23. Judecata

Pentru a impaca faradelegile acestei vieti cu justitia lui Dumnezeu, se cere o judecatå prin care cei rai sunt pedepsiti pentru pacatele lor si cei drepti sunt rasplatiti pentru credinciosia lor fatza de Domnul Hristos.

In comportarea lui Dumnezeu fatza de fiintele rationale, e necesara doctrina judecatii si Scripturile invata clar aceasta.

In aceasta viata, fiecare dintre noi suntem incercati (probati) pentru a se determina daca putem fi demni sa traim in Imparatia vesnica a lui Dumnezeu. Cetatenia in Imparatia lui Dumnezeu cere ascultarea de legile Imparatiei Sale. Iisus a exprimat aceasta foarte clar cand zicea: “Nu orisicine-Mi zice: “Doamne, Doamne!” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri.” Matei 7:21.

Legea lui Dumnezeu descopera voia Sa. “Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule! Si Legea Ta este in fundul inimii mele.” Psalmul 40:8. Noul Legamant face posibil ca Legea lui Dumnezeu sa fie scrisa in inimile noastre. “Dar iata legamantul, pe care-l voi face cu casa lui Israel, dupa acele zile, zice Domnul: voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu.” Evrei 8:10.

Planul Mantuirii nu inlatura Legea desavarsita a lui Dumnezeu, ci prevede locuirea lui Hristos in inima spre a ne ajuta s-o tinem. Desigur aceasta este cea mai mare trebuinta a omului modern.

1. Cand va rasploati Dumnezeu pe cei drepti? Matei 16:27; Apocalips 22:12.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Inainte de inceperea Potopului in zilele lui Noe, Dumnezeu a inchis usa corabiei (Geneza 7:4,10,16). A fost prea tarziu pentru oameni sa mai fie salvati cand a inceput ploaia. Inainte ca Iisus sa vina a doua oara, usa mantuirii se va inchide. Cei care sunt salvati trebuie sa actioneze acum prin credinta si sa nu astepte pana vor vedea pe Hristos venind cu judecata. Chiar inainte de venirea lui Hristos ca Judecator, in ceruri se va da decretul: “Cine este nedrept, sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat , sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant, sa se sfinteasca si mai departe!” Apocalips 22:11.

Daca Domnul Hristos aduce rasplata si pedeapsa la venirea Sa, este clar ca o anumita faza a judecatii are loc inainte ca El sa vina iarasi. Noi numim aceasta: judecata de cercetare sau faza de investigatie a judecatii.

2. Pe baza caror dovezi vom fi judecati? Apocalips 22:12.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Cerul tine un raport al gandurilor si motivelor, cat si al actiunilor noastre. Atunci nu va fi loc pentru argumente sau scuze, deoarece Iisus ne cunoaste motivele. Noi nu-L putem insela, caci El cunoaste ce este in om (Ioan 2:25).

Daca doresti sa studiezi referintele Bibliei cu privire la cartile din ceruri, iata cateva: Apocalips 3:5; 13:8; 21:27; Filipeni 4:3; Luca 10:20; Daniel 12:1; Exodul 32: 32-33; Maleahi 3:16; Ieremia 2:22.

3. Care este standardul dupa care va judeca Dumnezeu? Eclesiastul 12:13-14.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Legea, cele Zece Porunci, ne arata ce este pacatul. In lumina celor Zece Porunci, toata lumea e vinovata in fatza lui Dumnezeu, deoarece toti au pacatuit (Romani 3:19, 23). Singurul remediu pentru pacat este un Mantuitor fara pacat.

4. Cate porunci trebuie sa calcam pentru a fi socotiti vinovati? Iacov 2:10-12.
Nota: Legea la care se refera aici este Legea celor Zece Porunci. Este numita Legea Imparateasca deoarece e Legea lui Dumnezeu. E o Lege a libertatii pentru cei care permit Domnului Hristos s-o implanteze in inimile lor, caci ii face liberi fatza de pacat.

