Ghidul 25 – In vremuri ca acestea?

Un fulger de lumină mai strălucitoare ca o mie de sori a luminat nisipurile din deșertul New Mexico într-o dimineață devreme în 1945. Un om de știință care asista, a vărsat lacrimi și a exclamat: “Doamne, am creat iadul!” Lumea n-a mai fost aceeași din dimineața aceea. Am intrat într-o eră nouă, poate ultima eră a lumii. Lucrurile se schimbă și se schimbă repede.

Ce înseamnă toate acestea? Trăim într-o eră de împliniri ale profețiilor Bibliei. Profețiile care se împlinesc în întâmplările din zilele noastre luminează speranța că suntem foarte aproape de venirea lui Isus.


1. SEMNE CĂ‚ VENIREA LUI HRISTOS ESTE APROAPE

Mai jos urmează șapte pietre kilometrice pe calea către cer. Ele arată călătorului modern că venirea lui Isus este aproape.

Kilometrul 1 – TEMERE, STRÂMTORARE, PERPLEXITATE

Trăim într-un secol al nervilor. Lumea se așteaptă la mai rău. Oamenii sunt neliniștiți. Nervozitatea este aproape universală. Domnul Isus a prezis aceasta ca un semn al venirii Lui și al sfârșitului lumii. Iată cuvintele Lui:

“Vor fi semne în soare, în lună și în stele. Și pe pământ va fi STRÂMTORARE PRINTRE NEAMURI, CARE NU VOR ȘTI CE SĂ‚ FACĂ‚… OAMENII ÎȘI VOR DA SUFLETUL DE GROAZĂ‚, ÎN AȘTEPTAREA LUCRURILOR CARE SE VOR ÎNTÂMPLA PE PĂ‚MÂNT; căci puterile cerurilor vor fi clătinate. ATUNCI VOR VEDEA PE FIUL OMULUI VENIND pe un nor cu putere și slavă mare. Când vor începe să se întâmple aceste lucruri, să vă uitați în sus, pentru că izbăvirea voastră se apropie” Luca 21:25-28.

Sună ca buletinul de știri, nu-i așa? Numai că reporterul nu ne oferă nicio soluție practicabilă la criza prezentă. Dar Isus ne-a spus cum să facem față în această lume cuprinsă de frică. În acest secol teribil, oamenii lumii strigă în disperare: “Uitați-vă ce a ajuns lumea”. Dar cercetătorul profețiilor Bibliei privește în sus, își înalță și strigă cu o voce plină de speranță: “Uitați-vă CINE vine în lumea noastră!”

Kilometrul 2 – PLANURI DE PACE, PREGĂ‚TIRI DE RĂ‚ZBOI

Lumea noastră sare dintr-o criză în alta. Națiune după națiune se grăbește să se înarmeze cu ultimele și cele mai rapide avioane de război și cu cele mai sofisticate arsenale. Aceasta este exact ce a declarat profeția biblică despre ultimele zile:

“Vestiți aceste lucruri printre neamuri: PREGĂ‚TIŢI RĂ‚ZBOIUL! Treziți pe viteji! Să se apropie și să se suie toți oamenii de război! Fiarele plugurilor voastre prefaceți-le în săbii și cosoarele în sulițe! Cel slab să zică: Sunt tare!” Ioel 3:9,10.

În timp ce națiunile se pregătesc de război, ele vorbesc de pace. Aceasta este exact ce a prezis Biblia, în Mica 4:1,2, că se va petrece în aceste zile ale sfârșitului.

Strigătul pentru pace se ridică de oriunde – cu siguranță din inima oamenilor tulburați, a omului obișnuit de pe stradă, din inima tatălui care se uită la fiii lui care cresc, a mamei care se îngrijorează gândindu-se cum ar cădea plafoanele pe ei într-o explozie mare sau într-un conflict armat. Totuși, aceleași națiuni care strigă: “Pace și liniște!” se înarmează în același timp pe ele însele și furnizează arme și altora în valoare de milioane și milioane de dolari.

