03. Intalnirea cu invataturile unei carti stravechi

Poate părea mai interesant să cercetezi semnele ciudate înscrise pe o stâncă din Peru, sau să faci speculații cu privire la astronauții echipați cu căști spațiale și presupusele aerodromuri antice descrise în ultima carte apărută în librării, decât să iei Cartea care se află lângă tine – nici nu mai ții minte de cât timp – și care acum poate că este plină de praf.

Speculațiile oamenilor vin și trec precum fulgerele din timpul nopții când este furtună, în timp ce Cartea pe care o numim Biblia a străbătut secole înfruntând toate amenințările, vănzându-se mai bine decât “best seller” și dovedindu-se a fi industrictibilă.

Dacă Biblia a fost inspirată de Dumnezeu, atunci nu este de mirare că istoria i-a împlinit în detaliu toate previziunile. Cu toate acestea, au o mare importanță spiritul și motivele cu care venim la studierea Bibliei! Dacă abordăm Biblia ca pe o enciclopedie de informații religioase sau ca pe o colecție de fapte interesante – nu ne va folosi prea mult! O astfel de atitudine nu va însemna mai mult decât A TE JUCA CU BIBLIA.

Unii oameni ar vrea mai degrabă să nu știe ce spune Biblia. Ei gândesc că “ceea ce nu știi, nu-ți poate face vreun rău”. Dar nu cunoaștem noi deja oricum prea multe, ca să gândim în felul acesta?

Era o zi când chirurgii purtau salopete murdare în sala de operație – pentru că ce om cu judecată ar vrea să-și murdărească hainele cele bune cu sânge? Dar ceea ce ei priveau cu indiferență putea costa nenumărate vieți! Există situații când ignoranța este o tragedie, când IGNORANŢA ESTE PĂ‚CAT!

Este de acuzat un om care nu poate crede? Uneori este. Un om este vinovat atunci când refuză să se așeze pe direcția adevărului. Îndoiala este adesea mai mult o problemă de simțăminte decât una de intelect.

Un alt avertisment: este posibil să tapetezi pereții cu diplome obținute la cursurile biblice și să nu cunoști niciodată la ce se referă în relitate această Carte! Inima Bibliei este Omul Isus Hristos. Nu este de mirare că dr. J.B. Philips spunea că în timp ce traducea epistolele apostolului Pavel “s-a simțit mai curând ca un electrician care reface instalația electrică la o casă antică, fără să fie în stare să întrerupă rețeau de curent, mai întâi”.

ȘI ASTFEL NE ÎNTOARCEM LA “CARTE” ȘI ÎNTÂLNIM CALEA CĂ‚TRE ADEVĂ‚R ȘI VIAŢĂ‚

1. Cât de mult din ceea ce “stă scris” în Biblie este inspirat de Dumnezeu?
2Timotei 3:16 (NT 1171)
R: _________________________________________
______________________________________________

2. Cum a ajuns Biblia la omenire?
2Petru 1:21 (NT 1196)
R: _________________________________________
______________________________________________

Autorii Bibliei au scris ceea ce Duhul Sfânt a inspirat în mintea lor. În felul acesta, gândurile lui Dumnezeu au ajuns până la noi prin agenți omenești.

3. Arătați cele patru motive pentru care ne-a dat Dumnezeu Scriptura.
2Timotei 3:16 (NT 1171)
1) _________________________________________
2) _________________________________________
3) _________________________________________
4) _________________________________________

4. Ce altceva a intenționat Dumnezeu să realizeze studiul Bibliei în viața noastră?
2Timotei 3:15 (NT 1171)
R: _________________________________________
______________________________________________

Pavel ne spune că studiul Bibliei ne va informa, ne va învăța, ne va instrui și ne va face înțelepți pentru mântuire. Cuvântul lui Dumnezeu ne dă putere numai în măsura în care trezește în noi credința în Isus.

5. Ce a spus Petru cu privire la Sfintele Scripturi ale lui Dumnezeu?
2Petru 1:19 (NT 1196)
“Și avem cuvântul proorociei făcut și mai tare; la care bine faceți că luați aminte ca la o _______________ care
strălucește într-un loc întunecos, până se va crăpa de ziuă și va răsări ______________________ în inimile voastre”.

Luceafărul de dimineață – acesta este unul dintre numele lui Isus. Deci adevărata țintă a studiului Bibliei este ca Isus, Luceafărul de dimineață, Lumina lumii, să locuiască în inimile noastre.

6. Includem noi cu adevărat viața lui Isus în viața noastră atunci când studiem Biblia? Ce a spus Isus cu privire la acest subiect?
Ioan 14:6 (NT 1045)
“Eu sunt calea, ________ și viața”.
Cu o altă ocazie El s-a rugat la Tătăl Său: “Sfințește-i (pe urmașii Mei) prin ________ Tău; ________ Tău este adevărul”. Ioan 17:17 (NT 1049).

Isus este adevărul și Cuvântul Său este adevărul. Nu există nici o contradicție între Isus și Cuvântul Său. Nu-L putem despărți pe Isus de Cuvântul Său – Biblia – și nu putem despărți Cuvântul scris de Isus – Cuvântul viu. În Scripturi noi găsim Adevărul mântuitor.

7. Ce termen a folosit Ioan pentru a-L descrie pe Isus?
Ioan 1:14 (NT 1025).
“______________ s-a făcut trup și a locuit printre noi”.

