13. E necesar sa apartii unei biserici?

 
“Ci v-ati propiat de muntele Sionului, de cetatea Dumnezeului celui viu, Ierusalimul ceresc, de zecile de mii, de adunarea in sarbatoare a ingerilor, de Biserica celor intai nascuti, care sunt scrisi in ceruri, de Dumnezeu, Judecatorul tuturor, de duhurile celor neprihaniti, facuti desavarsiti.” Evrei 12:22-23. Apostolul Pavel vorbeste aici de Biserica lui Dumnezeu de pe pamant si el spune ca numele membrilor ei sunt scrise in cer si ca ei sunt socotiti ca membri alaturi de ingeri.
 
Dumnezeu lauda Biserica aici. El arata iubirea si respectul pentru Biserica Sa. Probabil ganditi ca oricine ar vrea sa apartina unei organizatii pe care o lauda chiar Dumnezeu. S-ar parea ca oricine ar dori sa apartina acestei Biserici. Dar, din contra, se pare ca oamenii au tot felul de scuze ca sa nu se uneasca cu aceasta Biserica. Iata cateva scuze la care Dumnezeu asculta in fiecare zi.
 
1.“Nu doresc sa apartin unei Biserici, caci n-am gasit inca nici una care sa invete invataturile Bibliei.” Aceasta este o scuza buna pentru a nu apartine unei Biserici. Nu dorim sa ne unim, sa ajutam si sa aprobam o Biserica ce sustine invataturi eronate. Biblia ne spune in 1 Timotei 3:15 ca Biserica este “Stalpul si temelia adevarului.” Nu cred ca trebuie sa fim membri ai unei Biserici care nu este solid ancorata in adevarul Cuvantului lui Dumnezeu. Laud pe Dumnezeu ca exista o Biserica totusi care invata Cuvantul lui Dumnezeu. Dar unii oameni cand o gasesc, inca prezinta scuze pentru a nu face parte din aceasta Biserica.
 
2. “Nu-mi pot permite sa apartin unei Biserici. Ma costa prea mult.” Ce tragedie ca o Biserica sa ajunga un loc unde saracii sa nu poata veni. Biserica a fost intemeiata de un om sarac: Iisus. El spunea in Matei 8:20. “Vulpile au vizuini si pasarile cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Si odihni capul.” Da, Iisus a fost sarac, n-avea nimic din posesiunile lumii. El a inceput Biserica cu oameni saraci. Unii erau doar pescari umili. Daca Biserica a devenit asa de mare, de frumoasa si scumpa, incat saracii nu se simt ca acasa acolo, ceva gresit este cu acea Biserica, nu-i asa? Dumnezeu iubeste si pe saraci si pe bogati. El nu face nici o deosebire. De fapt, El poate iubeste pe saraci mai mult. Abraham Lincoln a facut o declaratie faimoasa: “Dumnezeu trebuie ca a iubit pe oamenii saraci, deoarece El a facut atat de multi dintre noi.”
 
Dumnezeu are un plan minunat pentru a sustine Biserica Sa. Daca o persoana are multi bani, el va da mult pentru Biserica. Daca are putini bani, el va da putin Bisericii. Dar Dumnezeu priveste ca si cum ei au dat aceeasi suma. Planul Sau se numeste Planul Zecimii. El ne cere tuturor sa-I dam Lui a zecea parte, 10%, din venitul nostru sau din profit. “Se cade sa insele un om pe Dumnezeu, cum Ma inselati voi?” Dar voi intrebati: “Cu ce Te-am inselat?” Cu zeciuielile si darurile de mancare.” Maleahi 3:8. A zecea parte din venitul nostru apartine lui Dumnezeu. Ni se spune ca daca nu-I dam zecime, noi Il inselam. E rau si teribil sa furam de la o alta persoana, dar cu atat mai rau sa furam de la Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat tot ce avem si ne cere sa-I dam Lui doar 10%. Nu este prea mult sa-I dam lui Dumnezeu, nu-i asa?
 
Nu numai ca Dumnezeu ne spune ca e datoria noastra sa-I restituim zecimea, dar El ne promite minunate binecuvantari daca suntem credinciosi in aceasta. “Aduceti insa la casa vistieriei toate zeciuielile, ca sa fie hrana in Casa Mea; puneti-ma astfel la incercare, zice Domnul ostirilor si veti vedea daca nu voi deschide zagazurile cerurilor si daca nu voi turna peste voi belsug de binecuvantare.” Maleahi 3:10. El ne va da atat de multe binecuvantari ca nu vom fi in stare sa le tinem. “Dati si vi se va da; ba inca, vi se va turna in san o masura buna, indesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra. Caci cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura.” Luca 6:38.
 
3. “Nu ma simt destul de bun sa apartin unei Biserici.” Biblia ne spune ca nici unul dintre noi nu este destul de bun. “Nimeni nu este bun decat Unul singur: Dumnezeu.” Marcu 10:18. Biserica n-a fost intemeiata niciodata pentru oameni buni, ci pentru pacatosi, care pot fi mantuiti. “Nu cei sanatosi au trebuinta de doctor, ci cei bolnavi.” Matei 9:12. Oamenii neprihaniti n-au nevoie de Biserica. Unul din cele mai frumoase lucruri spuse despre Iisus a fost critica pe care i-au adus-o ca El se asocia cu pacatosii. Ma bucur ca El iubea atat de mult pe cei pacatosi. Acum stiu ca ma iubeste si pe mine.
 