Kilometrul 3 – O LUME CARE SE TREZEȘTE

Națiunile pământului s-au trezit, împlinind direct o profeție biblică. Vorbind despre “zilele de pe urmă”, Ioel a prezis:

“Să se trezească neamurile păgâne… grămezi în valea judecății; căci ziua Domnului este aproape, în valea judecății!” Ioel 3:12-14 (King James).

Nu numai națiunile din Africa și din Orientul îndepărtat s-au trezit în timpurile moderne, dar și vechile religii păgâne au înviat în mod uluitor. Religiile necreștine lansează un nou atac împotriva minții și inimii oamenilor. Asia, fără discuție leagănul civilizației și al marilor mișcări religioase, se trezește din somnul ei de veacuri. Africa s-a umplut de națiuni tinere care încep să-și simtă tăria și dorința după ceva mai bun și după un loc sub soare. Suntem martorii celei mai răspândite treziri din toată istoria raportată și care are loc printre toate națiunile din lume.

Kilometrul 4 – DECĂ‚DERA MORALĂ‚

Decăderea civilizației, creșterea crimei și a violenței, imoralitatea, sfărâmarea căminului, a familiei și căsătoriei, toate ne izbesc în față. Chiar așa cum prezice Biblia:

“Să știi că în zilele din urmă vor fi vremuri grele… Oamenii răi și înșelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alții și se vor amăgi și pe ei înșiși” 2Timotei 3:1,13.

Biblia avertizează cu privire la răzvrătirea tineretului, vorbind despre neascultarea copiilor de părinți în aceste zile de pe urmă (versetul 2). Ea avertizează cu privire la noul val de imoralitate, când prezice că oamenii vor fi lipsiți de dragoste firească. Ea vorbește despre cei ce se iubesc pe ei înșiși, despre o societate nestabilă și despre mulțimea divorțurilor, când prezice că oamenii vor fi “neînfrânați” și “călcători de cuvânt” (v. 3, King James). Ea avertizează despre prăbușirea legii și ordinii: “Oamenii răi și înșelători vor merge din rău în mai rău, înșelând pe alții și fiind ei înșiși amăgiți” (v. 13). Noi recoltăm acum ce au semănat mai multe generații fără citirea Bibliei, fără rugăciune, fără venire regulată la biserică (vezi și Matei 24:11,12; Luca 17:26,27).

Kilometrul 5 – O CREȘTINĂ‚TATE LUMEASCĂ‚

Pavel avertizează deasemenea că iubitorii de plăceri vor umple bisericile:

“Iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea” 2Timotei 3:4,5.

Mișcarea ecumenică, creșterea rapidă a bisericii mondiale, a condus la o cădere aproape universală a credinței în doctrinele fundamentale ale Sfintei Scripturi. Teologia “nouă”, o creștinătate nereligioasă, sunt o teribilă împlinire a profeției biblice sub ochii noștri (vezi și 1Timotei 4:1,2; 2Timotei 4:3,4; 2Petru 3:3,4; Apocalips 18:1-5; Matei 24:11,23,24). Sunt puse la îndoială personalitatea lui Dumnezeu, dumnezeirea lui Hristos, eficacitatea morții pe cruce a lui Hristos, realitatea învierii Lui și speranța revenirii Lui. Odată cu declinul credinței în doctrinele fundamentale ale Bibliei, are loc o rapidă mișcare spre o biserică mondială, o religie mondială, susținută de un guvern mondial, cu toate avantajele și toate urmările teribile pe care o astfel de situație le va atrage.

Kilometrul 6 – PROGRESUL MODERN

Împletită cu ritmul rapid, chiar nebun al vieții moderne, este o explozie fantastică a cunoștinței omenești, atât în domeniul științific, cât și în cel spiritual. Chiar așa cum prezisese Biblia:

“Pecetluiește cartea până la VREMEA SFÂRȘITULUI; ATUNCI MULŢI VOR UMBLA ÎNCOACE ȘI ÎNCOLO ȘI CUNOȘTINŢA VA CREȘTE” Daniel 12:4 (King James).

