7. Sub Lege sau sub har?

O femeie pagana din India avea doi fii. Intr-o zi unul din fiii ei s-a imbolnavit si ea si-a aruncat fiul sanatos in raul Gange ca jertfa pentru idolul ei, pentru ca fiul ei cel bolnav sa devina sanatos. A fost intrebata: “De ce ti-ai aruncat copilul sanatos?” Ea a raspuns: “Puteam oare sa dau, oare, ceva mai putin decat ceea ce aveam mai bun dumnezeilor mei?” Paganii cred in mantuirea prin potolirea maniei idolilor, prin fapte bune, prin mari sacrificii, prin tinerea legilor idolilor lor.
 
Multe denominatiuni crestine, pe de alta parte, cred ca suntem mantuiti doar prin har, si, deci, noi nu trebuie sa tinem Legea. Ei spun ca suntem liberi fata de Lege, ca Legea lui Dumnezeu nu ni se mai aplica noua.
 
Povestirea de mai sus este o comparatie saraca, deoarece paganii nu au Legea lui Dumnezeu. Cineva spune: “Tine legile, fii placut idolilor si vei fi mantuit pentru faptele bune pe care le-ai facut.” Altcineva spune: “Accepta doar pe Hristos si nu face nimic. Nu-i nevoie sa tii poruncile. Traieste cum iti place, caci nu are importanta.” Dragi prieteni, amandoua aceste declaratii sunt false inchipuiri ale diavolului pentru a conduce suflete la iad.
 
Sa vedem ce a spus Iisus. Intr-o zi a venit la Iisus un tanar intreband ce sa faca pentru ca sa fie mantuit si sa aiba viata vesnica. Iata ce i-a raspuns Iisus: “Daca vrei sa intri in viata, pazeste poruncile.” Matei 19:17. Iisus a enumerat poruncile (Matei 19:18-19) si a continuat: “Du-te de vinde ce ai, da la saraci si vei avea o comoara in cer! Apoi vino si urmeaza-Ma.” Matei 19:21.
 
Pentru a intra in viata vesnica, doua lucruri trebuiesc facute:
1.    Sa tinem poruncile.
2.    Sa urmam pe Iisus.
 
Acestea sunt cuvintele lui Iisus, nu ale mele. Numai un lucru nu este sufficient, avem nevoie de amandoua. Nu este numnai Legea sau numai Harul, ci Legea si Harul impreuna.
 
Unii invata ca au existat doua planuri diferite de mantuire:
1. In Vechiul Testament oamenii erau mantuiti prin tinerea poruncilor.
2. In Noul Testament ei sunt salvati prin Har si nu-i nevoie sa tina poruncile.
 
Aceasta nu este adevarat. Toti cei care sunt mantuiti, sunt mantuiti intr-un singur fel. “In nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti.” Faptele Apostolilor 4:12. Toti sunt mantuiti prin Harul lui Hristos dar atunci, pentru ca sunt mantuiti, ei Il urmeaza pe El si tin poruncile Lui. Nu putem fi mantuiti prin tinerea poruncilor, dar, daca nu tinem poruncile, este o  puternica dovada ca nu suntem mantuiti.
 
In timpul Vechiului Testament, oamenii erau mantuiti prin Har tot atat de sigur cum suntem si noi astazi. Nu exista nici o deosebire. In Vechiul Testament, oamenii priveau inainte spre jertfa (moartea) lui Iisus pe cruce. Noi privim inapoi spre cruce. Si noi si ei suntem mantuiti prin sangele lui Iisus. “El ne-a mantuit si ne-a dat o chemare sfanta, nu pentru faptele noastre, ci dupa hotararea Lui si dupa Harul care ne-a fost dat in Hristos Iisus, INAINTE DE VESNICII (“inainte de crearea acestei lumi”-trd. engleza). Mantuit prin Har chiar in Vechiul Testament? Da, Harul a fost dat inainte de vesnicii. Planul mantuirii a fost facut in vesnicie inainte de crearea acestei lumi.
 
