02. Ce trebuie sa stim despre Isus?


Ce trebuie sa stim despre Isus?


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.




  
Ioan 1:1-4;  Coloseni 1:12-22;  Evrei 1:1-4
Biblia învata ca nu putem  separa pe Isus de Dumnezeu. Isus este singura Persoana în istorie, care este divina.
Ioan 3:16

1. Cine este Isus?
Matei 3:17 – Din cer s-a auzit glasul lui Dumnezeu care declara: “Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care Imi gasesc placerea.”
Faptul 1 – Scripturile învata clar ca Isus este Fiul lui Dumnezeu.


2. Relatia lui Isus cu Dumnezeu.
Ioan 10:30 – Insusi Isus a pretins ca El este divin.
Ioan 1:1,14 – Marturia apostolului Ioan declara ca Isus Hristos a fost împreuna cu Tatal înainte de a veni pe pamânt ca Dumnezeu – om.
Ioan 17:5 – Isus ne asigura ca El era împreuna cu Tatal din vesnicii înainte de creatiune.
Faptul 2 – Scripturile arata ca Domnul Hristos este una cu Dumnezeu si este numit Dumnezeu.


3. Hristos înainte de nasterea Sa în Betleem.
Mica 5:2 – Profetul Mica, cu sapte secole înainte de nasterea lui Hristos, a prezis ca Mesia se va naste în Betleem si ca El a existat împreuna cu Tatal din “zilele vesniciei.”
Apostolii, profetii si Insusi Hristos dau marturie despre pre-existenta lui Hristos împreuna cu Tatal din vesnicii.
Faptul 3 – Hristos a existat împreuna cu Dumnezeu Tatal înainte de facerea lumii.

4. Hristos  si  creatiunea.
Evrei 1:1-2 – El a creat lumile. El, împreuna cu Tatal, a fost Creatorul tuturor lucrurilor. El a adus la existenta lumea noastra, pamântul nostru si a creat pe oameni sa traiasca aici.
Coloseni 1:16; Ioan 1:1-3 – Ce minunat este sa stim ca Cel ce a creat totul ne-a iubit atât de mult încât a murit pentru noi, pentru a ne re-crea în asemanarea slavei Sale. Mai întâi, El ne-a creat, apoi când am fost pierduti în pacat, El Íi-a dat viata Sa pentru a ne reface, a ne re-crea.
Faptul 4 – Hristos a cooperat împreuna cu Dumnezeu Tatal în lucrarea creatiunii.

5. Nasterea miraculoasa a lui Isus.
Isaia 7:14; Matei 1:22-23 – Dupa sapte sute de ani aceasta profetie s-a împlinit.
“Cuvântul S-a facut trup” – Hristos nu a fost o noua fiinta, ci Fiul lui Dumnezeu în asemanare cu oamenii, în forma omeneasca. Acest Isus este “Dumnezeu cu noi.” Biblia ne învata ca Isus a fost conceput de Spiritul Sfânt si nascut în trup de o fecioara.
Faptul 5 – Isus a fost conceput de Spiritul Sfânt si nascut dintr-o fecioara ca Dumnezeu – om.

6. Isus a fost ispitit.
1 Petru 2:21-22 – Dumnezeu a demonstrat prin omul Isus Hristos ca atunci când Spiritul Sfânt locuieste în oameni este posibil sa se traiasca fara pacat. Asa a trait  Isus si noi suntem chemati sa traim cum a trait El. Deoarece Fiul lui Dumnezeu a trait o viata fara pacat, El a realizat cinci lucruri:
A.
Ioan 15:10; Romani 8:3-4 – El a demonstrat ca, prin locuirea launtrica a puterii lui Dumnezeu, Legea lui Dumnezeu poate fi tinuta de omul convertit.
B.
Romani 5:17; 2 Corinteni 5:21 – Viata Lui neprihanita poate acum sa acopere pacatele omului.
C.
Evrei 4:15 – El poate sa simpatizeze cu lupta omului împotriva pacatului.
D.
Ioan 14:4-10 – El a descoperit omului pe Dumnezeu Tatal.
E.
Filipeni 4:13; 2 Corinteni 12:9; 1 Corinteni 10:13 – El poate sa dea putere pentru biruinta tuturor celor care sunt ispititi.
Omul convertit si sustinut de puterea Spiritului Sfânt poate tine, sau sfinti Legea lui Dumnezeu. Viata fara pacat a lui Isus poate acum sa ne acopere pacatele. Deoarece Isus a fost ispitit ca si noi, El simpatizeeaza cu noi când suntem  ispititi. Prin viata si moartea Domnului Hristos ni se descopere iubirea lui Dumnezeu pentru noi oamenii. Tuturor celor ispititi, Isus poate si le va da putere sa biruiasca pacatul.
Romani 8:3-4 – Apostolul Pavel arata ca Isus, ca Fiu al lui Dumnezeu, a venit pe pamânt sa faca pentru pacatosi ceea ce Legea lui Dumnezeu nu putea sa faca.
Pavel arata ca cele Zece Porunci ne descopera pacatul, dar nu au putere sa-l faca pe pacatos nevinovat. El ne asigura ca Dumnezeu a trimis pe Isus sa ne alunge  vinovatia pacatului si sa ne dea putere spirituala de a asculta de preceptele Legii neschimbatoare a lui Dumnezeu.
Faptul 6 – Isus a biruit ispita si a trait o viata fara pacat.

