6. De ce tinem Ziua Domnului?
In mâna mea tin ceva pe care sunt sigur ca o veti putea recunoaste. De fapt, e ceva care aduce amintiri nostalgice. Desigur, este o invitatie de nunta. Aceasta este o invitatie speciala de nunta, prin care erau invitati oaspeti sa vina la nunta mea, cand eu si sotia mea ne-am casatorit. Sa presupunem ca acum eu trimit o invitatie de nunta unui prieten. Prietenul meu citeste repede si cu atentie invitatia sa afle cand va avea loc acest eveniment important. El vede ca nunta va avea loc Duminica , pe 3 septembrie , la 7:30 seara. De asemenea, este scris anul, dar noi nu-l vom mentiona acum. Dupa ce a citit invitatia si data cand va avea loc nunta, el isi zice: "Ce pacat, eu nu pot participa Duminica, dar noi am fost foarte buni prieteni, sunt sigur ca mirele nu se va supara daca voi sosi cu o zi mai tarziu. Voi veni luni si voi putea participa la toate festivitatile. O zi mai tarziu nu e nici o diferenta."
Dar ce se intampla cand el vine luni spre a vedea nunta noastra? El nu ne va mai vedea pe noi, deja vom fi plecati in luna de miere. Ei, bine, este absurd ca vreo persoana sa gandeasca sa vina cu o zi mai tarziu la nunta si totusi sa participe la toate festivitatile. Presupun ca nimeni nici macar nu s-ar gandi la un astfel de lucru atat de ridicol.
Prieteni, vreau sa va pun o intrebare: "Daca este important cand o fiinta omeneasca stabileste un timp anumit, o intalnire, cu o alta fiinta omeneasca, nu credeti ca este ceva cu mult mai important cand Dumnezeu stabileste o intalnire cu noi? Cu siguranta este mai important. Totusi
exista milioane de oameni in lume care vin cu o zi mai tarziu in fiecare saptamana la intalnirea lor cu Dumnezeu.
Da, Dumnezeu a pus deoparte o zi speciala pentru noi sa ne intalnim cu El, sa-L adoram si sa ne inchinam Lui. Dumnezeu ne spune care este ziua aceea: "Si nu care cumva sa nu tineti Sabatele Mele, caci acesta va fi intre Mine si voi si urmasii vostri, un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt Domnul, care va sfintesc." Exodul 31:13.
Cu multi ani in urma, Dumnezeu a dat omenirii cele Zece Porunci. El nu le-a dat sa fie o povara, sa faca viata grea pentru oameni, sau sa fie un cod de reguli greu de tinut. Dumnezeu a dat oamenilor cele Zece Porunci deoarece El ne iubeste si doreste ca noi sa avem un standard dupa care sa traim si sa stim cum sa implinim voia Sa. In centrul celor Zece Porunci, gasim o porunca foarte importanta, unde Dumnezeu ne spune despre o zi speciala pe care El pus-o deoparte ca zi de inchinare, in care sa-L onoram pe El. Aceasta este porunca a patra. "Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau: sa nu faci nici o lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o." Exodul 20:8-11.
Doresc sa intelegeti ca nu este ceva ce am zis eu, nu este ceva pe care l-a gandit sau l-a facut vreun om. Acestea sunt chiar poruncile Dumnezeului cerului. Biblia spune clar ca aceste porunci sunt lucrarea lui Dumnezeu Insusi. "Cand a ispravit Domnul de vorbit cu Moise pe muntele Sinai, i-a dat cele doua table ale marturiei, table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu." Exodul 31:18.
Aceste porunci n-au fost scrise de nici un om. Ele n-au fost date de vreun inger. Ele au fost scrise chiar de degetul lui Dumnezeu Insusi. "Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sapat pe table." Exodul 32:16. Da, a fost lucrarea lui Dumnezeu si scrisul lui Dumnezeu.