Dumnezeu a descoperit planul mantuirii lui Adam si Eva in gradina Edenului. “Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul si tu ii vei zdrobi calcaiul.” Geneza 3:15. Aceasta a fost prima promisiune despre venirea lui Mesia. Dupa 4000 de ani, Dumnezeu a implinit aceasta promisiune, trimitand pe singurul Sau Fiu sa moara. “Si toti locuitorii pamantului I se vor inchina, toti aceia ala caror nume n-a fost scris in cartea vietii Mielului, care a fost junghiat de la intemeierea lumii.” Apocalipsa 13:8 (trd. engleza KJV).
 
In jertfele Vechiului Testament, cand oamenii pacatuiau, ei trebuia sa-si marturiseasca pacatele pe capul unui miel. Apoi junghiau mielul si pacatele lor erau iertate. Dar sa nu uitam: Sangele mielului nu putea sa mantuiasca pe nimeni. Acest sange reprezenta sangele lui Iisus care urma sa fie varsat pe crucea Calvarului intr-o zi. Ei erau mantuiti prin Har, prin credinta in Mantuitorul care avea sa vina. Era Har pentru ei, tot asa ca si pentru noi. “Caci Harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire pentru TOTI oamenii, a fost aratat.” Tit 2:11. (“Caci Harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire, a aparut pentru toti oamenii” – trd. engleza). Ioan Botezatorul a recunoscut aceasta cand se referea la Iisus ca “Mielul lui Dumnezeu,
care ridica pacatul lumii.” Ioan 1:29.
 
Cum a fost Avraam mantuit? “Avraam a crezut pe Dumnezeu si aceasta i s-a socotit ca neprihanire.” Romani 4:3. Cum? Prin fapte? Nu, prin credinta. Dar el totusi a tinut Legea. “Pentru ca Avraam a ascultat de porunca Mea si a pazit ce i-am cerut, a pazit poruncile Mele, oranduirile Mele si legile Mele.” Geneza 26:5.
 
Ce se poate spune despre David? “David numeste fericit pe omul acela, pe care Dumnezeu, fara fapte, il socoteste neprihanit.” Romani 4:6. El n-a fost mantuit prin fapte, dar a tinut el Legea? Iata cuvintele lui: “Cat de mult iubesc Legea Ta! Toata ziua ma gandesc la ea.” Psalmul 119:97. “Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule! Si Legea Ta este in fundul inimii mele.” Psalmul 40:8. El nu a spus: “Sunt mantuit prin Har, acum nu mai trebuie
sa tin Legea aceea veche nicidecum!”
 
Evrei 11 este marele capitol al credintei. Aici sunt mentionati aceia care au fost mantuiti prin credinta: Abel, Enoh, Noe, Avraam, Isaac, Iacov, Iosif, Moise si multi altii. Toti sunt eroii Vechiului Testament. Nici unul nu este din Noul Testament. Ei au fost mantuiti prin credinta, nu prin fapte.
 
Este drept si cinstit ca Dumnezeu sa aiba acelasi plan de matuire pentru toti. Am putea sa ne inchipuim pe Moise si Pavel intalnindu-se in cer; Pavel spune: Ei, Moise, e minunat sa te vad. Stii, am citit tot ce ai scris tu in Scripturi si am tinut totul cand am fost pe pamant.” Moise raspunde: “Si eu am fost nerabdator, Pavele, sa te intalnesc.” Ei discuta impreuna. Deodata Pavel il intreaba: “Moise, cum ai fost tu mantuit?” Moise raspunde: “Iata cum. Am fost pe Muntele Sinai si Dumnezeu mi-a dat cele Zece Porunci. Le-am luat si, pur si simplu, nu m-am abatut de la ele si am tinut cele Zece Porunci. Am trait o viata buna si Dumnezeu a zis: “Iata-l pe Moise, el tine cele Zece Porunci. Trebuie sa-l mantuim pentru ce el traieste o viata buna.” Deci asa ma gasesc acum aici.”
 
“Ei bine, spune Pavel, stii e ciudat. E atat de diferit de timpul cand eram eu pe pamant. In timpul Noului Testament a fost altfel. De fapt, noi nu ne-am tinut deloc de cele Zece Porunci. Acele Porunci au fost respinse si eliminate si noi ne-am lipit de Harul lui Hristos.”
 
