26. Timpul zboara repede!

TIMPUL ZBOARA REPEDE



de J.L.Tucker
Traducere: Valeriu  Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc saptamanal. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.!
Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua.  Este folosita traducerea biblia Cornilescu online.



In timp ce eram in Londra, am vizitat multe lucruri interesante, printre care Turnul Londrei unde sunt tinute diamantele coroanei. Cand turistii privesc uimiti aceste obiecte nepretuite, mintea lor se întoarce prin secole si recheama povestiri interesante, care încalzesc inimile, despre capetele încoronate ale guvernului Britanic. Desigur, unele povestiri nu încalzesc inimile si nu sunt asa bune.
Dar o povestire interesanta este spusa despre Lordul Leicester si castelul lui mandru. El era asa de nerabdator ca regina Victoria sa viziteze castelul sau, încat i-a trimis cateva invitatii. In cele din urma, regina a acceptat si s-au facut planuri pentru celebrare. Gradinile au fost aranjate frumos si castelul a fost decorat somptuos. În ajunul vizitei reginii, Lordul Leicester a chemat pe toti servitorii sai pentru ultimele instructiuni. El a spus: “In dimineata cand regina Victoria paseste peste prag în castel, o trompetava suna tare si prelung. In acel moment vreau ca fiecare ceas sa fie oprit si niciodata pornit iarasi. Ceasurile vor marca pentru totdeauna timpul cand regina Victoria a sosit.”
Intr-o zi, va veni un alt Monarh, infinit întrecand in glorie pe regina Victoria. Isus Hristos, Regele regilor si Domnul domnilor, va fi Acela care va pasi peste pragul acestei lumi si, despre ora aceea, Biblia spune: “Ca timp nu va mai fi.”
Apocalips 10:6, Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968.
Orice ceas si orice calculator de timp din lume va fi oprit fara a mai fi pornit vreodata, caci vremea va da loc vesniciei. Da, timpul zboara repede. Citeste tulburatorul mesaj din
Apocalips 10:1-7.


1.Ziua este aproape

“Si aceasta, fiindca stiti în ce timp ne gasim, caci este chiar ceasul sa va treziti; caci acum mantuirea este mai aproape de noi, decat atunci cand am primit credinta. Noaptea e pe sfarsite; ziua este aproape. Sa lepadam dar lucrurile întunericului si sane îmbracam cu armele luminii. Sa umblam cuviincios, ca ziua: nu în ospete si în betii, nu în desfranari si în fapte de rusine, nu în cearta si în pisma. Ci îmbracati-va în Domnul Iisus Hristos si grija de trup sa nu o faceti spre pofte.” Romani 13:11-14, Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968.
In aceste cuvinte, apostolul Pavel ne da o declaratie a unui adevar puternic si ne sfatuieste cum sa întampinam cu succes problemele vietii. Inspiratia a fost scrisa în special pentru aceasta generatie. Aceasta este o era în care semnele se împlinesc. Rapid, unul cate unul am vazut împlinirea semnelor care vestesc apropierea punctului culminant al veacurilor –  cea de a doua venire a lui Isus. Celor care vad în evenimentele curente împlinirea semnelor prezise, Domnul le face chemarea: “Si aceasta cu atat mai mult, cu cat stiti în ce împrejurari (“în ce timp” – Biblia Ortodoxa) ne aflam: este ceasul sa
va treziti în sfarsit din somn.”
Romani 13:1.


2.Ce semne am vazut?

Exista multe semne pe care putem sale mentionam: semne în ceruri, stramtorarea popoarelor, îngramadiri înspaimantatoare de arme, teama orisiunde, în societate conditi ca în Sodoma, avalanse de crime si violenta, reînoirea puterii si prestigiului papalitatii, distrugerea familiei, cresterea evlaviei de forma, oameni rai mergand din rau în mai rau, era spatialasi marea crestere a cunostintei, reînoirea interesului de a duce evanghelia întregii lumi. Din aceste multe semne vom studia pe scurt doar
trei sau patru.


