05. Sapte solii speciale din partea lui Isus

Studiul 5
SAPTE SOLII SPECIALE DIN PARTEA LUI ISUS

Cartile Noului Testament sunt epistole primare scrise de apostoli bisericilor sau anumitor persoane. Adevaratii crestini din acel timp pana in prezent accepta toate aceste epistole ca fiind Cuvantul plin de autoritate al lui Dumnezeu.

Apocalipsul, una din cartile Noului Testament poarta numele lui Isus insusi. De fapt, cartea este intitulata “Descoperirea lu Isus Hristos”. Apocalipsul incepe cu sapte epistole speciale din partea lui Isus catre Biserici. Cu siguranta, aceste epistole de iubire si sfaturi deosebite, direct din partea lui Isus trebuie sa primeasca din partea noastra o atentie deosebita si raspunsul cel mai bun posibil.

In mod tragic aceste epistole speciale au fost aproape in intregime ignorate. Satan, dusmanul poporului lui Dumnezeu se bucura sa vada ca multi crestini nu urmeaza sfatul lui Isus gasit in aceste epistole de iubire fata de noi, din aceasta carte. Multumim lui Dumnezeu ca nu este prea tarziu! Acest studiu al Apocalipsului doreste sa prezinte aceste sapte mari solii. Fie ca Duhul Sfant sa ne calauzeasca in acest studiu.

1. De ce ne-a avertizat Isus impotriva incercarii de a schimba Cuvantul Sau ?
a. Apoc.22,18 : Daca eu adaug ceva la Apocalips, Dumnezeu imi va adauga ______________ scrise in cartea aceasta.
b. Apoc.22,19 : Daca scot ceva din cartea Apocalipsei, Dumnezeu imi va scoate numele meu din _________________  ____________________ .

2. Unde erau asezate cele sapte Biserici ? Apoc.1,4
In ________________________ .
NOTA: Desi aceste sapte scrisori au fost la origine scrise celor sapte Biserici din Asia, mesajele lor se aplica tuturor crestinilor de astazi, ca si toate celelalte epistole sau carti ale Bisericii (2 Timotei 3, 16.17).

3. Care sunt cele trei solii de baza catre aceste Biserici ?
a. Dumnezeu cunoaste totul despre mine. El spune : ” Eu cunosc __________  tale.”

NOTA: Duumnezeu este preocupat de purtarea mea si acest fapt se repeta in mesajul catre toate Bisericile (Apoc. 2,2. 9. 13. 19 si  3, 1. 8. 15).

b. Biruinta este imperativa: “Celui ce va _________________ …”

NOTA: Aceasta are loc numai prin Isus si importanta ei este puternic accentuata catre fiecare Biserica (Apoc.2,7 .11 .17 .26 si 3,5 .12 .21).

c. Asculta la chemarea Duhului Sfant. Isus ne sfatuieste:” Asculta ce are de spus _____________ …”

NOTA: Duhul Sfant al lui Dumnezeu ii convinge pe oameni de pacat si ii conduce la pocainta (Ioan 16,8 .13). Fara Duhul Sfant nimeni nu va simti vreodata parere de rau pentru pacat si nu va experimenta nasterea din nou. Nu este de mirare ca Isus accentueaza atat de puternic importanta ascultarii de Duhul Sau (Apoc.2,7. 11 .17 .29 si 3,6 .13 .22).

4. Ce reprezinta cele sapte Biserici ?

Pe masura ce noi vom studia in continuare, vei vedea in mod clar ca ele reprezinta sapte perioade ale istoriei crestine din timpul lui Ioan pana in timpul revenirii lui Isus. Din cauza spatiului limitat noi vom accentua numai punctele cheie pentru fiecare perioada.

Efes – Perioada apostolilor

5. De ce a fost mustrata Biserica din Efes ? Apoc.2,4
“Ei au _________________  dragostea _______________ .”

NOTA: Efes, Biserica apostolilor reprezinta Biserica lui Dumnezeu din primul secol D.Hr. care a crescut cu o viteza de necrezut. Erau 6 milioane de crestini imprastiati peste tot prin lume la sfarsitul secolului. Totusi, ei si-au pierdut iubirea de la inceput pentru Isus si pentru solia Sa minunata a mantuirii. Noi, de asemenea, trebuie sa fim atenti in aceasta privinta!

