Salvare de sus

Întrebări concludente

1. Cum a fost posibil ca moartea unui om să plătească vina pentru toate păcatele întregii omeniri? Am dus o viaţă de păcate teribile. Mi-e teamă că Dumnezeu va trebui să facă ceva cu totul deosebit ca să poată să ierte pe cineva atât de rău ca mine. (Evrei 7:25 )

Romani 3:23 ne spune că “toţi au păcătuit.” Fiindcă “plata păcatului este moartea” (Romani 6:23) şi întrucât “toţi au păcătuit,” de aceea se cere ceva deosebit pentru fiecare persoană care s-a născut pe acest pământ. Doar Cineva a cărui viaţă este egală cu a întregii omeniri putea să moară pentru păcatele neamului omenesc. Întrucât Domnul Isus este Creatorul şi Izvorul oricărei vieţi, viaţa care Şi-a dat-o a fost egală cu viaţa tuturor oamenilor care vor trăi vreodată. Ispăşirea nu trebuia doar să se facă de către Cineva a cărui viaţă să stea în locul tuturor celorlalte fiinţe create, dar Cel care urma să moară printr-o moarte ispăşitoare trebuia să fie în stare să şi învieze din morţi. De ce? Ca să le ofere binecuvântarea ispăşirii tuturor celor care o vor cere prin credinţă. “De aceea şi poate să mântuiască în chip desăvârşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăieşte pururea ca să mijlocească pentru ei.” Evrei 7:25.

2. Dacă-L voi primi pe Domnul Hristos şi iertarea Lui, iar apoi voi cădea din nou, mă va ierta El din nou? (1 Ioan 1:9 )

Putem să avem încredere că Dumnezeu ne va ierta iarăşi dacă regretăm păcatul şi-l mărturisim. “Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire.” 1 Ioan 1:9.

3. Cum aş putea să mă apropii de Dumnezeu în starea mea păcătoasă? N-ar fi mai bine ca să se roage pentru mine un preot sau un pastor? (Evrei 4:16 )

Întrucât Domnul Isus a trăit în firea noastră şi a fost “ispitit ca şi noi” (Evrei 4:15), avem un Dumnezeu care ne înţelege şi care doreşte să aibă milă de noi. Evrei 4:16 ne spune că putem “să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare.” Ne putem apropia de Dumnezeu direct prin Domnul Isus Hristos, fără vreun mijlocitor şi având încredere în îndurarea Lui, putem veni “cu îndrăzneală” (traducerea King James) la El în numele Domnului Isus (Ioan 14:14). 1 Timotei 2:5 declară: “Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos.”

4. Aş putea să fac ceva ca să-L ajut pe Dumnezeu să mă salveze? (Romani 4:5 )

Nu. Planul Său cuprinde în totalitate harul (Romani 3:24; 4:5); reprezintă “darul lui Dumnezeu.” Efeseni 2:8. Este totuşi adevărat că aşa cum Dumnezeu ne să harul prin credinţă, tot aşa ne dă şi dorinţa şi tăria de a-L asculta. Lucrul acesta are ca urmare ascultarea de Legea Lui. Dar, chiar şi această ascultare vine din harul nemeritat dat de Dumnezeu. Ascultarea–slujirea şi lealitatea plină de iubire–reprezintă adevărata dovadă a uceniciei şi este un rod firesc al credinţei în Isus Hristos.

5. Dacă Dumnezeu îmi va ierta păcatele şi mă va reda familiei Lui, va elimina asta orice pedeapsă viitoare pentru păcatele mele sau mi se va mai cere alt fel de penitenţă? (Mica 7:18 )

Scripturile declară: “Acum dar nu este nici o osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus.” Romani 8:1. Domnul Hristos a plătit întreaga vină pentru fărădelegile noastre, iar cei care Îl primesc prin credinţă nu datorează nici o penitenţă pentru că au fost curăţiţi, ci sunt deja condieraţi “spălaţi” în sângele Mielului! Isaia 43:25 conţine o frumoasă făgăduinţă a iertării: “Eu, Eu îţi şterg fărădelegile, pentru Mine, şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele Tale.” Mica 7:18, 19 ne arată atitudinea deosebită a Răscumpărătorului-Dumnezeu faţă de poporul Său: “Care Dumnezeu este ca Tine, care ierţi nelegiuirea şi treci cu vederea păcatele rămăşiţei Tale? El nu-Şi ţine mânia pe vecie, ci Îi place îndurarea! El va avea iarăşi milă de noi, va călca în picioare nelegiuirile noastre şi vei arunca în fundul mării toate păcatele lor.”

Întrebări

1. Dumnezeu a revărsat tot cerul pentru om în care anume măreţ dar? (1)

___ Biblia.
___ Biserica Lui.
___ Isus Hristos.
___ Legea.

2. Demonstraţia cea mai mare de iubire pe care a cunoscut-o vreodată lumea a fost (1)

___ Înmulţirea pâinilor şi a peştilor.
___ Moartea Domnului Isus pe cruce.
___ Cincizecimea.
___ Mărturisirea lui Petru.

3. Jertfa Domnului Hristos pe cruce a fost pentru (1)

___ toată lumea.
___ doar pentru cei drepţi.
___ doar pentru cei răi.
___ doar pentru cei predestinaţi să fie mântuiţi.

4. Pe ce fel de om îl iubeşte Dumnezeu cel mai mult? (1)

___ Membrii bisericii.
___ Desfrânatele şi hoţii.
___ Pe toată lumea la fel.
___ Creştinii născuţi din nou.

5. Domnul Hristos S-a născut în familia oamenilor ca să (1)

___ plătească vina păcatului.
___ afle cât de slabi suntem.
___ ajungă un bun tâmplar.

6. Ca să capete mântuirea, cineva trebuie să (1)

___ urmeze un curs biblic.
___ aparţină unei biserici.
___ vorbească în limbi.
___ o primească în dar.

7. Suntem mântuiţi prin (1)

___ Fapte bune.
___ Har.
___ Dorinţă.

8. Iertarea şi primirea ne fac să simţim (2)

___ că putem să păcătuim din nou.
___ regret faţă de plăcerile care nu le mai putem realiza.
___ bucurie şi pace.
___ asigurarea vieţii veşnice.

9. Ascultarea trebuie să se bazeze pe (1)

___ teama de iad.
___ dorinţa de a fi acceptat de prieteni.
___ iubirea pentru Isus.

10. Purtarea creştină sau păzirea poruncilor este (1)

___ Legalism.
___ Unul din roadele adevăratei convertiri.
___ fără importanţă.

11. Căsătoria cu Hristos este simbolizată prin (1)

___ mersul la o mănăstire.
___ botez.
___ o verighetă purtată pe mâna dreaptă.
___ un jurământ de celibat.

12. Cele două mari căi prin care poţi să continui să-L iubeşti pe Hristos sunt (2)

___ studiul zilnic al Bibliei.
___ dăruirea generoasă.
___ abţinerea de la mâncarea de porc.
___ o atitudine permanentă de rugăciune.