3.Oamenii se tem

Intre oamenii ganditori de pretutindeni este o convingere crescanda ca sfarsitul civilizatiei este aproape. Asemenea vederi ca revenirea lui Hristos distrugerea omenirii, sfarsitul veacurilor erau tinute doar de anumite grupuri religioase mici, care- si bazau opiniile lor pe interpretarea
profetiilor Bibliei. Dar acum renumiti oameni de stat, presedinti de Universitati, comentatori ai stirilor, de fapt, un veritabil cor de voci distinse de pretutindeni anuntaiminenta pieire a omului.
Arhiepiscopul de York a facut aceasta declaratie uimitoare: “Declaratia Bibliei ca sfarsitul lumii va veni deodata ne este adusa cu un înteles proaspat… Scrierea pe zid a destinului si distrugerii amenintatoare poate acum safie citita cu claritate de toti oameni ganditori.”
Evolutionistul H. G. Wells, care toata viata a scris în termeni stralucitori despre viitorul rasei umane, a fost fortat de conditile existente sa scrie în ultima sa carte, care a fost publicata cand avea 79 de ani, cuvinte ca acestea: “Lumea aceasta este la capatul sforii. Sfarsitul a tot ceeace noi numim viata este foarte aproape si nu poate fi evitat… Nu exista nici o cale pe alaturi, sau prin acest impas. Este sfarsitul. Putem fi învartiti repede si tot mai mult în vartejul distrugerii. Lumea noastra… este ca un
convoi pierdut în întuneric pe o coasta stancoasa necunoscuta, cu pirati artagosi în camera hartilor si salbatici, catarandu- se pe corabie pentru a prada si a face rau cand îi apuca pofta… Usa se închide peste noi pentru totdeauna.”
Da, oamenii mari ai literelor, stiintelor, oameni de stat si oameni simpli de pretutindeni se tem de ce va fi în viitor. Pentru ei pare a fi o distrugere inevitabila. Isus a vazut acesti oameni. El a prezis ca acele conditii vor fi asa de rele încat oamenii de pretutindeni se vor teme. “Si pe pamant va fi stramtorare printre neamuri, care nu vor sti ce sa faca la auzul urletului marii si al valurilor; oamenii îsi vor da sufletul de groaza, în asteptarea lucrurilor care se vor întampla pe pamant.”
Luca 21:25-26.


4.Reînvierea puterii Bisericii Catolice

In Apocalips 13 gasim profetia despre ridicarea, dezvoltarea si istoria papalitatii sau a Bisericii Romano Catolice. Prin prezicerile lui Daniel, Pavel si Ioan Vizionarul, avem o istorie adevarata în avans a acestei puteri politico- religioasa. Multele detalii ale profetiei sunt surprinzatoare, fascinante si, în acelas timp, alarmante. Raportul istoriei aratao implinire exacta. Pentru a mentiona doar doua din aceste detalii, sa citim Apocalips 13:2. “Unul din capetele ei parea ranit de moarte; dar rana de moarte fusese vindecata. Si tot pamantul se mira dupa fiara.” Acest simbol, cum multi comentatori sunt de acord, se referala marea organizatie politico-religioasa care a dominat lumea în timpul Evului Mediu. Aceasta a primit rana de moarte prin Reformatiune si evenimentele urmatoare au culminat în arestarea papei în 1798 de catre generalul francez, Berthier, din ordinul lui Napoleon. În acel timp, toata Europa gandea ca papalitatea a murit. Dar nu a murit. Încet dar sigur, si- a regasit puterea si influenta pierduta. Profetia spunea ca dupa rana de moarte va veni o vindecare si o restaurare a puterii si prestigiului ei. Astazi Biserica Catolica pretinde loialitatea unei cincimi din populatia lumii si este cel mai mare corp religios de pe pamant. Niciodata n- a fost mai puternica în numar si prestigiu.
Cu adevarat, întreaga lume da onoare acestei puteri. Va fi bine pentru noi sa observam cresterea acestei puteri si sa vedem cum Protestantii se unesc si cauta sa coopereze cu ea. Profetia prezice aceasta; evenimentele curente arata împlinirea acesteia.