6. De ce a fost Biserica din Efes apreciata ? Apoc.2,2
“Ca ai pus _____________ pe cei ce ________________ ca sunt apostoli si _____________ sunt …”

NOTA: Smirna reprezinta in mod deschis pe acesti invatatori falsi si Isus i-a apreciat pentru aceasta. Nicolaitii sustineau un compromis spiritual imbinat cu practici lumesti. Ei considerau ca liberatea lor insemna a practica idolatria si imoralitatea.

Smirna – Perioada persecutiei

7. Ce incurajare a dat Isus Bisericii din Smirna ? Apoc. 2,10
“Fii __________________ pana la _____________ si iti voi da ___________  __________________. “

NOTA: Smirna reprezinta Biserica incepand cu perioada anilor 100 D.Hr. pana la 313 D.Hr. Acesta a fost un timp de persecutie si martiraj. Imperiul Roman incerca sa elimine crestinismul. Numai Dumnezeu stie cat de multi din copiii lui au fost decapitati, aruncati la lei sau taiati cu sabia. Biserica din aceasta perioada a trait atat de aproape de Isus incat El nu le-a dat nici un cuvant de mustrare ci numai cuvinte de incurajare.

8. Ce fagaduinta a fost data Smirnei ? Apoc.2,11
Ei nu vor experimenta “a ____________________ moarte.”

NOTA: Exista o inviere din prima moarte (1 Corinteni 15,51-54). Moartea a doua este aceea in care cel pierdut va pieri in foc (Apoc.21,8). Din aceasta moarte nu este inviere.

Pergam – Perioada compromisului

9. Satan a atacat Pergamul prin invataturi false. Apoc.2, 14.15
a. Un om __________________ . b. Un grup _________________________ .

NOTA: Pergam acopera perioada cuprinsa in sec.4 si 5 si inceputul sec.6. Aceasta este era unei religii sustinute de stat, o era de compromis. Imparatul roman Constantin cel Mare si intreaga sa armata au fost botezati si s-au alaturat bisericii.  Satana n-a putut sa distruga biserica prin persecutie, asa ca el a corupt-o prin popularitate si practici lumesti. Practicile si credintele pagane s-au pastrat in biserica.

Tiatira – Perioada de apostazie

10. Cine a fost femeia care a corupt Tiatira ? Apoc.2,20
O femeie rea numita “_______________ .”

NOTA: Tiatira cuprinde o perioada istorica de aproximativ 1000 de ani, din a doua parte a sec. 6 pana in a doua jumatate a sec.16 (anul 538 D.Hr pana in anul 1560 D.Hr.). Aceasta perioada mai este numita si Evul Intunecat. Biblia a fost inlaturata si acesta a fost un timp infricosat de apostazie reprezentat prin influenta acelei femei destrabalate Izabela din Vechiul Israel. Deci, Izabela simbolizeaza apostazia acelei perioade care a crescut in proportii mari si s-a intins in lumea crestina prin Evul Mediu in timp ce traditia si superstitia au incercat sa acopere invataturile Bibliei.

11. Ce avertizare a dat Dumnezeu urmasilor Izabelei ?
a. Apoc.2,22 : “am sa le trimit un mare _____________________ .”
b. Apoc. 2,23: “voi ______________ cu _____________ pe _____________ __ ei.”

NOTA: Orice necredinta fata de Isus sau fata de invataturile Lui curate se numeste “adulter” spiritual . Pedepsele (boala, necaz si moarte) sunt in adevar reale. Nici o biserica, stat sau invatatori falsi nu pot anula pedeapsa lui Dumnezeu datorata neascultarii .

12. Cine au fost ceilalti care s-au opus acestei coruptii ? Apoc.2,24
Ceilalti “care nu aveti ____________________ aceasta.”

NOTA: Aceasta se refera la o lucrare plina de putere a multor conducatori mari spirituali pe care Dumnezeu i-a ridicat ca sa arate eroarea si apostazia si sa conduca biserica inapoi la Isus si la adevarul biblic. Numele lor sunt binecunoscute: Wycliffe, Huss, Ieronim, Luther, Zwingli, Calvin, Knox, etc.
 Desi multi din acesti barbati au trait in perioada bisericii Sardes, unii incepusera deja sa aduca reforma in biserica in timpul ultimei parti a perioadei Tiatira din istoria Bisericii.

Sardes – Perioada reformatiunii

13. Ale carui cuvinte socante descriu biserica din Sardes ? Apoc.3,1
Cuvintele lui Isus: “Iti merge numele ca ______________________ dar esti ______________ .”

NOTA: Isus, arata aici ca religia formala este fara valoare. Pavel descrie o astfel de religie ca fiind “o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea” (1Timotei 3,5).