Vedeti, cerul nu poate fi astfel. Unii mantuiti ar fi laudati de-a lungul vesniciei pentru faptele lor bune, iar altii vor fi laudati ca nici macar n-au trebuit sa asculte deloc de Porunci. Moise, Pavel si toti cei care merg in cer vor fi mantuiti in acelasi fel, doar prin Harul lui Iisus Hristos.
 
Acum tu intrebi: “Daca toti sunt mantuiti numai prin Har, pentru ce mai avem nevoie de Lege? Care e functia Legii?”
 
Nu exista antagonism intre Lege si Har. Ele nu lucreaza una impotriva alteia, ele lucreaza impreuna. Pentru ce este Legea?
 
1. Legea descopere Voia lui Dumnezeu. “Teme-te de Dumnezeu si Pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om.” Eclesiastul 12:13.
2. Legea este standardul la judecata. “Sa vorbiti si sa lucrati ca niste oamnei care au sa fie judecati de o lege a slobozeniei.” Iacov 2:12.
3. Legea ne arata pacatul. Nu poti sti ce este pacatul daca nu e o lege care sa-ti spuna. “Prin Lege vine cunostinta deplina a pacatului.” Romani 3:20. “Pacatul nu l-am cunoscut decat prin Lege. De pilda, n-as fi cunoscut pofta, daca Legea nu mi-ar fi spus: “Sa nu poftesti!” Romani 7:7. “Caci inainte de Lege pacatul era in lume. Dar pacatul nu este tinut in seama cata vreme nu este o lege.” Romani 5:13
 
Pentru ca Legea ne spune ce este pacatul, atunci Legea este ceva pacatos? “Deci ce vom zice? Legea este ceva pacatos? Nici de cum! Dimpotriva, pacatul nu l-am cunoscut decat prin Lege.” Romani 7:7. Legea nu este pacat, dar ne spune ca NOI suntem pacatosi si avem nevoie de Harul lui Hristos. Unii oameni nu au placere sa stie ca sunt pacatosi. Ei spun ca Legea este inlaturata. Am auzit spunandu-se: “NU ma voi cobora sa tin Legea veche.” Dar ascultati ce spune apostolul Pavel: “Asa ca Legea, negresit, este sfanta si porunca este sfanta, dreapta si buna.” Romani 7:12. Pavel nu a urat Legea. El spunea ca este sfanta, dreapta si buna.
 
Legea are un rol important in mantuire. Ea arata ca suntem pacatosi si avem nevoie de mantuire.. Daca n-ar fi Legea, n-ar exista niciun pacatos si n-am avea nevoie sa fim mantuiti. Este Legea inlaturata, data la o parte? “Unde nu este o lege, acolo nu este nici calcare de lege.” Romani 4:15. Daca nu exista lege, atunci nu exista nici pacat. Sa va spun un secret: Am gasit cativa pacatosi prin apropiere. Dv. ati vazut vreunii pe aici? Credeti ca nu exista pacatosi in localitatea dv? Biblia spune ca daca nu este o lege, nu este nici pacat. Deci trebuie sa existe o lege. Cu siguranta nu a fost distrusa.
 
Unii predicatori lanseaza ideia ca Legea a fost data la o parte cand Iisus a murit, ca a fost atarnata pe cruce. Ei spun: “Acum nu trebuie sa tinem Legea. Nu exista nici o Lege.” Sa cercetam cu multa grija aceasta pozitie. Se presupune ca predicatorii trebuie sa predice Evanghelia. Ce este Evanghelia? Este VESTEA BUNA a mantuirii, ca Iisus a murit pe cruce pentru a ne mantui pe noi. De ce a trebuit sa moara Iisus? “Si-I vei pune numele Iisus, pentru ca El va mantui pe poporul Lui de pacatele sale.” Matei 1:21. Noi am fost pierduti in pacat si Iisus a trebuit sa moara pentru a plati pretul. El a murit sa ne salveze din pacat. Ce este Pacatul? “Pacatul este calcarea legii.” 1 Ioan 3:4 (Biblia Ortodoxa,Bucuresti, 1968).
 
