01. Cercetand Biblia

Cercetand Biblia


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.


 

1. Ce sunt Scripturile?
Cele 39 de carti ale Vechiului Testament au fost scrise înainte de nasterea lui Hristos si cele 27 de carti ale Noului Testament au fost scrise dupa moartea Sa. Aceste doua Testamente constituie Biblia noastra si, desi a fost scrisa pe o perioada de 1500 de ani de mai multi scriitori, ea arata o unitate si o armonie neobisnuita.
Luca 24:44-45 – Notati ca Isus a cercetat Vechiul Testament spre a dovedi divinitatea, misiunea si lucrarea Sa ca Mântuitor al lumii. Pentru aceasta el a folosit legea lui Moise, scrierile profetilor si Psalmii ca dovada. In timpul lui Isus singura Scriptura existenta era Vechiul Testament. Ce minunat
sa gasim ca Isus este Persoana si tema centrala a întregii Scripturi.
2 Petru 3:15-16 – Apostolul Petru considera epistolele lui Pavel ca parte a Scripturii.. In 2 Petru 3:2, Petru porunceste Bisericii Crestine primare sa accepte toate învataturile apostolilor ca având valoare egala cu scrierile profetilor Vechiului Testament. El spunea: “Ca sa va fac sa va aduceti aminte de lucrurile vestite mai dinainte de sfintii prooroci, si de porunca Domnului  si Mântuitorului nostru, data prin apostolii vostri.” (2Petru 3:2).
Isus si apostolii considerau Vechiul Testament ca Scriptura Sfânta. Vechiul Testament este temelia Noului Testament. Acestea sunt în perfecta armonie si trebuie sa stea sau sa cada împreuna.
Efeseni 6:17 – Biblia este asemanata cu o sabie. Vechiul si Noul Testament sunt ca cele doua ascutisuri ale unei sabii: taie înapoi prin istorie si deschid viitorul prin Cuvântul profetic al lui Dumnezeu.

 

2. Cum au fost date Scripturile.

Oamenii n-au adus mesajul prin imaginatia lor personala, ci au primit inspiratie de la Duhul Sfânt.
2 Timotei 3:16 – Dumnezeu a vorbit oamenilor sfinti prin puterea Spiritului Sfânt si i-a impresionat sa spuna voia Sa. Ei au scris ceea ce le-a spus Dumnezeu si noi numim soliile lor ca fiind Scripturile inspirate.

 

3. De ce ne-au fost date Scripturile?
Exista patru motive pentru care Pavel ne îndeamna sa studiem Scripturile.
2 Timotei 3:16-17 – Scripturile sunt de folos:
A. Sa învete (sa ne ghideze).
B. Sa mustre.
C. Sa îndrepte (sa corecteze, sa ne arate calea corecta).
D. Sa dea întelepciune în neprihanire.
Dumnezeu ne-a dat Sfânta Biblie spre a fi îndrumatorul nostru spre viata vesnica. Studiind Scripturile vom gasi întelepciunea care duce la mântuire, caci în Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu gasim pe Isus, Singurul care ne poate mântui din pacat. Apostolul Pavel ne asigura, în aceste versete citate, ca
întreaga Bibile, de la Geneza la Apocalips, este “inspirata de Dumnezeu”. El ne reaminteste ca exista mari binecuvântari în toata Biblia si este “de folos ca sa învete.” Numai din Biblie putem cunoaste ce este Adevarul. Cuvântul lui Dumnezeu, deasemenea, ne mustra când pacatuim. Biblia ne corecteaza (ne îndreapta) greselile. Ea ne da “întelepciune în neprihanire.”

 

4. Scopul real al studiului Bibliei.
Din Biblie învatam despre Isus Hristos. Vechiul si Noul Testament includ un simbolism despre Hristos – o profetie, un cântec, o poezie, etc. Cu adevarat întreaga Biblie marturiseste despre Isus Hristos.
Ioan 5:39 – Sa cunoastem mai bine pe Isus, sa dezvoltam o relatie, o legatura intima cu El, acesta este scopul suprem al studiului Bibliei.