14. Ce tragedie era aproape gata sa se intample in Sardes ? Apoc.3,2
Sardes era gata sa ______________________ .

NOTA: Sardes a imbratisat crestinismul in sec. 16,17 si prima parte a sec. al  18-lea (1560 D Hr.pana in 1790 D Hr.). Aceasta acopera perioada cruciala a reformatiunii cand oamenii umpluti de Duhul Sfant al lui Dumnezeu au zguduit lumea cu soliile lor. Dar, in timp ce acesti barbati au murit, urmasii lor, in loc de a cerceta mai mult adevar cu rugaciune, ei au dat inapoi cu o rapiditate uimitoare. Aceasta lectie solemna este pentru noi astazi. Continua sa cercetezi adevarul si urmeaza-l pe masura ce il gasesti; apoi toate binecuvantarile lui Dumnezeu vor veni in viata ta.

Filadelfia – Perioada redesteptarii

15. Ce inseamna numele Filadelfia ?
In mod literal, acest nume inseamna “iubire frateasca’.

NOTA: Perioada Filadelfia se intinde din a doua jumatate a sec.18 si prima jumatatee a sec.19 (1790 D.Hr. pana in anul 1840D.Hr.). In acest timp au loc nasterea si extinderea misiunilor straine. Societatile Biblice Americane si Engleze au fost organizate. Au aparut pe scena bisericii predicatori ca Wesley si Whitefield care au adus mari redesteptari. Un studiu al cartilor Daniel si Apocalips au aprins cea mai mare trezire religioasa de dupa reformatiune. Isus nu face nici o mustrare pentru aceasta biserica.

Laodicea – Crestinismul de astazi

16. Care este problema Laodiceei ? Apoc.3,16.17
a. Noi suntem “___________________”.
b. Noi simtim ca suntem _____________________ spiritual” si nu avem nevoie de nimic, cand de fapt suntem ____________
nenorociti, saraci, orbi si ______________________ .”

NOTA: Perioada Laodicea a bisericii se intinde de la a doua jumatate a sec.19 pana la timpul cand Isus va reveni (1840 D.Hr. pana la sfarsitul timpului). Inimile noastre sunt pline de durere vazand ca Laodicea reprezinta biserica de astazi. Este o biserica care este mare si indrazneata, dar este teribil de bolnava si in nevoia unei vindecari ceresti. Aceasta conditie este alarmanta si are nevoie de atentie urgent !

17. Numeste trei lucruri pe care Isus ne spune sa le cumparam . Apoc. 3,18
1._____________________
2._____________________
3. _____________________
1. AUR inseamna adevarata bogatie a cerului care este menifestata in caracterul asemnator lui Hristos. Aceasta vine din cunostinta Cuvantului lui Dumnezeu aplicat prin credinta in viata ta si descoperit prin fapte de iubire (Psalm 19,7-10; Galateni.5,6; Iacob 2,5; Rom.23,10).

2. HAINE ALBE inseamna hainele neprihanirii lui Isus (Isaia 61,10; Apoc.19,8). Aceasta este data de Isus ca un dar fara plata. Noi nu facem nimic ca s-o castigam. Noi o primim doar prin credinta si este retinuta prin credinta (Zaharia 3,1-5; Rom.1,17).

3. ALIFIE PENTRU OCHI inseamna :
a. discernamant in a pricepe Cuvantul lui Dumnezeu (Psalm 119,18; Ioan 2,20 .27);
b. Duhul Sfant care ne ajuta sa vedem adevarata noastra stare si sa facem alegerea potrivita (Ioan 14,26; Efeseni 1,17-19).

18. Cum pot sa primesc aceste daruri pretioase ? Apoc.3,20
Deschizand _____________ inimii mele si lasand pe __________________ sa intre in viata mea.

NOTA: Desi Isus poate sa deschida multe usi, El nu va forta usa inimii mele. Aceasta trebuie sa o fac eu insumi.

19. Esti dispus sa accepti aceste daruri ?
Raspuns: ______________

NOTA: Isus spune bisericii Sale din ultimele zile ca ea nu este gata pentru aparitia Sa. Sfatul Sau pentru noi in Apoc. 3 este fantastic. Totusi, El are mult mai mult de spus in urmatoarele 19 capitole ale Apocalipsului. Unele din sfaturile Sale pot sa ne uimeasca, dar, pentru ca este sfatul Lui, eu il doresc oricum. Il doresti si tu ?
Raspuns: __________ .