42. Calauzirea lui Dumnezeu

V-ati intrebat vreodata cum putem fi siguri de calauzirea lui Dumnezeu in deciziile pe care le facem? Care sunt principiile primirii calauzirii de la Dumnezeu? Cum putem sa fim siguri ca urmam voia Sa si nu propria noastra vointa? In aceasta lectie vom explora patru principii biblice despre primirea calauzirii de la Dumnezeu. Vom descoperi un Dumnezeu Atotstiutor care doreste sa calauzeasca pe copiii Sai in deciziile lor si cum putem fi deschisi sa intelegem voia Sa si sa-L lasam pe El sa ne calauzeasca in vietile noastre.

1. Care trei lucruri a promis Dumnezeu ca va face pentru noi?
 
“Eu – zice Domnul – te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta.” Psalmul 32:8.

te voi invata si-ti voi arata calea
te voi sfatui
voi avea privirea indreptta asupra ta.
 
2. Cat de constanta este calauzirea lui Dumnezeu?
 

“Iata, Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru in veci de veci; El va fi calauza noastra pana la moarte.” Psalmul 48:14.

Dumnezeu ne promite ca ne va calauzi in fiecare zi din viata noastra, chiar pana la __________

PRINCIPIUL NR.1 – Rugaciunea

3. Ce invitatie ne-a facut Dumnezeu pentru a primi calauzirea Lui?

“Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga si fara mustrare si ea ii va fi data.” Iacov 1:5.

Sunt momente cand ne rugam cu privire la o decizie si ne intrebam daca vom primi sau nu un raspuns de la Dumnezeu sau pur si simplu vom urma propriile noastre dorinte. Raspunsurile lui Dumnezeu in general vin sub forma unor convingeri crescande, nu sub forma unor actiuni impulsive. O impresie divina este o constienta crescanda si constanta ca Dumnezeu vrea ca noi sa facem ceva, nu o impresie de fractiune de secunda care poate fi aici astazi, dar dispare maine.

PRINCIPIUL NR. 2 – Sfatul

4. Cum ne echilibreaza Dumnezeu convingerile noastre pentru a ne ajuta sa evitam decizii gresite?

“Cand nu este chibzuinta (“sfat” – trd. engleza), poporul cade; dar biruinta vine prin marele numar de sfetnici.” Proverbe 11:14.

“Planurile nu izbutesc, cand lipseste o adunare care sa chibzuiasca, dar izbutesc cand sunt multi sfetnici.” Proverbe 15:22.

Daca suntem intelepti, vom cauta sfetnici (sfatuitori) credinciosi cand avem de facut decizii importante.

PRINCIPIUL NR. 3 – Providenta

5. Cand cautam calauzirea lui Dumnezeu in rugaciune si suntem deschisi pentru sfaturi , ce instructiuni specifice ne da Dumnezeu pentru cunoasterea voiei Sale?

“Fiule, da-mi inima ta si sa gaseasca placere ochii tai in caile mele.” Proverbe 23:26.

“Veniti si priviti lucrarile lui Dumnezeu! Ce infricosat este El, cand lucreaza asupra fiilor oamenilor!” Psalmul 66:5.

Cand cautam voia Lui, providenta lui Dumnezeu va opera in vietile noastre. Cand ne uitam spre usile pe care El le deschide si mergem pe caile Lui, atunci vom descoperi voia Lui.

PRINCIPIUL NR. 4 – Cuvantul

6. Ce ilustratie foloseste psalmistul pentru a descrie Cuvantul lui Dumnezeu ca sursa a calauzirii lui Dumnezeu?

“Cuvantul Tau este o candela pentru picioarele mele si o lumina pe cararea mea.” Psalmul 119:105.

Principiile Cuvantului lui Dumnezeu sunt ca o _____________ si ca o _____________

Voia lui Dumnezeu niciodata nu ne va conduce acolo unde Cuvantul lui Dumnezeu nu ne va calauzi. Daca facem decizii care ne conduc impotriva Cuvantului lui Dumnezeu, putem fi siguri ca sunt propriile noastre decizii si nu ale Lui. Un principiu pentru a determina voia lui Dumnezeu este bunavointa de a  face, indiferent unde ne conduce aceasta. “Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule! Si Legea Ta este in fundul inimii mele.” Psalmul 40:8. “Apoi a mers  putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant si S-a rugat, zicand: “Tata, daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta! Totusi nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu.” Matei 26:39. “Atunci am zis: “Iata-Ma (in sulul cartii este scris despre Mine), vin sa fac voia Ta, Dumnezeule!” Evrei 10:7.

O alta cale prin care putem fi siguri ca urmam voia lui Dumnezeu si nu voia noastra proprie este daca suntem binevoitori sa renuntam chiar la acele lucruri pe care le dorim cel mai mult,si a pune voia lui Dumnezeu pe primul loc. Numai cand Ii supunem Lui deciziile noastre si rezultatele lor, numai atunci vom fi siguri de calauzirea Lui.

Dumnezeu doreste sa n e calauzeasca. Daca urmam aceste principii biblice de calauzire, vom face decizii bune spre slava Numelui Sau si vietile noastre vor fi binecuvantate.