In ce zi ne spune porunca lui Dumnezeu ca trebuie sa-L onoram pe El? Ni se spune ca trebuie sa sfintim ziua a saptea. Ai luat vreodata calendarul in mana si te-ai intrebat: "Ma inchin lui Dumnezeu in ziua a saptea sau ma inchin Lui intr-o alta zi a saptamanii? Eu am un calendar acum in mana mea si doresc sa fac numaratoarea zilelor saptamanii, pentru a vedea daca implinim ceea ce ne cere Dumnezeu, adica daca tinem ziua a saptea ca ziua Sa sfanta. Incepand cu prima zi a saptamanii, care desigur este Duminica, sa numaram pana la sapte. ("Dupa ce a trecut sambata, cand se lumina de ziua intaia a saptamanii (Duminica)"…Matei 28:1, Biblia Ortodoxa, Bucuresti , 1968). Dumnezeu spune ca ziua a saptea este Sabatul si acea zi, conform calendarului, este Sambata. Dv. tineti Sabatul pe care l-a pus deoparte Dumnezeu pentru noi sa ne inchinam Lui?
Dumnezeu spune ca ziua a saptea este Sabatul si totusi cei mai multi oameni tin o alta zi, alta decat cea pe care a poruncit-o Dumnezeu. Poate va intrebati: "Tinerea Duminicii este foarte populara. Majoritatea oamenilor tin Duminica si nu Sambata. Deci, ce este gresit daca urmez si eu
majoritatea oamenilor? Nu va voi da un raspuns din intelepciunea mea. Raspunsul l-a dat Domnul Iisus Hristos in cuvantul Sau. "Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinei voastre? Degeaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti." Matei 15:3, 9.
Eu nu doresc sa fac parte din grupul de oameni despre care Hristos spune ca Il cinstesc in zadar, deoarece ei tin poruncile oamenilor si nu tin poruncile pe care le-a dat Dumnezeu. Poate cineva gandeste: "Tin Duminica in onoarea invierii Domnului Hristos." Desigur invierea lui Hristos este unul din cele mai mari evenimente din istorie. Dar eu trebuie sa depind de Cuvantul lui Dumnezeu (Biblia) pentru ca sa stiu care este voia Sa. Nicaieri in Biblie nu pot gasi nici macar un singur text care spune ca Duminica trebuie sa fie tinuta ca zi speciala de inchinare in onoarea invierii sau pentru vre un alt motiv.
Invierea Domnului Hristos a fost foarte importanta si Dumnezeu ne-a dat un foarte important memorial ca sa ne aminteasca despre acel mare eveniment care a avut loc. "Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Iisus Hristos, am fost botezati in moartea Lui? Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua. In adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere asemanatoare cu a Lui." Romani 6:3-5.
Nu o zi, ci botezul a fost dat ca memorial special al puterii celei mari a lui Dumnezeu in invierea lui Hristos din mormant. Deci, noi am gasit ca Dumnezeu nu a poruncit nicaieri ca Duminica sa fie pazita ca zi sfanta. In cuvantul Sau El a poruncit foarte clar cå ziua a saptea a saptamanii trebuie tinuta ca Sabat (Ca zi de odihna). De asemeneam Dumnezeu a promis o rasplata speciala celor care Il onoreaza pe El prin sfintirea zilei a saptea. "Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus." Apocalips 14:12.
"Ferice de cei ce isi spala hainele, ca sa aiba drept la pomul vietii si sa intre pe porti in cetate." Apocalips 22:14.
Noi toti dorim sa fim intre cei ce vor avea privilegiul sa intre pe porti in sfanta Cetate a lui Dumnezeu si sa poata manca din pomul vietii in vesnicie. Dar Dumnezeu spune ca doar cei ce pazesc poruncile Sale vor avea acest privilegiu.
Mai este un foarte important motiv pentru tinerea Sabatului. Nu numai ca Dumnezeu a poruncit si a promis o rasplata celor care urmeaza si tin Cuvantul Sau, ci faptul ca Domnul Iisus Hristos, care este exemplul nostru, a tinut Sabatul cand a fost pe pamant. "A venit la Nazaret, unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului, a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca." Luca 4:16.
