19. Priveste la Isus!

PRIVESTE LA ISUS


de J.L.Tucker
Traducere: Valeriu  Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc saptamanal. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.!
Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua.  Este folosita traducerea biblia Cornilescu online.


 

In Evrei12:2 ni se da îndemnul: “Sa ne uitam tinta la… Isus!” Oameniiau nevoie de Isus. Multi cauta sa-si satisfaca aceasta nevoie prin placeri. Numai Isus poate satisface aceasta nevoie a sufletului. In Roma am vazut suflete cu inimi împovarate urcand pe genunchi treptele scarilor,cautand eliberare de condamnare. Ei au nevoie de Isus si nu de penitente. Isus spunea: “Veniti la Mine, toti cei truditi si împovarati si Euva voi da odihna.” Matei11:28. În India am vazut inimi împovarate închinundu-se înaintea idolilor, scaldandu-se în ape sfinte, torturandu-si corpurile si folosind multe metode pentru a castiga pacea sufleteasca.Ei umblau prin foc, se culcau pe paturi de cuie ascutite, îsi faceau taieturi în carne, dar nu gaseau satisfactie si pace. Ei aveau nevoiede Isus. Isus a spus: “Va las pacea, va dau pacea Mea…Sa nu vi se tulbur einima, nici sa nu se înspaimante.”Ioan 14:27. “intoarceti-va la Mine si veti vi mantuiti.” Isaia45:22. Nu este greu sa-L gasim pe Isus. Pacea Lui nu e greu de obtinut, ea este gratuita. Isus este Mantuitorul care ne cauta. Cand pacatosul si Mantuitorul se cauta unul pe altul, în curand ei se gasesc împreuna. Singura conditie necesara pentru a gasi pe Isus este dorinta sincera a inimi. “Ma veti cauta si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima.”Ieremia29:13

 

1.Priveste înapoi – Isus a murit pentru tine

Privind înapoi, Il vedem pe Isus murind pentru noi. “El S-a dat pe Sine Insusi pentru pacatele noastre, ca sa ne smulga din acest veacrau, dupa voia Dumnezeului nostru.” Galateni1:4. “El S-a dat pe Sina Insusi.” Nimeni nu L-a constrans, nimeni nu L-a obligat pe Isus sa devina o jertfa pentru pacatul omului. El a dorit si S-a oferit în mod voluntar. A fost un sacrificiu de buna voie. El a luat locul nostru si pedeapsa noastra. Stateam pe dealul Golgotei si priveam cetatea. In imaginatie vedeam evenimentele ce au avut loc cu 2,000 de ani în urma. In Ghetsemani, Isus cu sufletul plin de o întristare de moarte se lupta singur cu printul întunericului pana cand, în intensitatea luptei, sudoarea I se transforma în picaturi de sange.Il urmam în sala de judecata a lui Pilat, apoi în fata lui Irod si a soldatilor sai. Vedem batjocora, coroana de spini si rusinea pe care o îndura. Apoi condamnarea nedreapta la moarte. Crucea grea I se pune pe spate. In cele din urma, extenuat cade sub greutatea crucii. Nu poate merge mai departe si Simon din Cirene este fortat sa duca crucea. Pe dealul Golgotei, Fiul lui Dumnezeu este rastignit pe cruce. In imaginatie, vedem pe Isus rugandu-Se pentru ucigasii Sai: “Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac.” Luca23:34.
Priveste înapoi si vezi pe Mantuitorul tau cum moare. La Golgota, s-au împlinit misterioasele cuvinte ale apostolului Pavel: “Facandu-Se blestem pentru noi.”
Galateni 3:13. Cum s-a putut întamplat asa ceva? Isus, care niciodatanu a fost blestem pentru nimeni, este facut blestem pentru oricine. Peoriunde a mers, El a facut pe cei orbi sa vada, pe cei surzi sa auda, pe cei muti sa vorbeasca, pe cei schiopi sa mearga. Cum se poate ca Isus,care aducea tuturori binecuvantari, sa fie facut blestem pentru toti? Blestemul, pe care noi îl meritam, a cazut peste El, caci El de buna voie S-aoferit sa plateasca datoria pentru omul pacatos si “Domnul a facut sa cada asupra Lui neleguirea noastra a tuturor.” Isaia53:6.
Priveste adesea inapoi si vezi pe Isus murind în locul tau. Vezi cum plateste datoria pacatului tau. Vezi cat de neplacuta este calcarea Legii lui Dumnezeu. “Pacatul este fara de lege” (calcarea Legii).
1Ioan 3:4 Pot sa mai privesc pacatul cu usuratate? Pot sa mai merg fara grija în neascultare cand Isus a murit si stiu ca a acceptat aceasta pentru a-mi plati datoria mea pentru pacat? “El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru fara de legile noastre. Pedeapsa, care ne da pacea, a cazut peste El si prin ranile Lui suntem tamaduiti.” Isaia53:6. Privind înapoi si vazîndu-L pe Isus cum moare, în pretul pe care El de buna voie  l-a platit, vom cunoaste valoarea unui suflet în ochii lui Dumnezeu. Cat de mult ne-a iubit Dumnezeu, ca nu a crutat nici chiar pe Fiul Sau pentru a ne mantui din pacat! 