5.Cresterea cunostintei

In inimile oamenilor de pretutindeni se dezvoltacredinta caun mare eveniment va avea loc si va schimba complet lumea noastra. Ce epoca uimitoare traim! Ce privilegiu sa fim pe scena actiunii în aceasta generatie a minunilor stiintifice! Cu o viteza fulgeratoare am fost martorii trecerii de la zilele carelor si carutelor la era aburului, electricitatii, aviatiei, radio-televiziunii, era atomica, a spatiului si a computerului.
A prezis Biblia aceste minuni stiintifice? Da, cu adevarat, El, Cel care vede sfarsitul de la început, a prezis o astfel de era chiar înainte de a doua venire a Domnului Isus. Cu 2500 de ani mai înainte, un profet remarcabil, numit Daniel, care traia în vechiul Babilon, a lasat posteritatii prin inspiratia Spiritului Sfant, urmatoarea prezicere: “Pecetluieste cartea pana la vremea sfarsitului. Atunci multi o vor citi si cunostinta va creste.”
Daniel 12:4.
Nu exista un sfarsit al exploziei minunilor din era noastra plina de uimire în aceasta epoca de aur a inventiilor. Ele sunt atat de numeroase si se înmultesc cu asa repeziciune, cae imposibil sa fii la pas cu ele. Poate cel mai uimitor fapt este ca ele s-au întamplat doar în cateva decenii. Cu un secol mai înainte, lumea traia la fel cum traise de mii de ani. Oamenii lucrau cu aceleasi unelte, calatoreau în acelas fel de trasuri, comunicau unii cu altii prin aceleasi metode greoaie si încete ca si stramosii lor.
Deodata mari schimbari au avut loc, ca si cum totul s-a întamplat într-o camera întunecoasa. Lumina a pratuns înauntru. Mintiile oamenilor au fost desteptate. În orice camp al stiintei au început sa apara descoperiri. Acestea n- au venit datorita unui accident, ci prin providenta directa a lui Dumnezeu.
In aceasta profetie minunata si adevarata, ni se daun tablou în miniatura al tuturor marilor inventii din zilele noastre – avioane strabatand aerul cu viteze supersonice, radioul purtand vocile oamenilor în cele mai îndepartate regiuni ale pamantului, televiziunea care face posibil ca oamenii de pretutindeni sa vada evenimentele zilei. Orice noua inventie ne declara în sunet de tunet ca traim în “timpul din urma.” Domnul Isus vine în curand!
Declaratia “oamenii vor calatori încoace si încolo” (
Daniel 12:4, trd. engleza) este foarte semnificativa. Vizitati aeropoartele din marile orase ca New York, Chicago, Londra. Observati avioanele înaltandu-se la fiecare minut. Priviti autostrazile cu milioane si milioane de automobile pline cu oameni, trenurile care unesc orasele si veti avea un tablou al oamenilor calatorind încoace si încolo, milioane în miscare.
Daca vom cauta semne ale apropierii sfarsitului lumii, iata-le în jurul nostru. Fiecare inventie noua, fiecare dovada proaspata a calatoriei încoace si încolo este o indicatie precisa ca “vremea sfarsitului” este aproape. 


