21. Cresterea in viata de crestin

Viata cere crestere. Cand vietatile nu mai cresc sau nu se mai reproduc, ele mor. In corpurile noastre celulele continuu produc noi celule. Sangele nostru in mod constant este reinnoit. Viata noastra spirituala este asemanatoare cu viata fizica. Daca ajungem la punctul cand nu mai crestem spiritual, incepem sa murim. In aceasta lectie vom explora mijloace practice de crestere zilnica in relatie stransa cu Domnul Isus.

1.Ce sfat dadea apostolul Petru crestinilor?

"Cresteti in harul si in cunostinta Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos." 2 Petru 3:18.

Cresterea in har este vitala pentru trairea vietii de crestin. Fiecare crestin este indemnat sa creasca spiritual. O cale de a creste spiritual este rugaciunea.

2. Scrie trei caracteristici ale vietii de rugaciune a Domnului Isus.

"A doua zi dimineata, pe cand era inca intuneric de tot, Isus S-a sculat, a iesit, si s-a dus intr-un loc pustiu. Si Se ruga acolo." Marcu 1:35.
"Iar El (Isus) Se ducea in locuri pustii si Se ruga acolo." Luca 5:16.(Se ducea ADESEA in locuri pustii si Se ruga" – trd. engleza).
a. Isus Se ruga _____________________. El avea un timp special de rugaciune. (Marcu 1:35).
b. Isus gasea un _______________ de rugaciune. El avea un loc special pentru rugaciune. (Marcu 1:35).
c. Isus Se ruga _______________ (Luca 5:16, trd. engleza). El avea continuitate in viata Sa de rugaciune.

3. In ce se concentrau rugaciunile Domnului Isus? Care era miezul vietii Lui de rugaciune?

"Apoi a mers putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant si S-a rugat, zicand: "Tata, daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta! Totusi nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu." Matei 26:39.

Esenta rugaciunii consta in a cauta voia lui Dumnezeu. Rugaciunea este o cale randuita de Dumnezeu pentru a creste din punct de vedere spiritual.

4. Pe langa darul rugaciunii ce altceva ne-a mai dat Dumnezeu pentru a creste in spiritualitate?

"Prin care El ne-a dat fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe, ca prin ele sa va faceti partasi firii dumnezeiesti, dupa ce ati fugit de stricaciunea, care este in lume prin pofte." 2 Petru 1:4.

Dumnezeu ne-a dat ________________Lui.

Ce cuvinte foloseste Petru pentru a descrie aceste fagaduinte?

Fagaduintele Lui sunt _________________________________________________

5. Cum are loc aceasta zilnica nastere din nou?

"Fiindca ati fost nascuti din nou nu dintr-o samanta, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvantul lui Dumnezeu, care este viu si care ramane in veac." 1 Petru 1:23.

6. Este oare posibil sa citim Cuvantul lui Dumnezeu si sa nu avem nici un folos din el? De ce?

Daca nu citim Cuvantul lui Dumnezeu cu _________________________ nu ne va folosi la nimic. Cand citim fagaduintele lui Dumnezeu, trebuie sa le acceptam prin credinta. Iata cateva fagaduinte:

"Si Dumnezeul meu sa ingrijeasca de toate trebuintele voastre, dupa bogatia Sa, in slava, in Isus Hristos." Filipeni 4:19.

"Nu v-a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda." 1 Corinteni 10:13.

"Dar cei ce se incred in Domnul isi inoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla si nu ostenesc." Isaia 40:31.

"Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare." Isaia 41:10.

Fagaduintele lui Dumnezeu sunt pentru tine; accepta-le, crede-le si pretinde-le.

7. Cand Satana ne ataca si incearca sa ne distruga experienta noastra spirituala, cum putem fi biruitori?

"Ei l-au biruit, prin sangele Mielului si prin cuvantul marturisirii lor, si nu si-au iubit viata pana la moarte." Apocalips 12:11.

Noi biruim deoarece Isus a biruit. Sangele lui Hristos, care a fost varsat pe crucea Golgotei, a sigilat soarta lui Satana. Pe cruce, Isus Si-a descoperit imensa iubire pentru noi. Textul de mai sus ne arata inca o cale prin care putem birui.

"Ei l-au biruit… si prin _____________________________________"

Cand impartasim iubirea lui Hristos cu altii, ne intarim noi insine in credinta crestina. "Este mai ferice sa dai decat sa primesti" (Faptele Apostolilor 20:35). Daca doresti sa devii un crestin cu credinta dinamica, atunci cauta pe Isus in rugaciune. Citeste Cuvantul Sau, accepta fagaduintele Sale prin credinta si impartaseste iubirea Lui cu altii.