Daca simti ca nu esti destul de bun sa apartii unei Biserici, acesta este un semn ca Dumnezeu te vrea in Biserica Sa. El nu poate folosi oameni care se cred ca sunt destul de buni. Dumnezeu vrea oameni care recunosc ca sunt pacatosi, dar care doresc sa fie mantuiti prin pretiosul sange al lui Iisus.
 
4. “Nu vin la Biserica deoarece sunt prea multi ipocriti acolo. Stiu  pe unii care pretind ca sunt buni crestini, buni membri in Biserica, dar care fac lucruri pe care eu nu le-as face.” Sa nu uitam ca toti facem greseli. Nimeni nu e perfect, dar Dumnezeu ne spune ca nu trebuie sa judecam. “Nu judecati, ca sa nu fiti judecati.” Matei 7:1.
 
E rau ca exista ipocriti in Biserica. N-ar trebui sa fie, dar sunt. Iisus spunea ca totdeauna va fi asa pe acest pamant. In Matei 13, Iisus ne-a dat doua parabole. Incepand de la versetul 37, El spunea cum graul si neghina cresc impreuna. Nu trebuie sa presupunem ca trebuie sa incercam sa le separam. Ingerii vor face aceasta despartire la sfarsitul lumii. In versetul 47 ni se spune ca este ca si cum un navod este aruncat in mare, care prinde tot felul de pesti, si buni si rai. Tot la fel este si in Biserica. Dar la sfarsitul lumii, ingerii vor desparti pe cei buni de cei rai.
 
Exista si totdeauna vor exista ipocriti in Biserica pana la sfarsitul lumii. Ce tragedie pentru o persoana ca un ipocrit sa-l tina in afara Bisericii si in afara Imparatiei lui Dumnezeu. Cred ca e mai bine sa petreci cativa ani in Biserica impreuna cu cativa ipocriti, decat sa ajungi in iad impreuna cu ei, nu-i asa? Daca lasi ca un ipocrit sa fie intre tine si Dumnezeu, aceasta inseamna ca el este mai aproape de Dumnezeu decat esti tu. Daca te poticnesti de un ipocrit, el trebuie sa fi fost inaintea ta.
 
5. Unii neglijeaza sau amana sa se uneasca cu Biserica. Ei spun: “Trebuie sa vin. Am planificat sa devin membru al Bisericii intr-o zi.” Dar ei doar amana, si tot amana.
 
 
6. “Nu cred ca e important sa apartin Bisericii. Pot fi tot asa de bun si in afara Bisericii.” Iisus si apostolii de ce au stabilit Biserica, daca nu ar fi fost important? Poate spui: “Biserica este ceva vag. Este trupul spiritual al lui Hristos.” Prieteni, apostolii au stabilit organizatia Bisericii. Ei aveau: prezbiteri, diaconi, etc. si membri. In diferite localitati, ei aveau un loc anumit si un timp anumit pentru adunare. Era o organizatie reala.
 
Prieteni, noi avem nevoie unii de altii. E nevoie sa fim organizati, sa fim uniti impreuna. In unire este putere. Impreuna ne inchinam lui Dumnezeu, ne incurajam si ne intarim impreuna. “Caci acolo unde sunt adunati doi sau trei in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor.” Matei 18:20. Cand Irod a aruncat pe Petru in inchisoare, Biserica se ruga si Dumnezeu a trimis un inger sa-l elibereze pe Petru. (Faptele Apostolilor 12:1-19). “Sa nu parasim adunarea noastra, cum au unii obicei… si cu atat mai mult, cu cat vedeti ca ziua se apropie.” Evrei 10:25. Daca am avut vreodata nevoie de Domnul mai inainte, daca am avut vreodata nevoie de Biblie mai inainte, daca am avut nevoie de impreuna simtire si incurajarea Bisericii mai inainte, cu atat mai mult avem nevoie acum in aceste zile din urma in care traim.
   
7. Unor oameni le este rusine sa apartina Bisericii. Ei se simt ca fac parte dintr-o asa de inalta societate, incat cred ca Biserica nu e destul de buna pentru ei. Cand unii ajung pe inaltimi, ametesc. In Evrei 2:11-12, Iisus spune ca nu-i este rusine sa ne numeasca “frati”, “cand zice: “Voi vesti Numele Tau fratilor Mei; Iti voi canta laude in mijlocul adunarii (Bisericii).” Lui Iisus nu-I e rusine de noi, dar unora le e rusine sa fie de partea Lui. Biserica lui Hristos, care este trupul Sau, este formata din diferiti membri care lucreaza impreuna pentru intarirea corpului lui Hristos. (Efeseni 1:22-23; 1 Corinteni 12:18). Nu pot sa vad cum cineva care pretinde ca e crestin poate spune: “N-am nevoie de Biserica.”
 
Biserica exista pentru doua scopuri:
 
A.    Sa ne ajutam unii pe altii in inaintarea noastra spre Imparatia cerului.
B.    Sa fim o lumina pentru altii, prezentandu-le solia mantuirii.
 
Lumea este in intuneric. “Intunericul acopere pamantul si negura mare popoarele.” Isaia 60:2. Sa fim o lumina in aceasta lume intunecoasa.