Deci, dacă vrem să știm cum e Dumnezeu, sau cum arată Legea și cârmuirea lui Dumnezeu, putem privi la Isus. Și viața lui Isus o găsim descoperită în Cuvântul lui Dumnezeu. Deci nu-i de mirare că Ioan L-a numit pe Isus – Cuvântul!

8. De ce este atât de important să studiem Biblia?
Ioan 5:39 (NT 1031).
“Cercetați Scripturile pentru că socotiți că în ele aveți
_________________________ ; și tocmai ele mărturisesc
despre ________”.

Vedeți, Scripturile ne prezintă pe Isus. Ele ne ajută să facem cunoștință cu El. Este evident că aceste cuvinte ale lui Isus se referă numai la Vechiul Testament, pentru că atunci când a făcut afirmația aceasta Noul Testament nu fusese încă scris. Nu exista decât Vechiul Testament și acesta Îl descoperea pe El.

Scopul fundamental al studiului biblic în general, și al acestui ghid de studiu în particular, este ca noi să putem avea o întâlnire cu Isus, care să ne transforme viața. Cuvântul are o putere unică de a schimba viețile bărbaților și femeilor.

9. În care trei subdiviziuni ale Vechiului Testament găsim informații cu privire la Isus?
Luca 24:27,44 (NT 1023).
1) _________________________________________
2) _________________________________________
3) _________________________________________

10. Cum ne putem testa ideile pentru a determina dacă sunt sau nu adevărate? Ce au făcut oamenii din Berea atunci când le-a predicat Pavel?
Fapte 17:11 (NT 1078).
R: _________________________________________
______________________________________________

După câte s-ar părea acești oameni au supus învățăturile lui Pavel la testul Scripturilor. Ei au verificat tot ce le-a spus el pe baza adevărului pe care l-au găsit în Cuvântul lui Dumnezeu. Și în același fel noi trebuie să cercetăm Scripturile pentru noi înșine.

11. Cum ne putem feri de interpretări greșite?
Ioan 7:17 (NT 1034).
“Dacă vrea cineva să facă voia Lui (a lui Dumnezeu), va ajunge să _______________________________ dacă
învățătura aceasta este de la Dumnezeu sau dacă Eu vorbesc de la Mine”.

Ce asigurare! Dacă dorim să ascultăm, Isus ne promite că vom recunoaște care este adevărul. Noi nu putem ști chiar acum TOATĂ‚ voia Lui. Este posibil chiar ca noi să înțelegem greșit astăzi ceea ce ne va cere Domnul mâine, dar orice ar fi, noi suntem binevoitori să ascultăm voia Lui. Dacă aceasta va fi atitudinea noastră, Isus ne asigură că ne va conduce în tot adevărul, în timp ce cercetăm Scriptura cu atenție.

Îți mulțumim Isuse pentru această făgăduință! Este exact ceea ce avem nevoie!

GÂNDEȘTE-TE…

Rugăciunea și studiul Bibliei sunt mijloacele noastre de a comunica cu Dumnezeu. În rugăciune noi îi vorbim lui Dumnezeu. Și în timp ce citim Biblia, El ne vorbește, ne răspunde. Ne găsim într-o lume răzvrătită – o lume cu o atmosferă spirituală otrăvitoare. De aceea rugăciunea ne este la fel de indispensabilă, de esențială, precum sunt tuburile de oxigen pentru astronauți. Rugăciunea și studiul Bibliei reprezintă tehnologia spirituală care ne face în stare să fim în contact cu Cerul după cum astronauții care pleacă pe lună păstrează legătura cu pământul!

CARE ESTE IMPRESIA TA?

Azi ai aruncat o privire asupra Scripturilor. Acum te rog să bifezi după fiecare dintre întrebările următoare, răspunsul care crezi că este corect.

– Pretinde Biblia că este inspirată de Dumnezeu?
( ) – da
( ) – nu prea sigur
( ) – într-un fel

– Cum se face că autorii Bibliei manifestă între ei o unitate de vederi atât de remarcabilă?
( ) – au fost împreună
( ) – Biblia are în realitate un singur Autor
( ) – nu putem ști

– Ce sau Cine este adevărata inimă a Bibliei?
( ) – istoria ei
( ) – profețiile ei
( ) – Isus

– Care este lucrul cel mai important pe care trebuie să-l avem când începem studiul Bibliei?
( ) – o minte inteligentă
( ) – o inimă binevoitoare
( ) – mult timp la dispoziție

– Analizează-ți atitudinea. Ai o inimă binevoitoare?
( ) – da
( ) – nu
( ) – vreau să am

Ce avantaje avem dacă studiem Cuvântul lui Dumnezeu?
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________

MOMENT DE MEDITAŢIE
Iubite Tată, de ce am așteptat atât de mult ca să deschid singura Carte care are valoare? De ce am privit-o ca și cum n-aș putea s-o înțeleg niciodată? Acum am înțeles că această Carte trăiește pentru că Isus se află în ea. Ea îmi vorbește despre Isus, despre motivul venirii Sale pe pământ și al morții Lui. Vreau să cunosc Cartea aceasta pentru că vreau să-L cunosc pe Isus. Îți mulțumesc că ai făcut posibil lucrul acesta. În Numele Său mă rog, Amin.