2.Priveste sus- Isus lucreaza pentru tine


Privind în sus, Il vedem pe Isus cum pledeaza în favoarea noastra. Multumiri lui Dumnezeu! Isus nu ne-a uitat cand S-a întorsîn cer. “Hristos a murit! Ba mai mult, El a si înviat, stala dreapta lui Dumnezeu si mijloceste pentru noi!” Romani8:34.
Iata-L pe Hristos care a fost aici pe pamant si a platit datoria pentru pacatele noastre. Acelasi Hristos a mers la cer sa ne reprezinte pe noi în fata tronului lui Dumnezeu. Hristos a venit sa faca ispasire.El a venit sa moara. Isus stia ce I se va întampla cand a venit pe pamant. Aceasta era o parte din planul pe care El si Tatal L-au facut înainte de crearea Lumii. Golgota nu putea fi evitata. El a declarat: “Dupa cum a înaltat Moise Sarpele înpustie, tot asa trebuie sa fie înaltat si Fiul omului.”
Ioan 3:14. Acestea sunt adevaruri fundamentale si diavolul face tot posibilul sa ne tina departe de ele.  Religia care nu are în centrul ei ceeace a avut loc la crucea Golgotei, care nu accentuiaza importanta sangelui lui Hristos, aceea nu e o religie dupa Biblie. Modernismul pune accentul pe Predica de pe Muntele Fericirilor. Biblia pune accentul peIsus murind pe cruce. “Si fara varsare de sange, nu este iertare.” Evrei9:22. Dar ce face Isus acum pentru noi? Textul ne spune ca El estela dreapta lui Dumnezeu mijlocind pentru noi. El este acolo sus, punand o vorba buna pentru noi. El înca ne poarta în inima Sa si Ii este dor de faptura mainilor Sale. Iov14:15. Ce tablou minunat! Privind la semnele cuielor din palmele Sale, Isus Se gîndeste la noi, cei pentru care El a murit. Ce mijlocire poate face El în fata Tatalui în favoarea pacatosilor care se pocaiesc si se roaga! El pledeaza cu sangele Sau varsat. Il poti vedea ridicandu-Si mainile strapunse: “Tata, am murit pentru acest om. Mi-am varsat sangele pentru a-l mantui. Te rog, salveaza-l si asculta-i rugaciunea.”
Acum Isus este Prietenul nostru în curtea de judecata. El esteAvocatul si Marele nostru Preot. “De aceea si poate sa mantuiasca închip desavarsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin el, pentru ca traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei.”
Evrei7:25. Iata un adevar de care trebuie sa ne amintim totdeauna si sa-l pastram proaspat în mintea si inima noastra. Mai întai, Hristos poate sa mantuiasca. El este cel mai mare Mantuitor pentru cei mai mari pacatosi. Nu exista nici un caz fara speranta. Poate întalnim oameni care, ca si apostolul Pavel, spun ca ei sunt cei mai mari pacatosi. Isus poate mantui în chip desavarsit pe cei care vor sa vina la El. N-are importanta cat de rai suntem sau cat de mult timp am fost în mocirla pacatului, daca vrem sa fim curatiti, sa fim vindecati si-L imploram, Elne va mantui în chip desavarsit. “Cand Ma va chema, îi voi raspunde.” Psalmul 91:15. Isus stie cum sa pledeze pentru cauza noastra, caci El a fost ca noi în corp omenesc, S-a luptat cu dusmanul sufletelor noastresi a fost ispitit în toate lucrurile ca si noi. “Prin faptul ca El Insusi a fost ispitit în ceeace a suferit, poate sa vina înajutorul celor ce sunt ispititi.” Evrei2:18. Aminteste-ti, Isus te are în inima Lui. Mantuirea ta estede cea mai mare importanta pentru El. Cand Satana încearca sa-ti prezinte lupta ca fiind fara speranta, cand îti spune ca nu mai e nici un folos, ca mai bine sa renunti caci nimanui nu-i pasa de sufletul tau, atunci îndreapta-ti atentia spre Marele Preot al tau care traieste vesnic sa mijloceasca pentru tine. El prezinta propriul Sau sange varsat. Si ce mijlocire face! Nu-i nevoie de alti mijlocitori; de fapt, nu exista alti mijlocitori pe care sa-i accepte Dumnezeu. Biblia declara: “Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor între Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos.”Evrei 2:5. Doar un singur mijlocitor este recunoscut în ceruri. Nu Gabriel, cel mai mare înger; nici fecioara Maria; nici vreun pastor, preot, sau papa; un singur mijlocitor, Domnul Isus Hristos. Numai Isus a platit pretul. Numai sangele Lui face ispasire. Numai El poate oferi sacrificiul Sau înaintea Tatalui. El asteapta sa-L rogi sa fie mijlocitorul tau. Mergi direct la El chiar acum. Spune: “Isuse, fii Avocatul meu. Pledeazacazul meu la bara de judecata al lui Dumnezeu.” El va pleda. “Daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihanit.”1Ioan 2:1


