04. Are Biserica autoritatea sa schimbe Legea lui Dumnezeu?

Nu a avut Biserica dreptul sa schimbe ziua de inchinare din Sambata in Duminica?

Preotul meu mi-a aratat aceste cuvinte: "Noi pastram Duminica in  locul  Sambetei deoarece Biserica Romano-Catolica a transferat solemnitatea de la Sambata la Duminica." – Peter Geierman, The Convert’s Catechism of Catholic Doctrine, 1957, p.50.

Raspuns:Biserica Romano-Catolica totdeauna a crezut  ca a detinut puterea de a schimba Legea lui Dumnezeu, chiar si a zilei de inchinare. Cel mai interesant este faptul ca  Bisericile Protestante par sa mearga alaturi de Biserica Romei:
Intrebare: Cum dovedesti ca Biserica are putere de a porunci sarbatori si zile sfinte?
Raspuns: Prin chiar acest fapt al schimbarii Sabatului in Duminica, ceea ce este admis de Protestanti si, de aceea, ei se contrazic pe ei insisi prin tinerea Duminicii atat de strict si calcand multe alte sarbatori poruncite de aceeasi Biserica.
Intrebare: Cum dovedesti aceasta?
Raspuns: Deoarece prin tinerea Duminicii, ei recunosc puterea Bisericii (Catolice) de a ordona sarbatori si de a le porunci sub pedeapsa pacatului si, prin faptul ca nu pastreaza celelalte sarbatori, poruncite de aceeasi Biserica, ei neaga in fapt aceeasi putere." – Douay Catechism (1649), quoted in Daniel Ferris, Mnual of Christian Doctrine: or Catholic Belief and Practice (Dublin: M. H. Gill & Son, Ltd. 1916, p. 67-68.

Sunt multe sursele universal recunoscute care repeta dreptul Bisericii de a schimba Sabatul din Sambata in Duminica. Iata inca una:
Intrebare: Ai o alta cale de a arata ca Biserica are putere de a institui sarbatori si porunci?
Raspuns: Daca nu ar fi avut aceasta putere, ea n-ar fi putut sa savarseasca ceea ce toti oamenii religiei sunt de acord cu ea si anume, ea n-ar fi putut inlocui pazirea Sambetei – ziua a saptea a saptamanii- cu pazirea Duminicii  – ziua intaia a saptamanii, schimbare pentru care nu exista nici o autoritate Scripturistica." – Stephen keenau, A Doctrinal Catechism, 3rd American ed., rev. (New York: T. W. Strong, 1876), p. 174.

Desigur, intrebarea ramane: "Legea lui Dumnezeu poate, oare, sa fie schimbata? Nu mai mult decat ar putea fi schimbat caracterul lui Dumnezeu." Daca Legea lui Dumnezeu s-ar fi putut schimba, atunci Domnul Iisus Hristos n-ar fi trebuit sa moara. Urmatoarele versete biblice declara ca Insusi Dumnezeu nu a schimbat cele Zece Porunci si nu a aprobat nici o schimbare facuta de oameni:
"Nu-Mi voi calca Legamantul si nu voi schimba ce a iesit de pe buzele Mele." Psalm 89:34.
"Toate poruncile Lui sunt adevarate, intarite pentru vesnicie, facute cu credinciosie si neprihanire." Psalm 111:7-8.
"Asa ca Legea, negresit, este sfanta, si porunca este sfanta, dreapta si buna." Romani 7:12.
"Degeaba Ma cinstesc ei, dand invataturi care nu sunt decat niste porunci omenesti." Voi lasati porunca lui Dumnezeu si tineti datina asezata de  oameni…
El le-a mai zis: "Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra." Marcu 7:7-9.
"Marturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta. Si daca scoate cineva ceva din cuvintele acestei proorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta, scrise  in cartea aceasta." Apocalips 22:18-19.

Nici o Biserica nu are nici o autoritate divina pentru a schimba sfanta Lege a lui Dumnezeu. Totusi, Dumnezeu a profetizat ca o tentativa de schimbare va fi facuta de Biserica Romana: "Se va incumeta sa schimbe vremile si legea." Daniel 7:25. In rezumat, sa notam ca Duminica a devenit o zi de inchinare nu datorita  unei schimbari poruncita de Dumnezeu sau datorita vreunui precept invatat de  vreun scriitor al Bibliei, ci datorita acelei autoritati care si-a asumat puterea de a vorbi in locul lui Dumnezeu. Pazirea Duminicii este o traditie (datina) a Bisericii si nu o porunca a Bibliei.