Notati, nu se spune aici ca s-a intamplat sa tina Sabatul doar intr-o saptamana; se spune clar ca era obiceiul Sau, era practica Sa sa tina Sabatul in fiecare saptamana si sa se inchine Tatalui Sau. "Iisus a plecat de acolo si S-a dus in patria Lui. Ucenicii Lui au mers dupa El. Cand a venit ziua Sabatului, a inceput sa invete pe norod in sinagoga." Marcu 6:1-2. Nu numai ca Iisus a tinut Sabatul, dar El chiar a invatat si a predicat in ziua sfanta a lui Dumnezeu. In Marcu 2:28 avem apogeul cu privire la relatia lui Hristos cu ziua Sabatului. "Asa ca Fiul omului este Domn chiar si
al Sabatului." Marcu 2:28.
Nu numai ca Iisus a tinut ziua Sabatului, dar Biblia spune ca Sabatul era chiar propria Sa zi. Era numita ziua Lui speciala si, desigur, noi onoram pe Domnul Hristos cand pazim Sabatul dupa exemplul pe care El ni l-a lasat si conform poruncilor Cuvantului lui Dumnezeu. Este interesant de notat cateva din multele motive pe care le dau oamenii pentru a arata de ce nu tin Sabatul. Ei spun: "Acel Sabat vechi a fost dat numai pentru evrei! Dumnezeu a dat lui Moise cele Zece Porunci acolo la Muntele Sinai si a dat Sabatul pentru evrei. Sabatul niciodata n-a fost dat Neamurilor,
ci a fost dat numai poporului evreu."
Dar, prieteni, Sabatul exista cu mult inainte de a fi dat la Muntele Sinai. Sa ne reamintim ca cele Zece Porunci se gasesc scrise in Exodul 20. Copiii lui Israel, mergand prin pustie, au ajuns la Muntele Sinai si acolo le-au fost date cele Zece Porunci scrise cu degetul lui Dumnezeu pe doua table de piatra. Totusi Sabatul a existat cu mult inainte de acest eveniment. Poate va amintiti ca, mergand prin pustie, triburile lui Israel treceau printr-o perioada grea, caci nu gaseau destula hrana. Atunci Dumnezeu le-a promis ca le va trimite mana din cer. In Exodul 16 gasim mentionata aceasta experienta. Aici Dumnezeu le-a dat indrumari cu privire la timpul cand ei trebuiau sa stranga aceasta mana.
"Veti strange timp de sase zile; dar in ziua a saptea, care este Sabatul, nu va fi." In ziua a saptea, unii din popor au iesit sa stranga mana si n-au gasit. Atunci Domnul a zis lui Moise: "Pana cand aveti de gand sa nu pazitit poruncile si legile Mele?" Exodul 16:26-28.
Notati ca Sabatul era deja in existenta la acea data si este scris cu patru capitole inainte ca poporul Israel sa ajunga la Muntele Sinai, unde au fost date cele Zece Porunci scrise pe table de piatra. Da, cu adevarat Sabatul a existat cu mult timp inainte de a fi dat la Muntele Sinai. De fapt, cu 2900 de ani inainte de Sinai. "Astfel au fost sfarsite cerurile si pamantul si toata ostirea lor. In ziua a saptea Dumnezeu Si-a sfarsit lucrarea, pe care o facuse; si in ziua a saptea S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse. Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui, pe care o zidise si o facuse." Geneza 2:1-3.
Dupa cum vedeti, nu la Sinai a fost dat Sabatul omului, ci chiar la inceputul acestui pamant, la incheierea saptamanii creatiunii. A fost dat Sabatul numai pentru evrei? Nu, caci Sabatul fusese dat cu 2000 de ani mai inainte ca primul evreu sa fi fost nascut! Biblia vorbeste foart clar: "Sabatul a fost facut pentru om." Marcu 2:27. ("Sambata a fost facuta pentru om" Marcu 2:27, Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968). Notati ca nu se spune ca "Sambata a fost facuta pentru evrei" , ci se spune ca "Sambata (Sabatul) a fost facuta pentru om."