3.Priveste înauntru- Isus locuieste în tine


Noi am cercetat si am crezut lucrurile minunate pe care Isus le-a facut pentru noi. El a luat locul nostru, a purtat pacatele noastre, a suferit vinovatia noastra, a platit pretul datoriei noastre, S-a înaltat si a intrat în sanctuarul ceresc ca Marele Preot, facand totdeauna mijlocire pentru noi, invocand meritele Sale datorita sangele Sau varsat. Ce minunata lucrare a facut si face El pentru noi! Dar mai mult, infinit mai mult. Cu adevarat “Isus, Domnul meu este un minunat Mantuitor.” Isus este secretul fiecarei biruinte. Ceea ce a facut Isus ne da biruinta asupra trecutului. Ceeace lucreaza Isus acum în inimile noastre ne da biruinta în prezent.  Un adevar atat de important ca nasterea din fecioara, atat de vital ca experienta de la Calvar, atat de esential ca învierea Sa din mormant si înaltarea în slava, reprezinta prezenta Sa în inimile omenesti. “Daca Hristos S-ar naste de o mie de ori în Betleem si nu S-a nascut în inima ta, sufletul tau este tot pierdut.”Unul din cele mai mari adevaruri ale Evangheliei este doctrina sau experienta prezentei Sale în noi. Ascultati Cuvantul lui Dumnezeu: “Carora Dumnezeua voit sa le faca cunoscut care este bogatia slavei tainei acesteia întreNeamuri si anume: Hristos în voi, nadejdea slavei.” Coloseni1:27.
Ca Domnul Hristos cauta un loc în inimile oamenilor este învataturaVechiului si Noului Testament. “Caci asa vorbeste Cel Prea Inalt, a carui locuinta este vesnica si al carui Nume este sfant. “Eu locuiesc înlocuri înalte si în sfintenie; dar sunt cu omul zdrobit sismerit, ca sa înviorez duhurile smerite si sa înbarbatez inimile zdrobite.”
Isaia57:15. Apostolul Pavel ne spune experienta sa personala: “Am fost rastignit împreuna cu Hristos si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste în mine. Si viata, pe care o traiesc acuma în trup, o traiesc în credinta în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit si S-a dat pe Sine Insusi pentru mine.” Galateni2:20. Prin eforturi persistente, apostolul cauta sa aduca pe acei crestini,a caror credinta era înca imperfecta, la cunostinta deplina a prezentei interioare a lui Hristos. Cu mare grija el scria galatenilor: “Copilasii mei, pentru care iarasi simt durerile nasterii, pana ce va lua Hristos chip în voi!” Galateni4:19. Cand Domnul Hristos este recunoscut ca locuind în inimile noastre, numai atunci viata noastra spirituala se maturizeaza.
Isus asteapta cu nerabdare si persista în cautarea unei invitatii din partea noastra pentru a-L întrona pe El în vietile noastre.”Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa,voi intra la el, voi cina cu el si el cu Mine.”
Apocalips3:20.
Ce onoare ca Domnul slavei sa binevoiasca sa cineze cu mine! Ce tragedie ca L-am tinut atat de mult timp în afara usii inimii noastre, cand El ar fi putut face atat de mult pentru noi! Avandu-L pe Domnul Hristos în viata noastra nu poate exista teama de înfrangere. Psalmistulstriga: “Atunci noi ne vom bucura de biruinta ta.”
Psalm20:5. Cu Isus nu poate fi înfrangere în viata noastra.Puterea Sa este nelimitata. “Toata puterea Mi-a fost data în cersi pe pamant.” Matei28:18. Si toata aceasta putere lucreaza pentru tine. “Eu voi lupta împotriva vrajmasilor tai,”zice Domnul în Isaia49:25. El poate. Noi vom triumfa în victoria Lui. “Pentru ca Cel ce este în voi este mai mare decat cel ce este în lume.”1Ioan 4:4. Totdeauna Isus a fost si va fi biruitor împotriva dusmanului nostru, Satana. “Despartiti de Mine, nu puteti face nimic.” Ioan15:5. Sa ne ajute Dumnezeu sa fim ai lui Hristos, în legatura stransa cu El si stapaniti de El. La întrebarile: “Ce sa fac ca sa fiu mantuit?” si “Cum poate un om sa se nasca din nou?” raspunsul corect este: “Primeste-L pe Hristos!”  “Tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul (“puterea” – trd. Engleza) sa se faca copii ai lui Dumnezeu.” Ioan1:12


