12. Vacanta Diavolului

Intr-o zi, doua doamne vorbeau impreuna. Una critica sever pe cineva. Doamna care mai mult asculta decat vorbea s-a plictisit ascultand la acele remarci critice. In cele din urma a dat sugestia: “Daca nu putem sa spunem nimic bun despre oameni, poate e mai bine sa nu vorbim deloc despre ei.”

Cealalta doamna i-a replicat: “Ei bine, unii oameni n-au nimic bun in ei despre care sa vorbesti.” Doamna cea amabila a raspuns: “Cred ca nimeni nu este asa de rau incat sa nu gasim ceva bun in el sau ea.” “Ei bine, spune ceva bun despre Diavol,” a provocat-o doamna care critica. Dupa un moment de gandire, doamna cealalta a raspuns: “Cel putin, diavolul are multa ambitie.”
 
Cat adevar este in aceasta afirmatie! Diavolul lucreaza zi si noapte. Niciodata nu se odihneste. El a lucrat neobosit sa duca tot mai multe suflete in iad. Dar, intr-o zi, sper foarte curand, Satana va primi o vacanta lunga. El va fi eliberat din lucrul sau de ispitire si de distrugere a sufletelor.
 
Cat de lunga va fi vacanta lui? Unde si-o va petrece? Ce va face? “Apoi am vazut pogorandu-se din cer un inger, care tinea in mana cheia Adancului si un lant mare. El a pus mana pe balaur, pe sarpele cel vachi, care este Diavolul si Satana si l-a legat pentru o mie de ani. L-a aruncat in Adanc, l-a inchis acolo si a pecetluit intrarea deasupra lui, ca sa nu mai insele Neamurile, pana se vor implini cei o mie de ani. Dupa aceea, trebuie sa fie deslegat pentru putina vreme.” Apocalipsa 20:1-3.
 
Satana va fi legat cu un lant si aruncat in Adanc unde va sta pentru o mie de ani, sau un mileniu.

In Apocalipsa 20 se gaseste de sase ori expresia “o mie de ani.” Este singurul capitol in Biblie care ne da tabloul general al evenimentelor din aceasta perioada de timp. Este numit “capitolul mileniului.”

Exista multe teorii facute de oameni despre mileniu. Cea mai populara este aceasta: Hristos va veni in secret si va lua Biserica Sa. Aceasta este numita “Rapirea Secreta.” Dupa trei ani si jumatate, un om straniu va apare undeva. Poporul Evreu il va accepta ca fiind Mesia, dar vor fi inselati amarnic, deoarece in realitate el este Anticrist. Dupa alti trei ani si jumatate, el li se descopere ca fiind foarte violent si crud. Pentru a-i salva pe evrei, Iisus Hristos vine in slava, intemeiaza o imparatie la Ierusalim si domneste pe pamant o mie de ani. Evreii merg sa predice Evanghelia. La sfarsitul celor o mie de ani, apare Diavolul si va fi o mare batalie, lumea va fi distrusa, dar toti vor merge in cer.

Conform acestei teorii, mileniul va fi  un fel de mareata Utopie, un fel de “Epoca de aur” de pace pe pamant. Ce frumoasa teorie este aceasta! Lumea merge din bine in mai bine!. Hristos vine si intemeiaza Imparatia Sa aici si domneste in pace pentru o mie de ani. Evreii sunt convertiti si toata lumea are a doua sansa. Da, este un plan minunat, dar un singur lucru este gresit aici: Nu se potriveste cu cea ce invata Biblia.

Vreti sa stiti de unde a aparut aceasta ideie? Iata ce s-a intamplat. In timpul Reformatiunii, marii reformatori au studiat profound Biblia. Studiind profetiile din Daniel si Apocalipsa, ei au descoperit ca Biblia arata si descria pe Anticristul care urma sa vina. Toate caracteristicile acestuia aratau foarte clar spre Biserica Romano-Catolica, Papalitatea. Desigur, catolicii nu puteau tolera aceasta invatatura. Ei au desemnat pe Alcazar si Ribera, doi preoti iezuiti, sa lanseze o noua teorie care sa contracareze invatatura reformatorilor. Si ei au lansat fantastica teorie mentionata mai sus. Desigur, presiunea asupra catolicilor a disparut, caci ei au inventat un nou Anticrist care-si va face aparitia candva in timpul mileniului. Ei au fost plini de success in planul lor, caci astazi, aproape orice Biserica Protestanta a acceptat aceasta teorie falsa, in parte sau in totalitate, chiar daca nu este bazata pe Cuvantul lui Dumnezeu.