Presupun ca cineva va zice: "Ei bine, cand Biblia vorbeste despre om, vorbeste despre evrei, caci Biblia a fost scrisa pentru evrei." Ce tragica
greseala fac cei care gandesc astfel! Dv. stiti ca la inceput, Biblia spune in Geneza 2:18 ca "Femeia a fost facuta pentru om." Daca aceasta ar insemna ca femeia a fost facuta doar pentru evreu, evreul ar fi singurul in lume care ar avea dreptul la casatorie. Nu cred ca vreunul din noi ar concepe ca evreul este singurul om pe pamant care are dreptul sa se casatoreasca. Sabatul nu a fost dat doar pentru evrei. Dumnezeu numeste Sabatul "ziua Mea cea sfanta" in Isaia 58:13.
Da, Sabatul (Sambata) este ziua cea sfanta a lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat o binecuvantare speciala si un privilegiu de a-L adora si a ne inchina Lui in acea zi minunata pe care El a pus-o deoparte si a sfintit-o. In acea zi El ne cheama sa venim sa ne inchinam Lui si sa-I dam slava.
Altcineva probabil spune: "Timpul a fost pierdut. E imposibil pentru noi sa stim astazi ce zi este. Poate ca tinem ziua de joi." Sa explicam. Exista doua calendare de baza. Unul merge inapoi mai mult de 4000 de ani si celalalt merge cu 70 de ani inainte de timpul lui Hristos. Unul este un calendar pagan, celalalt este un calendar de la evrei. Aceste doua calendare merg inapoi pana la timpul dinainte de Hristos si arata ca ziua a
saptea a saptamanii este inca Sabatul pus deoparte de Dumnezeu la creatiune. Deci avem o inregistrare perfecta a timpului dinainte de Hristos si putem sti cu siguranta ca zilele nu au fost amestecate si timpul nu s-a pierdut. Desigur nu exista calendare din timpul lui Adam si Eva.
Noi credem ca Iisus Hristos a fost nu numai Fiul luiDumnezeu, ci ca membru al Dumnezeirii, El este egal cu Insusi Dumnezeu. Biblia spune ca Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant, desi trei, sunt una. Dumnezeu stie totul. Daca timpul ar fi fost pierdut, sau daca zilele ar fi fost schimbate de la timpul lui Adam si Eva pana cand au inceput sa apara calendarele, cu siguranta Dumnezeu ar fi stiut despre aceasta. Cand Domnul Iisus a fost aici pe pamant, El a tinut Sabatul cu credinciosie. De fapt, textele pe care le-am citit impreuna mai sus ne-au aratat ca Domnul Hristos a fost un pazitor credincios al Sabatului. Daca timpul ar fi fost pierdut inainte de zilele lui Hristos, El ne-ar fi aratat aceasta si ne-ar fi aratat drumul cel drept.
Hristos, prin chiar tinerea Sabatului, ne-a dat un exemplu si ne-a aratat ca ziua pe care El a tinut-o era inca ziua pe care Dumnezeu a pus-o
deoparte la sfarsitul creatiunii. Dinainte de timpul lui Hristos pana in timpul prezent, avem un raport ca aceeasi zi pe care El a tinut-o ca Sabat este inca ziua a saptea a saptamanii, Sambata, cum o numim noi astazi. Acesta este Sabatul lui Dumnezeu. Noi trebuie sa tinem Sabatul dupa exemplul Domnului Hristos.
Parca aud pe cineva spunand: "Nu uita ceva. Desigur Hristos a tinut Sabatul deoarece El a trait inainte de era noastra, inainte de moartea Lui. El a trait sub Vechiul Legamant si sub Vechea Dispensatiune. Dar cand Hristos a murit pe cruce, acea Lege veche, Acel Vechi Sabat a fost inlaturat." Oare a fost inlaturat Sabatul? Doresc sa ascult cu mare atentie le ceea ce spune Biblia ca s-a intamplat dupa moartea lui Iisus Hristos pe crucea Golgotei. Experienta este scrisa in Luca 23:54-56. "L-a dat jos de pe cruce, L-a infasurat intr-o panza de in si L-a pus intr-un mormant nou, sapat in piatra, in care nu mai fusese pus nimeni. Era ziua Pregatirii si incepea ziua Sabatului. Femeile, care venisera cu Iisus din Galileia, au insotit pe Iosif; au vazut mormantul si felul cum a fost pus trupul lui Iisus in el, s-au intors si au pregatit miresme si miruri. Apoi, in ziua Sabatului s-au odihnit, dupa Lege."
