23. Credinta si ascultarea – conditii de rugaciune

Text biblic:
“Cautati pe Domnul cata vreme se poate gasi; chemati-L, cata vreme este aproape. Sa se lase cel rau de calea lui si omul nelegiuit sa se lase de gandul lui, sa se intoarca la Domnul care va avea mila de el, la Dumnezeul nostru, care nu oboseste iertand.” Isaia 55:6-7.

Intrebare:
Care sunt conditiile pe care sa le indeplinesc daca doresc raspuns la rugaciunile mele? Care este una din primele conditii? Oare le indeplinesc?

Raspuns:
Trebuie sa simtim nevoia noastra: “Sunt anumite conditii de indeplinit, in baza carora noi putem astepta ca Dumnezeu sa asculte si sa raspunda rugaciunilor noastre. Prima din aceste conditii este aceea ca noi sa simtim nevoia dupa ajutorul Sau.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 86.

Este ceruta consacrarea intregii inimi: “Toti aceia care predau sufletul, trupul si spiritul lui Dumnezeu vor primi fara incetare noi valuri de puteri corporale si mintale. Depozitele inepuizabile ale cerului le stau la indemana…. Prin conlucrarea cu Hristos, ei sunt desavarsiti si, in slabiciunea lor omeneasca, sunt facuti in stare sa faca faptele Atotputerniciei.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 86, Duceti-va si invatati toate neamurile, p. 551.

Ascultarea este necesara: “Rugaciunea nu poate lua niciodata locul datoriei…. Aceia care prezinta cererile lor lui Dumnezeu, cerand implinirea fagaduintelor Lui, in timp ce ei nu implinesc conditiile, insulta pe Iehova. Ei aduc numele Domnului Hristos ca o autoritate, o garantie a indeplinirii fagaduintelor, in timp ce nu fac acele lucruri care ar fi o manifestare a credintei in Hristos si a iubirii fatza de El.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Cerand pentru a da, pag. 108-109.

“Ca datator al tuturor binecuvantarilor, Dumnezeu pretinde o anumita parte din tot ceea ce avem noi…. Daca retinem si nu-I dam ceea ce este al Sau, cum mai putem noi oare cere binecuvantarile Sale? Daca suntem servi necinstiti in cele pamantesti, cum mai putem avea pretentie ca El sa ne incredinteze lucrurile ceresti? S-ar putea ca tocmai aici sa fie secretul faptului ca la multe rugaciuni nu primim raspuns.” – Idem, pag. 110.

“Daca Ii dam ascultare numai in parte, cu jumatate de inima, fagaduintele Sale nu se vor implini pentru noi.” – Divina vindecare, cap. Rugaciunea pentru cei bolnavi, pag. 210.

Credinta este o alta conditie: “Un alt element al rugaciunii cu succes este credinta…. Credem noi oare pe Dumnezeu pe cuvant?” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 87.

“Suntem atat de fara credinta. O, cat as dori sa pot conduce pe poporul nostru sa aiba credinta in Dumnezeu! Ei nu trebuie sa considere cå, pentru a exercita credinta, ei trebuie sa ajunga la o inalta stare de excitatie. Tot ceea ce trebuie sa faca este sa creada Cuvantul lui Dumnezeu, tot astfel cum ei cred cuvantul unul altuia. El a spus aceasta si El va indeplini Cuvantul Sau. Linistit, increde-te in promisiunea Lui, caci ceea ce a spus, El va face. Spune: “El mi-a vorbit in Cuvantul Sau si El va implini fiecare promisiune pe care a facut-o…. Actioneaza ca si cum poti avea incredere in Tatal tau ceresc.” – Selected Messages, b. 1, p. 83-84.

Gand pentru rugaciune:
Tata ceresc, Te rog, mareste-mi credinta; ajuta-ma sa actionez ca si cum am credinta in Cuvantul Tau. Rugaciunile mele, ajuta sa nu fie doar o forma.