Sa cercetam acum ce spun acei predicatori. Ei spun: “Nu exista nici o Lege, putem sa facem ce vrem, suntem liberi.” Nici o lege? Ce este pacatul? Este “calcarea legii.” Daca nu exista nici o lege, atunci nu exista nici pacat. Pentru ce a murit Iisus? Sa ne salveze din pacat. Ce este Evanghelia? Este vestea buna a venirii lui Iisus sa moara pentru noi. Daca nu exista pacat atunci Iisus nu avea de ce sa moara. Daca nu e nici o lege, nu exista nici pacat; atunci nu e nevoie nici de Mantuitor. In consecinta, daca nu e nevoie de Mantuitor, atunci nu avem nevoie nici de predicatori sau preoti; ei trebuie sa inceteze predicarea.
 
De sigur, nu suntem mantuiti prin tinerea Legii, dar Legea ne arata nevoia noastra de Hristos care ne mantuieste prin Harul Sau.
 
Dumnezeu ne da o ilustratie minunata despre scopul Legii. “Fiti implinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori, inselandu-va singuri. Caci daca asculta cineva Cuvantul si nu-l implineste cu fapta, seamana cu un om, care isi priveste fata fireasca intr-o oglinda; si, dupa ce s-a privit, pleaca si uita indata cum era, Dar cine isi va adanci privirile in legea desavarsita, care este legea slobozeniei si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fi fericit in lucrarea lui.” Iacov 1:22-25.
 
Sa studiem ilustratia pentru un moment. Un om se priveste intr-o oglinda sa vada daca este murder pe fata. E functia oglinzii sa te faca curat? De ce este ea acolo? Ce rol joaca ea in procesul curatirii? Ea arata murdaria. Daca am o pata pe fata mea, ma privesc in oglinda si vad murdaria. Pot sa iau oglinda si sa-mi spal fata de murdarie? Desigur ca nu! Dar privesc la oglinda si spun: “Ei bine, iata acea oglinda, imi arata ca am o fata murdara, din aceasta cauza sparg oglinda. O dau la o parte si atunci nu mai am nimic care sa-mi reflecte fata. Acum nu mai sunt murdar, caci nu mai este nici o oglinda care sa-mi arate petele.” Spargerea oglinzii, oare schimba situatia? Imi inlatura murdaria de pe fata? Nu! Ce trebuie sa fac atunci cand oglinda imi arata ca sunt murdar? Trebuie sa merg la apa si sapun, sa ma spal. Apoi pot privi din nou in oglinda sa vad daca mi-a disparut complet murdaria.

Prietene, Dumnezeu spune ca Legea este ca o oglinda. Scopul Legii lui Dumnezeu nu este acela de a ne spala, de a ne curati de pacat. Scopul Legii este sa ne arate pacatul, ne spune ce este pacatul. Cand noi descoperim ca suntem pacatosi, trebuie sa mergem la “apa si sapunul” Evangheliei. Trebuie sa mergem la Iisus Hristos pentru a fi curatiti in sangele Lui. Aceasta este calea prin care omul poate fi mantuit. Legea  arata urgenta
necesitate de curatire, dar numai Iisus poate sa curete si sa mantuiasca pe om din pacat.
 
Am auzit adesea pe unii crestini laudandu-se: “Nu ma intereseaza Legea lui Dumnezeu.” Ei citeaza Romani 6:14. “Caci pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har.” Ei spun: “Suntem mantuiti prin har. Nu trebuie sa tinem acele porunci vechi.” Ei trebuie sa mearga mai departe si sa citeasca versul 15. “Ce urmeaza de aici? Sa pacatuim pentru ca nu mai suntem sub Lege, ci sub har? Nicidecum.” Versetul 14 spune ca pacatul nu mai este stapanul nostru, nu suntem sub condamnarea lui, dar cu siguranta aceasta nu inseamna ca sa iesim afara sa pacatuim si sa calcam legea.
 
Esti sub condamnarea legilor tarii cand devii un calcator de lege. De obicei atunci mergi la inchisoare. Liberi de condamnare sunt aceia care tin legea. La fel este adevarat cu Legea lui Dumnezeu. Cand esti mantuit prin har, esti sub o mai mare obligatie, decat mai inainte, de a tine Legea lui Dumnezeu.
 