Noi nu suntem interesati in teorii facute de oameni. Suntem interesati doar in ceea ce spune Biblia, ghidul infailibil, despre mileniu.

Va merge pamantul din bine in mai bine pana va veni epoca de aur? Daca da, noi nu ne gasim atat de aproape astazi, caci lumea noastra cu siguranta nu devine mai buna. Exista crime, boli, necazuri  si razboaie.  Sa vedem ce spune Biblia: “Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intampla si la venirea Fiului  omului. In adevar, cum era in zilele dinainte de potop, cand mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua cand a intrat Noe in corabie si n-au stiut nimic, pana cand a venit potopul si i-a luat pe toti, tot asa va fi si la venirea Fiului omului.” Matei 24:37-38. Zilele lui Noe erau pline de rautate teribila, dar nu mai rele decat zilele noastre. “Ce s-a intamplat in zilele lui Lot, se va intampla aidoma: oamenii mancau, beau, cumparau, vindeau, sadeau, zideau; dar, in ziua cand a iesit Lot din Sodoma, a plouat foc si pucioasa din cer si i-a pierdut pe toti. Tot asa va fi si in ziua cand Se va arata Fiul omului.” Luca 17:28-30. “Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele.” 2 Timotei 3:1. “Dar oamenii rai si inselatori vor merge din rau in mai rau, vor amagi pe altii si se vor amagi si pe ei insisi.” 2 Timotei 3:13. “Solii pacii (“ambasadorii pacii” – trd. engleza) plang cu amar.” Isaia 33:7. “Cand vor zice: “Pace si liniste!” atunci o prapadenie neasteptata va veni peste ei.” 1 Tesaloniceni 5:3. Conform Bibliei, aceasta lume nu va deveni mai buna. Nu vom avea pace. Domnul a sfarsit deodata rautatea din zilele lui Noe si Lot. El va face la fel curand. El va veni deodata si toate activitatile din lumea aceasta vor inceta.

“Iata, Eu vin curand; si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui.” Apocalipsa 22:12.  Hristos Insusi spune ca atunci cand El va veni, va rasplati pe fiecare din noi dupa cum ne-am trait viata. El va lua la cer pe cei neprihaniti si va distruge pe cei rai. Desigur, El nu spune ca El va veni sa mai converteasca pe cineva. Va fi prea tarziu pentru convertire. “Cine este nedrept, sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat, sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant, sa se sfinteasca si mai departe!” Apocalipsa 22:11. Destinul fiecaruia va fi deja hotarat cand Iisus va veni.

Sa vedem evenimentele ce se vor intampla in timpul mileniului.

Primul si cel mai mare eveniment va fi venirea lui Hristos, nu in secret, ci vizibila. “Caci cum iese fulgerul de la rasarit si se vede pana la apus, asa va fi si venirea Fiului omului.” “Iata ca El vine pe nori. Si orice ochi Il va vedea.” Apocalipsa 1:7. Invierea celor drepti care au murit. “Caci Insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va pogora din cer si intai vor invia cei morti in Hristos.” 1Tesaloniceni 4:16. Aceasta inviere este doar pentru mortii in Hristos. Cei rai care sunt morti nu vor invia acum. Iisus a invatat ca vor exista doua invieri. “Nu va mirati de lucrul acesta; pantru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui, si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele, vor invia pentru viata; iar cei ce au facut raul, vor invia pentru judecata”  (“vor invia pentru distrugere” – trd. engleza) Ioan 5:28-29. Prima este invierea pentru viata, a doua pentru distrugere. “Fericiti si sfinti sunt cei ce au parte de intaia inviere! Asupra lor a doua moarte n-are nici o putere; ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor imparati cu El o mie de ani.” Apocalipsa 20:6. Deci, prima inviere, invierea celor drepti, are loc la inceputul mileniului, caci cei ce vor fi inviati atunci vor domni impreuna cu Hristos o mie de ani. “Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani. Aceasta este intaia inviere.” Apocalipsa 20:5. E clar ca numai cei neprihaniti vor invia la inceputul mileniului. Nu va fi nici o a doua sansa pentru cei rai, caci ei vor fi morti in decursul celor o mie de ani.
 
