03. Cum sa cresti in credinta

Nu e greu sa crezi in Dumnezeu cand totul se pare ca merge bine. Dar credinta unor oameni se slabeste in vremuri grele. In lectia de azi vom descoperi cum sa trecem cu bine prin cele mei mari provocari.

1. Care este definitia credintei in Biblie?

"Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o putrernica incredintare despre lucrurile care nu se vad." Evrei 11:1.

Credinta este realitatea lucrurilor nadajduite. Ea ne furnizeaza dovada interioara a lucrurilor despre care doar visam. Credinta prinde cele mai bune lucruri ale lui Dumnezeu pregatite pentru noi.

2. Subliniaza numele a doi oameni mari ai credintei din textele de mai jos:

"Prin credinta a adus Abel lui Dumnezeu o jertfa mai buna decat Cain. Prin ea a capatat el marturia ca este neprihanit, caci Dumnezeu a primit darurile lui. Si prin ea vorbeste el inca, macar ca este mort. Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamant, ca sa nu vada moartea." Evrei 11:4-5.

Din cauza credintei sale, Abel a fost omorat. Din cauza credintei sale, Enoh a fost luat la cer. A avut Enoh mai multa credinta decat Abel? Ce ne spune aceasta despre credinta?
____________________________________________________________

3. Citeste textele urmatoare si subliniaza cuvintele care descriu cel mai bine credinta.

a). "Increde-te in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe intelepciunea ta! Recunoaste-L in toate caile tale si El iti va netezi cararile." Proverbe 3:5-6.
b). "Increde-te in Domnul si fa binele; locuieste in tara si umbla in credinciosie." Psalmul 37:3.
c). "Iata, Dumnezeu este izbavirea ("mantuirea" – trd. engleza) mea, voi fi plin de incredere si nu ma voi teme de nimic." Isaia 12:2.

Credinta se intemeiaza pe cunostinta ca Dumnezeu ne iubeste si El doreste numai ce este cel mai bine pentru noi.

4. In gradina Ghetsemani, cum  Si-a exprimat Iisus credinta?

"Apoi a mers putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant si S-a rugat, zicand: "Tata, daca este cu putinta, departeaza dela mine paharul acesta! Totusi nu cum voiasc Eu, ci cum voiesti Tu." Matei 26:39.

A cui voie a cautat-o Iisus?
__________________________________________________________

5. Apostolul Pavel scria:

"Pentru ca umblam prin credinta, nu prin vedere." 2 Corinteni 5:7.

Care este diferenta intre credinta si vedere? Cand vezi solutia pentru problemele tale, mai ai nevoie de credinta?
_________________________________________________________

6. Ce au cerut ucenicii lui Iisus? Subliniaza cuvantul care ne spune ce doreau ei.

"Apostolii au zis Domnului: "Mareste-ne credinta!" Luca 17:5.

7. Cum spune Biblia ca ne putem mari credinta?

a). "Astfel, credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos." Romani 10:17.
b). "El (Avraam) nu s-a indoit de fagaduinta lui Dumnezeu, prin necredinta, ci, intarit prin credinta lui, a dat slava lui Dumnezeu." Romani 4:20.
c). … "calca pe urmele credintei…" Romani 4:12.
d). …ascultarea credintei…"Romani 1:5.

Scrie trei lucruri prin care Biblia spune ca ne putem mari credinta:
________________________________
________________________________
________________________________

8. Care este scopul (tinta) credintei?

"….Pe care voi Il iubiti fara sa-L fi vazut, credeti in El fara sa-L vedeti si va bucurati cu o bucurie negraita si stralucita, pentru ca veti dobandi, ca sfarsit al credintei voastre, mantuirea sufletelor voastre." 1 Petru 1:8-9.

Tinta credintei noastre este "mantuirea sufletelor noastre." Credinta este increderea in Dumnezeu in toate experientele vietii noastre. In ciuda durerilor si necazurilor vietii, planul lui Dumnezeu pentru noi se va realiza. Credinta este increderea si aderarea la fagaduintele Sale in incercarile vietii, in ceasurile intunecate, crezand ca intr-o zi cerul va fi plin de stralucirea venirii Sale. Atunci, si numai atunci, necazurile noastre vor lua sfarsit. Pana atunci mergem prin credinta ca El va implini toate fagaduintele Sale pentru noi.