Guvernatorul unui stat are putere de viata si moarte. Sa presupunem ca un om a fost condamnat la moarte. Prietenii lui intervin. Ei prezinta dovezi guvernatorului. Cand guvernatorul cerceteaza dovezile, el vede ca acest om merita indurare. El isi foloseste prerogativele sale oficiale si semneaza peste hartiile de condamnare, cuvantul “Iertat.”
 
Acel om condamnat a fost salvat prin har, nu datorita faptelor sau bunatatii sale. El fusese condamnat la moarte si, oricat de bun ar fi fost in celula lui, bunatatea lui nu l-ar fi salvat niciodata. Tot asa, dupa ce un individ a calcat poruncile lui Dumnezeu, el nu ar putea prin bunatatea lui sa se mantuiasca. “Plata pacatului este moartea” (Romani 6:23). “Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu” (Romani 3:23), deci noi toti suntem sub condamnarea la moarte. Exista doar o cale de mantuire si anume, prin Domnul Iisus.
 
Acum condamnatul a fost iertat. Cu greu el poate sa-si creada ochilor cand vede bunatatea, generozitatea si iubirea guvernatorului. Iertat! Salvat! El merge ca un om liber. Mai tarziu il intalnesti pe cel liberat si-i spui: “Ei bine, inteleg ca guvernatorul te-a iertat.” “Cu adevarat m-a iertat”, spune el. “Cum te simti acum?” il intrebi.“Minunat. Acum pot sa calc legea acestui stat cum vreau si cum imi place. Guvernatorul m-a facut liber fata de lege si fata de condamnarea la moarte. Am fost salvat prin har.”
 
Oare pentru aceasta l-a liberat guvernatorul? Guvernatorul l-a iertat pentru ca el sa poata merge afara si sa devina un mai mare calcator de lege? Oare Hristos ne face liberi pentru ca noi sa calcam Legea oricand vrem?
 
Desigur, noi suntem mantuiti prin harul lui Hristos prin credinta, dar Romani 3:31 ne spune: “Deci, prin credinta desfiintam noi Legea? Nicidecum. Dimpotriva, noi intarim Legea.” Persoana care a fost iertata de guvernator va fi sub o mai mare obligatie sa tina legea decat oricare altcineva, nu-i asa? Tot asfel, noi care am fost iertati prin sangele lui Iisus Hristos suntem sub o mai mare obligatie sa ascultam de El si sa tinem poruncile Lui.
 
Astazi exista tot mai multa opozitie fata de Legea lui Dumnezeu. E tragic, dar cea mai mare opozitie vine de la crestini, nu de la necredinciosi sau atei. Crestinii spun ca Legea a fost rastignita pe cruce si inlaturata cand Iisus a murit. De sigur, o lege a fost inlaturata cand a murit Hristos, dar aceea a fost legea ceremoniala. Nu se mai aduc miei ca jertfa. Mielul lui Dumnezeu a murit si cand a murit, perdeaua templului a fost rupta de sus pana jos. A fost clar ca nu legea morala, cele Zece Porunci, ci legea ceremoniala a fost tintuita pe cruce.
 
Poate cineva inca mai spune: “Acea lege veche a foat abolita, inlaturata. Nu trebuie sa mai tinem Sabatul.” Daca legea care contine Sabatul a fost inlaturata, aceasta este legea celor Zece Porunci. Daca o porunca este distrusa, toate cele zece sunt distruse. Atunci eu pot sa ma inchin la chipuri, sa injur, sa insel, sa fur, sa mint, sa ucid si sa comit adulter. “O, nu”, spun ei, un crestin nu va face aceste lucruri.” “Bine, dar ati spus ca Legea a fost inlaturata la cruce.” Nu, intelesul este altul”, spun ei.Cand ei vorbesc despre Sabat, ei spun ca Legea este inlaturata, dar cand sunt implicate celelalte noua porunci, ei spun ca acestea inca sunt in vigoare si e nevoie de ele.
 
Nici o Biserica nu incearca sa ofere 10% reducere din neprihanire si sa spuna: “Trebuie sa tii numai noua porunci in Biserica npastra.” “Caci, cine pazeste toata Legea si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate.” Iacov 2:10. Trebuie sa tinem toate cele Zece Porunci, daca nu, este ca si cum n-am tine nici una din ele.
 