Deci, doua evenimente vor marca inceputul mileniului: a doua venire a Domnului Hristos si invierea mortilor neprihaniti.

“Apoi, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei, in nori,  ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul.” 1 Tesaloniceni 4:17. Aceasta are loc in legatura cu invierea celor neprihaniti. Impreuna cu mortii care au fost inviati, neprihanitii cei vii sunt rapiti in vazduh sa intalneasca pe Domnul lor.
 
“Sa nu vi se tulbure inima. Aveti credinta in Dumnezeu si aveti credinta in Mine. In casa  Tatalui Meu  sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc. Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi.” Ioan 14:1-3. Neprihanitii cei inviati si neprihanitii cei vii vor fi luati la cer impreuna cu Iisus. Domnul Hristos ne-a promis ca ne va lua in cer. Nu este nici o indicatie ca vom sta cu El aici pe pamant pentru o mie de ani.
 
Ce se intampla cu cei rai care traiesc (sunt vii) cand va veni Hristos? Deja am vazut ca cei rai care au murit, nu vor invia, ci vor ramane morti. “Si atunci se va arata acel Nelegiuit, pe care Domnul Iisus il va nimici cu suflarea gurii Sale si-l va prapadi cu aratarea venirii Sale.” 2 Tesaloniceni 2:8. “Imparatii pamantului, domnitorii, capitanii ostilor, cei bogati si cei puternici, toti robii si toti oamenii slobozi s-au ascuns in pesteri si in stancile muntilor. Si ziceau muntilor si stancilor: “Cadeti peste noi si ascundeti-ne de Fatza Celui ce sade pe scaunul de domnie si de Mania Mielului; caci a venit ziua cea mare a maniei Lui si cine poate sta in picioare? “ Apocalipsa 6:15-17. Gloria mareata a lui Hristos nu va fi suportata de cei rai. Slava lui Hristos va fi mult mai mare decat a ingerilor cerului si toti cei rai vor fi nimiciti de aratarea venirii Sale. Nu se vede aici o a doua sansa pentru mantuire.
 

Sa recapitulam pe scurt evenimentele care vor acea loc la inceputul mileniului.

Hristos va veni.
Cei neprihaniti care sunt morti vor invia.
Cei neprihaniti care sunt vii vor fi transformati.
Impreuna vor fi luati la cer.
Cei rai care sunt in viata vor fi nimiciti.
 
Acesta este timpul cand incepe vacanta lui Satana. “Apoi am vazut pogorandu-se din cer un inger, care tinea in mana cheia Adancului si un lant mare. El a pus mana pe balaur, pe sarpele cel vechi, care este Diavolul si Satana si l-a legat pentru o mie de ani. L-a aruncat in Adanc, l-a inchis acolo si a pecetluit intrarea deasupra lui, ca sa nu mai insele Neamurile, pana se vor implini cei o mie de ani. Dupa aceea, trebuie sa fie deslegat pentru putina vreme.” Apocalipsa 20:1-3. Ce vacanta! Satana va fi legat si aruncat in Adanc. Unii oameni spun ca Satana deja a fost legat in 1914. Tot ceea ce cunosc este ca, daca Satana este legat acum cu lanturi, lanturile trebuie sa fie de elastic, pentru ca el lucreaza peste tot in lume. El nu este legat acum, dar va fi la inceputul mileniului si atunci va fi aruncat in Adanc.

Ce este Adancul? Abussos este cuvantul grec din care s-a tradus si care inseamna abis sau haos, fara forma. In Geneza 1:2 gasim cuvantul din ebraica asemanator cu cuvantul grecesc. “Pamantul era pustiu si gol’ peste fatza adancului de ape era intuneric.” Aceasta era conditia pamantului inainte ca Dumnezeu sa-l transforme in frumosul paradis, gradina Edenului. Acest pamant va fi din nou gol si fara forma si va fi Adancul unde Satana va petrece mileniul.