7. Ce a realizat pentru noi moartea lui Isus.
Romani 5:8; Matei 26:27-28 – Ce ar putea fi mai uimitor decât faptul ca, în timp ce eram înca pacatosi (dusmanii lui Dumnezeu), Fiul lui Dumnezeu a venit si a murit pentru noi. Cu adevarat, numai Dumnezeu, care este dragoste, putea sa faca un asa lucru minunat dusmanilor Sai. De fapt, acest text ne arata ca Isus a murit pentru a face posibila iertarea pacatelor noastre. Când pacatele noastre sunt iertate, atunci noi suntem iarasi prietenii lui Dumnezeu, datorita mortii singurului Sau Fiu, Isus.
Faptul 7 – Biblia învata ca Isus a murit pentru a face posibila iertarea pacatelor noastre.

8. Invierea lui Isus.
Apocalips 1:17-18; 1 Corinteni 15:17-18 – De ce este asa de importanta învierea lui Isus pentru noi? Biblia ne spune ca, dupa cum moartea lui Hristos a facut posibil ca pacatosii sa devina sfinti, la fel învierea lui Hristos din morti este fagaduinta noastra pentru viata vesnica.
Romani 5:10 – Dupa cum moartea lui Isus a platit pretul vinovatiei noastre, tot asa viata Lui ne-a garantat viata vesnica tuturor celor care credem în El ca Mântuitorul nostru personal. Moartea si învierea lui Isus au facut din închisoarea mortii un loc vremelnic de odihna pentru copiii lui Dumnezeu. Eliberarea din pacat si “fericita noastra nadejde” a vietii vesnice, depind de primirea personala a lui Isus Hristos ca Eliberatorul nostru din pacat si moarte.
Faptul 8 – Isus a înviat ca biruitor asupra mortii, ca asigurare a învierii noastre din mormânt.

9. Ce face Isus acum?
Fapte 1:9-11 – Dupa 40 de zile de la învierea Sa, Isus S-a înaltat la cer si urmasii Sai credinciosi L-au vazut înaltându-Se. Doi îngeri au aparut si au declarat ca Isus S-a înaltat la cer. De ce era nevoie ca Isus sa paraseasca aceasta lume si sa mearga în cer la Tatal Sau? Cuvântul lui Dumnezeu ne arata de ce: Evrei 8:1; Evrei 7:24-25
1 Timotei 2:5 – Hristos S-a înaltat la cer si a devenit Mijlocitorul si Avocatul nostru (1 Ioan 2:1). Avem nevoie de un Reprezentant în cer care sa înteleaga problemele noastre. In Isus Hristos, Mântuitorul înaltat, noi avem pe Cineva care “suferintele noastre le-a purtat.” Isus era ca si noi când a venit pe pamânt, deaceea El poate fi un Mare Preot plin de mila înaintea Tronului lui Dumnezeu. Suntem îndemnati sa venim “cu îndrazneala” înaintea Tronului Harului de unde ne este garantat ajutor divin prin Domnul nostru Isus Hristos care a fost rastignit, înviat si înaltat la cer.
Intr-o zi aceasta lucrare de mijlocire a lui Isus în ceruri se va sfârsi. Atunci El va veni sa ia în casa Tatalui Sau pe toti cei ce L-au ales pe El ca Mijlocitor sau Avocatul pentru curtea suprema de judecata din cer.
Faptul 9 – De când s-a înaltat la cer, Isus a mijlocit în favoarea noastra.

10. Hristos a promis ca Se va întoarce.
Ioan 14:1-3; Evrei 9:28 – Pe crucea Golgotei, Isus a purtat coroana de spini. Acolo El era purtatorul pacatelor noastre. Ca purtator de pacate, El S-a înaltat la cer spre a prezenta propria Sa jertfa pentru iertarea pacatelor noastre, înaintea Creatorului Universului. Acum El sta în prezenta lui Dumnezeu ca Reprezentant al oricarui suflet pocait care-I cere ajutor prin credinta. In curând El Isi va sfârsi lucrarea ca Mijlocitor al nostru în curtile ceresti. Atunci El va veni iarasi, dupa cum a promis, pentru ca sa mântuiasca pe poporul Sau si sa-i ia cu El. Când Il vom vedea pe Isus, El va fi încoronat nu cu o cununa de spini, ci cu coroanele slavei ca Rege al regilor si Domn al domnilor. Cea mai importanta întrebare este aceasta: “L-am ales pe Isus ca Marele Preot al meu înaintea lui Dumnezeu, astfel ca sa pot pretinde ca El este Domnul si Imparatul meu când va veni pe nor spre a mântui poporul Sau?”
Faptul 10 – Scripturile marturisesc ca Isus va veni iarasi. Sa fim gata sa-L întâlnim.

Rugaciune: Tatal nostru din ceruri, Iti multumim pentru minunatele descoperiri despre Domnul nostru Isus Hristos. Ajuta-ne sa-L acceptam, sa-L primim pe El pe deplin. Ajuta-ne sa credem în lucrarea Lui divina din ceruri în favoarea noastra. Ajuta-ne sa ne pregatim si sa fim gata pentru a doua Sa venire spre a ne mântui. In Numele lui Isus Te-am rugat si Iti multumim. Amin.