Legea nu a fost distrusa. Iata ce spune Iisus in Matei 5:17. “Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc.” El spune: “Sa nu credeti” sau “sa nu ganditi ca am venit sa stric (“sa distrug” – trd. engleza) Legea.” Cineva poate spune: “El zice ca a venit sa implineasca si aceasta inseamna sa strice (sa distruga).” Daca “a implini” inseamna “a strica” sau “a distruge”, atunci sa citim
asa: “Nu am venit sa stric, ci sa stric.” Cred ca n-ar avea nici un sens o astfel de declaratie.
 
“Domnul a voit, pentru dreptatea Lui, sa vesteasca o lege mare si minunata.” Isaia 42:21. S-o distruga? Nu! Iisus continua in Matei 5:18. “Caci adevarat va spun, cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de slova din Lege, inainte ca sa se fi intamplat toate lucrurile.” Cerurile si pamantul vor trece inainte ca o iota (un punct pe i) sau o frantura de slova din Lege (o frantura de pe “T”) sa treaca sau
sa se strice. Nici chiar atat nu se va schimba in Lege, asa ne-a spus Iisus si cerurile si pamantul inca n-au trecut.
 
Cineva poate spune: “Nu cred ca poruncile mai sunt necesare. Nu cred ca trebuie sa tin Legea. Am cateva experiente minunate de bucurie si rugaciuni ascultate. Domnul lucreaza prin mine.”  Ascultati ce spune Domnul in Proverbe 28:9. “Daca cineva isi intoarce urechea ca sa n-asculte legea, chiar si rugaciunea lui este o scarba.” Nu este vorba de cei ce nu cunosc Legea. “Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta.” Faptele Apostolilor 17:30. Poate unii dragi ai nostri care au murit n-au cunoscut acest adevar. Cu siguranta ei pot fi mantuiti. Dar in Iacov 4:17 ni se spune: “Cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat.” Daca sti si nu faci, este un pacat. Atunci Dumneazeu spune ca rugaciunile tale sunt o scarba.
 
Altii spun: “Eu cred in tinerea poruncilor lui Iisus, nu in poruncile lui Dumnezeu.” Exista vre o diferenta intre Dumnezeu si Iisus? Se contrazic Unul pe Altul? Unul face o Lege si Celalalt vine si o inlatura? Iisus spunea in Ioan 10:30. “Eu si Tatal una suntem.” Daca Ei sunt una, atunci nu se contrazic intre Ei si nu se opun Unul Altuia.
 
N-avem nevoie de Poruncile lui Dumnezeu? Iata ce se spune in 1 Ioan5:2-3. “Cunoastem ca iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea ca iubim pe Dumnezaeu si pazim poruncile Lui. Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele.” Iata inca ceva, eu n-as indrazni sa spun asa ceva, dar Dumnezeu spune: “Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui. Cine zice: “Il cunosc” si nu pazeste
poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in el.” 1Ioan 2:3-4. Un voinic m-ar bate daca i-as spune asa ceva, dar Dumnezeu a spus-o atat de clar. Apoi Iisus pune punctul pe i cand cere: “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele.”
 
Mi-e teama sa ma prezint la judecata de apoi ca unul care n-am crezut si n-am pazit Legea lui Dumnezeu. “Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si PAZESTE poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om.” Eclesiastul 12:13. “Ferice de cei ce isi spala hainele, ca sa aiba drept la pomul vietii sis a intre pe porti in cetate.” Apocalips 22:14. “Sa vorbiti si sa lucrati ca niste oameni care au sa fie
JUDECATI de o lege a slobozeniei.” Iacov 2:12.

Legea va fi standardul pentru judecata lui Dumnezeu. “Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus.” Apocalips 14:12. Legea si credinta merg impreuna.
 
Tinerea poruncilor inseamna tinerea tuturor celor Zece Porunci. “Caci, cine pazeste toata Legea si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate.” Iacov 2:10. Evanghelistul Moody a ilustrat astfel: “Legea lui Dumnezeu este ca un lant cu 10 zale. Daca distrugi o singura za, ai distrus tot lantul.”
 