 

5. Cum putem întelege Biblia?
La fel ca si cei din Berea, avem nevoie sa cercetam Biblia pentru noi însine, ca sa putem proba (testa) orice învatatura religioasa cu marele standard – Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu. Daca nu se armonizeaza pe deplin cu Biblia, putem sti ca este o învatatura falsa. Când gasim ca este în de acord cu Scriptura, atunci trebuie sa aceptam si sa împlinim.
Fapte 17:11 – Apostolii laudau pe cei ce au cercetat Scripturile zilnic în cautarea lor dupa adevar si mântuire. Petrecem noi tot atâta vreme cu cercetarea Bibliei cât petrecem cu radioul, televizorul, ziarele si revistele? Sa avem o inima aleasa cum aveau si primii crestini pentru studiul Bibliei.
1 Corinteni 2:10-12 – Daca vom studia cu rugaciune, Dumnezeu ne va descoperi întelesul adevarat al Cuvântului Sau prin ajutorul Duhului Sau cel Sfânt.
Educatia singura nu este îndestulatoare. Trebuie sa ne rugam în umilinta pentru calauzire spirituala de la Dumnezeu. Fara calauzirea Spiritului Sfânt, studiul nostru va fi în zadar si concluziile noastre vor fi gresite.
Matei 28:19-20 – Adesea avem nevoie de ajutorul celor care au cercetat
Scripturile sub calauzirea Spiritului Sfânt. Dumnezeu a poruncit urmasilor Sai credinciosi sa învete  pe altii. Exista învatatori falsi fata de care trebuie sa fim atenti. Dumnezeu ne-a pus înainte o regula sigura pentru studiul nostru: “La lege si la marturie” (
Isaia 8:20). Aceste standarde sunt în Sfânta Bibile si, ca cercetatori onesti pentru adevar, trebuie sa ne masuram concluziile prin “orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.”

 

6. Cum putem primi ajutor de la Spiritul Sfânt când studiem Biblia.
Inainte de a studia Cuvântul Sau, sa ne deschidem inima catre Dumnezeu.
Aceasta ne va ajuta sa întelegem corect si ne va asigura prezenta lui Dumnezeu prin Spiritul Sfânt.
Luca 11:13 – Isus ne-a învatat ca Tatal nostru ceresc ne iubeste si doreste ca noi, copiii Sai, sa avem “orice dar bun si desavârsit.” Dumnezeu doreste sa fim “condusi de Spiritul Sfânt al lui Dumnezeu.”
Romani 8:14 – Iata motivul pentru darul Spiritului Sau de a ne conduce pe calea cea dreapta. Când Dumnezeu ne calauzeste, noi suntem copiii Sai, deoarece Îl urmam pe El.
Fapte 5:32 – A urma pe Isus înseamna sa-L ascultam. Este lucrarea Spiritului Sfânt de a ne calauzi sa ascultam de Cuvântul lui Dumnezeu. Daca suntem sinceri în hotarârea noastra de a face tot ce doreste Dumnezeu sa facem, ni s-a fagaduit putere sa deosebim adevarul de minciuna.
Ioan 7:17 – Isus Hristos, Biblia si Spiritul lui Dumnezeu constituie calauza si lumina crestinului. Biblia este o scrisoare de la Dumnezeu în mâinile noastre sa ne calauzeasca spre o viata îmbelsugata si fericita. Prin secole de persecutie si încercari, Biblia a fost o carte pretioasa. Uneori era interzisa, dar oamenii o iubeau si milioane au murit pentru pretioasa nadejde si credinta a Bibliei.

Rugaciune: Tatal nostru care esti în ceruri, Iti multumim pentru Biblie. Te rugam sa ne ajuti sa facem din Biblie o comoara a vietilor noastre si s-o întelegem cu ajutorul Spiritului Sfânt. In Numele Domnului Isus Hristos Te-am rugat. Amin.