Aceste versete ne-au spus cum Hristos a murit pe cruce si a fost pus in mormant. Atunci urmasii Sai, ucenicii Sai, chiar si mama Lui fiind inclusa in acest grup, conform Scripturii, au mers acasa "si in ziua Sabatului s-au odihnit, dupa Lege." Hristos deja murise pe cruce, dar a fost oare Sabatul dat laoparte? A mentionat Hristos vreo schimbare? Absolut, nu! Ucenicii Lui si chiar mama Lui cu siguranta ar fi stiut daca vreo schimbare ar fi avut loc.
Dar cineva poate comenteaza: "Sa mergem inapoi la calendar. Imi amintesc ca am citit undeva in istorie despre o schimbare a calendarului. Ce se poate spune despre aceasta? A fost in adevar o schimbae a calendarului?" Da, aveti dreptate. A existat o schimbre. In 1582 s-a facut aceasta schimbare importanta. In acel timp, ceva s-a intamplat cu calendarul, anotimpurile anului nu mai cadeau la timpul potrivit. Eroarea era cauzata fie deoarece nu se calcula anul bisect in acea vreme, sau deoarece anul bisect nu era dat la o parte la fiecare 100 de ani. Din aceasta cauza, anotimpurile in calendar nu mai corespundeau cu ce se intampla in natura. Calendarul era cu 10 zile in urma. In 1582 s-a hotarat ca era nevoie de o schimbare si calendarul sa fie adus la normal. Iata ce schimbare s-a facut: 10 zile au fost scoase din calendar. Ziua de joi, 5 octombrie, a fost urmata de ziua de vineri 15 octombrie. Nu a existat nici o schimbare in ciclul saptamanal. O zi a fost joi si ziua urmatoare a fost vineri, exact cum era din totdeauna, chiar daca 10 numere au fost date laoparte intre aceste zile. Desigur nu existå nici o scuza in incercarea de a spune: "Nu putem sti care zi este Sabatul." Ziua a saptea a saptamanii este inca Sabatul, cum a fost si va fi totdeauna.
In multe limbi din lume, sambata este numita Sabat. In spaniola se numeste Sabado. De fapt, in 160 de limbi pentru ziua a saptea, cuvantul inseamna
"Sabat." In limba germana, pentru ziua de miercuri, avem cuvantul "Midwoch", care inseamna, "mijlocul saptamanii." Incepand cu miercuri, sa ne intoarcem inapoi si avem trei zile marti, luni, duminica – ziua intai. Mergand inainte, avem joi, vineri, sambata – ziua a saptea.
Este un lucru uimitor, remarcabil si minunat cum Dumnezeu a ocrotit si pastrat ziua sfanta a Sabatului Sau in decursul timpului. Dumnezeu a protejat
ziua Sa sfanta, pentru ca noi sa cunoastem cu certitudine care zi este adevarata zi de odihna a lui Dumnezeu. Acum este timpul cand sa incepem sa ne inchinam lui Dumnezeu in ziua Sa sfanta, Sabatul.
Dumnezeu nu numai ca a aparat ziua Sabatului atat de minunat prin veacuri, dar El a protejat si timpul in care ziua de Sabat trebuie tinuta. In Biblie, Dumnezeu ne spune foarte clar ca ziua Sa de Sabat, trebuie tinuta de la apusul soarelui pana la apusul soarelui. "Din seara zilei a noua pana in seara urmatoare sa praznuiti Sabatul vostru." Levitic 23:32. Ce inseamna seara?