5. Care este definitia pacatului in Noul Testament? 1Ioan 3:4.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Legea care defineste pacatul este Legea celor Zece Porunci. In Vechiul Testament mai exista inca o lege data pentru alt scop. Pana la venirea lui Hristos, aceasta lege a prescris anumite ritualuri pe care sa le implineasca cel ce cåuta iertarea de pacat. Cand Domnul Hristos a murit pe cruce, nu a mai fost nevoie de aceasta lege ceremoniala, deoarece venise Cel spre care arata aceasta lege. Cele Zece Porunci raman neschimbate pentru a ne ajuta sa stim ce este pacatul.

6. Ce proclamatie universala cu privire la judecata se va da lumii inainte de revenirea Domnului Iisus? Apocalips 14:6-7.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: In profetiile lui Daniel, Dumnezeu a facut posibil pentru oameni sa stie cand va incepe in cer ceasul judecatii, astfel incat ei sa poata proclama lumii mesajul despre ceasul judecatii. Este emotionant sa intelegem ca traim in timpul cand judecata are loc in cer.

7. Ce alta indicatie avem ca Dumnezeu a stabilit un timp special pentru judecata? Faptele Apostolilor 17:31.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Aceasta judecata incepe cu poporul lui Dumnezeu (1Petru 4:17). Daca ne marturisim lui Iisus pacatele (1Ioan 1:9) noastre, El va curati raportul vietii noastre. Daca nu ne marturisim pacatele noastre, ele ne vor urma si ne vor condamna (1Timotei 5:24).

8. Cine ne va judeca? Ioan 5:22.
Biblia raspunde:___________________________________________________

9. Cati oameni vor fi pusi in fatza judecatii? 2Corinteni 9:27.
Biblia raspunde:___________________________________________________

10. Ce urmeaza dupa moarte – a doua sansa sau judecata? Evrei 9:27
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Imparatul nostru ceresc este deasemenea Judecatorul nostru. El sta la usa inimii noastre, dorind sa intre si sa preia cazul nostru. Astazi noi avem aceasta sansa de a pune vietile noastre in mainile Domnului Iisus, Cel care n-a pierdut niciodata vre un caz, caci Domnul spune: “Eu sunt Imparatul tau; Imi permiti sa intru?”

11. Stiind ca noi toti trebuie sa stam inaintea barei de judecata a lui Dumnezeu, n-ai vrea sa inviti pe Domnul Iisus sa fie Avocatul (Aparatorul) tau? _______


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Copilasilor, va scriu aceste lucruri, ca sa nu pacatuiti. Dar daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor (Avocat), pe Isus Hristos, Cel neprihanit. El este jertfa de ispasire pentru pacatele noastre; si nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale intregii lumi. Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui. Cine zice: “Il cunosc”, si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in el. Dar cine pazeste Cuvantul Lui, in el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desavarsita; prin aceasta stim ca suntem in El  Cine zice ca ramane in El, trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus.” 1Ioan 2:1-6.

Trebuie sa ne propunem, prin harul lui Hristos, sa nu mai pacatuim, ci sa traim in armonie cu cele Zece Porunci. Daca am pacatuit, putem sa ne intoarcem la Domnul Hristos pentru iertare. Testul iubirii noastre pentru Dumnezeu este tinerea poruncilor Sale. Vom tine poruncile, nu pentru a castiga favoare, ci pentru a ne arata iubirea si aprecierea noastra pentru darul Fiului Sau. A fi “in Hristos” inseamna sa asculti pe Dumnezeu si sa urmezi exemplul lui Iisus.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta! Dupa indurarea Ta cea mare, sterge faradelegile mele! Spala-ma cu desavarsire de nelegiuirea mea si curateste-ma de pacatul meu!” Psalmul 51:1-2.
Mediteaza asupra acestei minunate rugaciuni. Aceasta sa fie dorinta sincera a inimii tale..


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Mijlocitor (avocat) – inseamna o persoana care da ajutor, care apara, care sfatuieste, care sta de partea cuiva si da asistenta.
Ispasire – se refera la ispasirea facuta de Hristos. E greu sa gasim un alt cuvant care sa insemne acelasi lucru. Se refera la Hristos purtand penalitatea (vina) pacatelor noastre si oferindu-ne noua iertarea.