Singurele cuvinte pe care le-a scris Dumnezeu in Biblie au fost Cele Zece Porunci. “Si Domnul a scris pe table cuvintele legamantului, cele zece porunci.” Exodul 34:28. “Si Domnul v-a vorbit din mijlocul focului; voi ati auzit sunetul cuvintelor Lui, dar n-ati vazut nici un chip, ci ati auzit doar un glas. El Si-a vestit legamantul Sau, pe care v-a poruncit sa-l paziti, Cele Zece Porunci; si le-a SCRIS pe doua table de piatra.” Deuteronom 4:12-13. Singurul pasaj din Biblie scris cu insusi degetul lui Dumnezeu, oamenii il dau la o parte si spun: “Nu ne trebuie.”
 
Cineva spune: “Dar noi acum traim sub Noul Legamant. Legea a fost pentru Vechiul Legamant. Traim sub Noul Legamant al Harului.” Iata ce zice Dumnezeu despre Noul Legamant. “Dar iata legamantul, pe care-l voi face cu casa lui Israel, dupa acele zile, zice Domnul: Voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu.” Evrei 8:10. Cine a scris pe tablele de piatra? Dumnezeu, nu-i asa? Cine scrie Legea in inima ta? Dumnezeu scrie prin Spiritul Sau. Aceeasi Lege care odata era pe table de piatra este scrisa acum in inima. Nu putem spune lui Dumnezeu: “Doamne, scrie in inima mea  9 porunci si nu 10.”
 
Am vorbit de porunci, sa le cercetam impreuna. Le voi citi pe scurt si, daca le credeti, daca socotiti ca sunt bune si trebuie pazite, ridicati mana.
 
1. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vre o infatisare a lucrurilor si sa nu te inchini inaintea lor.
3. Sa nu iei in desrt Numele Domnului, Dumnezeului tau.

5. Cinsteste pe tatal si pe mama ta.
6. Sa nu ucizi
7. Sa nu comiti adulter
8. Sa nu furi.
9. Sa nu marturisesti stramb.
10.Sa nu poftesti.
 
Se pare ca toti ati ridicat mana pentru fiecare porunca. Suntem de accord cu toate, nu-i asa? Cineva m-a interupt si mi-a zis ca o porunca lipseste. Am uitat una? Care? Porunca a patra? Sa vedem ce spune. “Adu-ti aminte de ziua de odihna (“de ziua de Sabat” –trd. engleza), ca s-o sfintesti. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a SAPTEA (nu a intaia) este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau: sa nu faci nici o lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o.” Exodul 20:8-11.
 
Singura porunca pe care am uitat-o spune: “Adu-ti aminte.” E ciudat, dar aceasta este singura porunca pe care Bisericile au uitat-o. Dumnezeu spune ca trebuie sa ne-o amintim.
 
Dumnezeu spune in Romani 7:12 ca “Legea, negresit, este sfanta si porunca este sfanta, dreapta si buna.” Daca n-ar fi porunca a patra, toti ar fi de acord. Dar ei incearca sa ocoleasca pazirea Sabatului si singura cale este sa incerce sa distruga toata Legea, toate poruncile. Vreti sa stiti motivul real de ce oamenii incearca sa ocoleasca Sabatul si sa inlature poruncile? Nu sunt cuvintele mele, ci ale lui Dumnezeu. Romani 8:7. “Fiindca
umblarea dupa lucrurile firii pamantesti este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu, caci, ea nu se supune Legii lui Dumnezeu si nici nu poate sa se supuna.” Inima egoista nu vrea sa se plece, sa se supuna, autoritatii lui Dumnezeu. Inima neconvertita nu vrea sa dea, sa predea, totul lui Iisus si sa-L urmeze oriunde merge El.
 
Unii gandesc ca e mai buna calea lor decat calea lui Dumnezeu. Ei spun: “Il iubesc pe Iisus si-L ador in fiecare Duminica inchinandu-ma in ziua invierii Lui.” Imaginati-va, ei spun ca onoreaza pe Iisus Hristos prin calcarea uneia din poruncile Lui in fiecare saptamana.
 