Toate aspectele vieții sunt accelerate la maximum în generația noastră. Flote aeriene de turboreactoare rapide ne duc în toate direcțiile. Rachetele spintecă cerul. Națiunile se luptă pentru supremație în călătorii spațiale și în explorări. Creșterea cunoștinței în această eră electronică și brusca posibilitate a omului de a călători oriunde pe lume într-un timp scurt fac posibilă împlinirea ultimului semn.

Kilometrul 7 – EVANGHELIA LA TOATĂ‚ LUMEA

Semnul cel mai minunat dintre toate care arată că Isus vine în timpul nostru este semnul evanghelizării lumii, pe care Isus Însuși, l-a prezis.

“Evanghelia aceasta a Împărăției va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârșitul” Matei 24:14.

Aceste șapte pietre kilometrice arată că venirea lui Isus este aproape. Isus a zis:

“Când veți vedea toate aceste lucruri să știți că Fiul omului este aproape, este chiar la uși” Matei 24:33.

Distingi semnele timpului? Ești atent la evenimentele din lume ca dovezi sigure ale venirii apropiate a lui Hristos? Ești pregătit pentru venirea lui Isus?

“De aceea și voi fiți gata; căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiți” Matei 24:44.

Care este pregătirea de făcut? Primește pe Isus în inima și viața ta, ca Mântuitor și Domn al tău. Dacă nu L-ai primit până acum, recitește Ghidul 10, care schițează clar calea mântuirii. Apoi trăiește pentru Isus în fiecare zi.


2. CUM SĂ‚ FII GATA PÂNĂ‚ VINE ISUS

(1) FA CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU REGULA TA DE VIAŢĂ‚

Biblia ne descoperă elementele esențiale ale unei vieți de creștin biruitor. Cele 66 de cărți ale Bibliei au fost date ca să ne facă în stare să creștem “în harul și cunoștința Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos” 2Petru 3:18.

Aceste cuvinte inspirate ne vor fi de puțin folos, afară de cazul că le vom studia și ele vor deveni o parte din viața noastră zilnică. Citește Biblia în fiecare zi, fiindcă:

“Omul nu trăiește numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu” Matei 4:4.

Biblia în minte și în inimă ne va păzi de păcat.

“Cum își va ține tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău… Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta” Psalm 119:9,11.

Credința noastră crește când studiem Cuvântul lui Dumnezeu.

“Astfel credința vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Dumnezeu” Romani 10:17.

(2) ROAGĂ‚-TE LUI DUMNEZEU ÎN FIECARE ZI

Fă-ți obicei din a începe ziua cu Dumnezeu în rugăciune – rugăciune personală, ascunsă – și vei primi putere pentru o zi de biruință. În timpul zilei, ține-te aproape de Dumnezeu pentru tărie și putere. Psalmistul luase o hotărâre:

“Seara, dimineața și la amiază mă rog și strig tare și El va auzi strigătul meu” Psalm 55:17 (King James).

Daniel a păstrat legătura cu Dumnezeu prin rugăciuni la timp stabilit. “De trei ori pe zi îngenunchea, se ruga și lăuda pe Dumnezeul lui” Daniel 6:10.

Rugăciunea este respirația sufletului. Cu cât respirăm mai mult din atmosfera divină, cu atât viața noastră spirituală va fi mai viguroasă.

(3) ADUNĂ‚ FAMILIA LA RUGĂ‚CIUNE

Există o camaraderie în rugăciunea familiei care nu poate fi găsită în nicio altă experiență. Înainte de fiecare masă, adu mulțumiri pentru bunătățile unui Tată ceresc care se îngrijește de toate nevoile noastre. Dă ocazie și copiilor să se unească la rugăciunea pentru masă, sau la “altarul familiei”. În aceste zile de delincvență juvenilă și de discordie conjugală, rugăciunea familiei este protecția cea mai puternică posibilă pentru cămin. Acel cămin este sigur unde rugăciunea unește inimile.