“Ma uit la pamant si iata ca este pustiu si gol; ma uit la ceruri si lumina lor a pierit! Ma uit la munti si iata ca sunt zguduiti; si toate dealurile se clatina! Ma uit si iata ca nu este nici un om; si toate pasarile au fugit! Ma uit si iata, Carmelul este un pustiu; si toate cetatile sale sunt nimicite inaintea Domnului si inaintea maniei Lui aprinse!” Ieremia 4:23-26. “Si eu am intrebat: “Pana cand, Doamne?” El a raspuns: “Pana cand vor ramanea cetatile pustii si lipsite de locuitori; pana cand nu va mai fi nimeni in case si tara va fi pustiita de tot.” Isaia 6:11. “Iata vine ziua Domnului, zi fara mila, zi de manie si urgie aprinsa, care va preface tot pamantul in pustiu si va nimici pe toti pacatosii de pe el.” Isaia 13:9. “Cei pe care-i va ucide Domnul in ziua aceea vor fi intinsi de la un capat al pamantului pana la celalalt; nu vor fi nici jaliti, nici adunati, nici ingropati, ci vor fi un gunoi de pamant.” Ieremia 25:33.

Da, acest pamant va fi Adancul (Abisul) pentru Satana. Va inconjura pamantul si nu va gasi decat distrugere, cauzata de pacatul lui. Satana va fi legat de “lantul” circumstantelor. El nu mai poate lucra, nu mai are pe cine sa ispiteasca. Unii gandesc ca mileniul va fi un timp minunat de pace pe pamant si o noua sansa pentru mantuirea tuturor. Biblia nu ne da un astfel de tablou. Nu doresc sa fiu aici in timpul mileniului. Doar cei rai vor ramane pe pamant si ei vor fi morti. Doresc sa fiu impreuna cu cei neprihaniti in cer impreuna cu Domnul Iisus..

Acum stim cate ceva ce se va intampla in timpul mileniului.

Satana se va plimba pe pamantul dezolant, abis.
 
Cei rai vor zace morti pe pamant.
 
Stim de asemenea, ca cei neprihaniti vor fi in cer in acest timp.
 
Ce vor face ei in cer? “Si am vazut niste scaune de domnie; si celor ce au sezut pe ele, li s-a dat judecata. Si am vazut sufletele celor ce li se taiase capul din pricina marturiei lui Iisus si din pricina Cuvantului lui Dumnezeu si ale celor ce nu se inchinasera fiarei si icoanei ei si nu primisera semnul ei pe frunte si pe mana. Ei au inviat si au imparatit cu Hristos o mie de ani.” Apocalipsa 20:4. Cei neprihaniti vor domni cu Hristos o mie de an si lor li s-a dat judecata. “Nu stiti ca sfintii vor judeca lumea?” 1Corinteni 6:2. Vom privi in carti si vom vedea ca Dumnezeu este drept in judecata Sa. Poate ca noi chiar vom marturisi despre cei pe care i-am cunoscut. “Nu stiti ca noi vom judeca pe ingeri?” 1 Corinteni 6:3. Da, vom judeca pe ingerii cazuti impreuna cu Lucifer.
 
Sa vedem acum ce se va intampla la sfarsitul mileniului. Mai intai, Iisus impreuna cu sfintii Sai si sfanta Cetate vor cobora pe pamant din cer. “Si eu am vazut coborandu-se din cer de la Dumnezeu, cetatea sfanta, noul Ierusalim, gatita ca o mireasa impodobita pentru barbatul ei.” Apocalipsa 21:2. “Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani.” Apocalipsa 20:5. Cei o mie de ani s-au sfarsit si cei rai vor invia “pentru condamnare” cum spunea Iisus. “Cand se vor implini cei o mie de ani, Satana va fi deslegat.” Apocalipsa 20:7. Acum Satana nu mai este legat de circumstante, cei rai au fost inviati si el are multimi de oameni pe care sa-i ispitesca.

