26. Reprezentantul Domnului Hristos

Ce inseamna ziua Cincizecimii? Ce inseamna sa fii botezat cu Spiritul Sfant? Cine este Spiritul Sfant? Iata cateva intrebari la care incercam sa raspundem.

Cincizecime (Pentecost) vine de la un cuvant grecesc care inseamna “al cincizecilea.”  Sarbatoarea Cincizecimii venea la 50 de zile dupa ce “snopul de leganat” era oferit (Leviticul 23:15). Snopul de leganat simboliza invierea Domnului Hristos.

Cincizecimea se mai numea si “Sarbatoarea Saptamanilor,” a Primelor Roade si a Secerisului. Era una din cele trei sarbatori anuale pe care barbatii evrei trebuiau s-o serbeze. Era o sarbatoare a secerisului si venea in prima parte a sezonului de vara. Era unul din cele sapte sabate ceremoniale care venea odata pe an. (Sabatele Domnului erau saptamanale si nu odata pe an). In ziua Cincizecimii, ca implinire a fagaduintii lui Hristos, a fost revarsat Spiritul Sfant peste ucenicii asteptatori. Deaceea, Ziua Cincizecimii este asociata acum cu Spiritul Sfant in gandirea noastra.

Spiritul Sfant este o Putere divina care este invizibila ochilor omenesti. Spiritul Sfant este capabil sa fie prezent orisiunde in acelasi timp. Conform Bibliei, Spiritul Sfant este o Persoana si este a treia Persoana a Dumnezeirii.

Spiritul Sfant era in lume si activa in planul mantuirii mai inainte de a-Si realiza misiunea Sa speciala din Ziua Cincizecimii.

Spiritul Sfant a ramas cu poporul lui Dumnezeu incepand din Ziua Cincizecimii, dar, la sfarsitul timpului, va fi o manifestare speciala a puterii Sale prin ceea ce Biblia numeste “ploaia tarzie.” Din Ziua Cincizecimii, Spiritul Sfant a fost Reprezentantul personal al Domnului Hristos pe pamant.

Dintre scriitorii Evangheliei, Apostolul Ioan ne da cele mai multe informatii despre Spiritul Sfant. Totusi Spiritul lui Dumnezeu este mentionat pentru prima data in Geneza 1:2. Roada Spiritului in viata oamenilor este: “dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor (temperanta – trd. engleza).” Galateni 5:22-23.

1. Cum e posibil pentru crestini sa cunoasca pe Mangaietorul, sau Spiritul Sfant? Ioan 14:16-17.
Biblia raspunde:___________________________________________________

2. Cum putem sa stim ca Spiritul Sfant locuieste in viata unei persoane? Matei 7:20.
Biblia raspunde:___________________________________________________

3. Ce spune Iisus ca va face Spiritul Sfant cu privire la pacat? Ioan 16:8.
Biblia raspunde:___________________________________________________

4. Care este definitia pacatului in Biblie? 1Ioan 3:4.
Biblia raspunde:___________________________________________________

5. Cate din cele Zece Porunci trebuie sa calce cineva pentru a fi socotit vinovat de pacat? Iacov 2:10-12.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Lucrarea Spiritului Sfant, ca si lucrarea lui Dumnezeu Tatal si Iisus, Fiul Sau, are de a face cu problema pacatului. Nu poate fi mantuit nici un om care, in mod deliberat continua in pacat, ceea ce este rebeliune impotriva lui Dumnezeu. Spiritul Sfant ne aduce in armonie cu Legea lui Dumnezeu. Spiritul Sfant, locuind in inima omului, ii poate da acestuia putere sa traiasca in armonie cu Legea celor Zece Porunci. Capitolul 8 din Romani arata aceasta relatie a Spiritului Sfant cu Legea lui Dumnezeu.

6. Care dreptate va fi implinita in vietile celor care umbla dupa Spirit? Romani 8:4.
Biblia raspunde: ” Pentru ca dreptatea legii sa se implineasca in noi, care nu umblam dupa trup, ci dupa duh” (Biblia Ortodoxa, Bucuresti, 1968).

Nota: Inainte de intrarea pacatului, omul reflecta dreptatea (neprihanirea) Legii, ceea ce constituie dreptatea (neprihanirea) lui Dumnezeu. Astfel se poate spune ca Dumnezeu a creat pe om dupa chipul Sau (imaginea Sa). Geneza 1:26-27. Pentru a restaura chipul lui Dumnezeu in om, aducandu-l inapoi in armonie cu Legea lui Dumnezeu, este un alt mod de a descrie lucrarea Spiritului Sfant.