“Și poruncile acestea pe care ți le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi” Deuteronom 6:6,7.

(4) ASCULTĂ‚ DE GLASUL CONȘTIINŢEI

Lasă conștiința ta să fie modelată și educată la lumina din Cuvântul lui Dumnezeu. Conștiința, călăuzită de Biblie și de Duhul Sfânt, te va duce la Isus.

“Dacă umblăm în lumină, după cum El Însuși este în lumină, avem părtășie unii cu alții și sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curățește de orice păcat” 1Ioan 1:9.

Urmează toată lumina care strălucește pe cărarea ta și Dumnezeu te va conduce la o lumină și mai mare.

(5) PĂ‚STREAZĂ‚-ŢI INIMA DESCHISĂ‚ PENTRU ADEVĂ‚R

Adevărul Bibliei strălucește mai luminos și mai luminos pe măsură ce studiem Cuvântul lui Dumnezeu (Proverbe 4:18). Profețiile minunate ale Bibliei, când sunt studiate și înțelese corect, întăresc încrederea noastră în Dumnezeu.

“Și avem cuvântul proorociei făcut și mai tare, la care bine faceți că luați aminte, ca la o lumină care strălucește într-un loc întunecos, până se va crăpa de ziuă și va răsări luceafărul de dimineață în inimile voastre” 2Petru 1:19.

Tot așa cum soarele face să crească o plantă, tot așa lumina adevărului Bibliei ne ajută să creștem tot mai mult după asemănarea cu Isus. Nu înlătura niciodată lumina din Cuvântul lui Dumnezeu.

(6) TRANSFORMĂ‚ ÎNFRÂNGERILE ÎN BIRUINŢE

Ești descurajat de înfrângerile de ieri, sau de slăbiciunea de azi? Ai încercat să te lupți singur și ai văzut că inamicul este prea tare pentru tine? Cea mai ascuțită unealtă a diavolului este descurajarea. El știe că un creștin descurajat va fi în curând un creștin înfrânt. Isus însă te va ajuta să transformi slăbiciunea în tărie și pietrele de poticnire în trepte. Când cazi, strigă către Dumnezeu, cum a făcut Petru care se scufunda pe Marea Galileli: “Doamne, scapă-mă!” Matei 14:30. Isus așteaptă să te ajute când îți dai seama că nu te poți salva singur.

“Copilașilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți. Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihănit” 1Ioan 2:1.

O mare deosebire între un păcătos și un copil al lui Dumnezeu este aceea că atunci când un creștin se împiedică și cade în păcat, el nu se tăvălește în el. El își urăște slăbiciunea și dorește libertatea.

Ai de luptat cu obiceiuri rele? A pus tutunul ghiara pe tine și nu-ți mai dă drumul? Te atrag plăcerile lumii în așa fel încât nu poți rezista? Isus a fost ispitit în toate lucrurile ca și noi, dar fără păcat (Evrei 4:15). El îți întinde astăzi mâna biruinței. Pune mâna ta slabă în mâna Lui puternică și să știi că El este în stare să te păzească de orice cădere (Iacov 4:7,8).

“Iar a Aceluia care poate să vă păzească de orice cădere și să vă facă să vă înfățișați fără prihană și plini de bucurie înaintea slavei Sale,… să fie slavă, măreție, putere și stăpânire” Iuda 24,25.

(7) AI CREDINŢĂ‚ ÎN DUMNEZEU

Adesea ni se pare greu de înțeles de ce unele experiențe au intrat în viața noastră. Când încercări și necazuri se furișează pe cărarea noastră, punem la îndoială uneori dragostea lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu părăsește niciodată pe un copil al Lui, chiar în necaz.

“Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi” Evrei 13:5.