Satana nu pierde timpul. Vacanta lui e sfarsita. El incepe sa lucreze. “Si va iesi din temnita lui, ca sa insele Neamurile, care sunt in cele patru colturi ale pamantului, pe Gog si pe Magog, ca sa-i adune pentru razboi. Numarul lor va fi ca nisipul marii.” Apocalipsa 20:8. Deci Satana isi face o armata mare. Si ei s-au suit pe fatza pamantului si au inconjurat tabara sfintilor si cetatea prea iubita. Dar din cer s-a coborat un foc care i-a mistuit. Si diavolul, care-i insela, a fost aruncat in iazul de foc si de pucioasa, unde este fiara si proorocul mincinos. Si vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor. Apocalipsa 20 9-10. Acesta este iadul. Iadul nu exista pana la acest timp. Atunci toti cei rai vor fi distrusi in iad. Intregul pamant va deveni un mare infern, va fi in flacari. “Ziua Domnului insa va veni ca un hot. In ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile ceresti se vor topi de mare caldura si pamantul, cu tot ce este pe el, va arde.” 2 Petru 3:10. Dar Cetatea va fi aparata prin lacul de foc, exact cum arca lui Noe a fost aparata la potop.

Cand se ve sfarsi distrugerea celor rai, focul va inceta si Dumnezeu va crea un pamant nou pentru poporul Sau. “Dar noi, dupa fagaduinta Lui, asteptam ceruri noi si un pamant nou, in care va locui neprihanirea.” 2Petru 3:13. “Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou; pentru ca cerul dintai si pamantul dintai pierisera si marea nu mai era.” Apocalipsa 21:1. Acesta va fi Paradisul lui Dumnezeu.

“EL (Dumnezeu) va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut.” Apocalipsa 21:4. “Caci iata, Eu fac ceruri noi si un pamant nou; asa ca nimeni nu-si va mai aduce aminte de lucrurile trecute si nimanui nu-Ii va mai trece prin minte.” Isaia 65:17. Ce minunat ca nu vom mai putea nici sa gandim despre pamantul cel vechi plin de pacat. Dumnezeu ne iubeste atat de mult, incat ne-a facut aceasta promisiune despre  o asa locuinta minunata.

Sa revizuim pe scurt evenimentele mileniului.

Inceputul mileniului:

Cea de a doua venire a Domnului Hristos.
Invierea celor drepti.
Neprihanitii cei vii vor fi transformati.
Cei inviati si cei transformati vor fi luati la cer.
Cei rai vor fi distrusi.
Satana va fi legat.
 
Evenimentele din timpul mileniului.

Pamantul va fi pustiu.
Toti cei rai vor fi morti pe pamant.
Satana va fi aruncat in Adanc.
Neprihanitii vor judeca in cer.
 
Evenimentele de la sfarsitul mileniului.

Cetatea sfanta coboara pe pamant.
Mortii cei rai vor fi inviati.
Satana va fi deslegat.
Armata lui Satana se aduna.
Armata ataca Cetatea.
Satana impreuna cu toti cei rai sunt aruncati in lacul de foc si distrusi.
Sfintii poseda cerurile cele noi si pamantul cel nou.
 
Poate intreaba cineva: “Ei bine, de ce trebuie sa studiem toate acestea despre millenniu? Trebuie sa recitam toate aceste evenimente pentru a fi mantuiti?” Nu, desigur ca nu! Cunoasterea despre mileniu nu este esentiala pentru mantuire, decat ca trebuie sa intelegem ca mileniul nu va fi un timp minunat de pace pe pamant pentru o mie de ani in care toti vor avea o alta sansa pentru primirea mantuirii. Pentru cei care asteapta pana la timpul mileniului sa se decida pentru Hristos va fi prea tarziu. Cand Hristos va veni la inceputul mileniului, El aduce rasplata. Daca atunci nu suntem mantuiti, va fi pentru totdeauna prea tarziu. Cand acest pamant va fi distrus, a fi in Sfanta Cetate impreuna cu Domnul Hristos va fi cer, dar a fi afara, impreuna cu Satana in lacul de foc va fi iad. Ce alegi? Trebuie sa alegem acum. Acum este ziua mantuirii.