Primele patru porunci arata iubirea noastra fata de Dumnezeu. Ultimile sase porunci arata iubirea noastra fata de oameni. Multi oameni calca Sabatul si spun ca este bine. Ei calca una din poruncile care arata iubirea fata de Dumnezeu. Daca ei ar sti pe cineva care fura, ar gandi ca acela este un om foarte rau. Dar el ar calca porunca iubirii fata de om. Calcarea Sabatului este oare mai neimportanta decat hotia? Cu siguranta ca nu! Mai mult,
Biblia spune ca daca ai calcat o porunca, te faci vinovat de toate.
 
Sa presupunem ca un barbat, care a participat la studiile biblice despre pazirea poruncilor, este intrebat: “Domnule, v-ati gandit ca trebuie sa paziti acum poruncile lui Dumnezeu?”
–  Ei bine, m-am gandit.
–  Acum paziti toate poruncile lui Dumnezeu?
–  Da, toate in afara de una.
–  Care dintre ele?
–  “Sa nu furi.”
–  A, dv. furati?
–  Da, imi intretin familia prin furtul puilor de gaina.
–  Ei bine, nu credeti ca trebuie sa renuntati?
–  M-am gandit la aceasta, raspunde el. Daca voi putea sa gasesc un alt servici, atunci as renunta la furt. Voi renunta daca Dumnezeu ma va ajuta sa gasesc o slujba undeva. Desigur va trebui sa fur pana atunci, pentru ca un barbat care nu are grija de familie este mai rau decat un pagan.
 
Deci el continua sa fure pui de gaina pana cand Domnul il ajuta sa gaseasca un servici mai bun. Ce vom gandi despre un astfel de om?
 
Multi spun despre Sabat: “Trebuie sa-l tin, dar il voi calca pana cand Domnul imi va da un alt servici.” Prieteni, trebuie sa pasim prin credinta sa facem voia lui Dumnezeu si El nun e va dezamagi.
 
Da, noi suntem mantuiti prin har prin credinta. Dar cum stim ca suntem pacatosi si avem nevoie sa fim salvati? Legea ne spune. Si dupa ce suntem salvati, tinem Legea din iubire pentru ca este scrisa in inimile noastre. Iisus a tinut Legea si El locuieste in noi. “Am fost rastignit impreuna cu Hristos si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos treaieste in mine. Si viata, pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit si S-a dat pe Sine Insusi pentru mine.” Galateni 2:20. Noi nu putem sa ne inchipuim ca Iisus ar locui in inima unui calcator de Lege.
 
Iisus ne spune in Ioan 15:10. “Daca paziti poruncile Mele, veti ramanea in dragostea Mea, dupa cum si Eu am pazit poruncile Tatalui Meu si raman in dragostea Lui.” Vrei sa ramai in dragostea lui Iisus? Atunci pazeste poruncile Lui.
 
Biblia ne arata starea nenorocita a celor ce refuza sa tina poruncile dupa ce ei stiu ca trebuie sa le tina. “Caci, daca pacatuim cu voia, dupa ce am primit cunostinta adevarului, nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate, ci doar o asteptare infricosata a judecatii si vapaia unui foc, care va mistui pe cei razvratiti.” Evrei 10:26-27.
 
Moody obisnuia sa spuna povestea despre o rebeliune ce a avut loc intr-un regiment din armata austriaca. Dupa ce rascoala a fost inabusita, s-a dat un decret prin care fiecare al zecilea soldat din regiment trebuia impuscat. In acelasi regiment era un tata si fiul sau. Cum stateau toti aliniati, fiul a privit sirul si a inceput sa numere. El a vazut ca tatal sau era unul din cei condamnati. Gandul lui a zburat imediat acasa, unde mama astepta si avea nevoie de barbatul ei si copilasii care aveau nevoie de tatal lor. El a apucat cu bratele sale puternice umerii tatalui sau si l-a pus in locul sau si tanarul s-a asezat in locul tatalui sau. Cand s-a ordonat, fiul a pasit spre executie. El a luat locul tatalui si a murit pentru el.
 
Exact asa a facut Domnul Iisus pentru tine si pentru mine. El a murit in locul meu! Pentru ca Il iubesc, vreau sa ascult de El. Iisus Isi intinde bratele iubitoare si spune: “Vino la Mine si vei gasi odihna; vino si primeste mantuirea.” Dar El deasemenea pledeaza: “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele.”