Dumnezeu veghează asupra ta cu mai multă grijă și atenție iubitoare când ești încercat sau ispitit. În timp de împotrivire avem nevoie de El și mai mult. Nu dispera și nu-ți pierde credința în singurul care te poate ajuta. Adu-ți aminte de istoria lui Iov – deposedat de tot ce avusese, suferind de o boală teribilă, chinuit de cei care se chemau prietenii lui, sfătuit de soția lui descurajată să blesteme pe Dumnezeu și să moară. Iov a strigat: “Deși mă ucide, tot mă voi încrede în El” Iov 13:15 (King James). Așa că ține-te de Dumnezeu în credință, oricum ar bate vânturile împotriva ta.

În boală, ai încredere în Dumnezeu. Notează cât de atent veghează El la patul tău de suferință.

“Domnul îl sprijinește când este pe patul de suferință; îi ușurezi durerile în toate bolile lui” Psalm 41:3.

Ești de mare preț și important pentru Tatăl tău din cer, fiindcă El a dat pe singurul Lui Fiu să moară, ca tu să poți avea viață din belșug (Ioan 3:16; 10:10). Lui îi pasă de tine.

“Nu se vând oare două vrăbii la un ban? Totuși, nici una din ele nu cade pe pământ fără voia Tatălui vostru… Deci să nu vă temeți; voi sunteți mai de preț decât multe vrăbii” Matei 10:29,31.

În așteptare, ai încredere în Dumnezeu. Întârzierea Lui are un scop.

“Nădăjduiește în Domnul! Fii tare, îmbărbătează-ți inima și nădăjduiește în Domnul!” Psalm 27:14.

“Opriți-vă și să știți că Eu sunt Dumnezeu” Psalm 46:10.

Moise a așteptat patruzeci de ani în Madian. Ilie a așteptat în ascunzătoare trei ani și jumătate. Ioan Botezătorul a zăcut luni în temniță. Isus a așteptat patruzeci de zile în pustia ispitirii. Pavel a așteptat mai mult de doi ani ca să înceapă lucrarea lui de apostol. Suntem noi mai buni ca ei?

În ceasul cel mai întunecos al vieții tale, ai încredere în Dumnezeu. Fiul lui Dumnezeu a umblat prin cuptorul de foc alături de cei trei tineri evrei credincioși. Să fie El mai puțin binevoitor să umble cu tine prin “valea umbrei morții”? Nu, nu! El “este același ieri, astăzi și în veci” Evrei 13:8.

“Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morții, nu mă tem de niciun rău, căci Tu ești cu mine; toiagul și nuia Ta mă mângâie” Psalm 23:4.

“Valea umbrei morții” nu este un timp de temut pentru creștinul care a prins mâna lui Hristos. El este Învierea și Viața. El a biruit moartea.

“Ferice de morții care mor în Domnul” Apocalips 14:13.

“Scumpă este înaintea Domnului moartea celor iubiți de El” Psalm 116:15.

“Isus a zis:… Eu sunt Învierea și Viața; cine crede în Mine, chiar dacă va fi murit, va trăi” Ioan 11:25.

“Eu sunt… Cel viu. Am fost mort și iată că sunt viu în vecii vecilor. Eu țin cheile morții și ale Locuinței morților” Apocalips 1:17,18.

Suferi persecuție din cauza credinței? “Toți cei ce vor să trăiască cu evlavie în Hristos Isus, vor fi prigoniți” 2Timotei 3:12. Dar nu da drumul brațului Său.

“Și aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi. Fiți treji și vegheați! Pentru că protivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită. Împotriviți-vă lui tari în credință, știind că și frații voștri în lume, trec prin aceleași suferințe ca voi. Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat în Hristos Isus la slava Sa veșnică, după ce veți suferi puțină vreme, vă va desăvârși, vă va întări, vă va da putere și vă va face neclintiți” 1Petru 5:7-10.

(8) FII UN MEMBRU AL BISERICII CARE MERGE LA BISERICĂ‚

În unitate este tărie. Prin asociere cu alți creștini câștigăm tărie și curaj. Privilegiul părtășiei creștine este scump tuturor celor care doresc după venirea lui Isus.

“Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei, ci să ne îndemnăm unii pe alții, cu atât mai mult, cu cât vedeți că ziua se apropie” Evrei 10:25.