4.Priveste înainte- Isus va veni pentru tine


In aceste zile, nici unui alt adevar Biblic nu i se face mai mare publicitate decat celui despre cea de a doua venire a lui Isus. In toate bisericile crestine, mici si mari, este subliniat acest mesaj glorios. Pentru multi este numai ca o doctrina, dar pentru milioane de oameni este un eveniment iminent – este fericita nadejde. “Asteptand fericita noastra nadejde si aratarea marelui nostru Dumnezeu si Mantuitor Isus Hristos.” Tit2:13. Revenirea lui Isus este un eveniment care umple Universul cu strigate de bucurie. Cand Isus vine, bucuria inimii Sale în primirea sufletelor pentru care a murit si în unirea familiei ceresti cu familiade pe pamant, Il face sa izbucneasca în strigate de lauda ce se aud în tot Universul. “Caci Insusi Domnul, cu un strigat… Se va pogorî din cer.” 1Tesaloniceni 4:16. Ce tablou de încantatoare bucurie sfanta! Isus si milioane de îngeri însotitori strigand în ceruri si multimea celor mantuiti de pe pamant, asteptatori ai binecuvantatului lor Domn, strigand în extaz: “Acesta este Domnul, în care neîncredeam (“pe care-L asteptam” – trd. Engleza), acum sa ne veselim si sa ne bucuram de Mantuirea Lui.” Isaia25:9. A doua venire a lui Isus detine cheia existentei viitoare. Isus vine sa stranga secerisul pamantului si sa dea rasplatire lucratorilorSai. “Iata, Eu vin curînd; si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui.”  Apocalips22:12.
Isus va veni sa învieze pe sfintii Sai adormiti, sa dea nemurirea, tineretea vesnica, celor care au raspuns favorabil chemarii Evangheliei.”Caci Insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhangel si cu trambitalui Dumnezeu, Se va pogora din cer si întai vor învia cei mort iîn Hristos. Apoi, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti toti împreuna cu ei, în nori, casa întampinam pe Domnul învazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul. Mangaiati-va dar unii pe altii cu aceste cuvinte.”
1Tesaloniceni 4:16-18 (Vezi deasemenea 1Corinteni 15:51-53). Cea de a doua venire a lui Isus va fi timpul cand corpurile noastre vor fi schimbate în asemanare cu corpul Sau slavit.(vezi Filipeni3:21). Ganditi-va, nu vor mai fi dureri si boli. Vom fi facuti sanatosi.(vezi Isaia35:5). Vom fi schimbati “într-o clipa.”1 Corinteni 15:51-55. Acest corp muritor si supus putrezirii va fi schimbat pentru vesnicie asemenea corpului Sau slavit. O, cititorule, torturat de dureri, nu doresti ca Isus sa vina? Daca ti-ai dat seama ca acea zieste aproape, nu doresti sa înalti o rugaciune, rugandu-L pe Dumnezeusa te ierte în Numele lui Hristos si sa te ajute sa fii gata pentruca sa devii un cetatean al Imparatiei Sale?