazi suntem sus  si mîine jos în adîncurile înfrîngerii. Dar Dumnezeu vrea ca noi sa trecem prin viata într-o desavarsita pace.
Cand citim Biblia si ne rugam   este ca si cum am intra într-o camera a experientelor în mintea noastra. Este ca si cum intram într-o clasa unde Dumnezeu este profesorul iar noi suntem elevii. In timpul z
ilei, cand noi trebuie sa lucram sau sa mergem dupa treburile noastre zilnice, ne putem aduce aminte despre ceea ce am învatat despre Dumnezeu si, împreuna cu El, reintram în aceasta camera imaginara a experientei unde am fost mai întai împreuna cu Creatorul nostru. Aceasta înseamna a ramane în El, atintindu-ne mintea spre El.
Daca e posibil, chiar la lucrul nostru putem avea o mica Biblie sau Nou Testament. Cand se iveste ocazia, putem citi un verset sau mai multe si asa reintram în camera experientei devotionale. Si astfel noi ne reamintim gandurile sfinte. Daca nu e posibil sa avem o mica Biblie la lucrul nostru, putem sa avem o foaie de hîrtie pe care am scris cîteva versete Biblice; de exemplu, despre gingasa compasiune a lui Isus pentru noi si despre suferintele si moartea Sa pentru pacatele noastre. Noi crestem în viata crestina prin eforturi personale care ajuta la crestere. Noi crestem hranindu-ne cu Hristos. Orice efort vom face trebuie sa se concentreze asupra unei neantrerupte simtiri a prezentei Domnului în viata noastra.
Ascultand cu urechea credintei,  vom auzi vocea Sa mîngîietoare. Privind cu ochii credintei,  ne putem încalzi si desfata în zambetul Sau încurajator. Astfel putem cunoaste pe Cineva apropiat care zice: “Iata ca Eu sunt cu voi în toate zilele, pîna la sfîrsitul veacului,
Matei 28:20.
Prea adesea temperamentul nostru iute si nesabuit si limba noastra înfierbantata – acestea sunt cauzele care ne fac sa pierdem pacea. Daca am putea sa învatam sa tinem mintea noastra fixata asupra lui Hristos, nu numai ca Isus ar fi mai real pentru noi, dar am cunoaste puterea  lui Dumnezeu în vietile noastre.