7. In ce va calauzi Spiritul Sfant pe credinciosii lui Dumnezeu? Ioan 16:13.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Putem fi calauziti numai daca urmam instructiunile. Spiritul Sfant ne invata (Ioan 14:26). Ca orice profesor, Spiritul Sfant are o carte, Biblia (2Petru 1:2).

A fi botezat cu Spiritul Sfant inseamna ca viata noastra sa fie controlata sau acoperita pe deplin de Spiritul Sfant. O astfel de experienta cere o supunere completa si fara rezerva fatza de voia lui Dumnezeu. Spiritele inselatoare (false) din lume contrafac lucrarea Spiritului Sfant si suntem avertizati: “Sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu” (1Ioan 4:1). Biblia ne furnizeaza multe teste pentru testarea adevaratului Spirit: El va marturisi ca Iisus Hristos a venit in trup (1Ioan 4:2). El va face voia lui Dumnezeu (Matei 7:21-23).

8. Ce atitudine fatza de voia lui Dumnezeu trebuie sa avem mai inainte de a cunoaste daca doctrina (invatatura) este adevarata? Ioan 7:17.
Biblia raspunde:___________________________________________________
___________________________________________________________________

9. Dumnezeu cui va darui Spiritul Sfant? Faptele Apostolilor 5:32.
Biblia raspunde:___________________________________________________

10. Parintii in vechiul Israel cum au rezistat Duhului Sfant? Faptele Apostolilor 7:51-53.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Aceasta lectie este o scurta introducere la subiectul despre Spiritul Sfant. Duhul Sfant ne va calauzi totdeauna in armonie cu cele Zece Porunci. Biblia ne avertizeaza impotriva deceptiei (inselarii). N-are importanta cat de bun poate sa arate, sa fie privit sau sa fie simtit un lucru, daca nu ne conduce la ascultare fatza de toate poruncile lui Dumnezeu, acesta este periculos. Este primejdios si riscant sa glumim cu Spiritul Sfant.

Un baietel avea un porumbel care se aseza pe bratul lui si manca seminte din mana lui. Cu timpul, baiatul a inceput sa tachineze porumbelul, inchizand pumnul. In cele din urma, cand il chema, porumbelul nu mai venea asa repede. A venit o zi cand porumbelul a zburat de la el si nu s-a mai intors.

Tot asa este cu Spiritul Sfant. El asteapta sa-L chemam si sa-L primim. El vine spre a inalta pe Domnul Hristos. El vine sa ne incurajeze sa ascultam de toate poruncile lui Dumnezeu. El vine sa ne calauzeasca in tot adevarul. Dar nu trebuie sa glumim cu Spiritul Sfant. Trebuie sa-L urmam binevoitori acolo unde ne conduce El, sau, daca nu, va veni in cele din urma ziua cand El ne va parasi si niciodata nu se va intoarce la noi.

11. Doresti cu sinceritate ca Duhul Sfant sa te calauzeasca in tot adevarul? ___________

12. Doresc sa las Spiritul Sfant sa aduca viata mea in armonie cu toate cele Zece Porunci. __________


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Magaietor, care sa ramana cu voi in veac.” Ioan 14:16.
Niciodata noi nu suntem singuri, caci Domnul Hristos ne-a dat Spiritul Sfant ca Insotitor si Ghid pentru noi.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Nu ma lepada de la Fatza Ta, si nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant.” Psalm 51:11.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Duhul Sfant – inseamna Spiritul Sfant.
Duh – este un cuvant vechi romanesc si inseamna “spirit.”
Ploaia timpurie (Ioel 2:23) – In Palestina, “ploaia timpurie” venea toamna. Aceste ploi pregateau pamantul pentru arat si semanat, deasemenea aduceau umezeala necesara germinarii semintelor. In Biblie, ploaia timpurie reprezinta prima revarsare a Spiritului Sfant in Ziua Cincizecimii si experienta pregatitoare a credinciosilor pentru primirea “ploii tarzii.”
Ploaia tarzie – Aceasta cadea primavara, chiar inainte de seceris si ajuta la maturizarea semintelor. Reprezinta fagaduinta revarsarii Spiritului Sfant chiar inaintea secerisului, sau sfarsitului lumii.