"Seara, dupa asfintitul soarelui." Marcu 1:32. Cu alte cuvinte, Dumnezeu spune ca de la asfintit la asfintit este timpul cand sa sarbatorim Sabatul
Daca Sabatul ar incepe si s-ar sfarsi dupa ceasurile noastre si ceasurile noastre s-ar intampla sa fie inainte sau in urma, am incepe Sabatul la un timp gresit. Daca ziua Sabatului ar depinde numai de ceas, legile statului ar arata in fiecare an ca ele au mai mare putere decat Dumnezeu prin schimbarea zilei Sabatului, cand se schimba ora mai devreme primavara sau atunci cand toamna dam o ora inapoi. Dar Dumnezeu a avut grija de Sabat si de timpul in care Sabatul trebuie tinut. Dumnezeu a pus soarele in ceruri unde nimeni nu poate falsifica sau schimba timpul cand Sabatul trebuie tinut.
Cineva poate ca spune: "Nu cred ca este bine sa insistam cå o anumita zi este Sabatul. Eu tin fiecare zi." Singurul raspuns pe care-l pot da celui care spune ca tine toate zilele saptamanii este ca trebuie sa fie foarte lenes. In ziua de Sabat nu trebuie sa facem nici o lucrare, dar, in aceeasi porunca, Dumnezeu spune: "Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau." Exod 20:9. Deci, daca cineva spune ca tzine
fiecare zi ca Sabat, cu siguranta nu lucreaza in cele sase zile si astfel calca
in continuare porunca lui Dumnezeu.
Poate cea mai comuna scuza, prezentata de cei care nu vor sa tina Sabatul, este "Care este diferenta? Atat timp cat tinem o zi din saptamana, este destul. Toate zilele sunt la fel. Toate au 24 de ore. Soarele rasare si apune in fiecare zi in acelasi fel. Deci, in realitate, care-i diferenta ce zi tinem, de vreme ce toate zilele sunt la fel."
Din punct de vedere omenesc si din gandirea noastra limitata, ni se pare ca toate zilele sunt la fel. Dar sa ne reamintim felul cum Dumnezeu a pus pe Adam si Eva in gradina Edenului, la inceputul timpului. Dumnezeu i-a instruit cu multa grija ca ei puteau manca fructele tuturor pomilor. Dar pomul care era in mijlocul gradinii, pomul cunostiintei binelui si raului, ei nu trebuiau sa-l atinga si nici sa manance din fructul acelui pom. Presupun ca Adam si Eva ar fi putut cugeta astfel: "Priveste, toti pomii ni se par la fel. Fructul pomului din care Dumnezeu a spus sa nu mancam se arata la fel de bun ca fructul pomului de aici. Ce diferenta este daca iau un fruct din pomul din care Dumnezeu a zis sa nu mancam?" Da, toti pomii pareau ca sunt la fel. Dar a fost o diferenta? Desigur ca a fost, caci noi toti astazi inca suferim rezultatele teribile ale acelui prim pacat de neascultare. In Isaia 53:13-14, Dumnezeu ne invita sa ne oprim "piciorul in ziua Sabatului." Niciunul dintre noi nu gandeste sa calce in picioare steagul tarii sale si totusi, multi calca in picioare Sabatul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne invita si ne porunceste sa tinem Sabatul, ziua Sa cea sfanta! Nu este nici o diferenta intre zilele saptamanii, dar Dumnezeu numai o anumita zi a pus-o deoparte, a sfintit-o si a binecuvantat-o ca ziua Sa de Sabat. Daca nu tii ziua pe care Dumnezeu a pus-o deoparte pentru tine, tu calci porunca Sa. Numai una din cele sapte zile ale saptamanii este Sabatul lui Dumnezeu. Si aceasta este ziua pe care El ne-a cerut s-o tinem in onoarea Lui.
Cred ca fiecare din noi suntem de acord ca la sfarsitul lumii va fi o judecata. Fiecare dintre noi va aparea inaintea judecatii lui Dumnezeu.
"Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om. Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau." Eclesiastul 12:13-14.