6.Ca în zilele lui Noe


Isus spunea: “Ce s-a întamplat în zilele lui Noe, se va întampla la fel si în zilele Fiului omului: mancau, beau, se însurau si se maritau pana în ziua cand a intrat Noe în corabie; si a venit potopul si i-a prapadit pe toti.” Luca 17:26-27.
Aici Domnul ne daunul din semnele reîntoarcerii Sale în curand, declaratia cavor exista conditii sociale,cu putin înainte de revenirea Sa,la fel ca în zilele lui Noe, înainte de a veni potopul. Si care erau conditiile înainte de potop?
“Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant si ca toate întocmirile gandurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rau. Pamantul era stricat înaintea lui Dumnezeu, pamantul era plin de silnicie (“violenta” – trd. Engleza). Dumnezeu S-a uitat spre pamant si iata ca pamantul era stricat; caci orice faptura îsi stricase calea pe pamant.”
Geneza 6:5, 11-12.
Isus deasemenea a spus : “Ce s-a întamplat în zilele lui Lot, se va întampla aidoma: oamenii mancau, beau, cumparau, vindeau, sadeau, zideau; dar, în ziua cand a iesit Lot din Sodoma, a plouat foc si pucioasa din cer si i-a pierdut pe toti. Tot asa va fi si în ziua cand Se va arata Fiul omului.”
Luca
17:28-30.
Care erau conditiile Sodomei si Gomorei de au adus o astfel de distrugere? Apostolul Petru ne spune: “Daca a osandit El la pieire si a prefacut în cenusa cetatile Sodoma si Gomora, ca a slujeasca de pilda celor ce vor trai în nelegiuire si daca a scapat pe neprihanitul Lot care era foarte întristat de viata destrabalata a acestor stricati: (caci neprihanitul acesta, care locuia în mijlocul lor, îsi chinuia în toate zilele sufletul lui neprihanit, din pricina celor ce vedea si auzea din faptele lor neleguite).”
2 Petru 2:6-8.
“Tot asa, Sodoma si Gomora si cetatile dimprejurul lor, care se dadusera ca si ele la curvie si au poftit dupa trupul altuia, ne stau înainte ca o pilda, suferind pedeapsa unui foc vesnic.”
Iuda 7.
“Iata care a fost neleguirea sorei tale Sodoma: Era îngamfata, traia în belsug si într-o liniste nepasatoare, ea si fiicile ei si nu sprijinea mana celui nenorocit si celui lipsit.”
Ezechiel 16:49.
Este adevarat caau existat grade de violentasi coruptie dealungul secolelor, dar niciodata n-a existat o asa rautate globala ca în zilele noastre. Sodoma traieste iarasi cu toata depravarea ei în structura noastra sociala. Bogata noastra mostenire de cultura si de libertate se scufunda în nisipul miscator al faradelegii si imoralitatii. Lacomia si pofta nesatioasa sunt universale. Caminul (familia) – bastionul societatii – se distruge. Epavele familiilor distruse se gasesc printre noi. Curand cuvantul “camin”
(familie) va însemna cu totul altceva decat a însemnat candva.


7.intuneric înaintea zorilor

Noaptea aproape a trecut; ziua se iveste. Da, noaptea pacatului, necazului, ruinei este aproape de sfarsit. Ziua – minunata zi a eliberarii – ziua zilelor cand Împaratul va veni – este aproape. “Mi se striga din Seir: “Strajerule, cat mai este din noapte?”  “Strajerule, mai este mult din noapte?” Strajerul raspunde: “Vine dimineata.” Isaia 21:11-12.
Multumiri lui Dumnezeu, vine dimineata. Ziua triumfului Sau final este la usa. “Seara vine plansul, iar dimineata veselia.”
Psalmul 30:5 .
Pentru Dumneavoastra care sunteti plini de teamasi presimtiri rele din cauza conditiilor amenintatoare, caci din punct de vedere omenesc nu vedeti niciun viitor mai bun, vazic: “Ridicati- vacapetele.” Teama sa faca loc cuvintelor de lauda.
Pentru cei care zac pe patul durerii, care sufera de diferitele boli ce lovesc familia umana, aveti curaj ca vine curand dimineata. Vindecare nu va necesita vreme îndelungata, ci “într-o clipa, într-o clipeala din ochi” aceste trupuri suferinde si chinuite de durere vor fi schimbate în trupuri sanatoase la fel ca trupul Sau plin de slava. Curand vine dimineata. “Ziua este aproape.”
“Strajerule, cat mai este din noapte?” E întuneric acum. Pacatul se coace. Inima omeneasca poate fi disperat de cruda cand Spiritul lui Dumnezeu este respins. Inimile noastre pot fi pietrificate. Am avut nevoie de curaj, rabdare, credinta; dar dimineata cu slava ei va veni. Credinta noastra nu e în zadar. Cuvantul lui Dumnezeu e sigur. Toate profetiile Biblice care anunta zorile slavite au fost sau sunt în proces de afi împlinite. Evenimentele finale ale istoriei omenesti for fi rapide. aveti curaj! “Dimineata vine!”