Creștinul găsește în asocierea la biserică chiar acele lucruri care îi înalță spiritul și îl fac să crească. Așa că fii un participant credincios la biserică și la Școala de Sabat în fiecare Sabat; acesta este timpul când Isus a promis să se întâlnească cu poporul Său care păzește poruncile Lui. Vei fi mai bine pregătit să Îl întâlnești dacă ești un creștin activ și un membru al bisericii.

Dacă nicio biserică nu este în apropiere, în care să te poți uni cu poporul lui Dumnezeu în ziua Lui cea sfântă, Vocea Profeției te va ajuta să intri în programul pentru membrii izolați ai bisericii. De ce să nu organizezi o Școală de Sabat în locul în care trăiești? Dacă ai nevoie de ajutor, cere informații suplimentare.

(9) ÎMPĂ‚RTĂ‚ȘEȘTE CREDINŢA TA

Una dintre ultimele declarații ale lui Hristos adresată urmașilor Lui, privește misiunea lor de a mărturisi pentru El.

“Voi veți primi o putere, când Se va coborâ Duhul Sfânt peste voi și-Mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria și până la marginile pământului” Fapte 1:8.

Poate te întrebi: “Ce pot face eu?”

EU POT TRĂ‚I CREDINŢA MEA. Unii sunt prea timizi ca să vorbească în public, dar ei pot predica prin simpla trăire pentru Hristos. Niciun mesaj mai puternic nu poate fi dat decât viața creștinului care trăiește ca să fie o binecuvântare pentru alții. După cum zicea Edgar Guest: “Aș prefera să văd o predică, decât să aud una”. Zâmbetul tău poate predica pentru Hristos. Cuvântul tău plăcut către un păcătos descurajat poate să-l conducă la Hristos. Ajutorul tău în timp de nevoie poate fi o predică pe care cineva să nu o mai uite.

EU POT ÎMPĂ‚RTĂ‚ȘI CREDINŢA MEA. Fiind creștini, avem ceva de împărțit cu alții, “credința lui Isus” Apocalips 14:12.

Pavel L-a văzut pe drumul către Damasc și aceasta a schimbat viața lui. Când mai târziu el povestea ce făcuse Isus în viața lui, păcătoșii erau mișcați. Simpla istorisire a convertirii lui a înmuiat inima lui Irod Agripa.

Duhul Sfânt poate folosi experiența ta, dacă o povestești simplu și umilit, ca să miște inimi omenești. Când oamenii vor vedea ce a făcut Dumnezeu în transformarea vieții tale, ei se vor convinge că El poate să-i ajute și pe ei.

Putem împărtăși credința noastră în Isus ca Mântuitor personal din păcat. Putem împărtăși credința noastră în marile doctrine ale Scripturii. Putem împărtăși credința în speranța revenirii lui Isus – apropiata Lui venire.

Există o răsplată pentru serviciu iubitor, bucuria de a vedea păcătoși salvați prin harul lui Isus Hristos. Membrii Bisericii lui Dumnezeu “își vor găsi fericirea în fericirea acelora pe care îi ajută și-i binecuvintează. Minunată este lucrarea pe care Domnul a plănuit s-o îndeplinească prin biserica Sa, ca Numele Lui să poată fi glorificat” Acts of the Apostles, p. 12.

Amintește-ți cuvintele lui Isus:

“Ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia dintre acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie mi le-ați făcut” Matei 25:40.

Tată din cer, în vremuri ca acestea, când venirea Ta este atât de aproape, dorul meu este să trăiesc o viață de biruință în fiecare zi. Am nevoie de puterea lui Isus în viața mea. Ajută-mă în fiecare zi să cresc mai mult și mai mult ca Isus, când mă unesc cu alți creștini în studiul Bibliei și în rugăciune. Ajută-mă să trăiesc viața mea de credință în așa fel încât alții să vadă pe Isus în mine și să dorească să-L cunoască. Dă-mi putere spirituală să împărtășesc cu alții credința mea. În Numele lui Isus mă rog. Amin.